Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 16.03.2024. - ... / Spēkā esošā
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 23-17

Jelgavā 2023. gada 28. septembrī (prot. Nr. 10, 1. p.)
Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka pilngadību sasniegušajam bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam no pilngadības sasniegšanas dienas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās (turpmāk – pilngadību sasniegušais bārenis):

1.1. Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto sociālo garantiju (turpmāk – sociālās garantijas) izmaksas kārtību Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā;

1.2. Jelgavas valstspilsētas pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu (turpmāk – brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti) veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

(Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes 29.02.2024. saistošo noteikumu Nr. 24-2 redakcijā, kas piemērojami ar 01.03.2024.)

2. Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus ir tiesīgs pieprasīt pilngadību sasniegušais bārenis, par kura ārpusģimenes aprūpi lēmumu pieņēmusi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas valstspilsētas bāriņtiesa" (turpmāk – iesniedzējs).

(Grozīts ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 24-2, kas piemērojami ar 01.03.2024.)

3. Lai saņemtu sociālās garantijas un attiecīgo brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu, iesniedzējs iesniedz Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādē "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" (turpmāk – JSLP) iesniegumu un citus lēmuma pieņemšanai nepieciešamos dokumentus Iesniegumu likumā noteiktajā kārtībā.

4. Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus piešķir, neizvērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju.

5. Lēmumu par sociālo garantiju un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt pieņem ar JSLP vadītāja rīkojumu izveidota JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupa ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad saņemts iesniedzēja iesniegums.

6. Iesniedzēja pienākums ir nekavējoties ziņot par izmaiņām apstākļos, kuri bija par pamatu sociālo garantiju un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta saņemšanai.

7. Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus izmaksā pēc JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmuma pieņemšanas līdz kārtējā mēneša 15. vai 30. datumam.

8. JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupai ir tiesības atteikt piešķirt sociālās garantijas un/vai brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus vai atcelt lēmumu par sociālo garantiju un/vai brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu piešķiršanu pilnībā vai daļēji, ja iesniedzējs nav ziņojis par izmaiņām apstākļos, kuri bija par pamatu sociālo garantiju un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta saņemšanai.

II. Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi

9. Sociālo garantiju veidi:

9.1. naudas līdzekļi patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

9.2. vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

9.3. pabalsts ikmēneša izdevumiem;

9.4. mājokļa pabalsts.

10. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi:

10.1. pabalsts apģērba iegādei;

10.2. pabalsts medicīnas pakalpojumu apmaksai;

10.3. vienreizējs pabalsts drošības naudas iemaksai par mājokli.

(Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes 29.02.2024. saistošo noteikumu Nr. 24-2 redakcijā, kas piemērojami ar 01.03.2024.)

III. Sociālo garantiju apmērs un izmaksas kārtība

11. JSLP pilngadību sasniegušajam bārenim izmaksā naudas līdzekļus patstāvīgas dzīves uzsākšanai, kuru apmērs ir 40 procenti (noapaļots līdz veseliem skaitļiem (euro)) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – ienākumu mediāna), bet personai ar invaliditāti kopš bērnības ir 60 procenti (noapaļots līdz veseliem skaitļiem (euro)) no ienākumu mediānas.

12. JSLP pilngadību sasniegušajam bārenim izmaksā vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei ienākumu mediānas apmērā, piemērojot koeficientu 1,7 (noapaļots līdz veseliem skaitļiem (euro)).

13. Ja pilngadību sasniegušais bārenis mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu, JSLP izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas ir 20 procenti (noapaļots līdz veseliem skaitļiem (euro)) no ienākumu mediānas, bet personai ar invaliditāti kopš bērnības ir 30 procenti (noapaļots līdz veseliem skaitļiem (euro)) no ienākumu mediānas.

14. Ja pilngadību sasniegušais bārenis studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, JSLP izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas ir 20 procenti (noapaļots līdz veseliem skaitļiem (euro)) no ienākumu mediānas, bet personai ar invaliditāti kopš bērnības ir 30 procenti (noapaļots līdz veseliem skaitļiem (euro)) no ienākumu mediānas. Pabalsta izmaksu aptur studiju pārtraukuma laikā un to atjauno, ja studijas tiek atsāktas. Par studiju pārtraukšanu pilngadību sasniegušajam bārenim ir pienākums nekavējoties informēt JSLP.

15. Naudas līdzekļus patstāvīgas dzīves uzsākšanai, vienreizējo pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, kā arī pabalstu ikmēneša izdevumiem pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

16. Mājokļa pabalstu aprēķina un piešķir saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto kārtību.

17. Pieprasot mājokļa pabalstu, iesniedzējs papildus noteikumu 3. punktā noteiktajam iesniedz dzīvojamās telpas īres līguma kopiju (uzrādot oriģinālu), apliecinošus dokumentus par dzīvojamās telpas lietošanas izdevumiem par iepriekšējo vai kārtējo mēnesi.

18. Mājokļa pabalstu piešķir uz 3 mēnešiem 4 reizes kalendārajā gadā.

19. Piešķirto mājokļa pabalstu pārskaita pārvaldniekam, citiem pakalpojumu sniedzējiem un kurināmā piegādātājam vai uz iesniedzēja norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu vai izmaksā iesniedzējam skaidrā naudā.

IV. Pabalsts sabiedriskā transporta pakalpojuma izmantošanai

(Nodaļa svītrota ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 24-2, kas piemērojami ar 01.03.2024.)

20. (Svītrots ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 24-2, kas piemērojami ar 01.03.2024.)

21. (Svītrots ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 24-2, kas piemērojami ar 01.03.2024.)

22. (Svītrots ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 24-2, kas piemērojami ar 01.03.2024.)

23. (Svītrots ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 24-2, kas piemērojami ar 01.03.2024.)

24. (Svītrots ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes 29.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 24-2, kas piemērojami ar 01.03.2024.)

V. Pabalsts apģērba iegādei

25. Pilngadību sasniegušajam bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās, kurš iegūst izglītību kādā no Izglītības likumā noteiktajām izglītības pakāpēm un/vai veidiem, piešķir pabalstu apģērba iegādei 100,00 euro apmērā 2 reizes kalendārajā gadā.

26. Pabalstu apģērba iegādei pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

VI. Pabalsts medicīnas pakalpojumu apmaksai

27. Pilngadību sasniegušajam bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās, kurš iegūst izglītību kādā no Izglītības likumā noteiktajām izglītības pakāpēm un/vai veidiem, piešķir pabalstu medicīnas pakalpojumu apmaksai 100,00 euro apmērā vienu reizi kalendārajā gadā.

28. Pabalstu medicīnas pakalpojumu apmaksai pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

VII. Vienreizējs pabalsts drošības naudas iemaksai par mājokli

29. Vienreizējo pabalstu drošības naudas iemaksai par mājokli piešķir īres līgumā noteiktajā apmērā, bet ne vairāk kā 320,00 euro apmērā, pilngadību sasniegušajam bārenim, kurš pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās uzsāk patstāvīgu dzīvi un ir noslēdzis līgumu par dzīvojamo telpu īri, izņemot par pašvaldības dzīvojamo telpu un par pirmās pakāpes radiniekiem piederošo dzīvojamo telpu īri.

30. Pilngadību sasniegušais bārenis papildus noteikumu 3. punktā noteiktajam iesniedz JSLP dzīvojamās telpas īres līguma kopiju (uzrādot oriģinālu).

31. Vienreizējo pabalstu drošības naudas iemaksai par mājokli pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

VIII. Lēmuma par sociālo garantiju un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt paziņošanas, apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

32. JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmumu par sociālo garantiju un brīvprātīgas iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt JSLP paziņo iesniedzējam Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā.

33. JSLP vadītāja vai Pabalstu piešķiršanas darba grupas pieņemto lēmumu par sociālo garantiju un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IX. Noslēguma jautājumi

34. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti, kuri iesniedzējam piešķirti par periodu līdz 2023. gada 31. decembrim, tiek izmaksāti līdz 2023. gada 31. decembrim.

35. Ar noteikumu spēkā stāšanās dienu atzīt par spēku zaudējušiem Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2021. gada 23. septembra saistošos noteikumus Nr. 21-21 "Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis, 2021, 193. nr.).

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
16.03.2024