Tiesību akts: spēkā esošs
Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 102

Valmierā 2023. gada 28. septembrī (prot. Nr. 14, 5. §)
Par valsts nodevas atvieglojumu bāriņtiesas sniegtajam pakalpojumam Valmieras novadā
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Bāriņtiesu likuma 79. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka atvieglojumus valsts nodevai par bāriņtiesas sniegto pakalpojumu Valmieras novadā.

2. Valmieras novada Bāriņtiesas pakalpojumam par mantojuma saraksta sastādīšanu, ja mantojums tiek pieņemts nepilngadīgā vārdā, piemērojams valsts nodevas atvieglojums 100 % apmērā no nodevas apmēra.

3. Noteikumos paredzēto valsts nodevas atvieglojumu piemēro Valmieras novada Bāriņtiesa.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2023. gada 28. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 102 "Par valsts nodevas atvieglojumu bāriņtiesas sniegtajam pakalpojumam Valmieras novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Skaidrojums 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Bāriņtiesu likuma 79. panta pirmajā daļā noteiktas valsts nodevas par bāriņtiesas pakalpojumiem, ko ieskaita pašvaldības budžetā. Saskaņā ar minētā panta pirmās daļas 15. punktu, bāriņtiesa iekasē valsts nodevu par mantojuma saraksta sastādīšanu – 48,38 euro. Minētā likuma 79. panta otrajā un trešajā daļā noteikts, ka pašvaldības domei ir tiesības piemērot valsts nodevu atvieglojumus. Par šā panta pirmās daļas 15. punktā paredzētā mantojuma saraksta sastādīšanu, ja mantojums tiek pieņemts nepilngadīgā vārdā, piemērojams valsts nodevas atvieglojums ne mazāk kā 50 procentu apmērā no nodevas apmēra.

Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 3. panta trešajā daļā noteikts, ka konkrētās valsts nodevas likumā vai Ministru kabineta noteikumos pašvaldībām var dot tiesības piemērot atvieglojumus tām valsts nodevām, kuras ieskaitāmas pašvaldību budžetos.

Pašvaldību likuma 4. panta pirmā daļa nosaka pašvaldības autonomās funkcijas, tai skaitā 11. punktā nosakot pašvaldības pienākumu cita starpā īstenot bērnu tiesību un interešu aizsardzību. Atbilstoši Pašvaldību likuma 4. panta trešajai daļai autonomo funkciju izpildi atbilstoši savai kompetencei organizē un par to atbild pašvaldība. Pašvaldību likuma 44. panta pirmajā un otrajā daļā noteikts, ka dome atbilstoši likumā vai Ministru kabineta noteikumos ietvertam pilnvarojumam izdod saistošos noteikumus. Dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt atvieglojumu valsts nodevai par bāriņtiesas sniegto pakalpojumu Valmieras novadā, un tieši, par mantojuma saraksta sastādīšanu, ja mantojums tiek pieņemts nepilngadīgā vārdā, prioritāti nodrošinot bērna tiesību un tiesisko interešu aizsardzību.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 6. pantā noteikts, ka tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna tiesības un intereses ir prioritāras. Visām darbībām attiecībā uz bērnu neatkarīgi no tā, vai tās veic valsts vai pašvaldību institūcijas, sabiedriskās organizācijas vai citas fiziskās un juridiskās personas, kā arī tiesas un citas tiesībaizsardzības iestādes, prioritāri ir jānodrošina bērna tiesības un intereses. Šīs personas ievēro bērna labākās intereses visās darbībās, kas tieši vai netieši skar vai var skart bērnu: 1) novērtējot jebkuru ar bērnu saistītu gadījumu; 2) rīkojoties jebkādā ar bērnu saistītā lietā; 3) pieņemot jebkuru lēmumu saistībā ar bērnu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanas būtiska fiskālās ietekmes prognoze uz Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) budžetu nav paredzama. Skat. Pašvaldību likuma 46. panta otro daļu /Izstrādājot saistošo noteikumu projektu par pašvaldības nodevām, paskaidrojuma rakstā neiekļauj informāciju par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu./
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu ietekmju vērtējums:

3.1. sociālā ietekme – paredzama ietekme;

3.2. ietekme uz vidi – nav ietekmes;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav ietekmes;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav tiešas ietekmes;

3.5. ietekme uz konkurenci – nav ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Valsts nodevu atvieglojumus piemēro Valmieras novada Bāriņtiesa. Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībā jau noteiktās administratīvās procedūras, kā arī, neradīs ar administratīvajām procedūrām saistītas papildus izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildē iesaistīta Valmieras novada Bāriņtiesa.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai, pašvaldības autonomās funkcijas un brīvprātīgas iniciatīvas izpildei. Pašvaldības rīcība ir paredzējusi atbilstošu regulējumu, lai nodrošinātu autonomās funkcijas un brīvprātīgas iniciatīvas izpildi.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldības likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai saistošo noteikumu projekts tika publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē: www.valmierasnovads.lv, sadaļā "Sabiedrība" – "Sabiedrības līdzdalība" – "Publiskās apspriešanas" – "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas". Par saistošo noteikumu projektu sabiedrības viedoklis netika saņemts.
Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
07.11.2023