Tiesību akts: spēkā esošs
Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 25

Cēsīs 2023. gada 9. novembrī
Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Cēsu novadā
Apstiprināti ar Cēsu novada domes 09.11.2023. lēmumu Nr. 591

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Ģeotelpiskās informācijas likuma 13. panta sesto daļu un
26. panta trešo daļu, Ministru kabineta 2012. gada 24. aprīļa
noteikumu Nr. 281 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās
informācijas un tās centrālās datubāzes noteikumi

69. un 79. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Cēsu novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Novadā) notiek augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas (turpmāk – ADTI) pieņemšana, pārbaude, reģistrācija, uzturēšana, aktualizēšana un izsniegšana.

2. Noteikumi attiecas uz visām juridiskām un fiziskām personām, kas Novadā veic inženierkomunikāciju un būvju projektēšanu, būvniecību, pārbūvi, uzturēšanu vai nodošanu ekspluatācijā, kā arī ģeodēziskos, topogrāfiskos, kadastrālās uzmērīšanas, zemes ierīcības darbus vai detālplānojumu, lokālplānojumu grafisko daļu izstrādi.

3. Novada administratīvajā teritorijā ADTI pieņemšanu un pārbaudi, kā arī mērniecībai nepieciešamo datu izsniegšanu realizē un koordinē Cēsu novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) izvēlēta juridiska persona, kurai pašvaldība šādu pārvaldes uzdevumu ir deleģējusi, Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajā kārtībā slēdzot deleģējuma līgumu (turpmāk – Datubāzes turētājs), kurai ir tiesības par pakalpojumiem saņemt samaksu saskaņā ar Pašvaldības apstiprinātiem izcenojumiem, kas noteikti šo saistošo noteikumu pielikumā.

II. Topogrāfiskās informācijas pārbaude, saskaņošana, reģistrācija un izsniegšana

4. Datubāzes turētājs pieņem tikai mērniecībā sertificētu personu topogrāfiskos vai ģeodēziskos uzmērījumus tai skaitā izpildmērījumus, kas veikti digitālā formā, LKS-92 koordinātu sistēmā un Latvijas normālo augstumu sistēmā LAS-2000,5, kas atbilst Ģeotelpiskās informācijas likumā noteiktajām normām. Izpildmērījuma plānā var būt norādītas piesaistes pēc pasūtītāja vai inženiertīklu turētāju prasībām.

5. Ģeodēzisko darbu veicēji Cēsu pilsētas teritorijā uzmērīšanu veic tiešos mērījumos no vietējā ģeodēziskā tīkla punktiem, vai tiešos mērījumos no tā izveidota uzmērīšanas tīkla. Ja izveidoto uzmērīšanas tīklu ir paredzēts izmantot atkārtoti, tad par šo tīklu sagatavo uzmērīšanas tīkla atskaiti un iesniedz Pašvaldībai un Datubāzes turētājam. Ja uzmērāmais objekts atrodas ārpus Cēsu pilsētas apbūvētām teritorijām un ielu sarkanajām līnijām tālāk kā 200 m no vietējā ģeodēziskā tīkla punktiem, uzmērīšanas vajadzībām var izmantot pastāvīgo globālās pozicionēšanas bāzes staciju sistēmu "Latvijas Pozicionēšanas sistēma". Topogrāfiskajā un izpildmērījumu plānā jāattēlo visi uzmērāmajā teritorijā esošie ģeodēziskā tīkla punkti, kā arī topogrāfiskās uzmērīšanas vajadzībām izveidotie uzmērīšanas tīkla punkti.

6. Izpildmērījuma plānā tiek uzrādīti visi vietējā ģeodēziskā tīkla punkti, ja punkts vai tā 5 m aizsargjosla atrodas uzmērāmajā teritorijā, un veic tā uzmērīšanu un koordinātu pārbaudi. Plāna rakstlaukuma piezīmēs mērnieks norāda ģeodēziskā apsekoto punktu stāvokli (nav bojāts/iznīcināts/pārsniegta normatīvajos aktos pieļaujamā koordinātu nesaiste (30 milimetrus koordinātām un 20 milimetrus augstumam) un uzmērīšanas datumu. Ja mērnieks konstatē, ka uzmērījuma robežās esošs ģeodēziskā tīkla punkts ir iznīcināts vai bojāts, pārsniedzot pieļaujamo nesaisti, tad Pašvaldībai un/vai Datubāzes turētājam iesniedz aktu par ģeodēziskā punkta iznīcināšanu punkta vai koordinātu neatbilstību.

7. Vietējo ģeodēzisko tīklu informāciju mērniecības darbu veicējiem izsniedz Pašvaldība, Pašvaldības izvēlēts ģeodēziskā tīkla uzturētājs vai Datubāzes uzturētājs atbilstoši pašvaldības sniegtajai informācijai.

8. Topogrāfisko informāciju topogrāfiskās uzmērīšanas vajadzībām par mērnieka vai komersanta pieprasīto teritoriju Datubāzes turētājs elektroniski izsniedz trīs darba dienu laikā pēc mērnieka vai komersanta pieprasījuma un samaksas saņemšanas dienas.

9. Pēc topogrāfiskās uzmērīšanas un topogrāfiskā plāna sagatavošanas to saskaņo ar tiem inženiertīklu turētājiem, kas ir atbildīgi par inženiertīkliem teritorijā, kurā veikta topogrāfiskā uzmērīšana. Inženiertīklu turētāji ir atbildīgi par inženierkomunikāciju uzmērījuma un attēlojuma pareizību to izsniegtajos datos, apliecinot to ar atbildīgās personas skaņojumu uz topogrāfiskā plāna. Inženiertīklu turētāji nevar vilcināt topogrāfiskā plāna izgatavošanas termiņus un pieprasīt skaņojumus teritorijās, kur nav viņu tīklu. Inženiertīklu turētāja saskaņojums nedrīkst būt vecāks par sešiem mēnešiem brīdī, kad topogrāfiskais plāns tiek iesniegts pārbaudei un reģistrācijai datubāzē.

10. Pirms topogrāfiskā plāna iesniegšanas pārbaudei un reģistrācijai Pašvaldības ADTI datubāzē to saskaņo Datubāzes uzturētāja mājas lapā uzrādītiem inženierkomunikāciju turētājiem atbilstoši teritorijai, kā arī ar attiecīgo pašvaldības apvienības pārvaldi (Cēsu pilsētā un Vaives pagastā ar Pašvaldības Īpašumu apsaimniekošanas pārvaldi).

11. Saskaņojot mērniecības darbu izpildītāju iesniegto topogrāfisko plānu, inženiertīklu turētāju pienākums ir pārbaudīt inženierkomunikāciju uzmērījuma un attēlojuma atbilstību to rīcībā esošajiem datiem, bet nepieciešamības gadījumā kopā ar mērniecības darbu izpildītāju veikt komunikāciju apsekošanu un meklēšanu dabā. Inženiertīklu turētāji ir atbildīgi par inženierkomunikāciju uzmērījuma un attēlojuma pareizību to izsniegtajos datos, apliecinot to ar atbildīgās personas saskaņojumu uz mērniecības darbu izpildītāja iesniegtā topogrāfiskā plāna.

12. Pārbaudot topogrāfiskās informācijas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, Datubāzes turētājs septiņu darba dienu laikā no topogrāfiskās informācijas un samaksas saņemšanas dienas:

12.1. reģistrē topogrāfisko informāciju datubāzē un uz plāna attēlo reģistrācijas informāciju (datumu un reģistrācijas numuru);

12.2. atsaka reģistrāciju, norādot pamatojumu, un nosūta attiecīgo datni mērniekam vai komersantam labojumu veikšanai.

13. Ja veicot būvdarbus tiek atrasti topogrāfiskajos plānos neuzrādīti vai plānam neatbilstoši izvietoti inženiertīkli, tad jāfiksē to atrašanās apvidū, jāuzmēra un jāattēlo izpildmērījumā vai topogrāfiskajā plānā.

14. Izbūvētie inženiertīkli jāuzmēra pirms tranšejas (būvbedres) aizbēršanas.

15. Sagatavojot būvju izpildmērījuma plānu (par ceļa segumiem, u.c. laukumveida labiekārtojumiem), norāda uzmērījuma robežu, kurā uzmēra un attēlo visus virszemes situācijas elementus (aku vākus, gūlijas u.tml.).

16. Ja iesniegtajā topogrāfiskajā informācijā tiek konstatētas būtiskas atšķirības no Pašvaldības ADTI datubāzē reģistrētajiem datiem, tad Datubāzes turētājam ir tiesības pieprasīt no topogrāfisko darbu veicēja iesniegt uzmērīšanas lietu un lauka mērījumu datu izdrukas, lai pārliecinātos par mērījumu ticamību.

17. Topogrāfiskā plāna derīguma termiņš ir divi gadi no tā reģistrācijas datuma datubāzē.

18. Pašvaldības Būvvalde saskaņo vai akceptē tikai tādas būvniecības ieceres, kuras izstrādātas uz sertificētu personu sagatavota topogrāfiskā plāna, kas reģistrēts Datubāzē un iekļauts būvniecības ieceres dokumentācijas sastāvā.

19. Objektu pieņemšana ekspluatācijā nenotiek, ja izpildmērījuma plāns vai būvju nojaukšanas (demontāžas) izpildmērījuma plāns nav reģistrēts datubāzē. Ja jauna inženiertīkla izpildmērījumu plānā norāda arī demontētos inženiertīklus, tad papildus maksa netiek piemērota par demontēto posmu.

20. Ja starp Datubāzes turētāju un mērniecības darbus veikušo sertificēto personu rodas strīds, tad darbu pārbaudei tiek piesaistīta cita mērniecībā sertificēta persona. Vainīgā puse apmaksā veiktos papilddarbus un tiek ziņots par tās pārkāpumu mērniecības jomas sertificējošai institūcijai.

III. Ģeotelpiskās informācijas pakalpojumu cenrādis

21. Ģeotelpiskās informācijas pakalpojumus (turpmāk – Pakalpojumi) sniedz saskaņā ar šo saistošo noteikumu 1. pielikumā noteikto cenrādi (turpmāk – Cenrādis).

22. Samaksu par pakalpojumiem veic pirms pakalpojuma saņemšanas, pamatojoties uz izsniegto rēķinu tajā norādītajā termiņā un kārtībā. Samaksu par pakalpojumiem var veikt ar pēcmaksu, ja ar Datubāzes turētāju ir noslēgts līgums par pakalpojumu apmaksu ar pēcmaksu.

IV. Noslēguma jautājums

23. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē: Cēsu novada pašvaldības 2022. gada 24. marta saistošie noteikumi Nr. 9 "Par topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Cēsu novadā".

24. Saistošie noteikumi stājas spēkā Pašvaldību likuma 47. pantā noteiktajā kārtībā.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs
Pielikums
Cēsu novada domes
9.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 25
Ģeotelpiskās informācijas pakalpojumu cenrādis*
Nr.
p.k.
Pakalpojuma veidsMērvienībaCena, EUR* (bez PVN)
1.Topogrāfiskās informācijas izsniegšana (tajā skaitā ielu sarkano līniju), pieņemšana, pārbaude, ievietošana karšu lapās un reģistrācija datubāzē:

Cenrādi pielieto arī par būves (ar labiekārtojuma elementiem un/vai inženiertīkliem) kā arī ceļu un grāvju izpildmērījuma plāna pārbaudei, reģistrācijai datubāzē un nosūtīšanai pašvaldībai.

1.1.platībā līdz 0,3 ha (ieskaitot)1 objekts19,00
1.2.platībā no 0,3 ha līdz 0,5 ha (ieskaitot)1 objekts22,00
1.3.platībā no 0,5 ha līdz 1,0 ha (ieskaitot)1 objekts28,50
1.4.platībā no 1,0 ha papildus par katru nākamo ha1 objekts8,00
2.Inženiertīklu (un lineāru inženierbūvju) izpildmērījuma plāna (tajā skaitā būvju nojaukšanas) pieņemšana, pārbaude, ievietošana karšu lapās, ievadīšana datubāzē un reģistrācija datubāzē:

Ja jauna inženiertīkla izpildmerījumu plānā norāda arī demontētos inženiertīklus, tad papildus maksa par demontēto posmu netiek piemērota. Ja nepieciešams, tad abus izpildmērījumus var noformēt atsevišķi, bet iesniegt kopā.

2.1.inženiertīklu garums no 0 līdz 30 m (ieskaitot)objekts9,00
2.2.inženiertīklu garums no 31 līdz 100 m (ieskaitot)objekts11,00
2.3.inženiertīklu garums virs 100 m, papildus par katriem nākamajiem 100 mobjekts3,00
3.Izpildmērījuma plāna par būves nojaukšanu (demontāžu) reģistrācija datubāzēobjekts9,00
4.Galveno būvasu reģistrācija datubāzēobjekts9,00
5.Būves izpildmērījuma plāna pārbaude (nodošanai ekspluatācijā):
5.1.Ēkas (bez labiekārtojuma elementiem) izpildmērījuma plāna pārbaude un reģistrācija datubāzē. Mērvienība – ēka un saistītās būves zemes vienībā līdz 0.3 ha platībai.

Ja būves izpildmērījuma plānā attēlotās būves platība pārsniedz 0.3 ha, tad cenas noteikšanai tiek piemēroti šī cenrāža 1. punkta nosacījumi.

objekts11,50
5.2.Būves (ar labiekārtojuma elementiem un/vai inženiertīkliem) kā arī ceļu un grāvju izpildmērījuma plāna pārbaude un reģistrācija datubāzē, cenas noteikšanai tiek piemēroti šī cenrāža 1. punkta nosacījumi.objektspiemēro 1. punktu
7.Sertificētas personas sagatavota Būvju situācijas plāna pārbaude un reģistrācija datubāzēobjekts12,00
8.Būvju situācijas plāna izsniegšana**:
8.1.platībā līdz 1 hektāram (ieskaitot)zemes vienība29,50
8.2.par katru hektāru virs 1 hektārazemes vienība8,50
9.Topogrāfiskās informācijas izsniegšana (karšu lapas, ielu sarkanās līnijas u.c.) zemes vienības robežplānu izgatavošanai vai citu mērniecības darbu veikšanai**karšu lapa***5,00

* Pakalpojumā nav iekļautas izmaksas par kadastra informāciju. Samaksa par kadastra informāciju tiek noteikta saskaņā ar Valsts zemes dienesta cenrādi.

** Topogrāfiskās informācijas izsniegšana var tikt organizēta tīmekļa pakalpojumu veidā.

*** 1993. gada topogrāfisko karšu sistēmas (TKS-93) mēroga 1:1000 karšu lapa, 25 ha.

Objekts – topogrāfiskais plāns vai izpildmērījuma plāns, kas noformēts vienā datnē, ar vienotu lappušu numerāciju un attālums starp uzmērītajām teritorijām nav lielāks par 100 m (grafiskās informācijas pārrāvums). Ja attālums starp uzmērījumiem ir lielāks par 100 m, tad to klasificē kā jaunu/atsevišķu objektu.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs
Cēsu novada domes 2023. gada 9. novembra saistošo noteikumu Nr. 25 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Cēsu novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsAtbilstoši Pašvaldību likuma 44. panta otrajai daļai dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus par citiem likumos un Ministru kabineta noteikumos paredzētajiem jautājumiem.

Saskaņā ar Ģeotelpiskās informācijas likuma   6. panta pirmās daļas pirmo apakšpunktu, pašvaldība savu funkciju izpildei organizē nepieciešamās ģeotelpiskās informācijas iegūšanu un uzturēšanu, kā arī izmantošanas kārtību. Ģeotelpiskās informācijas likuma 13. panta sestā daļa nosaka, ka Vietējā pašvaldība, lai nodrošinātu savu funkciju un uzdevumu izpildi, par savu administratīvo teritoriju izveido un uztur augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas datubāzi atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas specifikācijai, veic iesniegtās informācijas pārbaudi un nodrošina datubāzes sadarbspēju ar centrālo datubāzi Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Pašvaldības dome nosaka augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas iesniegšanas un pieņemšanas kārtību. Ģeotelpiskās informācijas likuma 26. panta trešā daļa un 71 daļa nosaka, ka pašvaldība savos saistošajos noteikumos nosaka maksu par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas pārbaudi, reģistrāciju Datubāzē, sagatavošanu un izsniegšanu no Datubāzes, kā arī maksu par tās turējumā esošās ģeotelpiskās informācijas izmantošanu, ģeotelpiskās informācijas pakalpojumiem un maksas piemērošanas kārtību.

2. Fiskāla ietekme uz pašvaldības budžetu2.1. Noteikumu izpilde notiks pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros:

2.1.1. nav paredzēta ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā.

2.1.2. Noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu Noteikumu īstenošanu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi attiecas uz visām juridiskām un fiziskām personām, kas Cēsu novada administratīvajā teritorijā veic inženierkomunikāciju un būvju projektēšanu, būvniecību, pārbūvi, uzturēšanu vai nodošanu ekspluatācijā, kā arī ģeodēziskos, topogrāfiskos, kadastrālās uzmērīšanas vai zemes ierīcības darbus, izstrādā lokālplānojumus vai detālplānojumus.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un izmaksāmNav ietekmes uz administratīvajām procedūrām un izmaksām, Ģeotelpiskās informācijas pakalpojumus sniedz pakalpojumu saņēmēji, saskaņā ar šo saistošo noteikumu 1. pielikumā noteikto cenrādi.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošo noteikumu darbības pārraudzību nodrošinās pašvaldības iestāde "Cēsu novada Centrālā administrācija" un apvienību pārvaldes.

Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs tās institūcijas funkcijas un uzdevumus, kura nodrošinās Saistošo noteikumu darbības pārraudzību, neradīs papildus slogu administratīvajām procedūrām.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuPašvaldības iestāde "Cēsu novada Centrālā administrācija" un Pašvaldības apvienību pārvaldes.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem ko sniedz mērķa sasniegšanaIzmaksas sedz juridiskās un fiziskās personas, kas Novadā veic inženierkomunikāciju un būvju projektēšanu, būvniecību, pārbūvi, uzturēšanu vai nodošanu ekspluatācijā, kā arī ģeodēziskos, topogrāfiskos, kadastrālās uzmērīšanas, zemes ierīcības darbus vai detālplānojumu, lokālplānojumu grafisko daļu izstrādi.
8. Izstrādes laikā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tiks publicēts Cēsu novada pašvaldības mājaslapā www.cesunovads.lv sadaļas apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti".

Noteikumu projekts bija publicēts pašvaldības mājaslapā no 2023. gada 25. oktobra līdz 2023. gada 8. novembrim (ieskaitot).

Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemti sabiedrības viedokļi.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs
25.11.2023