Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 10

Rīgā 2024. gada 9. janvārī (prot. Nr. 1 19. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2006. gada 21. novembra noteikumos Nr. 956 "Noteikumi par Nacionālo muzeju krājumu"

Izdoti saskaņā ar Muzeju likuma
13. panta desmito daļu un 13.1 panta astoto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2006. gada 21. novembra noteikumos Nr. 956 "Noteikumi par Nacionālo muzeju krājumu" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 191. nr.; 2009, 157., 198. nr.; 2017, 254. nr.) šādus grozījumus:

1. Svītrot 13. punktu.

2. Svītrot 14. punktu.

3. Svītrot 15. punktu.

4. Izteikt 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Nacionālo krājumu veido fiziski un digitāli radīti priekšmeti, kuriem ir kultūrvēsturiska, mākslinieciska, memoriāla vai zinātniska vērtība."

5. Papildināt ar 21.1 punktu šādā redakcijā:

"21.1 Eksponātēka ir muzeja priekšmets, kas izpētes rezultātā atzīts par objektu (ēku) ar kultūrvēsturisku nozīmi, ir iekļauts muzeja krājumā, atbilst muzejisko funkciju vai muzeja darbības atbalsta funkciju īstenošanai atbilstoši šādiem kritērijiem:
21.11. tiek vai var tikt izmantots muzeja ekspozīcijas veidošanā;
21.12. autentisks vai zinātniski pamatots atdarinājums;
21.13. vēstures liecība par noteikta perioda arhitektūru, kultūru un dzīvesveidu;
21.14. eksponēts in situ (sākotnējā celtniecības vietā) vai ex situ (pārvietots uz muzeju)."

6. Izteikt 25.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.3. dāvinājumi (ziedojumi) un novēlējumi, ja dāvinātājs (ziedotājs) vai novēlētājs piekrīt, ka muzeja priekšmetu izmanto apmaiņai;".

7. Izteikt 25.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.6. muzeja priekšmeti, kas ieskaitīti no pamatkrājuma saskaņā ar muzeja krājuma komisijas atzinumu, muzeja direktora (vadītāja) lēmumu un Kultūras ministrijas atļauju;".

8. Izteikt 25.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.7. muzeja priekšmeti, kas ieskaitīti no palīgkrājuma saskaņā ar muzeja krājuma komisijas atzinumu un muzeja direktora (vadītāja) rīkojumu."

9. Izteikt 27.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"27.1. dāvinājumi (ziedojumi) un pirkumi;".

10. Izteikt 37. punktu šādā redakcijā:

"37. Nacionālā krājuma uzskaite ietver Nacionālā krājuma priekšmetu uzskaites dokumentāciju, Nacionālā krājuma priekšmetu aprakstus Nacionālā muzeju krājuma kopkataloga informācijas sistēmā, Nacionālā krājuma priekšmetu klasificēšanu, uzskaites kartotēkas, datubāzes un glabāšanas sistēmas (topogrāfijas) izveidošanu. Citas personas, kuru īpašumā ir Nacionālā krājuma priekšmeti, nodrošina vismaz obligāto Nacionālā krājuma priekšmetu apraksta ievadi Nacionālā muzeju krājuma kopkataloga informācijas sistēmā."

11. Papildināt ar 37.2 punktu šādā redakcijā:

"37.2 Digitāli radīto priekšmetu un Nacionālā muzeju krājuma kopkataloga informācijas sistēmā ievadāmo pamatkrājumā, palīgkrājumā un apmaiņas krājumā iekļauto fizisko priekšmetu apraksti sastāv no metadatiem. Metadati šo noteikumu izpratnē ir strukturēta informācija par muzeja krājuma priekšmetiem."

12. Izteikt 42.1.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"42.1.2. muzeja krājuma komisijas atzinums un muzeja direktora (vadītāja) lēmums par priekšmeta iekļaušanu Nacionālajā krājumā;".

13. Izteikt 42.2.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"42.2.1. muzeja krājuma komisijas atzinums un muzeja direktora (vadītāja) lēmums par deponēšanu, kā arī izvešanu (deponēšanu) uz laiku no Latvijas Republikas;".

14. Izteikt 42.3.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"42.3.1. muzeja krājuma komisijas atzinums un muzeja direktora (vadītāja) lēmums par priekšmeta izņemšanu no Nacionālā krājuma un atsavināšanu;".

15. Izteikt 42.4.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"42.4.3. muzeja krājuma komisijas atzinums un muzeja direktora (vadītāja) lēmums par priekšmetu esības pārbaužu rezultātiem;".

16. Izteikt 42.5.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"42.5.1. muzeja krājuma komisijas atzinums un muzeja direktora (vadītāja) lēmums par priekšmeta nodošanu citai muzeja struktūrvienībai;".

17. Papildināt ar 44.12. apakšpunktu šādā redakcijā:

"44.12. digitāli radītu priekšmetu tehniskos metadatus."

18. Izteikt 44.1 punktu šādā redakcijā:

"44.1 Ja Nacionālajam krājumam dāvina (ziedo) priekšmetu un objektīvu iemeslu dēļ līgumā par priekšmeta pieņemšanu muzeja īpašumā nav iespējams iegūt priekšmeta īpašnieka parakstu, priekšmeta pieņemšanu apliecina muzeja direktora apstiprināts muzeja krājuma komisijas sēdes protokola izraksts."

19. Izteikt 47. punktu šādā redakcijā:

"47. Katru priekšmeta uzskaites dokumenta veidu reģistrē atsevišķā reģistrācijas žurnālā vai reģistrā."

20. Izteikt 48.1 punktu šādā redakcijā:

"48.1 Ja priekšmetu ierakstīšanai inventāra grāmatā izmanto Nacionālā muzeju krājuma kopkataloga informācijas sistēmu vai citu informācijas sistēmu vai inventāra grāmatas veido datordrukā, pēc katru simts krājuma priekšmetu reģistrēšanas priekšmetu sarakstu ar šo noteikumu 52. punktā minēto informāciju izdrukā un noformē kā inventāra grāmatu katra kalendāra gada beigās vai pēc tūkstoš krājuma priekšmetu reģistrēšanas."

21. Izteikt 49. punktu šādā redakcijā:

"49. Veco inventāra grāmatu nomaiņa ar jaunām atļauta tikai saskaņā ar muzeja krājuma komisijas atzinumu un muzeja direktora (vadītāja) rīkojumu, ja muzejā tiek mainīta muzeja krājuma uzskaites kārtība, muzejs tiek reorganizēts vai inventāra grāmata vairs nav izmantojama fizisku bojājumu dēļ. Vecās inventāra grāmatas pastāvīgi glabā muzeja arhīvā."

22. Papildināt ar 52.11.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"52.11.1 digitāli radītu priekšmetu tehniskos metadatus;".

23. Izteikt 53.12. apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.12. salīdzina signējuma uzrakstu uz muzeja Nacionālā krājuma priekšmeta ar ierakstiem muzeja Nacionālā krājuma priekšmetu uzskaites dokumentācijā - inventāra grāmatā, uzskaites kartotēkā vai datubāzē. Ja Nacionālā krājuma priekšmeta inventāra numurs un priekšmeta apraksts atbilst uzskaites dokumentācijā norādītajam, pārbaudāmo priekšmetu sarakstā ieraksta muzeja Nacionālā krājuma priekšmeta atrašanās vietu (topogrāfisko apzīmējumu);".

24. Papildināt ar 56.2 punktu šādā redakcijā:

"56.2 Digitāli radītu priekšmetu esību un saglabātību, tai skaitā tehnisko stāvokli, pārbauda gada laikā pēc iekļaušanas muzeja krājumā un turpmāk ne retāk kā reizi piecos gados."

25. Izteikt 57. punktu šādā redakcijā:

"57. Nacionālā krājuma priekšmetus signē - uz priekšmeta vai signatūras, kuru piestiprina pie priekšmeta, uzraksta uzskaites apzīmējumu (šifru un inventāra numuru). Digitāli radīta priekšmeta signatūru iekļauj datnes nosaukumā un metadatos. Šifru saskaņo ar Kultūras ministriju."

26. Izteikt 61. punktu šādā redakcijā:

"61. Muzeji nodrošina Nacionālā krājuma priekšmetu glabāšanas telpu, kā arī to apkures, ventilācijas un elektroapgādes sistēmu atbilstību Latvijas būvnormatīviem. Digitāli radītu priekšmetu glabāšanai tiek nodrošināta atbilstoša vide un tehnoloģiskie risinājumi to ilgstošai un drošai saglabāšanai, ievērojot aktuālās digitāli radītā kultūras mantojuma saglabāšanas vadlīnijas."

27. Izteikt 73. punktu šādā redakcijā:

"73. Muzejā regulāri veic risku izvērtējumu un izstrādā plānu risku mazināšanai, kā arī rīcības plānu muzeja Nacionālā krājuma priekšmetu aizsardzībai apdraudējuma gadījumā. Rīcības plānā norāda par krājuma glābšanu atbildīgās personas (vārds, uzvārds, amats, tālruņa numurs, e-pasta adrese), kā arī iekļauj apziņošanas shēmu, instrukcijas tūlītējai rīcībai ar krājumu, prioritāri glābjamo krājuma vienību sarakstu un informāciju par to atrašanās vietu. Muzejam ir pienākums regulāri aktualizēt rīcības plānā ietverto informāciju un ne retāk kā reizi divos gados veikt darbinieku apmācības."

28. Izteikt 75. punktu šādā redakcijā:

"75. Nacionālā krājuma priekšmetu konservācijas un restaurācijas darbus veic atestēts restaurators vai viņa vadīta darba grupa. Digitāli radīto priekšmetu konservāciju un restaurāciju veic speciālisti, kuriem ir nepieciešamās zināšanas un prasmes."

29. Papildināt ar 80.1 punktu šādā redakcijā:

"80.1 llgtermiņa saglabāšanas nolūkos muzeji un citas personas, kuru īpašumā vai valdījumā ir Nacionālā krājuma priekšmeti, veic fiziski radītu muzeja priekšmetu digitalizāciju. Digitalizācija šo noteikumu izpratnē ir priekšmetu aprakstu un digitālo kopiju iekļaušana Nacionālā muzeju krājuma kopkataloga informācijas sistēmā saskaņā ar muzeja izstrādāto digitalizācijas plānu."

30. Papildināt ar 80.2 punktu šādā redakcijā:

"80.2 Digitāli radītiem priekšmetiem ilgtermiņa saglabāšanas nolūkos muzeji un citas personas, kuru īpašumā vai valdījumā ir Nacionālā krājuma priekšmeti, veic rezerves kopiju izgatavošanu un nodrošina to glabāšanu vismaz divās ģeogrāfiski neatkarīgās vietās."

31. Papildināt ar 86.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"86.3. piekļuvi digitalizētiem un digitāli radītiem Nacionālā krājuma priekšmetiem apskatei digitālajā vidē (Nacionālā muzeju krājuma kopkataloga informācijas sistēmā un citos digitālā mantojuma izplatīšanas resursos), ja vien nepastāv autortiesību, personas datu aizsardzības, ierobežotas pieejamības informācijas vai citi normatīvajos aktos noteikti ierobežojumi."

32. Papildināt ar 90.2 punktu šādā redakcijā:

"90.2 Muzejs uz laiku bez maksas izdod (deponē) Nacionālā krājuma priekšmetu akreditētiem muzejiem un citām Latvijas un ārvalstu zinātnes, kultūras vai izglītības institūcijām, kuru pamatdarbība ir saistīta ar kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu."

33. Izteikt 93. punktu šādā redakcijā:

"93. Ja deponējuma laiks pārsniedz gadu, muzejs ne retāk kā reizi gadā pārbauda deponēto Nacionālā krājuma priekšmetu esību un glabāšanas apstākļus. Ja ilgāk par gadu deponēto muzeja krājuma priekšmetu skaits pārsniedz 15 000 vienību, muzejs piecu gadu laikā nodrošina pilnu deponēto Nacionālā krājuma priekšmetu esības un glabāšanas apstākļu pārbaudi. Pārbaudes rezultāti tiek dokumentēti. Izdevumus, kas nepieciešami pārbaudēm Latvijā, sedz deponējuma ņēmējs vai, pusēm savstarpēji vienojoties, deponētājs. Pārbaužu veikšanai ārzemēs muzejs deponējuma līgumā nosaka deponējuma ņēmēja pienākumu rakstiski apliecināt deponēto Nacionālā krājuma priekšmetu esību un saglabātību."

34. Izteikt 96. punktu šādā redakcijā:

"96. Nacionālā krājuma priekšmetu apraksti, kā arī palīgkrājumos un apmaiņas krājumos iekļauto priekšmetu apraksti, kas ievadāmi sistēmā, sastāv no šo noteikumu 1. pielikumā norādītajiem datiem. Datus, kas šo noteikumu 1. pielikumā norādīti kā obligāti, muzeji un citas personas, kuru īpašumā vai valdījumā ir Nacionālā krājuma priekšmeti, ievada sistēmā par visiem sistēmā iekļautajiem priekšmetiem. Datus, kas šo noteikumu 1. pielikumā norādīti kā ieteicami, muzeji un citas personas, kuru īpašumā vai valdījumā ir Nacionālā krājuma priekšmeti, ievada sistēmā obligāti, ja tādi ir zināmi. Muzejiem un citām personām, kuru īpašumā vai valdījumā ir Nacionālā krājuma priekšmeti, ir pienākums visiem sistēmā iekļautajiem priekšmetiem pievienot to digitālās kopijas."

35. Izteikt 97.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"97.3. priekšmeta atsavinātāja (dāvinātāja (ziedotāja), pārdevēja) vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā dzīvesvieta, kontaktinformācija;".

36. Izteikt 98. punktu šādā redakcijā:

"98. Priekšmeta autora, darinātāja vai izgatavotāja personas datu apstrādes (datu vākšanas, reģistrēšanas, ievadīšanas, glabāšanas, sakārtošanas, labošanas, izmantošanas, nodošanas, pārraidīšanas, izpaušanas un dzēšanas) mērķis ir priekšmeta apraksta izveide un aktualizēšana, informācijas meklēšana pētniecības un sabiedrības izglītošanas vajadzībām, kā arī autora tiesību nodrošināšana un autortiesību pārvaldība. Priekšmeta autora, darinātāja vai izgatavotāja personas dati sistēmā tiek apstrādāti tik ilgi, kamēr priekšmets ir iekļauts Nacionālajā krājumā, palīgkrājumā vai apmaiņas krājumā. Pēc priekšmeta izņemšanas no Nacionālā krājuma, palīgkrājuma vai apmaiņas krājuma priekšmeta autora, darinātāja vai izgatavotāja personas dati sistēmā tiek dzēsti šo noteikumu 106. punktā minētajā termiņā."

37. Izteikt 100. punktu šādā redakcijā:

"100. Priekšmeta atsavinātāja (dāvinātāja (ziedotāja), pārdevēja) personas datu apstrādes (datu vākšanas, reģistrēšanas, ievadīšanas, glabāšanas, izmantošanas, nodošanas, pārraidīšanas un izpaušanas) mērķis ir priekšmeta uzskaites nodrošināšana. Priekšmeta atsavinātāja personas dati sistēmā tiek apstrādāti tik ilgi, kamēr priekšmets ir iekļauts Nacionālajā krājumā, palīgkrājumā vai apmaiņas krājumā, ja sistēma tiek izmantota priekšmeta uzskaites dokumentēšanai. Pēc priekšmeta izņemšanas no Nacionālā krājuma, palīgkrājuma vai apmaiņas krājuma priekšmeta atsavinātāja personas dati sistēmā tiek dzēsti šo noteikumu 106. punktā minētajā termiņā."

38. Izteikt 111. punktu šādā redakcijā:

"111. Datus par Nacionālā krājuma priekšmetiem sistēmā ievada mēneša laikā pēc priekšmetu iekļaušanas Nacionālajā krājumā, datus par to digitālajām kopijām sistēmā ievada triju mēnešu laikā pēc priekšmetu iekļaušanas Nacionālajā krājumā. Ja tiek saņemta liela apjoma Nacionālā krājuma priekšmetu grupa (vismaz 100 vienību), datus un digitālās kopijas ievada sistēmā gada laikā pēc priekšmetu iekļaušanas Nacionālajā krājumā. Ja jauniegūto Nacionālā krājuma priekšmetu grupas apjoms pārsniedz 1000 vienību, bet ir mazāks par 5000 vienībām, datus un digitālās kopijas ievada sistēmā triju gadu laikā pēc priekšmetu iekļaušanas Nacionālajā krājumā. Ja jauniegūto Nacionālā krājuma priekšmetu grupas apjoms pārsniedz 5000 vienību, bet ir mazāks par 10 000 vienībām, datus un digitālās kopijas ievada sistēmā piecu gadu laikā pēc priekšmetu iekļaušanas Nacionālajā krājumā."

39. Papildināt ar 113.1 punktu šādā redakcijā:

"113.1 Centrs sistēmā publiski pieejamos datus un digitālo kopiju lietotājdatnes datu ilgtermiņa saglabāšanai un izplatīšanai nodod Latvijas Nacionālajai bibliotēkai."

40. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

Ministru prezidente E. Siliņa

Kultūras ministre A. Logina

 

Pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 9. janvāra
noteikumiem Nr. 10

"1. pielikums
Ministru kabineta
2006. gada 21. novembra
noteikumiem Nr. 956

Nacionālā krājuma priekšmetu, kā arī palīgkrājumos un apmaiņas krājumos iekļauto priekšmetu apraksti

Nacionālā krājuma priekšmetu, kā arī palīgkrājumos un apmaiņas krājumos iekļauto priekšmetu aprakstā aizpildāmie lauki ir norādīti ar "X".

Nr. p. k. Dati Obligāts Ieteicams Publiski pieejams
1. Identifikācija
1.1. muzeja, citas institūcijas nosaukums vai privātpersonas vārds, uzvārds X   X
1.2. adrese X   X
1.3. struktūrvienība   X X
1.4. uzskaites apzīmējums X1   X
1.5. kolekcija   X X
1.6. kolekcijas numurs X1   X
1.7. priekšmeta nosaukums X   X
1.8. krājuma veids X    
1.9. priekšmeta tips X   X
1.10. eksponēts X   X
1.11. personu ieraksti X   X
1.12. dzimtu/ģimeņu ieraksti   X X
1.13. institūciju ieraksti   X X
1.14. ziņas par autoru   X X
2. Ārējās pazīmes un saturs
2.1. virsraksts vai nosaukums   X X
2.2. citi priekšmeta nosaukumi   X X
2.3. priekšmeta apraksts X   X
2.4. materiāls   X X
2.5. autentiskums   X X
2.6. satura apraksts   X X
2.7. valoda   X X
2.8. saglabātības pakāpe   X X
2.9. topogrāfija   X  
3. Izgatavošana
3.1. izgatavošanas vieta   X X
3.2. izgatavošanas datums/gads   X X
3.3. izgatavošanas datējums   X X
3.4. aptuvens izgatavošanas datējums   X X
4. Skaits un vērtība
4.1. skaits   X X
4.2. eksemplāru skaits   X X
4.3. cena   X  
4.4. vērtība   X  
4.5. valūta (vērtībai)   X  
5. Iegūšana
5.1. iegūšanas veids   X X
5.2. iegūšanas metode   X X
5.3. iegūšanas datējums   X X
5.4. iegūšanas datums   X X
5.5. iegūšanas vieta   X X
6. Vēsture
6.1. iepriekšējais uzskaites apzīmējums(-i)   X X
6.2. priekšmeta vēsture   X X
6.3. priekšmeta lietošanas veids   X X
6.4. lietošanas vieta   X X
6.5. lietotājs   X X
6.6. memoriālā vēsturiskā piederība   X X
7. Mēri
7.1. garuma mērvienība   X X
7.2. garums   X X
7.3. platums   X X
7.4. augstums   X X
7.5. garums ar noformējumu   X X
7.6. platums ar noformējumu   X X
7.7. augstums ar noformējumu   X X
7.8. diametrs   X X
7.9. svara mērvienība   X X
7.10. svars   X X
7.11. citi izmēri   X X
8. Nosacījumi
8.1. izmantošanas nosacījumi   X X
8.2. lietošanas nosacījumi   X  
9. Audiovizuālie pielikumi
9.1. pielikuma datne X2   X3
9.2. nosaukums X   X
9.3. apraksts   X X
9.4. datnes tips X    
9.5. publicējama X    
9.6. datnes piekļuves tips X    
10. Autortiesības
10.1. autortiesību statuss X   X
10.2. noklusētais tiesību paziņojums X   X
10.3. noklusētais piekļuves paziņojums X   X
10.4. noklusētās piekļuves tiesības X   X
11. Dabas priekšmetu dati
11.1. stratigrāfija   X X
11.2. bioloģiskā sistemātika   X X
12. Iegūšanas dokumentu dati
12.1. līguma numurs   X  
12.2. akta numurs   X  
12.3. datums   X  
12.4. pieņēmēja vārds, uzvārds, amats   X  
12.5. iegūšanas avots   X  
12.5.1. atsavinātāja vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā dzīvesvieta, kontaktinformācija   X  
12.5.2. iestāde   X  
12.5.3. amats   X  
12.5.4. iestādes adrese   X  
12.6. akta apstiprinātāja vārds, uzvārds, amats   X  
12.7. piezīmes   X  

Piezīmes.

1 Vismaz vienam no laukiem jābūt aizpildītam.

2 Pievienojami obligāti noteikumu 80.1 un 111. punktā paredzētajā kārtībā.

3 Publiski pieejami, ja muzeja priekšmets nav aizsargāts ar autortiesībām vai ir iegūta atļauja to publiskot un nepastāv aizliegums to publiskot sakarā ar personas datu aizsardzību, ierobežotas pieejamības informācijas esību vai citos normatīvajos aktos noteiktie ierobežojumi."

11.01.2024