Tiesību akts: spēkā esošs
Limbažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2

2024. gada 25. janvārī
Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites un samaksas kārtību Limbažu novadā
APSTIPRINĀTI
ar Limbažu novada domes 25.01.2024.
sēdes lēmumu Nr. 8 (prot. Nr. 2, 6.)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Ģeotelpiskās informācijas likuma 13. panta sesto daļu un
26. panta trešo daļu, Ministru kabineta 2012. gada 24. aprīļa
noteikumu Nr. 281 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās
informācijas un tās centrālās datubāzes noteikumi
"
69. un 79. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Limbažu novada administratīvajā teritorijā notiek augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas (turpmāk – ADTI) pārbaude, reģistrācija datu bāzē, sagatavošana un izsniegšana. Šie noteikumi attiecas arī uz detālplānojumu uz zemes ierīcības projektu grafiskajām daļām.

2. Saistošie noteikumi ir obligāti visām fiziskajām un juridiskajām personām, kas Limbažu novada administratīvajā teritorijā veic topogrāfiskos un ģeodēziskos darbus, kā arī veic inženiertīklu, būvju un inženierbūvju projektēšanu un būvniecību.

3. Limbažu novada administratīvajā teritorijā ADTI pieņemšanu, pārbaudi un uzkrāšanu, kā arī mērniecībai nepieciešamo datu izsniegšanu realizē un koordinē Limbažu novada pašvaldības izvēlēta juridiska persona, kurai pašvaldība šādu pārvaldes uzdevumu ir deleģējusi, Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajā kārtībā slēdzot deleģējuma līgumu (turpmāk – Datubāzes turētājs), kurai ir tiesības par pakalpojumiem pret trešajām personām saņemt samaksu. Maksa par datu, kuri satur augstas detalizācijas topogrāfisko informāciju, pārbaudi, reģistrāciju augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas par Limbažu novada administratīvo teritoriju datubāzē (turpmāk – Datubāze), sagatavošanu un izsniegšanu no minētās datubāzes ir noteikta saistošo noteikumu pielikumā.

II. Topogrāfiskās informācijas pārbaude, saskaņošana, reģistrācija un izsniegšana

4. Datubāzes turētājs, pieņem tikai mērniecībā sertificētu personu topogrāfiskos vai ģeodēziskos uzmērījumus, tai skaitā izpilduzmērījumus, būvasu nospraušanas un būvju situācijas plānus, kas sagatavoti digitālā formā (*.DGN vai *.DWG formātā), Latvijas ģeodēziskās atskaites sistēmā.

5. Datubāzes turētājs mērniecības darbu veicējiem sniedz informāciju par ielu sarkanajām līnijām un vietējo ģeodēzisko tīklu punktiem.

6. Ja uzmērāmajā teritorijā atrodas vietējā ģeodēziskā tīkla (VĢT) punkts, pirms topogrāfiskā plāna saskaņošanas mērniecībā sertificētai personai nepieciešams veikt VĢT punkta apsekošanu un uzmērīšanu. Apvidū esošos VĢT punktus nepieciešams uzrādīt topogrāfiskajā plānā ar norādi – "Uzmanību – ģeodēziskā tīkla punkts! Projektējot saglabāt." Ja uzmērāmajā teritorijā datubāzē esošais VĢT punkts ir iznīcināts, mērniecībā sertificētā persona sagatavo aktu par vietējā ģeodēziskā punkta iznīcināšanu un iesniedz Limbažu novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Nekustamā īpašuma un teritorijas plānošanas nodaļas pilnvarotam speciālistam.

7. Ģeodēzisko darbu veicējiem topogrāfiskajā plānā jāattēlo visi uzmērāmajā teritorijā esošie valsts un vietējā ģeodēziskā tīkla punkti.

8. Uzmērītā topogrāfiskā informācija un ģeodēziskie uzmērījumi iesniedzami pārbaudei, saskaņošanai un reģistrācijai Datubāzes turētājam, kurš to veic 5 (piecu) darba dienu laikā no topogrāfiskās informācijas un samaksas saņemšanas dienas, ievērojot nosacījumu, ka iesniegtie uzmērījumi atbilst reālai situācijai un valstī noteiktajiem standartiem. Limbažu novada pašvaldības institūcijas, tai skaitā Limbažu novada pašvaldības Būvvalde atzīst par atbilstošu (lietošanai derīgu) tikai šādā veidā saskaņotu topogrāfisko informāciju.

9. Ja iesniegtajā topogrāfiskajā informācijā tiek konstatētas būtiskas atšķirības no ADTI datubāzē reģistrētajiem datiem, tad Datubāzes turētājam ir tiesības pieprasīt no topogrāfisko darbu veicēja iesniegt uzmērīšanas lietu un lauka mērījumu datu izdrukas, lai pārliecinātos par mērījumu ticamību.

10. Pirms topogrāfiskā plāna iesniegšanas pārbaudei un reģistrācijai ADTI datubāzē to obligāti saskaņo ar šādiem inženiertīklu turētājiem:

10.1. SIA "Tet";

10.2. AS "Sadales tīkls";

10.3. VSIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" Vidzemes reģiona meliorācijas nodaļa.

11. Ja uzmērāmās teritorijas robežās atrodas citi inženiertīkli, pirms topogrāfiskā plāna iesniegšanas pārbaudei un reģistrācijai ADTI datubāzē to saskaņo ar atbilstošo inženiertīklu turētājiem:

11.1. SIA "Latvijas Mobilais Telefons";

11.2. VAS "Latvijas valsts radio un televīzijas centrs";

11.3. SIA "Limbažu siltums" (Precīzāka informācija par siltumtīklu, ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu saskaņošanas teritorijām ievietota Datubāzes turētāja mājaslapā);

11.4. SIA "Salacgrīvas ūdens" (ūdensapgāde un kanalizācija Ainažu pilsētā, Ainažu pagastā, Salacgrīvas pilsētā, Salacgrīvas pagastā, Liepupes pagastā);

11.5. AS "Brīvais vilnis" (siltumapgāde Salacgrīvas pilsētas Salacas labajā krastā);

11.6. SIA "Alojas Saimniekserviss" (ūdensapgāde, kanalizācija un siltumtīkli Alojas un Staiceles pilsētā, Ozolmuižā, Puikulē, Puikules stacijā, Vilzēnos, Braslavā, Ungurpilī un Vīķos);

11.7. Limbažu apvienības pārvaldes pilnvarotā persona (Limbažu pilsētas apgaismojuma un lietus kanalizācijas inženiertīkli);

11.8. Alojas apvienības pārvaldes pilnvarotā persona (Alojas un Staiceles pilsētas apgaismojuma un lietus kanalizācijas inženiertīkli);

11.9. Salacgrīvas apvienības pārvaldes pilnvarotā persona (Salacgrīvas un Ainažu pilsētas apgaismojuma un lietus kanalizācijas inženiertīkli);

11.10. Limbažu novada pašvaldībai piederošos inženiertīklus pagastu teritorijās saskaņo attiecīgās apvienības pārvaldes pilnvarotā persona.

12. Ja inženiertīklu turētājs vēlas konkrētās teritorijās skaņot savus inženiertīklus, tad pašvaldībai izvērtēšanai jāiesniedz dokumentus par inženiertīklu piederību un vektordatu formā informāciju par inženiertīklu objektiem un skaņojuma teritoriju.

13. Pilsētu un ciemu teritorijās topogrāfiskajos plānos un būvju situācijas plānos jāuzrāda sarkanās līnijas, ko pirms iesniegšanas Datubāzē saskaņo ar Limbažu novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Nekustamā īpašuma un teritorijas plānošanas nodaļas pilnvaroto speciālistu (Precīzāka informācija par sarkano līniju saskaņošanu ievietota Datubāzes turētāja mājaslapā).

14. Saskaņojot mērniecības darbu izpildītāju iesniegto topogrāfisko plānu, inženiertīklu turētāju pienākums ir pārbaudīt inženiertīklu uzmērījuma un attēlojuma atbilstību to rīcībā esošajiem datiem, bet nepieciešamības gadījumā kopā ar mērniecības darbu izpildītāju veikt inženiertīklu apsekošanu un meklēšanu dabā. Inženiertīklu turētāji ir atbildīgi par inženiertīklu uzmērījuma un attēlojuma pareizību to saskaņotajos datos, apliecinot to ar atbildīgās personas saskaņojumu uz mērniecības darbu izpildītāja iesniegtā topogrāfiskā plāna.

15. Inženiertīklu turētāji saskaņo topogrāfisko plānu ne ilgāk par 20 dienām.

16. Inženiertīklu turētāja saskaņojums nedrīkst būt vecāks par sešiem mēnešiem brīdī, kad topogrāfiskais plāns tiek iesniegts pārbaudei un reģistrācijai pie Datubāzes turētāja.

17. Datubāzes turētājs ir atbildīgs par to, vai ir norādīti visi nepieciešamie saskaņojumi ar inženiertīklu turētājiem attiecīgajā teritorijā.

18. Pirms būvniecības darbu uzsākšanas nepieciešams nospraust galvenās būvasis dabā, sagatavojot galveno būvasu nospraušanas aktu, ko veic mērniecībā sertificēta persona. Galveno būvasu nospraušanas aktu ievieto BIS (būvniecības informācijas sistēmā).

19. Sagatavojot būvju izpildmērījumu par ceļa segumu, plānā norāda uzmērījuma robežu, ietverot teritoriju, par kuru veikta uzmērīšana. Uzmērījuma robežas ietvaros jāuzrāda visi virszemes situācijas elementi (aku vāki, gūlijas, koki, lampas, ceļa zīmes utml.).

20. Sagatavojot būvju izpilmērījuma plānu par meliorācijas grāvjiem, to situācijas elementus var uzmērīt pēc attiecīgo normatīvu prasībām un mērogiem, bet noformēt pēc augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas apzīmējumu prasībām, lai topogrāfisko informāciju reģistrētu datubāzē.

21. Pēc būvdarbu pabeigšanas darbu izpildītājam jānodrošina ēkas (būves), labiekārtojuma un inženiertīklu izpildmērījumi (faktiskā novietojuma uzmērījums) un būvvaldē vai BIS (būvniecības informācijas sistēmā) ir jāiesniedz pie Datubāzes turētāja reģistrēts, ģeodēziskajos darbos sertificētas personas izgatavots izpildmērījuma plāns.

22. Pabeidzot inženiertīklu nojaukšanas (demontāžas) darbus, tai skaitā tos, kas veikti pārbūves darbu ietvaros, darbu izpildītājam būvvaldē vai BIS (būvniecības informācijas sistēmā) ir jāiesniedz pie Datubāzes turētāja reģistrēts, ģeodēziskajos darbos sertificētas personas izgatavots izpildmērījuma plāns par inženiertīklu nojaukšanu.

23. Ja Būvvaldē nav nepieciešams iesniegt būvniecības ieceres dokumentāciju, izpilduzmērījumi jāveic arī inženierbūvju vai inženiertīklu atjaunošanas (remonta) būvdarbu gadījumos, ja mainās situācija dabā.

24. Topogrāfiskais plāns un izpildmērījuma plāns ir derīgs tikai ar mērnieka parakstu pēc to attiecīgās Datubāzes turētāja pārbaudes, saskaņošanas un reģistrācijas Datubāzē. Topogrāfiskā plāna derīguma termiņš ir divi gadi, skaitot no tā reģistrācijas datuma vietējās pašvaldības datubāzē. Izpildmērījuma plānam nav derīguma termiņa.

III. Noslēguma jautājumi

25. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi atzīt par spēku zaudējušiem Limbažu novada domes 2021. gada 23. decembra saistošos noteikumus Nr. 42 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Limbažu novadā".

26. Noteikumu ievērošanas uzraudzību un kontroli veic Limbažu novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Nekustamā īpašuma un teritorijas plānojuma nodaļa un Limbažu novada Būvvalde.

Limbažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs D. Straubergs
Pielikums
Limbažu novada pašvaldības domes
25.01.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 2
"Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas
aprites un samaksas kārtību Limbažu novadā"
Maksa par datu, kuri satur ADTI pārbaudi, reģistrāciju Limbažu novada pašvaldības datubāzē, sagatavošanu un izsniegšanu no datubāzes
Nr.
p.k.
Pakalpojuma veidsMērvienībaCena, EUR (bez PVN)
1.Topogrāfiskās informācijas izsniegšana (tajā skaitā ielu sarkano līniju), pieņemšana, pārbaude, ievietošana karšu lapās, reģistrēšana Datubāzē un nosūtīšana pašvaldībai:

Piezīmes:
Cenrādi pielieto arī par būves (ar labiekārtojuma elementiem un/vai inženiertīkliem), kā arī ceļu un grāvju izpildmērījuma plāna pārbaudei, reģistrēšanai datubāzē un nosūtīšanai pašvaldībai.

1.1.platībā līdz 0,3 ha (ieskaitot)1 objekts19,00
1.2.platībā no 0,3 ha līdz 0,5 ha (ieskaitot)1 objekts22,00
1.3.platībā no 0,5 ha līdz 1,0 ha (ieskaitot)1 objekts28,50
1.4.platībā no 1,0 ha papildus par katru nākamo ha1 objekts9,00
1.5.ārpus apdzīvotām teritorijām (ārpus pilsētām un ciemiem) maksimālā cena par objektu1 objekts350,00
2.Inženiertīklu (un lineāru inženierbūvju) izpildmērījuma plāna (tajā skaitā būvju demontāžas aktus) pieņemšana, pārbaude, ievietošana karšu lapās, ievadīšana Datubāzē, reģistrēšana un nosūtīšana pašvaldībai:

Ja jauna inženiertīkla izpildmērījumu plānā norāda arī demontētos inženiertīklus, tad papildus maksa netiek piemērota par demontēto posmu. Ja nepieciešams, tad abus izpildmērījumus var noformēt atsevišķi, bet iesniegt kopā.

2.1.inženiertīklu garums no 0 līdz 30 m (ieskaitot)1 objekts9,00
2.2.inženiertīklu garums no 31 līdz 100 m (ieskaitot)1 objekts11,00
2.3.inženiertīklu garums virs 100 m, papildus par katriem nākamajiem 100 m1 objekts3,40
2.4.ārpus apdzīvotām teritorijām (ārpus pilsētām un ciemiem) maksimālā cena par objektu1 objekts350,00
3.Būvju demontāžas aktus nodod kā izpildmērījuma plānus!
4.Būves izpildmērījuma plāna pārbaude (nodošanai ekspluatācijā):
4.1.Būves (bez labiekārtojuma elementiem) izpildmērījuma plāna pārbaude, reģistrēšana Datubāzē un nosūtīšana pašvaldībai. Mērvienība – ēka un saistītās būves zemes vienībā līdz 0.3 ha platībai.

Ja būves izpildmērījuma plānā attēlotās būves platība pārsniedz 0.3 ha, tad cenas noteikšanai tiek piemēroti šī cenrāža 1. punkta nosacījumi.

1 objekts11,50
4.2.Būves (ar labiekārtojuma elementiem un/vai inženiertīkliem) kā arī ceļu un grāvju izpildmērījuma plāna pārbaude, reģistrēšana Datubāzē un nosūtīšana pašvaldībai, cenas noteikšanai tiek piemēroti šī cenrāža 1. punkta nosacījumi.1 objektsCenrāža 1.punkts
5.Sertificētas personas sagatavota Būvju situācijas plāna pārbaude un reģistrēšana Datubāzē.1 objekts12,00
6.Būvju situācijas plāna noformēšana un izsniegšana*:
6.1.platībā līdz 1 hektāram (ieskaitot)1 zemes vienība29,50
6.2.par katru hektāru virs 1 hektāra1 zemes vienība8,50
7.Topogrāfiskās informācijas sagatavošana un izsniegšana vektordatu formā**1 karšu lapa***5,00

* Pakalpojumā nav iekļautas izmaksas par kadastra informāciju. Samaksa par kadastra informāciju tiek noteikta saskaņā ar Valsts zemes dienesta cenrādi.

** Topogrāfiskās informācijas izsniegšana var tikt organizēta tīmekļa pakalpojumu veidā.

*** 1993. gada topogrāfisko karšu sistēmas (TKS-93) mēroga 1:1000 karšu lapa, 25 ha.

Objekts – topogrāfiskais plāns vai izpildmērījuma plāns, kas noformēts vienā datnē, ar vienotu lappušu numerāciju un attālums starp uzmērītajām teritorijām nav lielāks par 100 m (grafiskās informācijas pārrāvums). Ja attālums starp uzmērījumiem ir lielāks par 100 m, tad to klasificē kā jaunu/atsevišķu objektu.

Paskaidrojuma raksts
Limbažu novada pašvaldības domes 2024. gada 25. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 2 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites un samaksas kārtību Limbažu novadā"
Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

1.1. Atbilstoši Pašvaldību likuma 44. panta pirmajai daļai dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus par citiem likumos un Ministru kabineta noteikumos paredzētajiem jautājumiem.

1.2. Saskaņā ar Ģeotelpiskās informācijas likuma 6. panta pirmās daļas pirmo apakšpunktu, pašvaldība savu funkciju izpildei organizē nepieciešamās ģeotelpiskās informācijas iegūšanu un uzturēšanu, kā arī izmantošanas kārtību. Ģeotelpiskās informācijas likuma 13. panta sestā daļa nosaka, ka Vietējā pašvaldība, lai nodrošinātu savu funkciju un uzdevumu izpildi, par savu administratīvo teritoriju izveido un uztur augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas datubāzi atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas specifikācijai, veic iesniegtās informācijas pārbaudi un nodrošina datubāzes sadarbspēju ar centrālo datubāzi Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Pašvaldības dome nosaka augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas iesniegšanas un pieņemšanas kārtību. Ģeotelpiskās informācijas likuma 26. panta trešā daļa un 71 daļa nosaka, ka pašvaldība savos saistošajos noteikumos nosaka maksu par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas pārbaudi, reģistrāciju Datubāzē, sagatavošanu un izsniegšanu no Datubāzes, kā arī maksu par tās turējumā esošās ģeotelpiskās informācijas izmantošanu, ģeotelpiskās informācijas pakalpojumiem un maksas piemērošanas kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

2.1. Noteikumu īstenošanai nav ietekme uz pašvaldības budžetu.

2.2. Noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu Noteikumu īstenošanu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī uz konkurenci

3.1. Noteikumu apstiprināšanai nav ietekmes uz vidi.

3.2. Noteikumu apstiprināšana neietekmē iedzīvotāju veselību.

3.3. Noteikumu apstiprināšana neietekmē uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām:

4.1. Nav ietekmes uz administratīvajām procedūrām un izmaksām, Ģeotelpiskās informācijas pakalpojumus sniedz pakalpojumu saņēmēji, saskaņā ar šo saistošo noteikumu 1. pielikumā noteikto cenrādi.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem:

5.1. Jauni pašvaldības cilvēkresursi netiks iesaistīti saistošo noteikumu darbības pārraudzībai (tostarp, netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi darbiniekiem, netiks veidotas jaunas darba vietas, u.tml.).

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu:

6.1. Saistošo noteikumu pārraudzību nodrošinās Centrālās pārvaldes Nekustamā īpašuma un teritorijas plānojuma nodaļas un Limbažu novada Būvvaldes speciālisti.

6.2. Noteikumu izpildes nodrošināšanai nebūs nepieciešami papildu resursi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana:

7.1. Izmaksas sedz juridiskās un fiziskās personas, kas Novadā veic inženierkomunikāciju un būvju projektēšanu, būvniecību, pārbūvi, uzturēšanu vai nodošanu ekspluatācijā, kā arī ģeodēziskos, topogrāfiskos, darbus.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

8.1. Noteikumu projekts tiks publicēts Limbažu novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē uz divām nedēļām sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Noteiktajā termiņā līdz 2024. gada 3. janvārim netika saņemti ierosinājumi. Tomēr 2024. gada 8. janvārī tika saņemti ierosinājumi no SIA "Limbažu mērniecības birojs", kas, ievērojot labas pārvaldības principu, tika izskatīti.

8.2. SIA "Limbažu mērniecības birojs" komentāri ņemti vērā un izslēgti punkti, kas dublējas ar Ministru Kabineta 2012. gada 24. aprīļa noteikumiem Nr. 281 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas un tās centrālās datubāzes noteikumi" vai ir pretrunā Ministru Kabineta noteikumiem, tādēļ atkārtota sabiedrības viedokļa noskaidrošana nav nepieciešama.

Limbažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs D. Straubergs
06.02.2024