Tiesību akts: spēkā esošs
Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 119

Valmierā 2024. gada 20. februārī (prot. Nr. 2, 7. §)
Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar likuma
"Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju"
85. panta trešo daļu un 86. panta piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Valmieras novada administratīvajā teritorijā:

1.1. tiek ierosināta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšana;

1.2. Valmieras novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) informē zemes īpašniekus un privatizēto objektu (dzīvokļu, neapdzīvojamo telpu un mākslinieku darbnīcu) īpašniekus, noskaidro viņu viedokļus un pieņem lēmumu attiecībā uz funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu;

1.3. Pašvaldība izvērtē iesaistīto personu viedokļus, pārskata dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu, ņemot vērā situāciju attiecīgajā kvartālā, un pieņem lēmumu attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu;

1.4. tiek aprēķināta maksa par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu (izdevumi par organizatoriskajām un tehniskajām darbībām, kuras veicamas, lai pārskatītu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu);

1.5. tiek veikti maksājumi par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

2. Valmieras novada administratīvajā teritorijā esošai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu šajos saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā nodrošina Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienība "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa".

3. Lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu, lēmumu par atteikumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu un lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu pieņem Pašvaldības dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanas un pārskatīšanas komisija (turpmāk – Komisija).

II. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosināšana un uzsākšana

4. Motivētu iesniegumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu (turpmāk – Iesniegums) iesniedz Pašvaldībā rakstveidā vai elektroniski uz Pašvaldības e-pastu pasts@valmierasnovads.lv privatizētā objekta īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopības pārstāvis vai zemes gabala īpašnieks.

5. Ja iesniedzējs ir privatizētā objekta īpašnieks vai dzīvokļu īpašnieku kopības pārstāvis, Iesniegumam pievieno:

5.1. dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, kurš pieņemts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā, kurā iekļauts apliecinājums par gatavību segt izdevumus, kas saistīti ar dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu;

5.2. rakstveida pilnvarojumu par tiesībām pārstāvēt dzīvokļu īpašnieku kopību un iesniegt Iesniegumu, ja Iesniegums iesniegts dzīvokļu īpašnieku kopības vārdā (ja tas nav iekļauts dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumā);

5.3. skici, kura izstrādāta uz attiecīgā Pašvaldības lēmuma par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanu pielikumā pievienotā grafiskā materiāla, attēlojot vēlamās izmaiņas dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamajā zemes gabalā.

6. Ja iesniedzējs ir zemes īpašnieks, Iesniegumam pievieno:

6.1. skici, kura izstrādāta uz Pašvaldības lēmuma par Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanu pielikumā pievienotā grafiskā materiāla, attēlojot vēlamās izmaiņas dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamajā zemes gabalā;

6.2. apliecinājumu par gatavību segt izdevumus, kas saistīti ar dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

7. Pēc Iesnieguma saņemšanas Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienība "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa":

7.1. izvērtē dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala un atlikušās zemes platības izmantošanas iespējas, kā arī citu dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu pārskatīšanas nepieciešamību attiecīgā kvartāla robežās;

7.2. ja tiek konstatēts, ka nepieciešams pārskatīt arī citus attiecīgā kvartāla robežās esošajām dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamos zemes gabalus, Pašvaldība informē par to kvartāla robežās esošo dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku kopības pārstāvi un zemes īpašniekus, uz kuru īpašumā esošām zemēm atrodas attiecīgā kvartāla robežās esošās dzīvojamās mājas;

7.3. publicē Pašvaldības tīmekļvietnē www.valmierasnovads.lv informāciju par saņemto Iesniegumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu un par nepieciešamību pārskatīt arī citus attiecīgā kvartāla robežās esošos dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamos zemes gabalus;

7.4. nosaka Dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašniekiem tiesības divu mēnešu laikā no paziņošanas datuma izteikt apsvērumus par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu, iesniedzot tos rakstveidā Pašvaldībā vai nosūtot elektroniski Pašvaldības e-pastā pasts@valmierasnovads.lv.

8. Ja zemes gabalā atrodas vairākas dzīvojamās mājas, šo noteikumu 7. punkta darbības veic attiecībā uz visām dzīvojamām mājām.

9. Pēc šo noteikumu 7. punktā noteikto darbību izpildes Komisija, izvērtējot saņemtos apsvērumus, pieņem lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu vai atteikumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu.

10. Komisijas lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu vai atteikumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu paziņo dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības pārstāvim, funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosinātājam, ja Iesniegums nav iesniegts dzīvokļu īpašnieku kopības vārdā un zemes gabala īpašniekam.

11. Šo noteikumu 10. punktā minēto lēmumu publicē Pašvaldības tīmekļvietnē www.valmierasnovads.lv.

III. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas pabeigšana

12. Kad lēmums par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu ir kļuvis neapstrīdams, Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienība "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa" veic normatīvajos aktos noteiktās darbības dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanai un nodrošina dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas projekta izstrādi – dzīvojamām mājām pilsētu un ciemu teritorijās izgatavo dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala kartogrāfisko pamatni – augstas detalizācijas topogrāfisko informāciju, pārējā teritorijā – zemes robežu plāna pamatni.

13. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas projektu Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienība "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa" ievieto Pašvaldības tīmekļa vietnē www.valmierasnovads.lv un nosūta izvērtēšanai un viedokļa sniegšanai iesaistītajām pusēm:

13.1. dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības pārstāvim un funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosinātājam, ja Iesniegums nav iesniegts dzīvokļu īpašnieku kopības vārdā;

13.2. zemes īpašniekam.

14. Divu mēnešu laikā no šo noteikumu 13. punktā minētā projekta nosūtīšanas iesaistītajām pusēm ir tiesības sniegt savu viedokli un argumentus par Pašvaldības piedāvāto dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas projektu. Pēc šī termiņa beigām Pašvaldības zemes ierīcības speciālists apkopo saņemtos viedokļus un mēneša laikā lemj par:

14.1. dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas projekta virzīšanu apstiprināšanai Komisijā;

14.2. korekciju veikšanu izstrādātajā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas projektā un koriģētā projekta virzīšanu apstiprināšanai Komisijā.

15. Komisija ar lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu apstiprina pārskatīto dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu.

IV. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas izdevumu samaksas kārtība

16. Pašvaldība apmaksā administratīvos izdevumus, kas tai radušies saistībā ar Iesnieguma izskatīšanu, Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienības "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa" veiktajām darbībām un Komisijas lēmumu pieņemšanu, kā arī izdevumus par iesaistīto personu informēšanu.

17. Citus izdevumus, tai skaitā, ja Pašvaldības rīcībā nav situācijai atbilstošas detalizācijas plāna vai nepieciešama papildu informācija no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas vai cita papildu informācija, vai projekta izstrādei tiek pieaicināts sertificēts zemes ierīcības darbu veicējs, sedz:

17.1. dzīvojamās mājas īpašnieki, ja Iesniegumu iesniedzis privatizētā objekta īpašnieks vai dzīvokļu īpašnieku kopība;

17.2. dzīvojamo māju īpašnieki, ja zemes gabalā atrodas vairākas dzīvojamās mājas un tiek pārskatīti visu attiecīgajā zemes gabalā esošo dzīvojamo māju funkcionāli nepieciešamie zemes gabali;

17.3. dzīvojamo māju īpašnieki proporcionāli pārskatītajai dzīvojamās mājas funkcionāli nepieciešamā zemes gabala platībai, ja tiek pārskatīts dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemes gabals kvartāla robežās;

17.4. zemes īpašnieks, ja Iesnieguma iesniedzējs ir zemes īpašnieks.

18. Noslēdzot vienošanos ar Pašvaldību par periodisku maksāšanas kārtību, šo noteikumu 17. punktā minētajām personām ir tiesības segt izdevumus triju gadu laikā no maksājuma uzdevuma saņemšanas dienas.

V. Lēmumu pārsūdzēšanas un apstrīdēšanas kārtība

19. Komisijas lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Pašvaldības domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

20. Pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2024. gada 20. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 119 "Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas kārtība"
Paskaidrojuma raksta sadaļaSkaidrojums 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir sakārtot piespiedu zemes nomas attiecības, kas tieši ietekmē daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku izdevumus par zemes nomu, nosakot saprātīgu funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu konkrētai dzīvojamai mājai, kā arī, lai tiktu samērotas zemes īpašnieka un attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašumu īpašnieku likumiskās intereses un tiesības.

Ar saistošajiem noteikumiem tiek noteikta vienota kārtība visā Valmieras novada pašvaldībā (turpmāk – Pašvaldība) dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanai.

Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā noteikts deleģējums pašvaldībai izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Atbilstoši likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 85. panta trešajā daļā un 86. panta piektajā daļā pašvaldībai dotajam deleģējumam Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Valmieras novada administratīvajā teritorijā:

20.1. tiek ierosināta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšana;

20.2. Pašvaldība informē zemes īpašniekus un privatizēto objektu (dzīvokļu, neapdzīvojamo telpu un mākslinieku darbnīcu) īpašniekus, noskaidro viņu viedokļus un pieņem lēmumu attiecībā uz funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu;

20.3. Pašvaldība izvērtē iesaistīto personu viedokļus, pārskata dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu, ņemot vērā situāciju attiecīgajā kvartālā, un, pamatojoties uz spēkā esošajiem teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem, pieņem lēmumu attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu;

20.4. tiek aprēķināta maksa par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu (izdevumi par organizatoriskajām un tehniskajām darbībām, kuras veicamas, lai pārskatītu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu);

20.5. tiek veikti maksājumi par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

Saistošie noteikumi paredz, ka dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu var ierosināt un iesniegumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu (turpmāk – Iesniegums) var iesniegt privatizētā objekta īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopības vārdā dzīvokļu īpašnieku kopības pārstāvis vai zemes gabala īpašnieks, uz kura atrodas dzīvojamā māja. Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienība "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa" izvērtē dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas nepieciešamību, noskaidro iesaistīto pušu viedokli un virza lēmuma projektu par funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu vai atteikumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu Valmieras novada pašvaldības dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanas un pārskatīšanas komisijai (turpmāk – Komisija). Kad Komisijas lēmums par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu ir kļuvis neapstrīdams, Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienība "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa" veic nepieciešamās darbības dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas projekta izstrādei un iesaistīto pušu viedokļu noskaidrošanai. Iesaistītajām pusēm ir tiesības sniegt viedokli divus mēnešus. Pēc minētā termiņa Pašvaldības zemes ierīcības speciālists apkopo saņemtos viedokļus un mēneša laikā pieņem lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas projekta virzīšanu apstiprināšanai Komisijā vai par korekciju veikšanu un koriģētā projekta virzīšanu apstiprināšanai Komisijā.

21. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz Pašvaldības budžetu paredz izdevumu daļu, veicot funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

Saistošie noteikumi paredz, ka daļu no izdevumiem dzīvojamās mājas funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanai, tai skaitā, ja Pašvaldības rīcībā nav situācijai atbilstošas detalizācijas plāns vai nepieciešama papildu informācija, vai projekta izstrādei tiek pieaicināts sertificēts zemes ierīcības darbu veicējs, sedz dzīvojamās mājas īpašnieki, ja Iesniegumu iesniedzis privatizētā objekta īpašnieks vai dzīvokļu īpašnieku kopība; dzīvojamo māju īpašnieki, ja zemes gabalā atrodas vairākas dzīvojamās mājas un tiek pārskatīti visu attiecīgajā zemes gabalā esošo dzīvojamo māju funkcionāli nepieciešamie zemes gabali vai dzīvojamo māju īpašnieki proporcionāli dzīvojamās mājas funkcionāli nepieciešamā zemes gabala platībai, ja tiek pārskatīts dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemes gabals kvartāla robežās.

Noslēdzot vienošanos ar Pašvaldību par periodisku maksāšanas kārtību, izdevumus ir tiesības segt triju gadu laikā no maksājuma uzdevuma saņemšanas dienas.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

22. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu regulējums attiecas uz daudzdzīvokļu māju īpašniekiem un zemes gabala īpašniekiem, kuri vēlas ierosināt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

Saistošo noteikumu ietekmju vērtējums:

3.1. sociālā ietekme – paredzama ietekme uz sabiedrību kopumā, ņemot vērā daudzdzīvokļu māju īpašnieku tiesības uz īpašumu no vienas puses, un zemes gabala īpašnieka tiesības – no otras;

3.2. ietekme uz vidi – saistošo noteikumu īstenošana saistībā ar dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu nodrošinās iespēju sakārtot vidi;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav ietekmes;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav tiešas ietekmes;

3.5. ietekme uz konkurenci – nav ietekmes.

23. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos privātpersonas var vērsties Pašvaldības Centrālajā pārvaldē vai Pašvaldības apvienību pārvaldēs klātienē vai rakstot uz elektronisko pasta adresi: pasts@valmierasnovads.lv.

Informāciju par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu un pieņemtajiem lēmumiem Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienība "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa" publicē Pašvaldības tīmekļa vietnē www.valmierasnovads.lv. sadaļā "Attīstība" – "Teritorijas plānojums".

Komisijas lēmumu var apstrīdēt Pašvaldības domē, savukārt Pašvaldības domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Pašvaldība apmaksā administratīvos izdevumus, kas tai radušies saistībā ar Iesnieguma izskatīšanu un Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienības "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa" veiktajām darbībām un Komisijas lēmumu pieņemšanu, kā arī izdevumus par iesaistīto personu informēšanu.

24. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti, lai īstenotu Pašvaldības autonomo funkciju, kas uzliek pienākumu pašvaldībai veikt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.

25. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildē iesaistītas Valmieras novada Centrālās pārvaldes struktūrvienības: "Dokumentu pārvaldības un klientu apkalpošanas centrs", "Grāmatvedības nodaļa"; Pašvaldības apvienību pārvaldes; "Valmieras novada Attīstības pārvalde", Valmieras novada pašvaldības dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanas un pārskatīšanas komisija. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošo likvidācija, reorganizācija. Izpildei nepieciešami resursi tiek paredzēti Pašvaldības budžeta ietvaros.
26. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai, pašvaldības autonomās funkcijas izpildei.

Mērķa sasniegšanai noteiktas samērīgas prasības dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosināšanai.

Paredzētas tikai minimālas prasības, paredzot arī pašas Pašvaldības iesaisti dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala robežu pārskatīšanas izdevumu segšanā. Pašvaldība sedz administratīvos izdevumus, kas tai radušies saistībā ar Iesniegumu izskatīšanu, Pašvaldības zemes ierīcības speciālista veiktajām darbībām un Komisijas lēmumu pieņemšanu, kā arī izdevumus par iesniedzēja informēšanu. Ierosinātājs sedz citus izdevumus, tostarp, ja Komisijas rīcībā nav situācijai atbilstošs detalizācijas plāns konkrētajam zemes gabalam vai nepieciešama papildu informācija no Valsts zemes dienesta kadastra datiem, vai cita papildu informācija, vai nepieciešama topogrāfiskā uzmērīšana. Pašvaldības rīcība ir paredzējusi atbilstošu regulējumu, lai nodrošinātu autonomās funkcijas izpildi un samērotu iespēju netraucēti realizēt daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas un zemes gabala īpašnieku īpašuma tiesības.

27. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldības likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai saistošo noteikumu projekts tika publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē: www.valmierasnovads.lv, sadaļā "Sabiedrība" – "Sabiedrības līdzdalība" – "Publiskās apspriešanas" – "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas" sabiedrības viedokļa noskaidrošanai laika periodā no 26.01.2024. līdz 09.02.2024. Par saistošo noteikumu projektu sabiedrības viedoklis netika saņemts.
Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
28.02.2024