Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā

Izdarīt Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā (Latvijas Vēstnesis, 2016, 249. nr.; 2017, 242. nr.; 2019, 75., 240. nr.; 2021, 75. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt likumu ar 5.1 pantu šādā redakcijā:

"5.1 pants. Ziņu iegūšana no kredītinformācijas birojiem

(1) Fonda administrācija no kredītinformācijas birojiem saņem ziņas par parādnieka maksājumu saistību apmēru pret citiem kreditoriem un šo saistību izpildes termiņiem.

(2) Ziņas par parādnieku no kredītinformācijas birojiem tiek iegūtas, lai izvērtētu, vai Fonda administrācijas noteiktie uzturlīdzekļu parāda atmaksas nosacījumi atbilst parādnieka mantiskajam stāvoklim un maksātspējai, kā arī konstatētu gadījumus, kad parādnieka papildu uzņemtās saistības var norādīt uz izvairīšanos no bērna uzturēšanas.

(3) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā no kredītinformācijas birojiem saņemtās ziņas par parādnieku tiek saņemtas, glabātas un aktualizētas Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistrā."

2. Aizstāt 6. panta pirmajā un otrajā daļā vārdus "parādnieka vietā uzturlīdzekļi tiek izmaksāti no Fonda" ar vārdiem "parādniekam ir parāds Fondam par viņa vietā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem".

3. 7. pantā:

aizstāt otrās daļas 1. punktā vārdus "parādnieka vietā uzturlīdzekļi tiek izmaksāti no Fonda" ar vārdiem "parādniekam ir parāds Fondam par viņa vietā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem";

izteikt otrās daļas 3. punktu šādā redakcijā:

"3) parādniekam ir parāds Fondam par viņa vietā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem saskaņā ar šā likuma 12. pantu un parādnieks nav veicis maksājumus trīs kalendāra mēnešus pēc kārtas uzturlīdzekļu parāda segšanai.";

aizstāt sestajā daļā vārdu "saņemšanas" ar vārdu "paziņošanas".

4. 7.1 pantā:

aizstāt otrās daļas 1. punktā vārdus "parādnieka vietā uzturlīdzekļi tiek izmaksāti no Fonda" ar vārdiem "parādniekam ir parāds Fondam par viņa vietā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem";

izteikt otrās daļas 3. punktu šādā redakcijā:

"3) parādniekam ir parāds Fondam par viņa vietā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem saskaņā ar šā likuma 12. pantu un parādnieks nav veicis maksājumus trīs kalendāra mēnešus pēc kārtas uzturlīdzekļu parāda segšanai.";

aizstāt trešajā daļā vārdu "saņemšanas" ar vārdu "paziņošanas".

5. Papildināt likumu ar 7.3 pantu šādā redakcijā:

"7.3 pants. Aizliegums cedēt prasījumus

Lai aizsargātu bērna tiesības un veicinātu vecāku pienākuma pildīšanu - uzturlīdzekļu maksāšanu -, parādniekam ir aizliegts cedēt savus prasījumus."

6. Papildināt 10. pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

"(11) Iesniedzējam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no Fonda, nevērtējot šā panta pirmās daļas 2. punktā noteikto apstākli par bērna atrašanos iesniedzēja aprūpē, ja parādniekam pienākums maksāt iesniedzējam uzturlīdzekļus bērna uzturam ir noteikts ar tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem."

7. 11. pantā:

aizstāt otrajā daļā vārdu "saņemšanas" ar vārdu "paziņošanas";

papildināt piektās daļas 4. punktu pēc skaitļa "9." ar skaitli "9.1".

8. Papildināt 13. panta 2.2 daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Ministru kabinets ne retāk kā reizi trijos gados pārskata no Fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru, ievērojot valsts budžeta iespējas."

9. 14. pantā:

papildināt pirmo daļu ar 9.1 punktu šādā redakcijā:

"91) bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par ģimenes valsts pabalsta izmaksas pārtraukšanu iesniedzējam;";

izteikt pirmās daļas 11. punktu šādā redakcijā:

"11) iesniedzējs, kuram uzturlīdzekļi tiek izmaksāti no Fonda šā likuma 11. pantā noteiktajā kārtībā, neaprūpē bērnu;";

papildināt pirmo daļu ar 17. punktu šādā redakcijā:

"17) radies strīds par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu, ja uzturlīdzekļi tiek izmaksāti no Fonda šā likuma 11. pantā noteiktajā kārtībā.";

izteikt 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Ja uzturlīdzekļu izmaksa izbeigta saskaņā ar šā panta pirmās daļas 13. punktu un iesniedzējs triju mēnešu laikā no dienas, kad stājies spēkā lēmums par uzturlīdzekļu izmaksas izbeigšanu, ir iesniedzis Fonda administrācijai iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu un tam pievienotos dokumentus, izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru aprēķina, skaitot no dienas, kad uzturlīdzekļu izmaksa no Fonda tika izbeigta.";

papildināt ceturto un piekto daļu pēc skaitļa "9." ar skaitli "9.1".

10. 15. pantā:

aizstāt otrajā daļā vārdu "saņemšanas" ar vārdu "paziņošanas";

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Iesniedzējs var lūgt Fonda administrāciju noslēgt vienošanos par nepamatoti izmaksāto uzturlīdzekļu un par tiem aprēķināto likumisko procentu summas samaksas sadalīšanu termiņos, iesniedzot attiecīgu iesniegumu.";

izslēgt ceturto un piekto daļu;

izteikt sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Ja iesniedzējs šā panta pirmajā daļā minēto lēmumu noteiktajā termiņā neizpilda labprātīgi vai nav noslēdzis ar Fonda administrāciju vienošanos par nepamatoti izmaksāto uzturlīdzekļu un par tiem aprēķināto likumisko procentu summas samaksas sadalīšanu termiņos, Fonda administrācija sagatavo un iesniedz izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā izdotu izpildrīkojumu."

11. 16. pantā:

izteikt pirmās daļas trešo teikumu šādā redakcijā:

"Tiesas nolēmums par transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu vai par atteikumu atcelt transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu, kā arī tiesas nolēmums par šaujamieroča atļaujas darbības apturēšanu nav pārsūdzams.";

papildināt otro daļu ar 3. punktu šādā redakcijā:

"3) Fonda administrācijas direktors pieņēmis lēmumu par šaujamieroča atļaujas darbības apturēšanu."

12. Izslēgt 17. panta pirmās daļas 1. punktā vārdu "faktiski".

13. Papildināt 18. pantu ar 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Fonda administrācija labprātīgi veiktos parādnieka maksājumus Fondā, kā arī piespiedu izpildes procesā iegūtos līdzekļus novirza uzturlīdzekļu pamatparāda segšanai attiecīgajā uzturlīdzekļu lietā par šā likuma 11. un 12. pantā noteiktajā kārtībā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem un dzēš likumiskos procentus, kas aprēķināti par izmaksāto uzturlīdzekļu parādu, ja pamatparāds ir segts pilnā apmērā četru gadu laikā no pirmā maksājuma attiecīgajā uzturlīdzekļu lietā. Likumiskie procenti turpina pieaugt līdz pamatparāda segšanai pilnā apmērā, izņemot šā panta otrajā daļā minēto gadījumu."

14. Papildināt pārejas noteikumus ar 14., 15., 16. un 17. punktu šādā redakcijā:

"14. Šā likuma 7.3 pants, kas paredz parādniekam aizliegumu cedēt prasījumus, stājas spēkā 2023. gada 1. decembrī.

15. Šā likuma 14. panta pirmās daļas 9.1 punkts, kas paredz izbeigt uzturlīdzekļu izmaksu no Fonda, ja bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par ģimenes valsts pabalsta izmaksas pārtraukšanu iesniedzējam, stājas spēkā 2023. gada 1. decembrī. Lietās, kurās uzturlīdzekļu izmaksa uzsākta līdz šā likuma 14. panta pirmās daļas 9.1 punkta spēkā stāšanās dienai, Fonda administrācija pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksas izbeigšanu ar nākamo dienu pēc perioda, par kuru jau ir veikta izmaksa no Fonda.

16. Ministru kabinets līdz 2024. gada 31. janvārim izdod šā likuma 5.1 panta trešajā daļā minētos noteikumus.

17. Šā likuma 18. panta 2.1 daļa, kas paredz dzēst likumiskos procentus, ja pamatparāds ir segts pilnā apmērā četru gadu laikā no pirmā maksājuma, stājas spēkā 2029. gada 1. janvārī. Laika periodā no 2024. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim Fonda administrācija labprātīgi veiktos parādnieka maksājumus Fondā, kā arī piespiedu izpildes procesā iegūtos līdzekļus novirza uzturlīdzekļu pamatparāda segšanai attiecīgajā uzturlīdzekļu lietā par šā likuma 11. un 12. pantā noteiktajā kārtībā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem un vienlaikus iemaksāto līdzekļu apmērā dzēš likumisko procentu parādu. Likumisko procentu pieaugums laika periodā no 2024. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim tiek apturēts. Ja minētajā termiņā pamatparāds ir segts pilnā apmērā, Fonda administrācija dzēš likumiskos procentus. Uzturlīdzekļu lietās, kurās pirmais maksājums ir veikts līdz 2028. gada 31. decembrim, šā likuma 18. panta 2.1 daļā noteikto četru gadu termiņu skaita no pirmā maksājuma, kas attiecīgajā uzturlīdzekļu lietā ir veikts no 2029. gada 1. janvāra."

Likums Saeimā pieņemts 2023. gada 19. oktobrī.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs

Rīgā 2023. gada 2. novembrī

16.11.2023