Tiesību akts: spēkā esošs
Ogres novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 20/2023

Ogrē 2023. gada 31. augustā (prot. Nr. 15; 50.)
Ogres novada pašvaldības aģentūras "Ogres komunikācijas" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs
Izdoti saskaņā ar Publisko aģentūru likuma
17. panta ceturto daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Ogres novada pašvaldības aģentūras "Ogres komunikācijas" (turpmāk – Aģentūra) ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu Ogres pilsētā un Ogresgala pagastā.

2. Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs par 1 m3 ūdens ir 0.96 EUR, bez pievienotās vērtības nodokļa.

3. Kanalizācijas pakalpojumu tarifs par 1 m3 notekūdeņu ir 2.03 EUR, bez pievienotās vērtības nodokļa.

4. Samaksu par Aģentūras sniegtajiem pakalpojumiem veic saskaņā ar izrakstīto rēķinu bezskaidras naudas norēķinu veidā ar kredītiestāžu starpniecību.

5. Noteikumi stājas spēkā ar 2023. gada 1. oktobri.

6. Ar 2023. gada 1. oktobri atzīt par spēku zaudējušiem Ogres novada pašvaldības 2018. gada 15. februāra saistošos noteikumus Nr. 2/2018 "Ogres novada pašvaldības "Ogres namsaimnieks" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi" (protokols Nr. 3; 31. §).

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks G. Sīviņš
Ogres novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 20/2023  "Ogres novada pašvaldības aģentūras "Ogres komunikācijas" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi nosaka Ogres novada pašvaldības aģentūras "Ogres komunikācijas" (turpmāk arī – Aģentūra) ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu Ogres pilsētā un Ogresgala pagastā.

Aģentūra sniedz centralizētos ūdenssaimniecības pakalpojumus Ogres pilsētā un Ogresgala pagastā, kuros ietilpst, ūdensapgāde un kanalizācijas notekūdeņu savākšana, tai skaitā, ūdens ražošana, piegāde un notekūdeņu attīrīšana. Šobrīd spēkā esošais ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs ir noteikts ar Ogres novada pašvaldības 2018. gada 15. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 2/2018 "Ogres novada pašvaldības aģentūras "Ogres namsaimnieks" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi", nosakot ūdensapgādes un kanalizācijas maksu par vienu kubikmetru: ūdensapgādes tarifs 0.65 EUR un kanalizācijas pakalpojumu tarifs 1.41 EUR.

Aģentūrai, pārskatot ūdensapgādes un kanalizācijas tarifu, ir konstatēts, ka no 2018. gada būtiski pieaugušas centralizēto ūdenssaimniecības tīklu uzturēšanas izmaksas, elektroenerģijas, degvielas, materiālu un pakalpojumu cenas, un, lai nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu Ogres novada pašvaldības iedzīvotājiem Ogres pilsētā un Ogresgala pagastā, kas ir pieslēgušies centralizētajiem ūdenssaimniecības pakalpojumu tīkliem, ir nepieciešams pārskatīt ūdenssaimniecības tarifu, atbilstoši pakalpojuma sniegšanas izmaksām. Analizējot ūdenssaimniecības pakalpojumu ieņēmumus un izdevumus un pieņemot, ka kopējais centralizētās ūdensapgādes inženiertīklā padotais ūdens ir 1 107 931 kubikmetri gadā un kopējie notekūdens attīrīšanas iekārtās attīrītie notekūdeņi ir 1 378 605 kubikmetri gadā, izdevumiem atbilstoša tarifu maksa par vienu kubikmetru ūdens ir 0.96 EUR un maksa par vienu kubikmetru kanalizācijas notekūdeņu ir 2.03 EUR, bez pievienotās vērtības nodokļa.

Ievērojot Publisko aģentūru likuma 17. panta ceturto daļu Aģentūras ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs ir jānosaka un jāapstiprina ar Ogres novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošajiem noteikumiem nav būtiskas ietekmes uz pašvaldības budžetu, tomēr pieaugs ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksas pašvaldības iestādēm. Pašvaldības iestāžu izmaksas par ūdenssaimniecības pakalpojumiem palielinātos par 45 %, pieņemot ka patēriņš ir vienāds ar 2022. gadā patērēto ūdenssaimniecības pakalpojumu daudzumu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu projekts palielinās iedzīvotāju un uzņēmēju ūdenssaimniecības pakalpojuma izmaksas, tomēr būtiski neietekmēs sociālo ietekmi, ietekmi uz vidi un iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildi īstenos Aģentūra, jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu iedzīvotāji var vērsties Ogres novada pašvaldībā un Aģentūrā. Saistošo noteikumu izpilde neparedz administratīvo procedūru izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Organizēt iedzīvotājiem ūdenssaimniecības pakalpojumus neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds, ir pašvaldības autonomā funkcija. Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldības funkcijas īstenošanai nepieciešamo cilvēkresursu.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Noteikumu izpildi īstenos Ogres novada pašvaldības aģentūra "Ogres komunikācijas".
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi nosaka ūdenssaimniecības tarifu, kas ir ekvivalents izdevumiem, kas ir saistīti ar ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšanu, pieņemot ka kopējais centralizētās ūdensapgādes inženiertīklā padotais ūdens ir 1 107 931 kubikmetri gadā un kopējie notekūdens attīrīšanas iekārtās attīrītie notekūdeņi ir 1 378 605 kubikmetri gadā.

Pašvaldības aģentūru cenrādi, šajā gadījumā, tarifu, var noteikt tikai ar pašvaldības domes apstiprinātu cenrādi saistošo noteikumu formā.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saskaņā ar Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts 2023. gada 20. aprīlī tika publicēts pašvaldības interneta tīmekļa vietnē www.ogresnovads.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Termiņš viedokļa un priekšlikumu iesniegšanai noteikts līdz 2023. gada 4. maijam. Noteiktajā termiņā viedokļi un priekšlikumi Ogres novada pašvaldībā netika iesniegti.
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks G. Sīviņš
01.10.2023