Tiesību akts: spēkā esošs
Valkas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 17

Valkā 2023. gada 30. novembrī
Par materiālo atbalstu Valkas novada daudzbērnu ģimenēm un aizbildņiem
APSTIPRINĀTI
ar Valkas novada pašvaldības domes
2023. gada 30. novembra sēdes lēmumu Nr. 311
(prot. Nr. 24, 4. §)

Izdoti saskaņā ar
Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu un
Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 21. punktu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Valkas novada administratīvajā teritorijā deklarēto daudzbērnu un aizbildņu ģimenēm piešķiramā materiālā atbalsta (turpmāk – atbalsts) piešķiršanas un izmaksas kārtību, veidus un apmēru.

2. Tiesības saņemt atbalstu ir:

2.1. daudzbērnu ģimenei un aizbildnim, kurā vismaz viena no vecākiem (aizbildņa) un bērna pamata dzīvesvieta deklarēta Valkas novada administratīvajā teritorijā un kuri arī faktiski šeit dzīvo;

2.2. aizbildnībā esoša bērna ģimenei, kuru deklarētā dzīvesvieta un faktiskā dzīvesvieta ir citā novadā, bet aizbildnību dibinājusi Valkas novada bāriņtiesa.

3. Atbalsta saņemšanai pieprasītājs iesniedz Valkas novada Sociālajā dienestā (turpmāk – Dienests) iesniegumu.

4. Lai saņemtu atbalstu ģimene, kurai bērns ir aizbildnībā un aizbildnību ir dibinājusi citas pašvaldības bāriņtiesa, pieprasītājs papildus iesniegumam uzrāda lēmuma par ārpusģimenes aprūpi.

5. Pieprasītājs iesniegumu paraksta visu ģimenes pilngadīgo locekļu vārdā.

6. Iesniedzot Dienestā iesniegumu, pieprasītājs un visi pilngadīgie ģimenes locekļi dod Dienestam atļauju iegūt un izmantot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamo informāciju par visiem ģimenes locekļiem, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atbalstu, un veikt datu apstrādi.

7. Lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt atbalstu Dienests pieņem desmit darba dienu laikā, skaitot no iesnieguma saņemšanas dienas.

8. Daudzbērnu ģimenēm un aizbildņu ģimenēm ir tiesības izvēlēties saņemt noteikumu 9. un 15. punktā minēto atbalstu vai arī saņemt pašvaldības pabalstu kā trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai, ja tās atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības kritērijiem.

9. Atbalsts maksai par bērna ēdināšanu izglītības iestādē ģimenēm, kuru bērni:

9.1. apmeklē Valkas novada pirmsskolas izglītības iestādes;

9.2. iegūst izglītību Valkas novada vispārējās izglītības iestādēs;

9.3. iegūst izglītību cita novada izglītības iestādēs, ja pašvaldības izglītības iestādēs nevar nodrošināt bērnam nepieciešamo speciālo izglītības programmu un ēdināšanu nenodrošina valsts;

9.4. iegūst izglītību profesionālās vidējās izglītības iestādēs vai augstskolā dienas nodaļā un nav nodarbināti.

10. Aizbildnībā esošiem bērniem, kuriem aizbildnību dibinājusi Valkas novada bāriņtiesa, deklarētā un/vai faktiskā dzīvesvieta ir cita pašvaldība un kuri apmeklē izglītības iestādi citas pašvaldības teritorijā, atbalstu ēdināšanai ieskaita vienu reizi mēnesī aizbildņa, bērna vai pēc rēķina pakalpojuma sniedzēja kontā. Atbalstu aprēķina mācību dienu skaitu reizinot ar faktiskajām izmaksām, bet ne vairāk kā 1,60 euro dienā.

11. Noteikumu 9. punktā minēto atbalstu piešķir ar nākamo mācību dienu pēc iesnieguma saņemšanas līdz mācību gada beigām.

12. Noteikumu 9.1. un 9.2. punktā minētā atbalsta apmērs ir pakalpojumu sniedzēja vai pašvaldības noteiktā maksa par bērnu ēdināšanu.

13. Ēdināšanas atbalstu izglītības iestādē ieskaita tā pakalpojuma sniedzēja kontā, ar kuru pašvaldībai ir noslēgts līgums par bērnu ēdināšanu.

14. Ja pašvaldībai nav noslēgts līgums ar ēdināšanas pakalpojuma sniedzēju, noteikumu 9.3. un 9.4. punktā minētajos gadījumos atbalsts vienu reizi mēnesī tiek ieskaitīts tā bērna kontā, kuram piešķirts ēdināšanas atbalsts. Atbalstu aprēķina mācību dienu skaitu reizinot ar 1,60 euro.

15. Vienreizējs atbalsts uzsākot mācību gadu skolas piederumu iegādei ģimenēm, kuru bērni ir Valkas novada vispārizglītojošo skolu 1.–12. klases izglītojamie, ir 15,00 euro.

16. Noteikumu 15. punktā minēto atbalstu var pieprasīt ik gadu no 1. jūlija līdz 31. oktobrim.

17. Atbalsts mācību maksas segšanai Valkas novada profesionālās ievirzes izglītības iestādēs, kuru bērni ir sekmīgi un kuriem nav neattaisnotu skolas kavējumu.

18. Noteikumu 17. punktā minētā atbalsta apmērs ir pašvaldības noteiktā maksa par vienu izglītojamo Valkas novada profesionālās ievirzes izglītības iestādēs.

19. Atbalsts mācību maksas segšanai līdz mācību gada beigām tiek piešķirts ar mēnesi, kad tiek saņemts iesniegums un izglītības iestādes apstiprinājums, ka bērns ir sekmīgs un viņam nav neattaisnotu skolas kavējumu.

20. Katru mēnesi telefoniski vai e-pastā Valkas novada profesionālās ievirzes izglītības iestādes sniedz ziņas Dienestam par to, vai atbalsta saņēmēji turpina mācīties, ir sekmīgi un viņiem nav neattaisnotu skolas kavējumu.

21. Pēc Dienesta sniegtās informācijas personām atbalstu izmaksā vienu reizi mēnesī ar pārskaitījumu uz personu norādīto kredītiestādes kontu vai skaidrā naudā kasē vai arī veic samaksu par pakalpojumu pēc rēķina piestādīšanas pakalpojuma sniedzējam līdz mēneša 25. datumam.

22. Dienesta lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā var apstrīdēt Valkas novada pašvaldības Administratīvajā komisijā. Administratīvajās komisijas pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

23. Atzīt par spēku zaudējušiem Valkas novada domes 2021. gada 28. janvāra saistošos noteikumus Nr. 7 "Par materiālo atbalstu Valkas novada daudzbērnu ģimenēm un aizbildņiem" (Valkas Novada Vēstis, 124 (2), 31.03.2021.).

Valkas novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks V. Zariņš
Valkas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 17 "Par materiālo atbalstu Valkas novada daudzbērnu ģimenēm un aizbildņiem"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu mērķis ir sniegt materiālo atbalstu maksai par bērna ēdināšanu izglītības iestādē, vienreizēju atbalstu (15,00 euro apmērā vienam bērnam) uzsākot mācību gadu skolas piederumu iegādei ģimenēm, kuru bērni ir Valkas novada vispārizglītojošo skolu 1.–12. klases izglītojamie, atbalstu mācību maksas segšanai Valkas novada profesionālās ievirzes izglītības iestādēs.

1.2. 2023. gada 1. janvārī stājās spēkā Pašvaldību likums, kur Pārejas noteikumu 6. punktā noteikts, ka "Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu."

1.3. Valkas novada domes 2021. gada 28. janvāra saistošo noteikumu Nr. 7 "Par materiālo atbalstu Valkas novada daudzbērnu ģimenēm un aizbildņiem" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 7) izdošanas tiesiskais pamats ir likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešā daļa un Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 21. punkts. Likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešā daļa nosaka, ka "Dome var pieņemt saistošos noteikumus arī, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi." Viena no pašvaldības autonomajām funkcijām saskaņā ar Likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 7. punktu ir "nodrošināt iedzīvotājiem sociālo palīdzību". Minētais punkts būtiski neatšķiras no Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punkta, kas nosaka vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām, proti, "nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus".

1.4. Izvērtējot saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojumu secināms, ka saistošos noteikumus "Par materiālo atbalstu Valkas novada daudzbērnu ģimenēm un aizbildņiem" ir jāizdod no jauna ar jaunu tiesisko pamatojumu. Saistošo noteikumu Nr. 7 teksta daļa, nedaudz redakcionāli labojot, ir saglabājama, jo Pašvaldību likums un citi spēkā esošie normatīvie akti nenosaka nepieciešamību grozīt to.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošie noteikumi nepalielinās pašvaldības budžeta izdevumus, jo pašvaldības atbalsta apmērs, kas ir noteikts Saistošajos noteikumos Nr. 7, nemainīsies.

2.2. Saistošie noteikumi paredz sniegt atbalstu aptuveni 300–350 personām par kopējo summu 102 000 euro/gadā.

2.3. Saistošo noteikumu īstenošanai nav nepieciešami resursi jaunu institūciju vai darbavietu veidošanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. sociālā ietekme – ietekme uz cilvēku dzīvesveidu, kultūru, labsajūtu, sabiedrību kopumā, kā arī ietekme uz konkrētām sabiedrības grupām, tai skaitā sociālās atstumtības riskam pakļautajām sabiedrības grupām;

3.2. ietekme uz vidi – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmēs vidi; 

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav ietekmes;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav ietekmes;

3.5. ietekme uz konkurenci – nav ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Saistošie noteikumi neparedz papildus administratīvo procedūru izmaksas.

4.2. Saistošo noteikumu piemērošanā personas var vērsties Valkas novada Sociālajā dienestā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi pilda pašvaldības autonomu funkciju, kas noteikta Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā, proti, nodrošina iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Valkas novada Sociālais dienests.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai, t.i. sniegt atbalstu daudzbērnu ģimenēm un aizbildņiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Noteikumu projektu ir izstrādājuši pašvaldības speciālisti.

8.2. Saistošo noteikumu projekts nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Valkas novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.valka.lv sadaļā 16.11.2023. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Sabiedrības viedokļi šajā termiņā pašvaldībā netika iesniegti.

8.3. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Valkas novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks V. Zariņš
06.01.2024