Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-252-sn

Rīgā 2023. gada 20. decembrī (prot. Nr. 110, 16. §)

Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 141 "Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā"

Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma 32. panta pirmo daļu,
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 6. panta otro daļu,
7. panta piekto un sesto daļu, 11. panta ceturto daļu, 14. panta
pirmās daļas 6. punktu un astoto daļu, 21.5 panta ceturto daļu, 21.6 panta
otro daļu, 21.7 panta pirmo daļu, 24. panta pirmo daļu,
26.1  panta pirmās daļas 1., 2., 3. punktu

Izdarīt Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 141 "Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 122; 2023, Nr. 108) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 3. punktā vārdus "Rīgas domes" ar vārdiem "Rīgas valstspilsētas pašvaldības".

2. Aizstāt 9. punktā vārdus "Rīgas domes" ar vārdiem "Rīgas valstspilsētas pašvaldības".

3. Aizstāt 66. punkta ievaddaļā skaitļus "1; 1; 3; 3; 3; 4" ar skaitļiem "1; 1; 4; 3; 2; 4".

4. Aizstāt 66.3. apakšpunktā skaitli un vārdu "3 dzīvokļi" ar skaitli un vārdu "4 dzīvokļi".

5. Izteikt 66.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"66.5. 7. reģistrā reģistrētajām personām (2 dzīvokļi no 15):

66.5.1. vienu dzīvokli lēmumu pieņemšanas secībā piedāvā personām, pamatojoties uz noteikumu 15. punktā minēto Izīrēšanas komisijas lēmumu, kā arī repatriantiem, politiski represētajām personām vai ģimenēm, kurās ir trīs (vai vairāk) bērni;

66.5.2. vienu dzīvokli piedāvā pārējām šajā reģistrā minētajām personām;

66.5.3. ja nav noteikumu 65.5.1. apakšpunktā minēto personu, attiecīgo dzīvojamo telpu piedāvā pārējām šajā reģistrā reģistrētajām personām;

66.5.4. ja nav noteikumu 65.5.1. un 65.5.2. apakšpunktā minēto personu, kurām jāpiedāvā noteikumu 56.1. apakšpunktā minētais dzīvoklis, attiecīgo dzīvojamo telpu piedāvā 40. punktā minētajām personām;".

6. Aizstāt 77. punktā vārdus "Rīgas domes" ar vārdiem "Rīgas valstspilsētas pašvaldības".

7. Aizstāt 79. punktā vārdus "domes priekšsēdētājam" ar vārdiem "pilsētas izpilddirektoram".

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 20. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-252-sn "Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 141 "Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Saistošie noteikumi "Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 141 "Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā"" (turpmāk - saistošie noteikumi) paredz izmaiņas dzīvojamo telpu piedāvāšanas īrēšanai secībā. Saistošie noteikumi nepieciešami sakarā ar to, ka būtiski samazinājies palīdzības saņemšanai 7. reģistrā dzīvojamās telpas izīrēšanai pirmām kārtām reģistrēto personu (ģimeņu) skaits, it īpaši to personu, kurām saskaņā ar saistošo noteikumu 56.1. apakšpunkta nosacījumiem jāpiedāvā īrēšanai vienistabas dzīvoklis ar ērtībām. No šobrīd šajā reģistrā reģistrētajām 25 personām (ģimenēm) uz vienistabas dzīvokļa ar ērtībām izīrēšanu pretendē tikai četras personas. Savukārt vienistabas dzīvokļi ar ērtībām būtiski nepieciešami piedāvāšanai palīdzības saņemšanai 3. reģistrā dzīvojamās telpas izīrēšanai pirmām kārtām reģistrētajiem pilngadību sasniegušajiem bērniem bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem. Šobrīd 3. reģistrā reģistrētas 476 personas.

Ar saistošajiem noteikumiem tiek precizēti Rīgas valstspilsētas pašvaldības institūciju nosaukumi, kā arī tiek paredzēts, ka Rīgas valstspilsētas pašvaldības Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisijas faktisko rīcību vai publisko tiesību jomā pieņemto lēmumu var apstrīdēt Rīgas pilsētas izpilddirektoram.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Nav fiskālās ietekmes, jo saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Saistošie noteikumi attiecas uz sabiedrībai svarīgas jomas - kārtības, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldībā personas tiek atzītas par tiesīgām saņemt palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, palīdzības veidiem, palīdzības sniegšanas kārtību - normatīvo regulējumu.

Saistošo noteikumu ietekmju vērtējums:

1) sociālā ietekme - tieša ietekme, jo tiesības saņemt palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā ir saistāmas ar cilvēku dzīves kvalitātes nodrošināšanu;

2) ietekme uz vidi - nav tiešas ietekmes;

3) ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav tiešas ietekmes;

4) ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - saistošie noteikumi neskar uzņēmējdarbības aktivitātes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Institūcija, kurā personas var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā, ir Rīgas valstspilsētas pašvaldības Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvalde. Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Saistošie noteikumi ir nepieciešami Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 10. punktā noteikto pašvaldības autonomo funkciju izpildes nodrošināšanai.

Nav ietekmes uz cilvēkresursiem.

6. Izpildes nodrošināšana

Izpildi nodrošina Rīgas valstspilsētas pašvaldības Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvalde.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa - palīdzības mājokļa jautājumu risināšanā - nodrošināšanai un paredz tikai to, kas nepieciešams minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi un paredzamā rīcība ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2023. gada 30. oktobra līdz 2023. gada 13. novembrim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļi par saistošo noteikumu projektu netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

29.12.2023