Tiesību akts: spēkā esošs
Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 34

Jēkabpils novadā 2023. gada 28. septembrī
Saistošie noteikumi par nodevām Jēkabpils novadā
APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes
28.09.2023. lēmumu Nr. 932 (prot. Nr. 15, 4. §)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
12. panta pirmās daļas 1. un 2. punktu, Ministru kabineta
2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību,
kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas
" 16.1 punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka pašvaldības nodevu par Jēkabpils novada pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to atvasinājumu saņemšanu un nodevu par izklaidējoša rakstura pasākumu sarīkošanu publiskās vietās, nodevas maksāšanas kārtību un personas, kuras atbrīvojamas no nodevas samaksas Jēkabpils novadā.

2. Nodevu maksātāji ir fiziskas un juridiskas personas.

II. Nodeva par Jēkabpils novada pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to atvasinājumu saņemšanu

3. Nodevu likmes par Jēkabpils novada pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to atvasinājumu saņemšanu noteiktas par vienu vienību.

4. Nodevu objekti, kuri tiek aplikti ar nodevu un nodevu likmes ir šādas:

4.1.

Par izziņu no civilstāvokļa akta reģistra ieraksta

euro

4.2.

Par apliecinātu kopiju no civilstāvokļa akta reģistra ieraksta

5 euro

4.3.

Par anketas un dokumentu sagatavošanu atkārtotai dokumentu izprasīšanai no ārvalstīm

5 euro

4.4.

Par daudzvalodu standarta veidlapu izziņai par civilstāvokļa akta reģistrāciju vai atkārtotai civilstāvokļa aktu reģistrācijas apliecībai *

5 euro

4.5.

Par izziņu par nepilsoņa tiesībām iegūt īpašumā zemi

euro

4.6.

Par izziņu par jaunbūvi vai būves neesību dabā

euro

4.7.

Par atkārtotu domes, komisijas vai komitejas lēmuma norakstu, izrakstu vai apliecinātu kopiju

euro

4.8.

Par apliecinātu kopiju no teritorijas plānojuma, detālplānojuma vai tehniskā projekta: 

4.8.1.

A0/1 lpp.

euro

4.8.2.

A1/1 lpp.

euro

4.8.3.

A2/1 lpp.

euro

4.8.4.

A3/1 lpp.

0,20 euro

4.8.5.

A4/1 lpp.

0,10 euro

* Veidlapu, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 16. jūlija Regulā (ES) 2016/1191 par iedzīvotāju brīvas pārvietošanās veicināšanu, vienkāršojot dažu publisko dokumentu uzrādīšanas prasības Eiropas Savienībā, un grozījumiem Regulā (ES) Nr. 1024/2012, var pievienot publiskiem dokumentiem, kuri izsniegti sākot ar 2013. gada 1. janvāri.

III. Nodeva par izklaidējoša rakstura pasākumu sarīkošanu publiskās vietās

5. Nodevu likmes par izklaidējoša rakstura pasākumu sarīkošanu publiskās vietās noteiktas uz vienu dienu vienam pasākumam.

6. Nodevas objekti un likmes ir šādi:

6.1.

Par izklaidējoša rakstura pasākumu sarīkošanu publiskās vietās (par vienu pasākumu)

20,00 euro

6.2.

Par atrakciju rīkošanu publiskās vietās (par vienu atrakciju)

15,00 euro

6.3.

Par atrakciju rīkošanu publiskās vietās (par vienu atrakciju), ja pasākums notiek ilgāk par vienu dienu

7,00 euro

6.4.

Par atrakciju rīkošanu publiskās vietās (par vienu atrakciju), ja pasākums notiek ilgāk par vienu mēnesi

1,00 euro

IV. Personas, kas ir atbrīvojamas no nodevas samaksas

7. No šajos noteikumos noteiktu nodevu samaksas papildus normatīvajos aktos noteiktajiem atbrīvojumiem ir atbrīvojamas šādas personas:

7.1. no nodevas par Jēkabpils novada pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to atvasinājumu saņemšanu par šo noteikumu 4.1., 4.2., 4.4. apakšpunktos minētajiem dokumentiem – personas, kuras normatīvajos aktos noteiktā kārtībā ir atzītas par trūcīgām vai maznodrošinātām, politiski represētās personas, 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu ieguvušās personas, personas ar I un II grupas invaliditāti, no pašvaldības budžeta finansējamās iestādes;

7.2. no nodevas par Jēkabpils novada pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to atvasinājumu saņemšanu par šo noteikumu 4.3., 4.5. apakšpunktos minētajiem dokumentiem – projektēšanas uzņēmumi, pildot pašvaldības pasūtījumus, baznīcas, pansionāti, pirmsskolas izglītības, kultūras, veselības aizsardzības un vides aizsardzības iestādes, no pašvaldības budžeta finansējamās iestādes;

7.3. no nodevas par izklaidējoša rakstura pasākumu sarīkošanu publiskās vietās – politiski represētās personas, personas ar I un II grupas invaliditāti, no pašvaldības budžeta finansējamās iestādes, pašvaldības rīkotajos pasākumos pasākuma sponsori, kuru ieguldījums nav mazāks par šajos noteikumos minētās attiecīgās nodevas apmēru.

V. Nodevu samaksas kārtība

8. Personas šajos noteikumos noteiktās nodevas iemaksā Jēkabpils novada pašvaldības norēķinu kontā.

9. Nodevu samaksā pilnā apmērā. Nodevu samaksā pirms dokumentu un atļauju saņemšanas vai noteikto darbību veikšanas. Nodevas netiek atgrieztas.

VI. Noslēguma jautājumi

10. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2023.gada 1.decembrī.

11. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušiem Jēkabpils novada domes 2022. gada 24. februāra saistošos noteikumus Nr. 9 "Saistošie noteikumi par nodevām Jēkabpils novadā".

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
Jēkabpils novada domes 28.09.2023. saistošo noteikumu Nr. 34 "Saistošie noteikumi par nodevām Jēkabpils novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

Saistošo noteikumu mērķis un izdošanas nepieciešamības pamatojumsNoteikumu izdošanas mērķis ir noteikt pašvaldības nodevas par pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to atvasinājumu saņemšanu un nodevu par izklaidējoša rakstura pasākumu sarīkošanu publiskās vietās, nodevas maksāšanas kārtību un personas, kuras atbrīvojamas no nodevas samaksas Jēkabpils novadā.

Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12. panta pirmās daļas 1. un 2. punkts piešķir pašvaldībai tiesības savā administratīvajā teritorijā noteikt pašvaldības nodevas par pašvaldības domes izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanu un izklaidējoša rakstura pasākumu sarīkošanu publiskās vietās.

Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas" 16.1 punktā noteikts, ka pašvaldības domei ir tiesības saistošajos noteikumos par pašvaldības nodevas uzlikšanu noteikt personas, kas atbrīvojamas no nodevas samaksas.

Saistošo noteikumu fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaskaņā ar Pašvaldību likuma 46. panta otro daļu, izstrādājot saistošo noteikumus par pašvaldības nodevām, paskaidrojuma rakstā neiekļauj informāciju par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu.
Saistošo noteikumu sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošo noteikumu mērķa grupas, uz kurām attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas un juridiskas personas.

Ietekme uz vidi – nav attiecināms.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms.

Ietekme uz konkurenci – šiem noteikumiem nav ietekmes uz konkurenci.

Saistošo noteikumu ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijāmInstitūcija, kurā persona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā, ir Jēkabpils novada pašvaldība.

Galvenie procedūras posmi un personām veicamās darbības, ko paredz šie noteikumi – lai saņemtu pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju, kā arī par izklaidējoša rakstura pasākumu sarīkošanu publiskās vietās, personai jāmaksā nodeva šajos noteikumos noteiktajā apmērā un kārtībā.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

Saistošo noteikumu ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošo noteikumu izpilde notiks, iesaistot esošos cilvēkresursus. Jaunas institūcijas netiek veidotas.
Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanaSaistošo noteikumu izpildi nodrošinās Jēkabpils novada administratīvā pārvalde.
Saistošo noteikumu prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

Izdodot saistošos noteikumus, tiks izpildīts Pašvaldības likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteiktais pienākums.

Saistošo noteikumu izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām, saņemtais sabiedrības viedoklisSaistošo noteikumu projekts tika publicēts Jēkabpils novada pašvaldības mājas lapā laikā no 16.08.2023. līdz 30.08.2023. Par saistošo noteikumu projektu viedokļi nav saņemti.
Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
01.12.2023