Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Publiskās un privātās partnerības likumā

Izdarīt Publiskās un privātās partnerības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2009, 16. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 140. nr.; 2013, 183., 194. nr.; 2017, 84. nr.; 2019, 45., 253. nr.; 2020, 84.C nr.; 2022, 69., 94. nr.) šādus grozījumus:

1. 1. pantā:

izteikt 14.1 punktu šādā redakcijā:

"141koncesijas procedūras dokuments - jebkurš dokuments, kuru sagatavojusi vai uz kuru atsaucas koncesijas procedūras komisija, lai aprakstītu vai noteiktu koncesijas vai koncesijas procedūras elementus un prasības;";

izteikt 37. punktu šādā redakcijā:

"37) publikāciju vadības sistēma - Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļvietnē pieejama tā pārziņā esoša valsts informācijas sistēma, kura nodrošina tādas informācijas sagatavošanu un iesniegšanu Iepirkumu uzraudzības birojam, publicēšanu tā tīmekļvietnē vai nosūtīšanu Eiropas Savienības Publikāciju birojam publicēšanai Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī, kas sagatavojama, iesniedzama un publicējama saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Šajā sistēmā pieejama informācija par personām, kurām par pārkāpumiem publisko iepirkumu un publiskās un privātās partnerības jomā piemērots administratīvais sods - tiesību izmantošanas aizliegums - aizliegums ieņemt amatus, kuru pienākumos ietilpst lēmumu pieņemšana publisko iepirkumu un publiskās un privātās partnerības jomā vai iepirkuma līgumu, vispārīgo vienošanos, partnerības iepirkuma līgumu vai koncesijas līgumu noslēgšana;".

2. Izteikt 8. panta trešās daļas 4. punktu šādā redakcijā:

"4) nodrošina šajā likumā noteikto paziņojumu publicēšanu Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļvietnē un nosūtīšanu publicēšanai Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī, kā arī nosūta Eiropas Komisijai informāciju, kuru tā pieprasa;".

3. Aizstāt 13.1 pantā skaitli un vārdus "20. panta otrajā un trešajā daļā" ar skaitli un vārdiem "20. panta trešajā daļā".

4. Izteikt 17. panta septīto daļu šādā redakcijā:

"(7) Ja publiskais partneris slēdz koncesijas līgumu par šā likuma 2. pielikumā minētajiem pakalpojumiem, tas var nepiemērot šajā likumā noteiktās koncesijas procedūras, izņemot šā likuma 18., 19., 21., 22., 23. pantā, V nodaļā, 33. panta divpadsmitajā, trīspadsmitajā un četrpadsmitajā daļā, 34., 35., 36., 36.2 pantā, 38. panta otrajā un trešajā daļā, 39. panta sestajā, septītajā un astotajā daļā, 53. panta otrajā un trešajā daļā, 53.2 pantā, 62. pantā, 62.1 pantā un 63. pantā minētās prasības."

5. Izteikt 17.1 panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Ja tiek piemērota šā panta pirmā daļa, koncesijas procedūras komisija vai publiskais partneris to norāda attiecīgajā koncesijas paziņojumā."

6. Izteikt 20. panta pirmo, otro un trešo daļu šādā redakcijā:

"(1) Šā likuma 38. pantā, 53. panta pirmajā un otrajā daļā, 53.1 pantā, 53.2, 62.1 pantā un 63. panta septītajā daļā minēto paziņojumu saturu nosaka Ministru kabinets. Paziņojumu veidlapas nosaka Eiropas Komisijas 2019. gada 23. septembra Īstenošanas regulas (ES) 2019/1780, ar ko izveido standarta veidlapas paziņojumu publicēšanai publisko iepirkumu jomā un atceļ Īstenošanas regulu (ES) 2015/1986 ("e-veidlapas") pielikums.

(2) Koncesijas procedūras komisija vai publiskais partneris sagatavo un publikāciju vadības sistēmā publicē attiecīgo šā panta pirmajā daļā minēto paziņojumu.

(3) Koncesijas procedūras komisija vai publiskais partneris šā panta pirmajā daļā minēto paziņojumu (izņemot šā likuma 53.2 pantā minēto paziņojumu) publikāciju vadības sistēmā nosūta Eiropas Savienības Publikāciju birojam publicēšanai Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī, ja paredzamā līgumcena ir vienāda ar Ministru kabineta noteiktajām līgumcenu robežvērtībām vai lielāka. Paziņojums tiek publicēts Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļvietnē pēc tam, kad saņemts apstiprinājums par paziņojuma publicēšanu Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī, vai 48 stundas pēc tam, kad saņemts Eiropas Savienības Publikāciju biroja apstiprinājums par paziņojuma saņemšanu."

7. Papildināt 29. panta otrās daļas 3. punktu pēc vārdiem "paziņojums publicēts" ar vārdiem "Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļvietnē vai".

8. Izteikt 31.1 panta trešās daļas 2. punkta "a" apakšpunktu šādā redakcijā:

"a) paziņojums par koncesijas piešķiršanu, kurā ir ietverts pamatojums lēmumam piešķirt tiesības slēgt koncesijas līgumu, nepublicējot paziņojumu par koncesiju, ir publicēts Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļvietnē vai Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī,".

9. Papildināt 31.2 panta otrās daļas 2. punktu pēc vārdiem "Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļvietnē" ar vārdiem "vai Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī".

10. Izteikt 34. panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Ja uzraudzības institūcijas atzinumā ir norādīts, ka no nolikumā un koncesijas līguma projektā ietvertās informācijas izriet - risku sadale starp publisko partneri un privāto partneri atbilst koncesijas līgumam, koncesijas procedūras komisija publicē šā likuma 38. pantā minēto paziņojumu par koncesiju vai iepriekšēju informatīvu paziņojumu, ko izmanto sociālo un citu īpašu pakalpojumu iepirkumu izsludināšanai."

11. Aizstāt 35. panta piektajā daļā vārdus "dienu pēc tam, kad paziņojums par izmaiņām vai papildu informāciju iesniegts Iepirkumu uzraudzības birojam publicēšanai" ar vārdiem "dienā, kad atkārtoti publicēts paziņojums, ar kuru izsludināta koncesija".

12. 38. pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

"38. pants. Paziņojums par koncesiju un iepriekšējs informatīvs paziņojums, ko izmanto sociālo un citu īpašu pakalpojumu iepirkumu izsludināšanai";

aizstāt otrajā daļā vārdus "par sociālajiem un citiem īpašiem pakalpojumiem" ar vārdiem "ko izmanto sociālo un citu īpašu pakalpojumu iepirkumu izsludināšanai";

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Ja koncesijas procedūras komisija izdara šā likuma 35. pantā minētos grozījumus koncesijas procedūras dokumentos vai pagarina noteiktos pretendentu pieteikumu vai piedāvājumu iesniegšanas termiņus, tā atkārtoti publicē paziņojumu, ar kuru izsludināta koncesija."

13. 39. pantā:

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Ja koncesijas procedūrai tiek piemērots konkurss bez pretendentu atlases vai sarunu procedūra, termiņu piedāvājumu iesniegšanai nosaka ne īsāku par 30 dienām pēc dienas, kad paziņojums par koncesiju publicēts Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļvietnē vai kad izraudzītajiem pretendentiem nosūtīts uzaicinājums uz sarunām. Ja paredzamā līgumcena ir vienāda ar Ministru kabineta noteikto līgumcenas robežvērtību vai lielāka, termiņu piedāvājumu iesniegšanai nosaka ne īsāku par 30 dienām pēc dienas, kad paziņojums par koncesiju nosūtīts Eiropas Savienības Publikāciju birojam publicēšanai Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī.";

aizstāt trešajā daļā vārdus un skaitli "par to, termiņš pieteikumu iesniegšanai ir vismaz 30 dienas, sākot no dienas, kad paziņojumu par koncesiju Iepirkumu uzraudzības birojs ir nosūtījis" ar vārdiem un skaitli "termiņu pieteikumu iesniegšanai nosaka ne īsāku par 30 dienām pēc dienas, kad paziņojums par koncesiju ir nosūtīts";

aizstāt ceturtajā daļā vārdus un skaitli "termiņš pretendentu piedāvājumu iesniegšanai ir vismaz 22 dienas no dienas" ar vārdiem un skaitli "termiņu pretendentu piedāvājumu iesniegšanai nosaka ne īsāku par 22 dienām pēc dienas";

izteikt piekto un sesto daļu šādā redakcijā:

"(5) Ja koncesijas procedūrai tiek piemērots konkursa dialogs, termiņu pārrunās piedalījušos pretendentu piedāvājumu iesniegšanai nosaka ne īsāku par 22 dienām pēc dienas, kad pretendentiem nosūtīts uzaicinājums iesniegt piedāvājumus. Koncesijas procedūras komisija vienojas ar visiem atlasītajiem pretendentiem, kuri piedalījušies pārrunās, par piedāvājumu iesniegšanas termiņu, bet, ja vienoties nevar, termiņu nosaka ne īsāku par 22 dienām pēc dienas, kad pretendentiem nosūtīts uzaicinājums iesniegt piedāvājumus.

(6) Ja publiskais partneris slēdz koncesijas līgumu par šā likuma 2. pielikumā minētajiem pakalpojumiem, termiņu ieinteresētības izteikšanai nosaka ne īsāku par 35 dienām pēc dienas, kad iepriekšējais informatīvais paziņojums, ko izmanto sociālo un citu īpašu pakalpojumu iepirkumu izsludināšanai, publicēts Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļvietnē. Ja paredzamā līgumcena ir vienāda ar Ministru kabineta noteikto līgumcenas robežvērtību vai lielāka, termiņu ieinteresētības izteikšanai nosaka ne īsāku par 35 dienām pēc dienas, kad iepriekšējais informatīvais paziņojums, ko izmanto sociālo un citu īpašu pakalpojumu iepirkumu izsludināšanai, nosūtīts Eiropas Savienības Publikāciju birojam publicēšanai Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī.";

izteikt devīto daļu šādā redakcijā:

"(9) Koncesijas procedūras komisija var izdarīt grozījumus koncesijas procedūras dokumentos, ja vien grozītie noteikumi nepieļauj atšķirīgu piedāvājumu iesniegšanu vai citu pretendentu dalību vai izvēli koncesijas procedūrā. Ja koncesijas procedūras dokumentos izdara grozījumus, pieteikumu vai piedāvājumu iesniegšanas termiņš tiek pagarināts atbilstoši informācijas vai izmaiņu svarīgumam tā, lai pretendenti varētu iepazīties ar visu informāciju, kas nepieciešama pieteikuma vai piedāvājuma sagatavošanai. Pieteikumu vai piedāvājumu iesniegšanas minimālais termiņš pēc dienas, kad paziņojums, ar kuru izsludināta koncesija, atkārtoti publicēts Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļvietnē vai nosūtīts Eiropas Savienības Publikāciju birojam publicēšanai Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī, nedrīkst būt īsāks par pusi no sākotnēji noteiktā pieteikumu vai piedāvājumu iesniegšanas termiņa.";

izteikt vienpadsmito un divpadsmito daļu šādā redakcijā:

"(11) Koncesijas procedūras komisija ir tiesīga pagarināt noteiktos pieteikumu un piedāvājumu iesniegšanas termiņus, atkārtoti publicējot paziņojumu, ar kuru izsludināta koncesija. Ja koncesijas līguma paredzamā līgumcena ir vienāda ar Ministru kabineta noteikto līgumcenas robežvērtību vai lielāka, minimālais termiņš, par kuru koncesijas procedūras komisija ir tiesīga pagarināt pieteikumu vai piedāvājumu iesniegšanas termiņu, ir septiņas dienas. Šāda termiņu pagarināšana nav uzskatāma par grozījumiem koncesijas procedūras dokumentos šā panta devītās daļas izpratnē.

(12) Ja pieteikumu vai piedāvājumu iesniegšanai koncesijas procedūras komisija izmanto elektronisko informācijas sistēmu un ir konstatēti sistēmas darbības traucējumi, kuru dēļ nav bijis iespējams iesniegt piedāvājumus vai pieteikumus kopumā vismaz divas stundas pēdējo 24 stundu laikā vai 10 minūtes pēdējo četru stundu laikā līdz piedāvājumu vai pieteikumu iesniegšanas termiņa beigām, sistēmas turētājs pēc sistēmas darbības atjaunošanas pārceļ piedāvājumu vai pieteikumu iesniegšanas termiņu par vienu darbdienu. Sistēmas darbības atjaunošanas dienā tajā ievieto paziņojumu par sistēmas darbības traucējumiem, norādot koncesijas procedūras, kuru termiņi ir pārcelti. Šāda termiņu pārcelšana nav uzskatāma par grozījumiem iepirkuma vai iepirkuma procedūras dokumentos vai par piedāvājumu vai pieteikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu šā panta devītās daļas izpratnē."

14. Izteikt 41. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Iesniegtos pieteikumus atver nolikumā norādītajā datumā, laikā un vietā ne agrāk kā četras stundas pēc to iesniegšanas termiņa beigām. Pieteikumu atvēršana ir atklāta."

15. Izteikt 49. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Koncesijas procedūras komisija atver iesniegtos piedāvājumus ne agrāk kā četras stundas pēc piedāvājumu iesniegšanas termiņa beigām uzaicinājumā norādītajā vietā un laikā (izņemot šā likuma 29. panta septītajā daļā minēto gadījumu). Piedāvājumu atvēršana ir atklāta."

16. 53. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "iesniedz publicēšanai" ar vārdu "publicē";

aizstāt otrās daļas pirmajā teikumā vārdus "iesniedz publicēšanai" ar vārdu "publicē";

aizstāt otrās daļas otrajā teikumā vārdus "iesniegt publicēšanai" ar vārdu "publicēt".

17. Aizstāt 53.1 panta pirmajā daļā vārdus "iesniegt publicēšanai" ar vārdu "publicēt".

18. Papildināt likumu ar 53.2 pantu šādā redakcijā:

"53.2 pants. Paziņojums par līguma izpildi

Koncesijas procedūras komisija 10 darbdienu laikā pēc koncesijas līguma izpildes publicē paziņojumu par līguma izpildi."

19. Izteikt 62.1 pantu šādā redakcijā:

"62.1 pants. Līgumu reģistrs

Iepirkumu uzraudzības birojs vienas darbdienas laikā pēc tam, kad publicēts paziņojums par koncesijas piešķiršanu, paziņojums par koncesijas piešķiršanu sociālajiem un citiem īpašiem pakalpojumiem, paziņojums par izmaiņām koncesijas līguma darbības laikā vai paziņojums par līguma izpildi, attiecīgi izveido vai papildina līgumu reģistra ierakstu par noslēgto koncesijas līgumu vai tā grozījumiem ar attiecīgajā paziņojumā norādīto informāciju."

Likums stājas spēkā 2023. gada 25. oktobrī.

Likums Saeimā pieņemts 2023. gada 5. oktobrī.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs

Rīgā 2023. gada 13. oktobrī

25.10.2023