Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 19.12.2023. - ... / Spēkā esošā
Ventspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 14

Ventspils novadā 2017. gada 30. novembrī (prot. Nr. 11, 6. §)
Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Ventspils novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs
Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 12. panta 2.¹ daļu 
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā tiek noteikta daļēja maksa kā izglītojamo vecāku līdzfinansējums (turpmāk – līdzfinansējums) par izglītības ieguvi Ventspils novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs (turpmāk – izglītības iestāde).

2. Līdzfinansējuma samaksas kārtība attiecas uz izglītojamo vecāku vai citu likumisko pārstāvju (turpmāk – vecāki) līdzfinansējumu par izglītojamo, kas izglītības iestādē apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmu.

3. Līdzfinansējums izmantojams normatīvajos aktos paredzētajiem mērķiem, un tas veido daļu no izglītības iestādes finansējuma.

4. Līdzfinansējums ir paredzēts, lai īstenotu izglītības iestādes uzdevumus un nodrošinātu:

4.1. izglītības iestādes attīstību;

4.2. pedagoģiskā personāla profesionālās meistarības pilnveidi un kvalifikācijas celšanu;

4.3. izglītojamo un pedagogu dalību radošajos pasākumos (konkursi, izstādes, radošās darbnīcas u.tml. pasākumi);

4.4. izglītojamo, pedagogu rezultatīvas kopdarbības pamudinājuma īstenošanu.

II. Līdzfinansējuma noteikšanas kārtība un atvieglojumi

5. Līdzfinansējuma apmēru profesionālās ievirzes izglītības programmai nosaka Ventspils novada dome ar atsevišķu lēmumu.

6. Atvieglojumi līdzfinansējumam tiek piešķirti šādām personām un šādā apmērā:

6.1. izglītojamajam, kuram piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātās ģimenes (personas) statuss – 100 % apmērā;

6.2. izglītojamajam, kuram noteikta invaliditāte – 100 % apmērā;

6.3. izglītojamajam, bārenim vai bez vecāku gādības palikušam bērnam – 100 % apmērā;

6.4. izglītojamajam, kurš mācās profesionālās ievirzes izglītības programmā pūšamo instrumentu spēles apakšprogrammā trompetes spēle, mežraga spēle, eifonija spēle vai trombona spēle – 100 % apmērā;

6.5. diviem izglītojamajiem no vienas ģimenes, kuri mācās vienlaicīgi izglītības iestādē – 50 % apmērā otrajam izglītojamajam;

6.6. izglītojamajam no daudzbērnu ģimenes – 50 % apmērā.

(Grozīts ar Ventspils novada domes 30.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

7. Lai saņemtu līdzfinansējuma atvieglojumu, vecāks iesniedz izglītības iestādei attiecīgu iesniegumu. Iesniegums tiek iesniegts par katru mācību gadu atsevišķi.

8. Nepieciešamības gadījumā, iesniegumam pievieno dokumentu, kas apliecina tiesības saņemt atvieglojumu.

9. Pēc iesnieguma saņemšanas izglītības iestādes direktors piecu darba dienu laikā pieņem lēmumu par atvieglojuma piešķiršanu un izdod rīkojumu, kurā norāda izglītojamajam piešķirtā atvieglojuma apmēru. Atvieglojumu piešķir ar mēneša, kurā iesniegti dokumenti, 1.datumu, un uz vienu mācību gadu.

(Ventspils novada domes 30.11.2023. saistošo noteikumu Nr. 11 redakcijā)

10. (Svītrots ar Ventspils novada domes 30.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 11)

III. Līdzfinansējuma samaksas kārtība un samaksas izpildes uzraudzība

11. Izglītības iestāde slēdz līgumu ar vecāku par profesionālās ievirzes izglītības programmas apguvi un līdzfinansējuma maksu (turpmāk – līgums).

12. Līdzfinansējumu iekasē par laiku no 1. septembra līdz 31. maijam.

13. Līdzfinansējumu vecāks maksā bezskaidras naudas norēķina veidā līgumā norādītajā kredītiestādes kontā vai Ventspils novada pašvaldības pilsētas/pagasta pārvaldes kasē, pretī saņemot stingrās uzskaites kvīti.

14. Līdzfinansējumu maksā par katru mēnesi līdz tekošā mēneša 15. datumam.

15. Līdzfinansējumu var samaksāt avansā par mācību semestri. Ja izglītojamais tiek atskaitīts no izglītības iestādes, avansā samaksātais līdzfinansējums tiek atmaksāts vecākiem.

16. Ja izglītojamais attaisnoti (iesniedzot ģimenes ārsta izziņu) nav apmeklējis nodarbības profesionālās ievirzes izglītības programmās un kavējuma periods ir ilgāks par vienu mēnesi, par kavēto laika periodu līdzfinansējums nav jāmaksā.

17. Ja līdzfinansējums nav samaksāts noteiktajos termiņos bez attaisnojoša iemesla vairāk nekā par diviem mēnešiem, izglītojamais var tikt atskaitīts no izglītības iestādes ar izglītības iestādes direktora rīkojumu.

18. Izglītības iestādes direktors līdz katra gada 15. janvārim iesniedz Ventspils novada domei atskaiti par līdzfinansējuma izlietojumu laika periodā no septembra līdz decembrim, un līdz katra gada 15. jūnijam – par līdzfinansējuma izlietojumu laika periodā no janvāra līdz maijam.

19. Šo noteikumu ievērošanas un līdzfinansējuma samaksas izpildes kontroli organizē un nodrošina attiecīgās izglītības iestādes direktors.

IV. Noslēguma jautājums

20. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2018. gada 1. janvārī.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks
19.12.2023