Tiesību akts: spēkā esošs
Talsu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 21

Talsos 2023. gada 30. novembrī (prot. Nr. 20, 30. p., lēmums Nr. 457)
Par pašvaldības nodevu par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu
PRECIZĒTI
ar Talsu novada pašvaldības domes
28.12.2023. lēmumu Nr. 488

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
12. panta pirmās daļas 10. punktu un Ministru kabineta
2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480
"Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt
pasvaldības nodevas" 15. un 16.1 punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka ar nodevu par būvatļaujas saņemšanu vai būvniecības ieceres akceptu, izdarot atzīmi paskaidrojuma rakstā apliekamos objektus, nodevas apmēru, tās aprēķināšanas un maksāšanas kārtību, kā arī atbrīvojumus no nodevas samaksas Talsu novada administratīvajā teritorijā.

2. Nodevu maksā fiziskas un juridiskas personas, kas saņem Talsu novada pašvaldības iestādes "Centrālā pārvalde" Būvvaldes (turpmāk – Būvvalde) izsniegtu būvatļauju vai atzīmi par būvniecības ieceres akceptu paskaidrojuma rakstā.

II. Nodevas apmērs

3. Nodeva par būvniecības ieceres akceptu, izdarot atzīmi paskaidrojuma rakstā ir 50 euro, izņēmums – elektronisko sakaru tīkla pievada ierīkošanai vai būvniecībai 20 euro.

4. Nodeva par būvatļauju:

4.1. 2. grupas būvei ir 200 euro;

4.2. 3. grupas būvei 500 euro.

5. Objektam, kuru veido dažādas būves vai noteikti dažādi būvju lietošanas veidi, nodevas apmēru nosaka, vadoties pēc lielākās nodevas likmes.

III. Nodevas maksāšanas kārtība, atbrīvojumi un atvieglojumi

6. Lai saņemtu atzīmi par būvatļaujā ietverto projektēšanas nosacījumu izpildi, kā arī, lai uz paskaidrojuma raksta saņemtu atzīmi par būvniecības ieceres akceptu, persona uzrāda Būvvaldei nodevas maksājumu apliecinošu dokumentu.

7. Nodevas samaksas atbrīvojumu piemēro 7.1.–7.4. apakšpunktā noteiktajām iestādēm, personām un būvniecības iecerēm, savukārt nodevas samaksas atvieglojumu piemēro 7.5. un 7.7. apakšpunktā minētajiem būvdarbiem, kā arī 7.6. apakšpunktā minētajām juridiskajām personām:

7.1. Talsu novada pašvaldības un valsts pārvaldes institūcijas;

7.2. personas, kas veic pašvaldības pasūtītu būvobjektu būvniecību, kā arī ja būvniecība nepieciešama pašvaldības funkciju nodrošināšanai;

7.3. fiziskas personas, ja tās būvniecības ieceri īsteno savas dzīvesvietas nodrošināšanas vajadzībām (dzīvoklī, viendzīvokļa vai divdzīvokļu dzīvojamā mājā, saimniecības ēkās, garāžās individuālai lietošanai);

7.4. būvniecības iecerei ēkām, kas ir kultūras pieminekļi vai atrodas kultūras pieminekļu teritorijā;

7.5. visu veidu būvdarbus 1. grupas ēkai vai tās daļai vai 2. grupas viena dzīvokļa dzīvojamai ēkai (galvenais lietošanas veids – 1110) vai tās daļai un palīgēkai (galvenais lietošanas veids – 127402), kā arī lauku saimniecības nedzīvojamai ēkai (galvenais lietošanas veids – 1271), kuras nav augstākas par diviem stāviem un kuru apbūves laukums nav lielāks par 400 m2 un būvtilpums – par 2000 m3 – 50 procentu apmērā;

7.6. juridiskas personas, kuru juridiskā adrese reģistrēta Talsu novada administratīvajā teritorijā – 50 procentu apmērā;

7.7. dzīvokļa vienkāršotu atjaunošanu, vienkāršotu pārbūvi – 50 procentu apmērā.

8. Šo noteikumu 7.3.–7.7. apakšpunktā noteikto nepiemēro, ja objektā veikta patvaļīga būvniecība.

9. Nodevu atvieglojumi nesummējas.

10. Uz atbrīvojumu no nodevas tiesīgā persona pievieno iesniegumu, iesniedzot būvniecības ieceres iesniegumu.

IV. Noteikumu izpildes kontrole un atbildība par to neievērošanu

11. Kontroli par nodevas samaksu veic Talsu novada pašvaldības iestādes "Centrālā pārvalde" Finanšu un grāmatvedības nodaļa.

12. Metodisko kontroli par nodevas samaksu veic Būvvalde, izsniedzot būvatļaujas, veicot atzīmi par projektēšanas nosacījumu izpildi, kā arī veicot atzīmi par būvniecības ieceres akceptu paskaidrojuma rakstā.

13. Savlaicīgi nesamaksātās nodevas piedzen ārējos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Talsu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja E. Kārkliņa
Talsu novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošo noteikumu Nr. 21 "Par pašvaldības nodevu par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Talsu novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošo noteikumu Nr. 21 "Par pašvaldības nodevu par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu" (turpmāk – Noteikumi) izdošanas mērķis ir noteikt pašvaldības nodevas par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu, izdarot atzīmi paskaidrojuma rakstā un tās maksāšanas kārtību, kā arī noteikt atbrīvojumus nodevas samaksai.

Saskaņā ar grozījumiem Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumos Nr. 529 "Ēku būvnoteikumi" (Ministru kabineta 2022. gada 11. janvāra noteikumi Nr. 6 "Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumos Nr. 529 "Ēku būvnoteikumi") un grozījumiem Ministru kabineta 2017. gada 9. maija noteikumos Nr. 253 "Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi" (Ministru kabineta 2021. gada 20. aprīļa noteikumi Nr. 245 "Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 9. maija noteikumos Nr. 253 "Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi"") ir mainīta būvniecības ieceres dokumentācijas izstrādes un iesniegšanas kārtība.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saskaņā ar Pašvaldību likuma  46. panta otro daļu, izstrādājot saistošos noteikumus par pašvaldības nodevām, paskaidrojuma rakstā neiekļauj informāciju par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Noteikumi attiecas uz fiziskām un juridiskām personām, kuri normatīvajos aktos un Noteikumos noteiktajā kārtībā plāno uzsākt būvniecības ieceri.

Noteikumos paredzēti pašvaldības nodevas atbrīvojumi fiziskām personām, ja tās būvniecības ieceri īsteno savas dzīvesvietas nodrošināšanas vajadzībām (dzīvoklī, viendzīvokļa vai divdzīvokļu dzīvojamā mājā, saimniecības ēkās, garāžās individuālai lietošanai), kā arī citām personām, ņemot verā, ka būvniecības iecere tiek veikta ēkās, kas ir kultūras pieminekļi vai atrodas kultūras pieminekļu teritorijā.

Noteikumu izdošana neietekmē konkurenci un uzņēmējdarbības vidi Pašvaldības teritorijā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Institūcija, kur privātpersona var vērsties šo noteikumu piemērošanā, ir Talsu novada pašvaldības Būvvalde un Talsu novada pašvaldības iestādes "Centrālā pārvalde" Finanšu un grāmatvedības nodaļa, atbilstoši kompetencei.

4.2. Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības, ko paredz šie noteikumi – lai saņemtu atzīmi par būvatļaujā ietverto projektēšanas nosacījumu izpildi, kā arī, lai uz paskaidrojuma raksta saņemtu atzīmi par būvniecības ieceres akceptu, personai jāmaksā nodeva šajos noteikumos noteiktajā apmērā un kārtībā. Lai saņemtu atvieglojumus, persona, kas ir tiesīga saņemt atbrīvojumu no nodevas, pievieno brīvas formas iesniegumu, iesniedzot būvniecības ieceres iesniegumu.

Fiziskām un juridiskām personām, uz kuriem Noteikumi attiecināmi, netiek radītas papildus izmaksas procesuālo darbību izpildes ietvaros, izņemot pašvaldības nodevas samaksa.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Pašvaldības funkcija, kuras izpildei izstrādāti šie noteikumi, ir pašvaldības kompetence nodrošināt ar būvniecības procesu saistītā administratīvā procesa tiesiskumu, kas izriet no Būvniecības likuma 7. panta pirmajā daļā minētā, kā arī no Ministru kabineta noteikumiem, kas reglamentē būvniecības ieceres dokumentācijas izstrādes un iesniegšanas kārtību. Ar minētajiem noteikumiem tiek noteiktas nodevas par būvatļauju vai būvniecības ieceres akceptu.

5.2. Pašvaldība ir izveidojusi iestādi "Centrālā pārvalde" ar struktūrvienību – būvvalde, kuras pienākumos ietilpst būvatļauju vai būvniecības ieceres akceptu izdošana, izdarot atzīmi paskaidrojuma rakstā.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Šo noteikumu izpildē tiks iesaistītas šādas Talsu novada pašvaldības iestādes "Centrālā pārvalde" struktūrvienības – būvvalde un Finanšu un grāmatvedības nodaļa, un to darbinieki veiks šo noteikumu izpildi amata pienākumu ietvaros. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija, netiks veidotas jaunas darba vietas.

6.2. Šo noteikumu izpildes nodrošināšanai nepieciešami resursi – tiks nodrošināti pašvaldības esošo cilvēkresursu ietvaros. 

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Šie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa nodrošināšanai un paredz tikai to, kas nepieciešams mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 2023. gada 25. oktobrī tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu, kas nav mazāks par divām nedēļām (https://www.talsunovads.lv/lv/sabiedribas-viedokla-noskaidrosana-par-saistoso-noteikumu-projektiem).

Noteiktajā termiņā sabiedrības viedokļi vai priekšlikumi nav saņemti.

Talsu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja E. Kārkliņa
04.01.2024