Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2

Liepājā 2024. gada 25. janvārī (prot. Nr. 1, 12. §)

Par Liepājas pilsētas domes 2010. gada 16. decembra saistošo noteikumu Nr. 25 "Par pabalstiem pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem" atzīšanu par spēku zaudējušiem

Izdoti saskaņā ar  Bērnu tiesību aizsardzības likuma
12. panta ceturto daļu, Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra
noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim
un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes
aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"
26., 27., 30., 31. un 31.1 punktu

Atzīt par spēku zaudējušiem Liepājas pilsētas domes 2010. gada 16. decembra saistošos noteikumus Nr. 25 "Par pabalstiem pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem" (Latvijas Vēstnesis, 2011, 9. nr.; 2013, 233. nr.; 2019, 69. nr.; 2021, 22. nr.).

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš

 

Saistošo noteikumu "Par Liepājas pilsētas domes 2010. gada 16. decembra saistošo noteikumu Nr. 25 "Par pabalstiem pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem" atzīšanu par spēku zaudējušiem"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Liepājas pilsētas domes 2010. gada 16. decembra saistošie noteikumi Nr. 25 "Par pabalstiem pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr. 25) atbilstoši Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (turpmāk - MK noteikumi Nr. 857) prasībām noteica materiālā atbalsta apmērus un piešķiršanas nosacījumus pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam (turpmāk - bārenis) pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās.

2023. gada 1. jūlijā stājās spēkā grozījumi MK noteikumos Nr. 857 saskaņā ar kuriem pabalsta ikmēneša izdevumiem, vienreizējā pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai un vienreizējā pabalsta sadzīves un mīkstā inventāra iegādei minimālie apmēri (turpmāk - materiālais atbalsts) bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās tiek sasaistīti ar minimālo ienākumu slieksni, nosakot noteiktu īpatsvaru no ienākumu mediānas. Tādējādi katru gadu 1. janvārī bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās MK noteikumos Nr. 857 norādītā ikmēneša pabalsta, kā arī vienreizējo pabalstu apmērs pieaugs atbilstoši aktuālajai ienākumu mediānai, savukārt, ja pārskata gadā aktuālā ienākumu mediāna nemainīsies vai samazināsies, tie saglabāsies iepriekšējā pārskata gada apmērā. Ar minētajiem grozījumiem pārskatīti arī kritēriji pabalsta ikmēneša izdevumu izmaksai, turpmāk nesaistot šī pabalsta piešķiršanas un saņemšanas nosacījumus ar apgūstamās izglītības pakāpi un sekmēm mācībās.

Saistošajos noteikumos Nr. 25 bārenim izmaksājamā materiālā atbalsta apmērs, kas noteikts eiro izteiksmē, ir zemāks par MK noteikumos Nr. 857 noteikto minimālo apmēru, tādējādi atbilstoši Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta sestās daļas pirmajam punktam no 2023. gada 1. jūlija piemērojama augstāka juridiskā spēka normatīvā akta tiesību norma. Saistošie noteikumi Nr. 25 ir zaudējuši aktualitāti un ir atzīstami par spēku zaudējušiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Nodrošinot pilngadību sasniegušajiem bāreņiem materiālo atbalstu vismaz MK noteikumu Nr. 857 noteiktajā minimālā apmērā, pašvaldības 2024. gada budžeta ieņēmumu daļa netiek ietekmēta, bet izdevumu daļa, salīdzinot ar 2023. gada budžetu, tiek palielināta par 4149 euro. Citas budžeta izdevumu pozīcijas netiek ietekmētas.

Prognozējot materiālā atbalsta bāreņiem apjomu 2024. gadam vismaz MK noteikumos Nr. 857 noteiktajā minimālajā apmērā, pašvaldības plānotais budžets 2024. gadam materiālā atbalsta bāreņiem izmaksai ir 87 840 euro, no tiem (pa pozīcijām):

• plānotais izdevumu apjoms pabalstam ikmēneša izdevumiem bāreņiem, kuri turpina mācības - 65 670 euro;

• plānotais izdevumu apjoms vienreizējam pabalstam patstāvīgas dzīves uzsākšanai - 3514 euro;

• plānotais izdevumu apjoms vienreizējam pabalstam sadzīves un mīkstā inventāra iegādei - 18 656 euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Ar saistošo noteikumu Nr. 25 atcelšanu materiālais atbalsts pilngadību sasniegušajiem bāreņiem pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās tiks nodrošināts vismaz MK noteikumu Nr. 857 noteiktajā minimālā apmērā un tādējādi mazinot nevienlīdzības, nabadzības un sociālās atstumtības riskus.

Līdz ar saistošo noteikumu Nr. 25 atcelšanu netiek radītas jaunas tiesības vai uzlikti jauni pienākumi veselības jomā, kā arī nerada ietekmi uz vidi, konkurenci, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Pilngadību sasniegušajiem bāreņiem pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās administratīvais slogs nemainās, kā arī nav paredzamas papildu administratīvo procedūru izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem piešķir Liepājas Sociālais dienests. Liepājas Sociālā dienesta funkcijas netiek mainītas vai paplašinātas, netiek izveidotas, reorganizētas vai likvidētas Liepājas valstspilsētas pašvaldības institūcijas vai to struktūrvienības.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Materiālā atbalsta saņemšanai bārenis, par kura ārpusģimenes aprūpi lēmumu ir pieņēmusi Liepājas bāriņtiesa, pēc pilngadības sasniegšanas un ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās vēršas ar iesniegumu Liepājas Sociālajā dienestā. Liepājas Sociālais dienests pārbauda materiālā atbalsta piešķiršanai nepieciešamo informāciju un pieņem lēmumu par tā piešķiršanu vai par atteikumu to piešķirt. Par pieņemto lēmumu Liepājas Sociālais dienests informē iesniedzēju.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Nav attiecināms.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2024. gada 4. janvāra līdz 2024. gada 17. janvārim tika publicēti pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.liepaja.lv, paredzot iespēju ikvienam interesentam iesniegt savus priekšlikumus un komentārus, kā arī informācija tika izvietota pašvaldības telpās Rožu ielā 6 apmeklētājiem pieejamā vietā. Noteiktā termiņa ietvaros priekšlikumi par saistošo noteikumu projektu redakciju netika saņemti.

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš

31.01.2024