Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 31/2023

Ādažos 2023. gada 28. septembrī

Grozījums Ādažu novada pašvaldības domes 2022. gada 23. novembra saistošajos noteikumos Nr. 80/2022 "Par pašvaldības līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai"

APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2023. gada 28. septembra lēmumu (prot. Nr. 24 § 66)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
27.2 panta piekto daļu

Izdarīt grozījumu Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 23. novembra saistošajos noteikumos Nr. 80/2022 "Par pašvaldības līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai" (Latvijas Vēstnesis, 2022., Nr. 238):

svītrot no izdošanas tiesiskā pamatojuma atsauci uz likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 2. punktu.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 2023. gada 28. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 31/2023 "Grozījums Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 23. novembra saistošajos noteikumos Nr. 80/2022 "Par pašvaldības līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai""

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

1.1. Saistošo noteikumu (turpmāk - Noteikumi) izdošanas mērķis ir precizēt Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 23. novembra saistošo noteikumu Nr. 80/2022 "Par pašvaldības līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr. 80/2022) izdošanas tiesisko pamatojumu.

1.2. Saistošie noteikumi Nr. 80/2022 nosaka kārtību, kādā Ādažu novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (turpmāk - mājas) piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai, līdzfinansējuma apmēru un piešķiršanas nosacījumus. To mērķis ir veicināt mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanas pasākumus iedzīvotāju dzīves vides uzlabošanai.

1.3. Likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 27.2 panta otrās daļas 5. punkts nosaka, ka pašvaldība var sniegt palīdzību dzīvojamās mājas īpašniekam (īpašniekiem) vai dzīvokļu īpašniekiem, piešķirot finansējumu dzīvojamai mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai.

1.4. Šī likuma 27.2 panta piektās daļas izpratnē, kārtību, kādā tiek sniegta šā panta otrajā daļā minētā palīdzība, un palīdzības apmēru nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos.

1.5. Līdz ar to atsauce Saistošo noteikumu Nr. 80/2022 izdošanas pamatojumā uz likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 27.2 panta otrās daļas 5. punktu ir pietiekoša.

1.6. Savukārt, likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 2. punkts paredzēja pašvaldības funkciju, cita starpā, gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, bet neietvēra deleģējumu pašvaldībai izdot saistošos noteikumus par finansējumu dzīvojamai mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai, turklāt attiecīgais likums ir zaudējis spēku. Ņemot vērā to, ka pašvaldības pilnvarojumu izdot Saistošos noteikumus Nr. 08/2022 nosaka speciālais likums, atsauce uz minēto tiesību normu no Saistošo noteikumu Nr. 80/2022 izdošanas tiesiskā pamatojuma ir svītrojama, kā arī tajā nav ietveramas atsauces uz Pašvaldību likumu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

2.1. Noteikumiem nav fiskālās ietekmes uz pašvaldības budžetu.

2.1.1. Izdevumu daļa paliek nemainīga.

2.1.2. Noteikumiem nebūs ietekmes uz citām pozīcijām budžeta izdevumu daļā.

2.2. Netiks veidotas jaunas institūcijas vai darba vietas, lai nodrošinātu Noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī uz konkurenci

3.1. Noteikumiem nav sociālās ietekmes.

3.2. Noteikumiem nav ietekmes uz vidi.

3.3. Noteikumi neatstās ietekmi uz iedzīvotāju veselību.

3.4. Noteikumiem nav ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi.

3.5. Noteikumi neradīs ietekmi uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

4.1. Noteikumi neskar administratīvās procedūras un nemaina privātpersonām veicamās darbības līdzšinējo kārtību. 

4.2. Noteikumi neparedz administratīvo procedūru izmaksas: 

4.2.1. saimnieciskās darbības veicējiem;   

4.2.2. fiziskajām personām; 

4.2.3. nevalstiskā sektora organizācijām;  

4.2.4. budžeta finansētām institūcijām. 

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

5.1. Noteikumiem nav ietekmes uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

6.1. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija, netiks veidotas jaunas darba vietas.

6.2. Noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešami resursi. 

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

7.1. Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Samērīguma tests: 

7.2.1. pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai; 

7.2.2. nav saudzējošāku līdzekļu leģitīmā mērķa sasniegšanai;

7.2.3. pašvaldības rīcība ir atbilstoša. 

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

8.1. Noteikumu izstrādes procesā nenotika atsevišķas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem (tostarp biedrībām, nodibinājumiem, apvienībām u.tml.).

8.2. Konsultācijām tika izmantots šāds sabiedrības līdzdalības veids: pēc Noteikumu izskatīšanas domes Finanšu komitejā tie tika publicēti pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.adazunovads.lv, kā arī informācija par projektu tika publicēta sociālajā tīklā - pašvaldības Facebook kontā, lai sasniegtu mērķgrupu, kā arī noskaidrotu pēc iespējas plašākas sabiedrības viedokli.

8.3. Publikācijā noteiktajā termiņā no 2023. gada 18. augusta līdz 2023. gada 1. septembrim priekšlikumi netika saņemti.

8.4. No institūcijām netika saņemti viedokļi un atzinumi par Noteikumu projektu.

8.5. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

06.10.2023