Tiesību akts: spēkā esošs
Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 31/23

Ulbrokā 2023. gada 18. oktobrī
Kārtība, kādā tiek segti braukšanas izdevumi izglītojamajiem Ropažu novadā
Apstiprināti ar
Ropažu novada pašvaldības domes
18.10.2023. sēdes lēmumu Nr. 2785
(prot. Nr. 78/2023)

Izdoti saskaņā ar Sabiedriskā transporta
pakalpojumu likuma
14. panta trešo daļu
un Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija
noteikumu Nr. 414 "Braukšanas maksas
atvieglojumu noteikumi
" 17. punktu
I. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ropažu novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) kompensē izglītojamajiem braukšanas izdevumus, kas saistīti ar braucieniem mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz:

1.1. Pašvaldības dibinātai Pašvaldības administratīvajā teritorijā esošai izglītības iestādei (turpmāk – Pašvaldības izglītības iestāde) un atpakaļ;

1.2. Pašvaldības izglītības iestādes izglītības programmu īstenošanas vietai un atpakaļ;

1.3. speciālās izglītības iestādei (turpmāk – speciālā skola) un atpakaļ, izglītojamajiem ar speciālām vajadzībām.

2. Braukšanas izdevumi tiek kompensēti Ministru kabineta noteikumos noteiktā mācību gada ietvaros pamata un vidējās izglītības pakāpes izglītojamajiem, kas ir deklarēti Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

3. Pašvaldība nesedz izglītojamajam braukšanas izdevumus:

3.1. ja izglītojamais apmeklē citā pašvaldībā esošu izglītības iestādi, kas īsteno tādas pašas vai līdzīgas izglītības programmas, kas ir pieejamas Pašvaldības izglītības iestādēs;

3.2. par dienām, kad izglītojamais neapmeklē Pašvaldības izglītības iestādi;

3.3. ja izglītojamā dzīvesvieta atrodas Pašvaldības organizēto pārvadājumu maršrutu zonā;

3.4. ja attālums līdz Pašvaldības izglītības iestādei, kurā mācās izglītojamais vai Pašvaldības organizētā pārvadājuma pieturai pa ceļu veicamā attālumā nepārsniedz vienu kilometru;

3.5. ja izglītojamais tajā pašā dienā veic atkārtotu maršrutu no dzīvesvietas uz Pašvaldības izglītības iestādi.

4. Pašvaldības izpilddirektors izdod rīkojumu par izglītojamā braukšanas izdevumu no dzīvesvietas līdz Pašvaldības izglītības iestādei un atpakaļ kompensēšanu šo saistošo noteikumu neminētajos gadījumos, ja saņemts pamatots vecāka vai pilngadīga izglītojamā iesniegums.

II. Braukšanas izdevumu kompensāciju apjoms

5. Pašvaldība sava budžeta ietvaros sedz sabiedriskā transporta izmaksas:

5.1. ārpus Vangažu pilsētas teritorijas dzīvojošiem vispārējās pamatizglītības iestādes (1.–9. klase) izglītojamiem 100 % apmērā par braukšanas izdevumiem, kas saistīti ar braucieniem mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz Pašvaldības izglītības iestādei un atpakaļ Pašvaldības teritorijā, izmantojot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas un reģionālās nozīmes maršrutos, apmaksājot ar braukšanas biļešu iegādi saistītos izdevumus;

5.2. ārpus Vangažu pilsētas teritorijas dzīvojošiem vispārējās vidējās izglītības iestādes (klātienes 10.–12. klase) izglītojamiem 50 % apmērā par braukšanas izdevumiem, kas saistīti ar braucieniem mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz Pašvaldības izglītības iestādei un atpakaļ Pašvaldības teritorijā, izmantojot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas un reģionālās nozīmes maršrutos, apmaksājot ar braukšanas biļešu iegādi saistītos izdevumus;

5.3. ārpus Vangažu pilsētas teritorijas dzīvojošiem izglītības iestādes izglītojamiem 100 % apmērā par braukšanas izdevumiem, kas saistīti ar braucieniem mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz Pašvaldības izglītības iestādes izglītības programmu īstenošanas vietai un atpakaļ Pašvaldības teritorijā, izmantojot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas un reģionālās nozīmes maršrutos, apmaksājot ar braukšanas biļešu iegādi saistītos izdevumus;

5.4. speciālo skolu izglītojamajiem 100 % apmērā par braucieniem mācību gada laikā ārpus pašvaldības administratīvās teritorijas no deklarētās dzīvesvietas līdz speciālajai skolai un atpakaļ, izmantojot sabiedrisko transportlīdzekli, ja ar valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu izglītojamam nepieciešams iegūt vispārējo izglītību izglītības programmā, kas netiek īstenota pašvaldības izglītības iestādēs.

6. Ja izglītojamais dzīvo internātā vai dienesta viesnīcā, transporta izdevumi tiek kompensēti par vienu braucienu nedēļā turp atpakaļ.

III. Transporta izdevumu kompensācijas pieprasīšanas un saņemšanas kārtība

7. Pilngadīgs izglītojamais vai vecāks Pašvaldībā iesniedz aizpildītu iesnieguma veidlapu (pielikumā) par kompensācijas saņemšanu un tam pievienojamos dokumentus. Iesniegumu iesniedzējs iesniedz personīgi Ropažu novada pašvaldības klientu apkalpošanas centros, vai sūtot pa pastu uz adresi Institūta iela 1a, Ulbroka, Stopiņu pagasts, Ropažu novads, LV-2130, vai iesniedzot ar drošu elektronisko parakstu, sūtot uz e-pastu novada.dome@ropazi.lv.

8. Braukšanas izdevumu kompensēšanas kārtība, izmantojot pilsētu un reģionālās nozīmes maršrutu sabiedrisko transportu:

8.1. pilngadīgais izglītojamais vai vecāki iesniedz braukšanas biļetes par izglītojamā izmantoto sabiedrisko transportu iepriekšējā mēnesī vai iepriekšējos mēnešos (maksimāli var iesniegt biļetes par braucieniem iepriekšējos 9 mēnešos) līdz nākamā mēneša 15. datumam;

8.2. braukšanas biļetes (nebojātas, bez piezīmēm, labojumiem un svītrojumiem, kā arī skaidri salasāmas) iesniedz un norāda hronoloģiskā secībā (ja tādas ir vairākas);

8.3. Pašvaldība lēmumu pieņem 15 (piecpadsmit) darba dienu laikā no iesnieguma un tā pamatojuma dokumentu saņemšanas par iepriekšējo mēnesi vai iepriekšējiem mēnešiem, un kompensāciju par braukšanas izdevumiem pārskaita uz iesniegumā norādīto kredītiestādes kontu.

IV. Lēmumu pieņemšanas un apstrīdēšanas kārtība

9. Izglītības, jaunatnes lietu, kultūras un sporta departaments pilngadīgā izglītojamā vai vecāka iesniegumu par braukšanas izdevumu segšanu un tam pievienotos pamatojuma dokumentus izskata 15 (piecpadsmit) darba dienu laikā un pieņem lēmumu par braukšanas izdevumu kompensēšanu, izņemot šo noteikumu 4. punktā minētajā gadījumā.

10. Ja, izskatot pilngadīga izglītojamā vai vecāka iesniegumu par braukšanas izdevumu segšanu un tam pievienotos pamatojuma dokumentus, tiek konstatēts, ka braukšanas izdevumu kompensēšana nav pamatota, Izglītības, jaunatnes lietu, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar Pašvaldības Juridiskā, publisko iepirkumu un personāla vadības departamentu 15 (piecpadsmit) darba dienu laikā sagatavo administratīvo aktu par atteikumu kompensēt braukšanas izdevumus, un paziņo to iesniedzējam Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā.

11. Izglītības, jaunatnes lietu, kultūras un sporta departamenta vadītāja izdoto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā.

12. Pašvaldības izpilddirektora šo saistošo noteikumu 4. punktā noteiktajā gadījumā pieņemto lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā.

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens
Pielikums
Ropažu novada pašvaldības domes
saistošajiem noteikumiem Nr. 31/2023
"Kārtība, kādā tiek segti braukšanas
izdevumi izglītojamajiem Ropažu novadā"
 

Ropažu novada pašvaldībai

  
  
 

(pilngadīga izglītojamā vai bērna likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds, personas kods)

  
 

(deklarētās dzīvesvietas adrese, tālrunis, elektroniskā pasta adrese)

IESNIEGUMS

Lūdzu apmaksāt braukšanas izdevumus, kas saistīti ar
 personas kods      

-

     

(vārds, uzvārds)

 
 
nokļūšanu un atpakaļ no tās
 

(izglītības iestādes nosaukums /programmas norises vieta)

 
dzīvesvietā 
 

(deklarētās dzīvesvietas adrese)

saskaņā ar iesniegtajām braukšanas biļetēm par kopējo summu EUR
 

(norādīt summu ar vārdiem)

 
Sabiedriskā transporta maršruts: 
 
Braukšanas izdevumu saņēmējs:       

-

     
 

(vārds, uzvārds, personas kods)

 
Braukšanas izdevumu kompensāciju lūdzu pārskaitīt uz kontu kredītiestādē
 

(kredītiestādes nosaukums, norēķinu konta Nr.)

Pielikumā:

izmantotās sabiedriskā transporta biļetes hronoloģiskā secībā;

izziņa par izglītības iestādes apmeklējumu ______________________ mēnesī (izziņu par izglītības iestādes apmeklējumu var nepievienot, ja izglītības iestāde katru mēnesi Izglītības, jaunatnes lietu, kultūras un sporta departamentam iesniedz vienu izziņu par visu attiecīgajā pagastā vai pilsētā deklarēto izglītojamo, kas izmanto sabiedrisko transportu, apmeklējumu);

valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinums par to, ka izglītojamam nepieciešams iegūt vispārējo izglītību izglītības programmā, kas netiek īstenota pašvaldības izglītības iestādēs.

Esmu informēts/-a, ka iesniegumā norādīto personas datu apstrādes pārzinis ir Ropažu novada pašvaldība, adrese Institūta iela 1a, Ulbroka, Stopiņu pagasts, Ropažu novads, LV-2130, e-pasts: novada.dome@ropazi.lv, tālrunis: 27885518.

Personas datu apstrādes mērķis ir normatīvajos aktos noteiktais pašvaldības pienākums nodrošināt sabiedriskā transporta izdevumu atmaksu. Tiesiskais pamats personas datu apstrādei ir pārzinim normatīvajos aktos noteikto pienākumu izpilde.

Personas datus apstrādās atbilstoši normatīvo aktu prasībām fizisko personu datu aizsardzības jomā. Pārzinis personas datus apstrādās līdz iesniegumā minēto darbību pilnīgai izpildei. Personas dati tiks glabāti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajiem dokumentu glabāšanas termiņiem.

Esmu informēts/-a, ka man ir tiesības piekļūt saviem un/vai bērna personas datiem, labot tos, ja tie ir neprecīzi, normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos lūgt personas datu apstrādes ierobežošanu, iebilst pret personas datu apstrādi, pretlikumīgas personas datu apstrādāšanas gadījumā vērsties ar sūdzību Datu valsts inspekcijā.

____.____._________.

 

(datums)

 
 
   
  

(paraksts un tā atšifrējums)

Paskaidrojuma raksts
Ropažu novada pašvaldības domes 2023. gada 18. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 31/23 "Kārtība, kādā tiek segti braukšanas izdevumi izglītojamajiem Ropažu novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt kārtību, kādā Ropažu novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) kompensē izglītojamajiem braukšanas izdevumus, kas saistīti ar braucieniem mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz:

1.1.1. Pašvaldības dibinātai Pašvaldības administratīvajā teritorijā esošai izglītības iestādei un atpakaļ;

1.1.2. Pašvaldības izglītības iestādes izglītības programmu īstenošanas vietai un atpakaļ;

1.1.3. speciālās izglītības iestādei un atpakaļ, izglītojamajiem ar speciālām vajadzībām.

1.2. Saskaņā ar Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumu Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi" (turpmāk – MK noteikumi) 17. punktu šo noteikumu 12. un 13. punktā minēto kategoriju pasažieri biļeti iegādājas par pilnu maksu, un braukšanas izdevumus viņiem pašvaldības noteiktajā kārtībā sedz no attiecīgās pašvaldības budžeta.

1.3. Saskaņā ar MK noteikumu 12. punktu ārpus pilsētas teritorijas dzīvojošiem vispārējās pamatizglītības iestādes (1.–9. klase) izglītojamiem ir tiesības saņemt kompensāciju 100 % apmērā par braukšanas izdevumiem, kas saistīti ar braucieniem mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ attiecīgās novada pašvaldības teritorijā, izmantojot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas un reģionālās nozīmes maršrutos.

1.4. Turklāt šo MK noteikumu 13. punkts nosaka, ka ārpus pilsētas teritorijas dzīvojošiem vispārējās vidējās izglītības iestādes (klātienes 10.–12. klase) izglītojamiem ir tiesības saņemt kompensāciju 50 % apmērā par braukšanas izdevumiem, kas saistīti ar braucieniem mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ attiecīgās novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, izmantojot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas un reģionālās nozīmes maršrutos.

1.5. Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldībām ir tiesības noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, ja ar šo braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta.

1.6. Ņemot vērā minēto, Pašvaldībai ir jāizdod saistošie noteikumi, kas nosaka kārtību, kādā tiek kompensēti braukšanas izdevumi MK noteikumu 12. un 13. punktā minētajām kategorijām. Vienlaikus Pašvaldība var paredzēt labvēlīgākus nosacījumus šajos saistošajos noteikumos.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – saistošo noteikumu īstenošanas rezultātā palielinās pašvaldības budžeta izdevumi gadā, jo tiks segti braukšanas izdevumi izglītojamiem.

2.2. Saistošo noteikumu izpilde tiek nodrošināta ikgadējā pašvaldības budžeta ietvaros.

2.3. Šo saistošo noteikumu izpildei katru gadu tiek plānots finansējums no Ropažu novada pašvaldības budžeta aptuveni 3000 līdz 6000 EUR apmērā.

2.4. Par 2022. gadu ir segti braukšanas izdevumi 2082 EUR apmērā. Par 2023. gada 1. pusgadu ir segti braukšanas izdevumi 3182 EUR apmērā.

2.5. Saistošo noteikumu īstenošanas rezultātā var būt nepieciešamība izveidot papildus amata vietu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Sociālā ietekme – ņemot vērā, ka Pašvaldībai jau ir pienākums segt braukšanas izmaksas, nav gaidāma būtiska sociālā ietekme.

3.2. Ietekme uz vidi – neietekmē vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – neietekmēs veselību.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmē uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

3.5. Ietekme uz konkurenci – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmē konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām4.1. Administratīvās procedūras paliek nemainīgas. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā ir Ropažu novada pagastu un pilsētas pārvaldes. Iesniegumu pieņemšanu klātienē no iedzīvotājiem Pašvaldībā nodrošina pašvaldības klientu apkalpošanas centri novada teritoriālajās vienībās.

4.2. Ar šiem saistošajiem noteikumiem netiek paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem5.1. saistošie noteikumi paplašina pašvaldības sniegtā pakalpojuma apjomu;

5.2. saistošo noteikumu izpilde palielinās darba apjomu esošajiem darbiniekiem iesaistītajās pašvaldības institūcijās.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu6.1. saistošie noteikumi neparedz veidot jaunas institūcijas;

6.2. saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanā paredzēts iesaistīt vairākas pašvaldības institūcijas, tostarp Izglītības, jaunatnes lietu, kultūras un sporta departamentu, Pašvaldības pagastu un pilsētas teritoriālās pārvaldes, pašvaldības izglītības iestādes, Centrālo administrāciju.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana7.1. paredzamie izdevumi ir samērīgi saistošo noteikumu mērķa sasniegšanai pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildē.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu izvērtēšana un iekļaušana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv.

8.2. Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai tika publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv no 13.09.2023. līdz 27.09.2023. Norādītajā termiņā nav saņemti viedokļi.

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens
15.11.2023