Tiesību akts: spēkā esošs
Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 1/2024

Mārupē 2024. gada 31. janvārī
Mārupes novada Tūrisma un uzņēmējdarbības atbalsta aģentūras maksas pakalpojumi un to cenrādis
Apstiprināti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2024. gada 31. janvāra lēmumu Nr. 9
(sēdes prot. Nr. 3)

Izdoti saskaņā ar Publisko aģentūru likuma
17. panta otro un ceturto daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Mārupes novada pašvaldības aģentūras "Mārupes novada Tūrisma un uzņēmējdarbības atbalsta aģentūra" (turpmāk – Aģentūra) sniegtos maksas pakalpojumus, to maksāšanas kārtību un atvieglojumus saskaņā ar cenrādi (pielikums).

2. Aģentūra sniedz maksas pakalpojumus (turpmāk – pakalpojums) saskaņā ar cenrādi.

3. Šajos noteikumos minēto pakalpojumu maksa noteikta bez pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN). Aģentūra nav reģistrēta kā PVN maksātājs.

4. Aģentūra samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem saņem bezskaidras naudas norēķinu veidā ar kredītiestāžu starpniecību.

5. Pielikumā noteiktie atvieglojumi tiek piemēroti, pārliecinoties par atvieglojumu piemērošanas pamatotību valsts uzturētās datu bāzēs un/vai pieprasot uzrādīt personu apliecinošus dokumentus.

6. Par sniegtajiem maksas pakalpojumiem iegūtos līdzekļus Aģentūra var izmantot atbilstoši Aģentūras apstiprinātajām budžeta tāmēm, ar to saistīto nodokļu un izdevumu samaksai, kā arī citu ar Aģentūras saimnieciskās darbības nodrošināšanu saistītu izdevumu segšanai.

7. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
Pielikums
Mārupes novada pašvaldības
2024. gada 31. janvāra
saistošajiem noteikumiem Nr. 1/2024
Aģentūras pakalpojumu cenrādis

Nr.
p.k.

Pakalpojuma veids

Mērvienība

Daudzums

Cena, €

1.

Dalības maksa saimnieciskās darbības veicējiem un komersantiem par dalību tirdziņos un pasākumos*

kvadrātmetrs

1

1.341

2.

Maksa par elektroenerģijas pieslēgumu tirdziņa/pasākuma dalībniekiem

pieslēgums

1

Saskaņā ar elektropakalpojuma līgumu un nepieciešamo pieslēgumu skaitu

3.

Maksa par elektroenerģijas patēriņu tirdziņa/ pasākuma laikā

kwh

1

Atbilstoši pieteiktajai jaudai, tirdzniecības laikam un elektroenerģijas izmaksām par kwh

4.

Maksa par individuāla tūrisma maršruta izstrādi

cilvēkstunda

1

18.16

5.

Maksa par dalību aģentūras organizētajos pasākumos (pārgājienos, ekskursijās u.c.) **

ieejas biļete

1

Atbilstoši pasākuma izmaksām1

6.

Maksa par digitālās reklāmas izveidi un izvietošanu aģentūras sociālajos tīklos/ tīmekļa vietnē

cilvēkstunda

1

25.121

8.

Tirdzniecība ar suvenīriem

%

1

līdz 30 % no iepirkuma cenas

10.

Maksa par reklāmu/ informācijas izvietošanu aģentūras drukātajos izdevumos

Atbilstoši tiešo, netiešo izmaksu apmēram un drukātā izdevuma tirāžai pret reklāmas laukumu (cm2)

1 MAKSA PAR DRUKĀŠANAS, KOPĒŠANAS UN SKENĒŠANAS PAKALPOJUMIEM

11.

A4 formāta lapa, melnbalta (no vienas puses)

1

lapa

0.47

12.

A4 formāta lapa, melnbalta (no abām pusēm)

1

lapa

0.50

13.

A4 formāta lapa, krāsaina (no vienas puses)

1

lapa

0.68

14.

A4 formāta lapa, krāsaina (no abām pusēm)

1

lapa

0.88

15.

A3 formāta lapa, melnbalta (no vienas puses)

1

lapa

0.59

16.

A3 formāta lapa, melnbalta (no abām pusēm)

1

lapa

0.71

17.

A3 formāta lapa, krāsaina (no vienas puses)

1

lapa

0.84

18.

A3 formāta lapa, krāsaina (no abām pusēm)

1

lapa

1.10

19.

Skenēšana

1

lapa

0.44

Atvieglojumi:

* -50 % apmērā Mārupes novadā reģistrētam uzņēmumam (mājražotājiem/ amatniekiem/ māksliniekiem)

** -50 % apmērā Mārupes novada iedzīvotājiem; bez maksas – bērniem līdz 14 gadu vecumam (ieskaitot)

1 Aģentūras sniegtā pakalpojuma izmaksu aprēķināšanas metodikā tiek izmantota šāda formula:

Imp = (Tizm + Nizm)/Vsk,

kur:

Imp – vienas vienības izcenojums konkrētam maksas pakalpojuma veidam;

Tizm – tiešās izmaksas, kas ir tieši saistītas ar konkrēto maksas pakalpojuma sniegšanu. Šīs izmaksas ietver izlietoto materiālu iegādes izmaksas, darba algas un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas;

Nizm – netiešās izmaksas jeb izmaksas, kas ir netieši saistītas ar attiecīgā maksas pakalpojuma sniegšanu, piemēram, pamatlīdzekļu remonta un ekspluatācijas izdevumi, telpu apkures un apgaismošanas izdevumi, pamatlīdzekļu nolietojums, nomas maksa un apdrošināšanas maksājumi, vispārējas nozīmes palīgmateriāli un citi ar attiecīgā maksas pakalpojuma sniegšanu netieši saistīti izdevumi;

Vsk – plānotais maksas pakalpojuma vienību skaits noteiktā laikposmā.

Maksas pakalpojumu tiešās un netiešās izmaksas nosaka, pamatojoties uz maksas pakalpojuma veida un tā sniegšanas procesa specifiku. Maksas pakalpojuma vienas vienības cena nedrīkst būt mazāka par vienas vienības tiešajām izmaksām, kas nepieciešamas konkrēta pakalpojuma sniegšanai (pakalpojuma pašizmaksa).

Saistošo noteikumu Nr. 1/2024 "Mārupes novada Tūrisma un uzņēmējdarbības atbalsta aģentūras maksas pakalpojumi un to cenrādis"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu mērķis ir noteikt Mārupes novada pašvaldības aģentūras "Mārupes novada tūrisma un uzņēmējdarbības atbalsta aģentūra" (turpmāk – Aģentūra) sniegtos maksas pakalpojumus, to maksāšanas kārtību un atvieglojumus.

Publisko aģentūru likuma 17. panta pirmā daļa nosaka, ka pašvaldības aģentūra sniedz pakalpojumus atbilstoši likumā noteiktajai pašvaldības kompetencei, lai nodrošinātu sabiedrības vajadzības attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā, savukārt minētā panta otrā daļa nosaka, ka pašvaldības uzdevumu īstenošana tiek nodrošināta, sniedzot maksas pakalpojumus saskaņā ar pašvaldības domes apstiprinātu cenrādi, kurā nosaka maksāšanas kārtību, likmes un atvieglojumus. Saskaņā ar minētā likuma 17. panta ceturto daļu, pašvaldības aģentūras sniegtos pakalpojumus nosaka un to cenrādi apstiprina ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuPlānots, ka noteiktā pakalpojuma maksa segs pakalpojuma sniegšanas faktiskās izmaksas un ieņēmumi ļaus Aģentūrai nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu. Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošie noteikumi nerada ietekmi uz vidi, iedzīvotāju veselību un konkurenci. Saistošie noteikumi veicinās uzņēmējdarbības aktivitātes, kā arī esošo uzņēmumu attīstību un izaugsmi.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošie noteikumi nosaka Aģentūras sniegto maksas pakalpojumu cenrādi. Samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem pakalpojuma saņēmējs veic bezskaidras naudas norēķinu veidā. Atbildīgā iestāde par saistošo noteikumu piemērošanu ir Aģentūra.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi izstrādāti, lai pašvaldības administratīvajā teritorijā sekmētu saimniecisko darbību, veicinātu sabiedrības iesaisti, novada popularizēšanu, t.sk. sniegtu iedzīvotājiem daudzveidīgu tūrisma piedāvājumu un iespēju piedalīties kultūras dzīvē.

Saistošo noteikumu īstenošanu nodrošinās Aģentūra, nav nepieciešams veidot jaunas darba vietas, t.i., nav ietekmes uz cilvēkresursiem.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošina Aģentūra, izpildes nodrošināšanai ir nepieciešamie resursi.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir samērīgi un atbilstoši mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu izstrādes procesā ir veiktas konsultācijas ar valsts un pašvaldību iestādēm maksas pakalpojumu izcenojumu sagatavošanai.

Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 13. decembra līdz 27. decembrim publicēts pašvaldības mājas lapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
07.02.2024