Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 27

Rīgā 2024. gada 9. janvārī (prot. Nr. 1 63. §)
Sporta organizāciju finansēšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Sporta likuma 13. panta ceturto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību un nosacījumus, atbilstoši kuriem tiek piešķirti valsts budžeta finanšu līdzekļi (turpmāk – valsts finansējums) Latvijā atzītajām sporta federācijām (turpmāk – sporta federācijas), biedrībai "Latvijas Sporta federāciju padome" (turpmāk – Latvijas Sporta federāciju padome), biedrībai "Latvijas Olimpiskā komiteja" (turpmāk – Latvijas Olimpiskā komiteja) un biedrībai "Latvijas Paralimpiskā komiteja" (turpmāk – Latvijas Paralimpiskā komiteja).

2. Latvijas Sporta federāciju padomei, Latvijas Olimpiskajai komitejai un Latvijas Paralimpiskajai komitejai pieejamā valsts finansējuma apjoms tiek noteikts pēc kārtējā gada valsts budžeta apstiprināšanas valsts budžeta apakšprogrammas 09.07.00 "Dotācijas sporta organizāciju, programmu un pasākumu atbalstam" ietvaros.

II. Valsts finansējuma piešķiršanas kritēriji

3. Lai sporta federācija varētu pretendēt uz valsts finansējumu, tā katru gadu līdz 10. janvārim iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā (turpmāk – ministrija) iesniegumu valsts finansējuma saņemšanai (turpmāk – iesniegums). Iesniegumam pievieno:

3.1. pārskatu par sporta federācijas darbību iepriekšējā gadā;

3.2. informāciju par reģistrēto sportistu skaitu saskaņā ar sporta federācijas sportistu reģistra datiem;

3.3. informāciju par to personu kopējo skaitu, kuras ir sporta federācijas biedri un regulāri nodarbojas ar attiecīgo sporta veidu;

3.4. informāciju par sporta federācijas sportistu dalību starptautiskajās sporta sacensībās iepriekšējā gadā;

3.5. informāciju par sporta federācijas iepriekšējā gadā sarīkotajiem Latvijas pieaugušo čempionātiem un valsts mēroga sacensībām;

3.6. informāciju par sporta federācijas iepriekšējā gadā sarīkotajiem Latvijas jaunatnes čempionātiem un valsts mēroga sacensībām;

3.7. informāciju par sporta federācijas iepriekšējā gadā sarīkotajām starptautiska mēroga sacensībām Latvijā;

3.8. informāciju par sporta federācijas iepriekšējā gadā sarīkotajām veterānu un tautas sporta sacensībām;

3.9. informāciju par sporta federācijas iepriekšējā gadā sarīkotajiem izglītības pasākumiem;

3.10. informāciju par attiecīgajā gadā plānotajiem Latvijas jaunatnes un pieaugušo čempionātiem un citām sacensībām;

3.11. sporta federācijas attīstības programmu nākamajiem diviem gadiem, ieskaitot attiecīgo gadu.

4. Lai Latvijas Sporta federāciju padome varētu pretendēt uz valsts finansējumu Sporta likuma 10. panta 4.1 un sestajā daļā un 10.1 panta otrajā, trešajā, ceturtajā, piektajā un sestajā daļā minēto uzdevumu izpildes nodrošināšanai, tā katru gadu līdz 10. janvārim iesniedz ministrijā iesniegumu. Iesniegumam pievieno:

4.1. pārskatu par Latvijas Sporta federāciju padomes darbību iepriekšējā gadā;

4.2. detalizētu izdevumu tāmi šā punkta ievaddaļā minēto Sporta likumā noteikto uzdevumu izpildes nodrošināšanai;

4.3. Latvijas Sporta federāciju padomes attīstības programmu nākamajiem diviem gadiem, ieskaitot attiecīgo gadu.

5. Lai Latvijas Olimpiskā komiteja varētu pretendēt uz valsts finansējumu Sporta likuma 10. panta septītajā daļā un 11. panta pirmajā daļā minēto uzdevumu izpildes nodrošināšanai, kā arī Sporta likuma 11. panta otrajā daļā minēto programmu īstenošanai, tā katru gadu līdz 10. janvārim iesniedz ministrijā iesniegumu. Iesniegumam pievieno:

5.1. pārskatu par Latvijas Olimpiskās komitejas darbu iepriekšējā gadā;

5.2. detalizētu izdevumu tāmi šā punkta ievaddaļā minēto Sporta likumā noteikto uzdevumu izpildes nodrošināšanai un programmu īstenošanai;

5.3. Latvijas Olimpiskās komitejas attīstības programmu nākamajiem diviem gadiem, ieskaitot attiecīgo gadu.

6. Lai Latvijas Paralimpiskā komiteja varētu pretendēt uz valsts finansējumu Sporta likuma 10. panta astotajā daļā minēto uzdevumu izpildes nodrošināšanai, tā katru gadu līdz 10. janvārim iesniedz ministrijā iesniegumu. Iesniegumam pievieno:

6.1. pārskatu par Latvijas Paralimpiskās komitejas darbību iepriekšējā gadā;

6.2. detalizētu izdevumu tāmi šā punkta ievaddaļā minēto Sporta likumā noteikto uzdevumu izpildes nodrošināšanai;

6.3. Latvijas Paralimpiskās komitejas attīstības programmu nākamajiem diviem gadiem, ieskaitot attiecīgo gadu.

7. Sporta federācijas, Latvijas Sporta federāciju padome, Latvijas Olimpiskā komiteja un Latvijas Paralimpiskā komiteja, nodrošinot valsts finansējuma izlietojumu atbilstoši tā piešķiršanas mērķim, piesaista preču piegādātājus un pakalpojumu sniedzējus atbilstoši normatīvajiem aktiem publisko iepirkumu jomā.

8. Sporta federācijām, Latvijas Sporta federāciju padomei, Latvijas Olimpiskajai komitejai un Latvijas Paralimpiskajai komitejai ir tiesības pieteikties valsts finansējuma saņemšanai sporta programmu un pasākumu atbalstam saskaņā ar finansēšanas konkursu kārtību un nosacījumiem, ko apstiprina un izsludina ministrija.

III. Iesniegumu izvērtēšanas kārtība

9. Sporta federāciju, Latvijas Sporta federāciju padomes, Latvijas Olimpiskās komitejas un Latvijas Paralimpiskās komitejas iesniegumu un tiem pievienotās informācijas atbilstību šo noteikumu prasībām izvērtē izglītības un zinātnes ministra izveidota vērtēšanas komisija (turpmāk – komisija). Komisija, ņemot vērā valsts budžetā pieejamo finansējumu, sagatavo priekšlikumus par valsts finansējuma piešķiršanu Latvijas Sporta federāciju padomei, Latvijas Olimpiskajai komitejai un Latvijas Paralimpiskajai komitejai un piešķiramā valsts finansējuma apmēru. Komisija, ņemot vērā izglītības un zinātnes ministra apstiprinātos kritērijus sporta federācijas darbības vērtēšanai, kas publiskoti ministrijas tīmekļvietnē, sagatavo priekšlikumu par valsts finansējuma piešķiršanu sporta federācijai un piešķiramā valsts finansējuma apmēru vai priekšlikumu par atteikumu piešķirt sporta federācijai valsts finansējumu. Minētos priekšlikumus komisija iesniedz izglītības un zinātnes ministram.

10. Ja komisija, izvērtējot sporta federācijas iesniegto informāciju, konstatē, ka nav iesniegta visa šo noteikumu 3. punktā minētā informācija vai iesniegtā informācija nav precīza, ministrija nosūta attiecīgajai sporta federācijai rakstveida pieprasījumu sniegt precizētu informāciju. Precizēto informāciju sporta federācija sniedz 10 darbdienu laikā pēc ministrijas pieprasījuma saņemšanas.

11. Ja komisija, izvērtējot Latvijas Sporta federāciju padomes, Latvijas Olimpiskās komitejas un Latvijas Paralimpiskās komitejas iesniegtās tāmes, konstatē, ka tāmē iekļautie izdevumi nav saistīti ar Sporta likumā noteikto uzdevumu izpildes nodrošināšanu, ministrija nosūta attiecīgajai organizācijai rakstveida pieprasījumu sniegt precizētu informāciju. Precizēto informāciju organizācija sniedz 10 darbdienu laikā pēc ministrijas pieprasījuma saņemšanas.

IV. Valsts finansējuma izmaksāšana

12. Izglītības un zinātnes ministrs pēc komisijas priekšlikuma saņemšanas pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

12.1. par valsts finansējuma piešķiršanu sporta federācijai un piešķiramā valsts finansējuma apmēru;

12.2. par atteikumu piešķirt sporta federācijai valsts finansējumu;

12.3. par valsts finansējuma piešķiršanu Latvijas Sporta federāciju padomei, Latvijas Olimpiskajai komitejai un Latvijas Paralimpiskajai komitejai un piešķiramā valsts finansējuma apmēru.

13. Izglītības un zinātnes ministrs pieņem lēmumu par atteikumu sporta federācijai piešķirt valsts finansējumu šādos gadījumos:

13.1. sporta federācija pēc šo noteikumu 10. punktā minētā pieprasījuma saņemšanas nav iesniegusi precizēto informāciju šajos noteikumos noteiktajā termiņā;

13.2. sporta federācijas sniegtā precizētā informācija nesatur pamatojumu tāmē iekļauto izdevumu saistībai ar Sporta likumā sporta federācijām noteikto tiesību īstenošanas nodrošināšanu.

14. Pēc šo noteikumu 12.1. vai 12.3. apakšpunktā ​​​​​​​minētā lēmuma pieņemšanas sporta federācija, Latvijas Sporta federāciju padome, Latvijas Olimpiskā komiteja un Latvijas Paralimpiskā komiteja noslēdz ar ministriju līgumu par valsts finansējuma izlietojumu atbilstoši tā piešķiršanas mērķim.

V. Noslēguma jautājums

15. Lai pretendētu uz valsts finansējumu 2024. gadā, sporta federācijas šo noteikumu 3. punktā minēto iesniegumu iesniedz līdz 2024. gada 22. janvārim.

16. Noteikumi piemērojami ar 2024. gada 1. janvāri.

Ministru prezidente E. Siliņa

Izglītības un zinātnes ministre A. Čakša
11.01.2024