Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 17

Bauskā 2023. gada 31. augustā (prot. Nr. 11, 11. p.)

Grozījumi Bauskas novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 13 "Bauskas novada pašvaldības pabalsti bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm"

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu, Ministru kabineta 15.11.2005.
noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim
un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē,
kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 22., 27., 30., 31. un
31.1 punktu, Ministru kabineta 26.06.2018. noteikumu Nr. 354
"Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

Izdarīt Bauskas novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 13 "Bauskas novada pašvaldības pabalsti bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm" šādus grozījumus:

1. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Pirmreizējais pabalsts tiek izmaksāts 10 darba dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par pabalsta piešķiršanu. Pabalsts par kārtējo mēnesi tiek izmaksāts laika posmā no mēneša 25. datuma līdz mēneša pēdējai darba dienai.";

2. Izteikt 14.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.1. pabalstu patstāvīgās dzīves uzsākšanai - 40 procentu apmērā (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk - mediāna), bet personām ar invaliditāti kopš bērnības - 60 procentu apmērā (noapaļots līdz pilniem euro) no mediānas;";

3. Izteikt 14.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.2. pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei - mediānas, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro), apmērā.";

4. Izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15. Pabalstu ikmēneša izdevumu segšanai piešķir bāreņiem, kuri atbilst 2. punkta nosacījumiem un kuri mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu vai studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā.";

5. Izteikt 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Pabalsts ikmēneša izdevumu segšanai ir 20 procentu apmērā (noapaļots līdz pilniem euro) no mediānas, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības - 30 procentu apmērā (noapaļots līdz pilniem euro) no mediānas.".

6. Izteikt 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Pabalsts ikmēneša izdevumiem bārenim tiek izmaksāts, sākot ar tā mēneša 1. datumu, kad pieņemts Sociālā dienesta lēmums, līdz mācību gada beigām un vasaras brīvlaikā, ja bārenis mācās. Sociālais dienests divas reizes gadā pārbauda informāciju par to, vai pilngadību sasniegušais bērns turpina apgūt izglītības programmu vai studiju programmu."

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Okmanis

 

Paskaidrojuma raksts
Bauskas novada domes 2023. gada 31. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 17 "Grozījumi Bauskas novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 13 "Bauskas novada pašvaldības pabalsti bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (turpmāk - noteikumi) ir noteiktas sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas (turpmāk abi kopā - bērns), tai skaitā, kārtība, kādā sniedzams atbalsts bērnam patstāvīgas dzīves uzsākšanai.

Ar Bauskas novada domes 2021. gada 25. novembra lēmumu Nr. 378 (prot. Nr. 7, 16. p.) "Par saistošo noteikumu "Bauskas novada pašvaldības pabalsti bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm" apstiprināšanu" apstiprināti Bauskas novada domes 2021. gada 25. novembra saistošie noteikumi Nr. 13 "Bauskas novada pašvaldības pabalsti bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm" (turpmāk - saistošie noteikumi), kuri izdoti saskaņā ar noteikumiem.

Saistošajos noteikumos noteikti Bauskas novada pašvaldības (turpmāk - pašvaldība) pabalstu veidi, apmēri, pieprasīšanas un piešķiršanas kārtība bērniem un audžuģimenēm vai specializētām audžuģimenēm, tai skaitā, nosacījumi pabalsta patstāvīgās dzīves uzsākšanai un ikmēneša izdevumu segšanai iegūšanai, tā apmērs un saņemšanas kārtība.

2023. gada 27. jūnijā pieņemti un 2023. gada 1. jūlijā stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 347 "Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās", ar kuriem veiktas izmaiņas arī iepriekš minētajos nosacījumos atbalstam patstāvīgās dzīves uzsākšanai bērnam. Ar grozījumiem ir mainīti pabalstu aprēķināšanas metodoloģijas nosacījumi un pabalstu apmēri, nosakot minimālo ienākumu sliekšņus procentos no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

Ņemot vērā minēto, nepieciešams veikt grozījumus saistošajos noteikumos, lai nodrošinātu to atbilstību noteikumu prasībām attiecībā uz pabalsta bērnam patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmēra noteikšanu un nosacījumiem pabalsta saņemšanai.

Saistošo noteikumu grozījumi paredz, ka bērnam ir tiesības saņemt pabalstus šādā apmērā:

1) pabalsts patstāvīgās dzīves uzsākšanai - 40 procentu apmērā (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk - mediāna), bet personām ar invaliditāti kopš bērnības - 60 procentu apmērā (noapaļots līdz pilniem euro) no mediānas;

2) pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei - mediānas, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro), apmērā;

3) pabalsts ikmēneša izdevumu segšanai pilngadību sasniegušiem bērniem, kuri mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu vai studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā - 20 procentu apmērā (noapaļots līdz pilniem euro) no mediānas, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības - 30 procentu apmērā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Prognozētā fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu saistošo noteikumu īstenošanai 2023. gadā ir 331 742,00 euro. Aprēķinam par pamatu ņemts esošo pilngadību sasniegušo bāreņu skaits.

Laika posmā no 2023. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. jūlijam tika izmaksāts:

1) pabalsts bāreņiem pastāvīgas dzīvesvietas uzsākšanai 2071,00 euro (9 personas);

2) pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei 8130,45 euro (9 personas);

3) pabalsts ikmēneša izdevumu segšanai - 22936,50 euro (33 personas).

Līdz 2023. gada beigām 4 bāreņi sasniegs pilngadību un kopsummā tiks izmaksāts pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai 1004 euro apmērā (132 euro palielinājums), pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei 4260 euro apmērā (980 euro palielinājums). Pabalstu ikmēneša izdevumu segšanai plānots izmaksāt 34 bāreņiem, pabalsta palielinājums plānots 2900,00 euro apmērā. Kopējais budžeta palielinājums 4012,00 euro.

Saistošo noteikumu izpilde tiks īstenota esošo cilvēkresursu ietvaros, papildus resursi, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešami.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme - saistošie noteikumi rada tiešu ietekmi uz sociālās atstumtības riskam pakļautu iedzīvotāju grupu - bērniem, pozitīvi ietekmējot viņu finansiālo stāvokli, kas ļauj nodrošināt ikdienas pamatvajadzības, līdz ar to samazinot risku pakļaut bērnus nabadzības, sociālās atstumtības un diskriminācijas riskam.

Ietekme uz vidi, uz iedzīvotāju veselību, uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, ietekme uz konkurenci - nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Institūcija, kurā persona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā, ir Sociālais dienests.

Saistošo noteikumu grozījumi neparedz izmaiņas kārtībā, kādā saņemami saistošajos noteikumos noteiktie pabalsti. Lai saņemtu attiecīgo pabalstu, pabalsta pieprasītājs vai likumiskais pārstāvis Sociālajā dienestā iesniedz iesniegumu, kā arī iesniedz vai uzrāda citus attiecīgā materiālā atbalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus, savukārt viena mēneša laikā pēc iesnieguma un citu nepieciešamo dokumentu saņemšanas Sociālais dienests pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu.

Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus vai faktisko rīcību var apstrīdēt Bauskas novada domē (Uzvaras iela 1, Bauska, Bauskas novads, LV-3901) Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas. 

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti, lai nodrošinātu Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 11. punktā minēto autonomo funkciju - īstenot bērnu un aizgādnībā esošu personu tiesību un interešu aizsardzību.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Sociālais dienests, papildu cilvēkresursi saistošo noteikumu īstenošanā nav nepieciešami.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Atbildīgā institūcija par saistošo noteikumu izpildi ir Sociālais dienests. Jauna institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija nav paredzēta.

Izpildes nodrošināšanai papildu resursi nav nepieciešami.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai - ar pašvaldības noteikto pabalstu patstāvīgās dzīves uzsākšanai pilngadību sasniegušam bērnam apmēru tiek palielināts materiālais, lai šie bērni varētu nodrošināt ikdienas pamatvajadzības, un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir samērīgi un atbilstoši leģitīmā mērķa sasniegšanai. Izstrādājot saistošos noteikumus, pašvaldība ir rīkojusies atbilstoši šā brīža ekonomiskajai un sociālajai situācijai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas un diskusijas starp pašvaldības speciālistiem.

Saistošie noteikumi publicēti pašvaldības mājaslapā www.bauskasnovads.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Noteiktajā publiskās apspriešanas termiņā neviens ieteikums vai priekšlikums nav saņemts.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Okmanis

28.09.2023