Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 11.04.2024. - ... / Spēkā esošā
Balvu novada domes saistošie noteikumi Nr. 20/2023

Balvos 2023. gada 23. novembrī
Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu kompensāciju izglītojamajiem Balvu novadā
APSTIPRINĀTI
ar Balvu novada domes 2023. gada 23. novembra
lēmumu (sēdes prot. Nr. 19, 6. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 21. punktu,
Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumu Nr. 414
"Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi" 17. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību un apmēru, kādā Balvu novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) kompensē braukšanas izdevumus izglītojamajiem, kuru faktiskā dzīvesvieta ir pašvaldības teritorijā (turpmāk – dzīvesvieta), kuri iegūst izglītību pašvaldības vispārējās pamatizglītības (1.–9. klase) un vispārējās vidējās izglītības (klātienes 10.–12. klase) iestādēs, ja izmanto:

1.1. sabiedrisko transportu, kas pārvadā pasažierus:

1.1.1. reģionālajā starppilsētu nozīmes maršrutā;

1.1.2. reģionālajā vietējas nozīmes maršrutā;

1.2. privāto transportu.

2. Pašvaldība kompensē braukšanas izdevumus no izglītojamā dzīvesvietas līdz tuvākajai izglītības iestādei pašvaldības teritorijā un atpakaļ, izņemot, ja tuvākajā izglītības iestādē pašvaldības teritorijā netiek nodrošināta kāda no izglītības programmām.

3. Pašvaldība kompensē braukšanas izdevumus Ministru kabineta noteiktajā mācību gada laikā.

4. Pašvaldība nodrošina, ka pašvaldības transporta saraksts mācību gadam ar maršrutiem, kuros nodrošina izglītojamo pārvadājumus, ir publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.balvi.lv un ir pieejams katrā izglītības iestādē.

II. Izdevumu kompensācijas apmērs un piemērošanas kārtība

5. Pašvaldība kompensē braukšanas izdevumus ar sabiedrisko transportu no dzīvesvietai tuvākās pieturas līdz tuvākajai izglītības iestādei un atpakaļ:

5.1. 1.–9. klašu izglītojamajiem 100 % apmērā reizi dienā vienā maršrutā no dzīvesvietas uz izglītības iestādi un vienā maršrutā no izglītības iestādes uz dzīvesvietu;

5.2. 10.–12. klašu izglītojamajiem 100 % apmērā reizi dienā vienā maršrutā no dzīvesvietas uz izglītības iestādi un vienā maršrutā no izglītības iestādes uz dzīvesvietu.

6. Pašvaldība kompensē degvielas izdevumus izglītojamo pārvadājumiem ar privāto transportu, izņemot pilsētas un ciema teritorijās, atbilstoši īsākajam braucamā ceļa attālumam, reizinot izglītības iestādi apmeklēto dienu skaitu mēnesī ar EUR 0,12 par 1 km. Kilometru skaits tiek noteikts, ņemot vērā braucienu abos virzienos vienā no šādiem gadījumiem:

6.1. maršrutā no dzīvesvietas uz izglītības iestādi un no izglītības iestādes uz dzīvesvietu reizi dienā, ja izglītības iestāde atrodas tālāk par 3 km no dzīvesvietas un netiek nodrošināts pašvaldības vai sabiedriskais transports;

6.2. maršrutā no dzīvesvietas līdz sabiedriskā transporta pieturai un atpakaļ reizi dienā, ja sabiedriskā transporta pietura atrodas tālāk par 3 km no dzīvesvietas.

(Grozīts ar Balvu novada domes 28.03.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 7/2024)

7. Izglītojamiem, kuri izmanto skolas internātu, šo noteikumu 5. vai 6. punktā minētie braukšanas izdevumi tiek kompensēti 2 reizes nedēļā.

III. Izdevumu kompensācijas kārtība

8. Lai saņemtu sabiedriskā transporta izdevumu kompensāciju, izglītojamā likumiskie pārstāvji vai pilngadību sasniegušais izglītojamais līdz katra mēneša 5. datumam iesniedz izglītības iestādē iesniegumu par sabiedriskā transporta izdevumu kompensāciju (1. pielikums), kam pievienotas iepriekšējā kalendārā mēneša braukšanas biļetes, kas pielīmētas uz lapas hronoloģiskā secībā.

9. Kompensācija tiek veikta par skaidri salasāmām sabiedriskā transporta biļetēm.

10. Lai saņemtu privātā transporta degvielas izdevumu kompensāciju, izglītojamā likumiskie pārstāvji vai pilngadību sasniegušais izglītojamais līdz katra mēneša 5. datumam iesniedz izglītības iestādē iesniegumu par privātā transporta izdevumu kompensāciju (2. pielikums).

11. Vienas ģimenes ietvaros privātā transporta degvielas izdevumu kompensācija tiek piešķirta par 1 braucienu dienā vienā no šādiem gadījumiem:

11.1. maršrutā no dzīvesvietas uz izglītības iestādi un no izglītības iestādes uz dzīvesvietu, ja izglītības iestāde atrodas tālāk par 3 km no dzīvesvietas un netiek nodrošināts pašvaldības vai sabiedriskais transports;

11.2. maršrutā no dzīvesvietas līdz sabiedriskā transporta pieturai un atpakaļ, ja sabiedriskā transporta pietura atrodas tālāk par 3 km no dzīvesvietas.

(Grozīts ar Balvu novada domes 28.03.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 7/2024)

12. Izglītības iestādes vadītājs pārbauda norādītās informācijas patiesumu noteikumu 8. un 10. punktā minētajā iesniegumā, izvērtē izglītojamā likumiskā pārstāvja vai pilngadīgā izglītojamā tiesības saņemt braukšanas izdevumu kompensāciju. un pieņem lēmumu par braukšanas izdevumu kompensācijas piešķiršanu vai atteikumu piešķirt braukšanas izdevumu kompensāciju.

13. Ja izskatot noteikumu 8. un 10. punktā minēto iesniegumu izglītības iestādes vadītājs konstatē, ka kompensācijas pieprasījums ir pamatots, tas sagatavo sarakstu par izmaksājamām kompensācijām un līdz katra mēneša 10. datumam iesniedz to pašvaldības Finanšu plānošanas un centralizētās grāmatvedības nodaļā kopā ar izglītības iestādē saņemtajiem iesniegumiem.

14. Ja izskatot noteikumu 8. un 10. punktā minēto iesniegumu izglītības iestādes vadītājs konstatē, ka kompensācijas pieprasījums pilnībā vai daļēji ir nepamatots, minētais iesniegums netiek saskaņots, par to paziņojot iesniedzējam telefoniski vai nosūtot informāciju e-pastā.

15. Pašvaldības Finanšu plānošanas un centralizētās grāmatvedības nodaļa braukšanas izdevumu kompensācijas izmaksu veic līdz katra mēneša pēdējai darba dienai.

16. Sabiedriskā transporta izdevumu kompensācija netiek piemērota:

16.1. brīvdienās, svētku dienās, izglītojamo brīvlaikos, kā arī laikā, kad mācības izglītības iestādēs nenorisinās;

16.2. par dienām, kad izglītības iestāde netiek apmeklēta;

16.3. izglītojamajiem, kuri ir tiesīgi saņemt Ministru kabineta noteikumos paredzētos valsts apmaksātos braukšanas maksas atvieglojumus 100 % apmērā no braukšanas maksas sabiedriskajā transportā;

16.4. ja dzīvesvieta atrodas tuvāk nekā 3 km līdz izglītības iestādei;

16.5. ja maršrutā no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ izglītojamo pārvadājumus nodrošina pašvaldība;

16.6. ja noteikumu 8. vai 10. punktā minētais iesniegums izglītības iestādē nav saņemts laicīgi – līdz mēneša 5. datumam;

16.7. ja iesniegtās sabiedriskā transporta biļetes nav skaidri salasāmas.

17. Privātā transporta izdevumu kompensācija netiek piemērota:

17.1. brīvdienās, svētku dienās, izglītojamo brīvlaikos, kā arī laikā, kad mācības izglītības iestādēs nenorisinās;

17.2. par dienām, kad izglītības iestāde netiek apmeklēta;

17.3. ja dzīvesvieta atrodas tuvāk nekā 3 km līdz izglītības iestādei;

17.4. ja maršrutā no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ izglītojamo pārvadājumus nodrošina pašvaldība;

17.5. ja noteikumu 8. vai 10. punktā minētais iesniegums izglītības iestādē nav saņemts laicīgi – līdz mēneša 5. datumam;

17.6. ja sabiedriskā transporta pietura atrodas tuvāk par 3 km no dzīvesvietas.

18. Braukšanas maksas atvieglojums ir spēkā, kamēr izglītojamais apmeklē izglītības iestādi un atbilst šajos noteikumos minētajiem kritērijiem braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanai.

IV. Noslēguma jautājumi

19. Šie noteikumi stājas spēkā nākošajā dienā pēc to publicēšanas Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

20. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu atzīt par spēku zaudējušiem ar Balvu novada domes 2022. gada 21. jūnija lēmumu (prot. Nr. 14, 54. §) apstiprinātos saistošos noteikumus Nr. 23/2022 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem 10.–12. klašu izglītojamiem".

Balvu novada domes priekšsēdētāja vietniece S. Kapteine
1. pielikums
Balvu novada domes
2023. gada 23. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 20/2023
"Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu
kompensāciju izglītojamajiem Balvu novadā"
  

Balvu novada pašvaldības

   

direktoram

  (izglītības iestādes nosaukums) 
    
 (izglītojamā likumiskā pārstāvja vai pilngadību sasniegušā izglītojamā vārds, uzvārds, personas kods)
    
  (dzīvesvietas adrese, tālrunis, e-pasts)

IESNIEGUMS
par sabiedriskā transporta izdevumu kompensāciju

Lūdzu kompensēt sabiedriskā transporta izdevumus par 20___. gada ________ mēnesi
 
(vārds, uzvārds, personas kods)
  
braucieniem no dzīvesvietas 
 (dzīvesvietas adrese)
  
uz izglītības iestādi 
 (izglītības iestādes nosaukums, klase)
  
un atpakaļ atbilstoši iesniegtajām sabiedriskā transporta biļetēm maršrutā 
 par _____ dienām. 
(sabiedriskā transporta maršruts)  
  
Sabiedriskā transporta izdevumu kompensācijas saņēmējs 
 (vārds, uzvārds, personas kods)
  
Sabiedriskā transporta izdevumu kompensāciju lūdzu pārskaitīt uz bankas kontu 
 (bankas konta nr.)

Pielikumā: 20__. gada _____________ mēneša braukšanas biļetes uz ___ lpp.

Apstiprinu, ka 20___. gada _________. mēnesī izglītības
 (vārds, uzvārds) 

iestādi apmeklēja _______ dienas un nakšņoja internātā ________ naktis.

 

Klases audzinātāja saskaņojums

 
  (paraksts un atšifrējums)
   
Apstiprinu, ka kompensācijas pieprasījums ir pamatots/nav pamatots.
 (vārds, uzvārds) 
   
 Izglītības iestādes vadītāja saskaņojums 
  (paraksts un atšifrējums)

Esmu iepazinies/-usies ar Balvu novada domes 2023. gada ___._____________ saistošajiem noteikumiem Nr.___/2023 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu kompensāciju izglītojamajiem Balvu novadā" un informēts/-a, ka Balvu novada pašvaldība kompensē tikai tās transporta biļetes, kas atbilst iesniegumā norādītajam maršrutam un ir iesniegtas noteiktajā kārtībā.

Apliecinu, ka neesmu tiesīgs/-a saņemt Ministru kabineta noteikumos paredzētos valsts apmaksātos braukšanas maksas atvieglojumus 100 % apmērā no braukšanas maksas sabiedriskajā transportā.

Iesniegumā iekļauto personas datu apstrādes pārzinis ir Balvu novada pašvaldība, reģistrācijas Nr. 90009115622, juridiskā adrese: Bērzpils iela 1a, Balvi, Balvu novads, LV-4501, kas veic datu apstrādi pieteikumā norādītajam mērķim.

Jebkurus fizisko personu datus Balvu novada pašvaldība apstrādā atbilstoši 2022. gada 21. februāra Balvu novada pašvaldības noteikumiem Nr. 4/2022 "Balvu novada pašvaldības personas datu apstrādes noteikumi" un Eiropas Parlamenta un Padomes regulai Nr.  2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (turpmāk tekstā Vispārīgā datu aizsardzības regula) 6. panta pirmās daļas c) punkta pamatu, kas nosaka ,ka datu apstrāde ir likumīga ja, apstrāde ir vajadzīga, lai izpildītu uz pārzini attiecināmu juridisku pienākumu.

   
(datums) (paraksts un atšifrējums)
Balvu novada domes priekšsēdētāja vietniece S. Kapteine
2. pielikums
Balvu novada domes
2023. gada 23. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 20/2023
"Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu
kompensāciju izglītojamajiem Balvu novadā"
  

Balvu novada pašvaldības

   

direktoram

  (izglītības iestādes nosaukums) 
    
 (izglītojamā likumiskā pārstāvja vai pilngadību sasniegušā izglītojamā vārds, uzvārds, personas kods)
    
  (dzīvesvietas adrese, tālrunis, e-pasts)

IESNIEGUMS
par privātā transporta degvielas izdevumu kompensāciju

Lūdzu kompensēt privātā transporta izdevumus par 20___. gada ________ mēnesi
 
(vārds, uzvārds, personas kods)
  
braucieniem no dzīvesvietas 
 (dzīvesvietas adrese)
  
uz izglītības iestādi 
 (izglītības iestādes nosaukums, klase)
  
un atpakaļ, ______ km dienā, kopā ___________ km mēnesī

vai

līdz sabiedriskā autobusa pieturai un atpakaļ, ______ km dienā, kopā ___________ km mēnesī par _____ dienām.

  
Privātā transporta izdevumu kompensācijas saņēmējs 
 (vārds, uzvārds, personas kods)
  
Privātā transporta izdevumu kompensāciju lūdzu pārskaitīt uz bankas kontu 
 (bankas konta nr.)
   
Apstiprinu, ka 20___. gada _________. mēnesī izglītības
 (vārds, uzvārds) 

iestādi apmeklēja _______ dienas un nakšņoja internātā ________ naktis.

 

Klases audzinātāja saskaņojums

 
  (paraksts un atšifrējums)
   
Apstiprinu, ka kompensācijas pieprasījums ir pamatots/nav pamatots.
 (vārds, uzvārds) 
   
 Izglītības iestādes vadītāja saskaņojums 
  (paraksts un atšifrējums)

Iesniegumā iekļauto personas datu apstrādes pārzinis ir Balvu novada pašvaldība, reģistrācijas Nr. 90009115622, juridiskā adrese: Bērzpils iela 1a, Balvi, Balvu novads, LV-4501, kas veic datu apstrādi pieteikumā norādītajam mērķim.

Jebkurus fizisko personu datus Balvu novada pašvaldība apstrādā atbilstoši 2022. gada 21. februāra Balvu novada pašvaldības noteikumiem Nr. 4/2022 "Balvu novada pašvaldības personas datu apstrādes noteikumi" un Eiropas Parlamenta un Padomes regulai Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (turpmāk tekstā Vispārīgā datu aizsardzības regula) 6. panta pirmās daļas c) punkta pamatu, kas nosaka ,ka datu apstrāde ir likumīga ja, apstrāde ir vajadzīga, lai izpildītu uz pārzini attiecināmu juridisku pienākumu.

   
(datums) (paraksts un atšifrējums)
Balvu novada domes priekšsēdētāja vietniece S. Kapteine
11.04.2024