Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2028. gada 11. augustā.
Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 15/23

Smiltenē 2023. gada 26. jūlijā
Par licencēto makšķerēšanu Kreiļu ezerā
Apstiprināti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2023. gada 26. jūlija lēmumu Nr. 326
(prot. Nr. 11, 7. §)

Izdoti saskaņā ar Zvejniecības likuma
10. panta piekto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek organizēta licencētā makšķerēšana Smiltenes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajā Kreiļu ezerā.

2. Licencētā makšķerēšana Kreiļu ezerā tiek organizēta saskaņā ar Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Kerka" izstrādāto un Ministru kabineta noteiktajā kārtībā saskaņoto nolikumu par licencēto makšķerēšanu Kreiļu ezerā (pielikumā).

3. Saistošie noteikumi ir spēkā piecus gadus no to spēkā stāšanās brīža.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš
Pielikums
Smiltenes novada pašvaldības domes
2023. gada 26. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 15/23
NOLIKUMS
Par licencēto makšķerēšanu
Kreiļu ezerā
1. Vispārīgie jautājumi

1.1. Kreiļu ezers ( 27,69 ha) atrodas Drustu pagastā, Smiltenes novada administratīvajā teritorijā. Saskaņā ar Civillikuma nosacījumiem Kreiļu ezers pieder privātiem ūdeņiem. Zvejas tiesības tajā pieder ezera īpašniekam – Smiltenes novada pašvaldībai.

1.2. Licencētā makšķerēšana Kreiļu ezerā tiek organizēta saskaņā ar Ministru kabineta 22.12.2015. noteikumiem Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 799), lai nodrošinātu racionālu zivju krājumu izmantošanu un iegūtu līdzekļus resursu pavairošanai, papildinātu zivju krājumus makšķernieku vajadzībām, limitētu vērtīgo zivju sugu ieguvi, kontrolētu ezera un piekrastes, antropogēno slodzi.

1.3. Licencētā makšķerēšana Kreiļu ezerā tiek organizēta pamatojoties uz Raunas novada domes 2018. gadā apstiprinātajiem Zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumiem Kreiļu ezeram, kurus izstrādājis Nodibinājums "VIDES RISINĀJUMU INSTITŪTS" (reģ. Nr. 50008131571).

1.4. Licencēto makšķerēšanu Kreiļu ezerā, saskaņā ar 2020. gada 8. jūnijā noslēgto Ūdenstilpes nomas līgumu Nr. 279/02.01-20, organizē SIA "Kerka", VRN 40103255210, juridiskā adrese: Vidrižu iela 1, Rīga, LV-1006, tālrunis: 24467932, e-pasts: ubeja@inbox.lv.

2. Licencētās makšķerēšanas noteikumi

2.1. Licencētā makšķerēšana ir atļauta visā Kreiļu ezerā platībā no ledus, no ezerā izbūvētas laipas, no licencētās makšķerēšanas organizētājam piederošām airu laivām, un atsevišķās vietās ezera krastā, kurās atļauts makšķerēt no krasta vai iebrienot ūdeni. Licencētas makšķerēšanas vietas robežas makšķerēšanai no krasta un no izbūvētām laipām un auto stāvlaukumi norādīti Nolikuma Pielikumā Nr. 1.

2.2. Papildus šī Nolikuma 2.1. apakšpunktā noteiktajam, ezera krasta zemju īpašniekiem un viņu ģimenes locekļiem atļauts makšķerēt arī no vienas tiem piederošas airu laivas, kā arī no viņu īpašumā esošo zemju krasta (arī iebrienot ūdenī) vai pie viņa īpašuma ezerā izbūvētas laipas.

2.3. Licencētā makšķerēšana Kreiļu ezerā notiek saskaņā ar Ministru kabineta 22.12.2015. noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 800) ar šādām atkāpēm:

2.3.1. ledus periodā licencētā makšķerēšana no ledus ir atļauta no ezera aizsalšanas līdz 31. martam;

2.3.2. ledus periodā (no ezera pirmās aizsalšanas līdz 31. martam) licencētā makšķerēšana no laivām, no laipas un no krasta (arī iebrienot ūdenī) nav paredzēta;

2.3.3. pavasara – rudens periodā licencētā makšķerēšana no laivām, no laipas un no krasta (arī iebrienot ūdenī) ir atļauta no 1. maija līdz ezera pirmajai aizsalšanai;

2.3.4. zivju nārsta periodā no 1. aprīļa līdz 30. aprīlim ezerā ir aizliegta jebkura veida makšķerēšana;

2.3.5. licencētā makšķerēšana ir atļauta no otrdienas līdz svētdienai: pavasara – rudens periodā no 6.00 līdz 23.00, ledus periodā no 8.00 līdz 17.00, izmantojot divas jebkura tipa makšķeres (tai skaitā ne vairāk kā vienu spiningu pavasara – rudens periodā);

2.3.6. vienas dienas laikā katram makšķerniekam lomā atļauts paturēt divas karpas vai divus zandartus un jebkuru citu sugu zivis atbilstoši MK noteikumiem Nr. 800 taču ar noteikumu, ka kopējais vienas dienas loms nepārsniedz 5 kg (piecus kilogramus), izņemot karpas vai zandartus, kuriem jāievēro skaita ierobežojums;

2.3.7. noķertas zivis, kas vairs nav dzīvas, nedrīkst izmest atpakaļ ezerā;

2.3.8. aizliegta vēžošana un zemūdens medības;

2.3.9. bērniem un pusaudžiem vecumā līdz 16 gadiem bez pieaugušo klātbūtnes aizliegts makšķerēt no laivām.

3. Vides un dabas resursu aizsardzības prasības

3.1. Makšķerniekiem stingri jāvēro šādi nosacījumi:

3.1.1. makšķernieki savu autotransportu novieto tikai tam īpaši paredzētās vietās (atbilstoši Nolikuma Pielikumā Nr. 1 norādītajam);

3.1.2. aizliegts ar automašīnu iebraukt ezera tauvas joslā;

3.1.3. uguni atļauts kurt tikai tam īpaši paredzētās vietās (atbilstoši speciālām norādes zīmēm);

3.1.4. aizliegts bojāt kokus un krūmus, zaļo zonu, piesārņot ezeru un piekrastes teritoriju;

3.1.5. aizliegts krastā, uz ledus vai ūdenī mest jebkādus atkritumus;

3.1.6. makšķernieki ievēro un izpilda arī citos normatīvajos aktos un Smiltenes novada pašvaldības domes izdotajos saistošajos noteikumos, Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 30. novembra noteikumos Nr. 17/22 "Smiltenes novada pašvaldības valdījumā un apsaimniekošanā esošo ūdenstilpju pārvaldības noteikumi" un lēmumos noteiktās prasības.

4. Licencētās makšķerēšanas licenču veidi, skaits un maksa par makšķerēšanas licencēm

4.1. Licencētai makšķerēšanai ir paredzētas šādas vienas dienas pilnas maksas licences, kuru cena ir:

4.1.1. no krasta (arī iebrienot ūdenī) vai no ezerā izbūvētas laipas pavasara – rudens periodā EUR 10,00 (desmit euro un 00 centi);

4.1.2. no licencētās makšķerēšanas organizētājam piederošām airu laivām EUR 15,00 (piecpadsmit euro un 00 centi);

4.1.3. ledus periodā tikai no ledus EUR 5,00 (pieci euro un 00 centi).

4.2. Makšķerēšanai vienā dienā izdod ne vairāk kā 20 (divdesmit) vienas dienas pilnas maksas licences. Nepieciešamības gadījumā, izvērtējot ietekmi uz šī nolikuma 1.2. punktā noteikto ezera apsaimniekošanas mērķi, licencētās makšķerēšanas organizētājs var izdot papildus 10 (desmit) vienas dienas pilnas maksas licences.

4.3. Bērniem un pusaudžiem vecumā līdz 16 gadiem, personām, kuras vecākas par 65 gadiem, kā arī ezera krasta zemju īpašniekiem, kuru deklarētā pastāvīgā dzīvesvieta neatrodas Drustu pagastā, un viņu ģimenes locekļiem (atbilstoši pašvaldības apstiprinātam un licencētās makšķerēšanas organizētājam iesniegtam attiecīgo personu sarakstam), noteiktas šādas vienas dienas samazinātas maksas licences, kuru cena ir:

4.3.1. no krasta (arī iebrienot ūdenī) vai no ezerā izbūvētas laipas pavasara-rudens periodā EUR 5,00 (pieci euro un 00 centi),

4.3.2. no licencētās makšķerēšanas organizētājam vai ezera krasta zemes īpašniekam piederošām airu laivām EUR 7,00 (septiņi euro un 00 centi),

4.3.3. ledus periodā tikai no ledus EUR 2,50 (divi euro un 50 centi).

4.4. Makšķerēšanai vienā dienā bērniem un pusaudžiem vecumā līdz 16 gadiem un personām, kuras vecākas par 65 gadiem izdod ne vairāk kā 20 (divdesmit), bet ezera krasta zemju īpašniekiem, kuru deklarētā pastāvīgā dzīvesvieta neatrodas Drustu pagastā, un viņu ģimenes locekļiem izsniedz ne vairāk kā 10 (desmit) samazinātas maksas vai bezmaksas grupas licences. Attiecīgajām personām jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

4.5. Politiski represētajām personām un personām ar invaliditāti ir paredzētas vienas dienas bezmaksas licences (makšķerēšanai no krasta (arī iebrienot ūdenī), no ezerā izbūvētas laipas, no licencētās makšķerēšanas organizētājam piederošas laivas vai no ledus). Makšķerēšanai vienā dienā izdod ne vairāk kā 10 (desmit) bezmaksas licences. Attiecīgajām personām jāuzrāda personas un statusu apliecinošs dokuments.

4.6. Ezera krasta viena zemes gabala īpašniekam un viņa ģimenes locekļiem, kuriem Drustu pagastā ir deklarēta pastāvīga dzīvesvieta (atbilstoši pašvaldības apstiprinātam un licencētās makšķerēšanas organizētājam iesniegtam attiecīgo personu sarakstam), izsniedz nepieciešamās vienas dienas bezmaksas licences mēnesī (makšķerēšanai no krasta, arī iebrienot ūdenī), no ezerā izbūvētas laipas, no ezera krasta zemes īpašniekam piederošas laivas vai no ledus). Makšķerēšanai vienā dienā izdod nepieciešamā daudzumā bezmaksas licences.

4.7. Licencētā makšķerēšana ir atļauta tikai makšķerēšanas licencē norādītajā datumā.

4.8. Iegādājoties vai saņemot makšķerēšanas licenci, makšķerniekam jāuzrāda derīga makšķerēšanas karte un personu apliecinošs dokuments.

4.9. Ja licencētās makšķerēšanas organizētājs ir pievienotās vērtības nodokļa maksātājs, licences maksās ir iekļauts pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

5. Makšķerēšanas licences saturs un noformējums

5.1. Katrā licencē (Pielikumi Nr. 2A–2G) norāda licencētās makšķerēšanas organizētāju, makšķerēšanas vietu, licences veidu (dienas licence par pilnu maksu, samazinātu maksu vai dienas bezmaksas licence), licences kārtas numuru, licences cenu (pilnas maksas un samazinātas maksas licencēm), licences saņēmēju un tā personas kodu, tālruņa numuru un saziņai izmantojamo elektroniskā pasta adresi, licences izmantošanas datumu, licences izsniedzēja un saņēmēja parakstus, licences izsniegšanas datumu.

5.2. Visas licences tiek iespiestas tipogrāfiski un numurētas (atsevišķi – pilnas maksas, samazinātas maksas un bezmaksas).

5.3. Licence ar labojumiem uzskatāma par nederīgu.

5.4. Makšķerēšanas licences var iegādāties un saņemt no trešdienas līdz sestdienai (izņemot svētku dienas):

5.4.1. Brīvdienu mājā "Ūdensrozes", Drustu pagastā, Smiltenes novadā vai pa e-pastu ar drošu elektronisko parakstu, tālrunis informācijai 24467932, 26467932.

5.4.2. tīmekļvietnē www.manacope.lv.

5.5. Licencētās makšķerēšanas organizētājs uzskaita izsniegtās licences īpašā licenču uzskaites žurnālā un iesniedz Lauku atbalsta dienestā pārskatu par licencēto makšķerēšanu divas reizes gadā – līdz 15. jūlijam par 1. pusgadu un līdz 15. janvārim – par 2. pusgadu.

6. No makšķerēšanas licenču realizācijas iegūto līdzekļu izlietošana

6.1. No licencētās makšķerēšanas iegūtās kopējas summas 10 % licencētās makšķerēšanas organizētājs reizi pusgadā (līdz 10. jūlijam par pirmo pusgadu un līdz 10. janvārim par otro pusgadu) pārskaita valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas ieņēmumu veidošanai.

6.2. Līdzekļu, kas iegūti, realizējot makšķerēšanas licences 90 % apmērā paliek makšķerēšanas organizētāja rīcībā, un tiek izmantoti licencētās makšķerēšanas organizēšanai un tās nodrošināšanai, kā arī zivju krājumu regulārai pavairošanai vides un zivju resursu aizsardzības pasākumiem un citiem licencētās makšķerēšanas organizētāja un pašvaldības savstarpēji saskaņotiem mērķiem, ņemot vērā 2018. gadā izstrādātos un apstiprinātos Zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumus kreiļu ezeram.

7. Makšķernieku lomu uzskaites kārtība

7.1. Iegūtās un paturētās zivis makšķernieki reģistrē makšķerēšanas licences otrā pusē lomu uzskaites tabulā Pielikums Nr. 3), norādot iegūto zivju sugu, skaitu un svaru.

7.2. Makšķerēšanas licenci ar datiem par reģistrētajām zivīm makšķernieki nodod licencētās makšķerēšanas organizētājam pēc makšķerēšanas pabeigšanas, vai ne vēlāk kā 5 (piecu) dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām, nosūtot to pa pastu uz šī Nolikuma 1.4. punktā norādīto adresi (SIA "Kerka", Vidrižu iela 1, Rīga, LV-1006) vai e-pastu ubeja@inbox.lv, vai nodod atbildīgajai personai uz vietas. Ja makšķerēšanas licence iegādāta tīmekļvietnē www.manacope.lv, lomu 5 (piecu) dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām reģistrē šajā tīmekļvietnē.

7.3. Licencētās makšķerēšanas organizētājs reģistrē personas, kas ir pārkāpušas šajā Nolikumā noteikto lomu uzskaites kārtību, un, sazinoties pa licencē norādīto tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi, paziņo par nepieciešamību steidzami iesniegt loma pārskatu ne ilgāk kā 14 dienu laikā. Ja pēc šī termiņa lomu pārskats nav iesniegts, organizētājs par konstatēto pārkāpumu informē zivju resursu aizsardzības un uzraudzības iestādes.

7.4 Licencētās makšķerēšanas organizētājs uzskaita iegūtos lomus un katru gadu līdz 1. februārim valsts zinātniskajā institūtā "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūtā "BIOR" iesniedz pārskatu par iepriekšējā gadā iegūtajiem lomiem.

8. Licencētās makšķerēšanas organizētāja pienākumi un sniegtie pakalpojumi

8.1. Licencētās makšķerēšanas organizētājam ir šādi pienākumi:

8.1.1. sadarbībā ar pašvaldību sniegt informāciju Smiltenes novada pašvaldības tīmekļa vietnē un preses izdevumā par pašvaldības saistošiem noteikumiem par licencētās makšķerēšanas ieviešanu Kreiļu ezerā un nodrošināt atbilstošu norādes zīmju izvietošanu tā piekrastē;

8.1.2. nodrošināt makšķerēšanas licenču pieejamību un realizāciju makšķerēšanai atļautā laikā saskaņā ar šī nolikuma 5.4. apakšpunktu;

8.1.3. uzskaitīt un realizēt makšķerēšanas licences atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām;

8.1.4. reģistrēt izsniegtās makšķerēšanas licences īpašā licenču uzskaites žurnālā, kas atrodas licenču tirdzniecības vietā;

8.1.5. nodrošināt no licenču realizācijas iegūto naudas līdzekļu sadali atbilstoši šajā nolikumā noteiktām prasībām un iesniegt Lauku atbalsta dienestā pārskatu par realizēto makšķerēšanas licenču skaitu un licenču veidiem, iegūtajiem naudas līdzekļiem;

8.1.6. īstenot regulāru zivju resursu atjaunošanu un pavairošanu;

8.1.7. norīkot atbildīgo personu par licencētās makšķerēšanas prasību ievērošanu, kura piedalās vides un zivju resursu aizsardzības un uzraudzības pasākumos, kā arī katru gadu līdz 31. decembrim iesniedz Valsts vides dienestā informāciju par veiktajiem pasākumiem ūdenstilpju apsaimniekošanā, zivju resursu papildināšanā un licencētās makšķerēšanas organizēšanai nepieciešamās infrastruktūras izveidošanā un uzturēšanā;

8.1.8. veikt makšķernieku lomu uzskaiti;

8.1.9. iepazīstināt makšķerniekus ar šajā nolikumā noteiktajām prasībām;

8.1.10. veikt makšķerēšanas vietu labiekārtošanu un sakopšanu;

8.1.11. informēt makšķerniekus par publiskām piekļuves vietām Kreiļu ezerā;

8.1.12. nodrošināt informāciju par saziņas iespējām ar organizētāju, licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumiem, licenču veidiem, skaitu, to maksu, kā arī lomu uzskaiti.

8.2. Licencētās makšķerēšanas organizētājs sniedz makšķerniekiem pakalpojumu, kas neietilpst makšķerēšanas licenču cenā – izīrē makšķerēšanas laipas, laivas, apmešanās vietas.

9. Pasākumu plāns zivju resursu saglabāšanai, papildināšanai un aizsardzībai

9.1. Licencētās makšķerēšanas organizētājs veic zivju resursu saglabāšanas, pavairošanas papildināšanas un aizsardzības pasākumus saskaņā ar 2018. gadā "Vides risinājumu institūta" izstrādātajiem zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumiem Kreiļu ezeram.

10. Licencētās makšķerēšanas un vides aizsardzības prasību ievērošanas kontrole

10.1. Kontroli par licencētās makšķerēšanas un vides aizsardzības noteikumu ievērošanu atbilstoši kompetencei veic Valsts vides dienesta inspektori, Dabas aizsardzības pārvaldes valsts vides inspektori, Valsts vides dienesta pilnvarotās personas un pašvaldības pilnvarotās personas, kontrolē piedaloties valsts policijas, pašvaldības policijas, zemessardze un licencētās makšķerēšanas organizētājam.

10.2. Licencētās makšķerēšanas organizētāja pienākumu ievērošanu un izpildi atbilstoši kompetencei uzrauga Valsts vides dienests, Dabas aizsardzības pārvalde, Valsts ieņēmumu dienests un Smiltenes novada pašvaldība.

11. Noslēguma jautājumi

11.1. Licencētās makšķerēšanas nolikums pēc tā saskaņošanas ar šī nolikuma saskaņojuma lapā norādītajām institūcijām un apstiprināšanas ar Smiltenes novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem, stājas spēkā Pašvaldību likuma 47. pantā noteiktajā kārtībā.

11.2. Informāciju par licencētas makšķerēšanas vietām, licencētas makšķerēšanas organizētāju un licenču iegādes iespējām, licencētas makšķerēšanas organizētājs ne vēlāk kā mēnesi pirms licencētas makšķerēšanas nolikuma darbības uzsākšanas publicē Smiltenes novada pašvaldības informatīvajā izdevumā, pašvaldības tīmekļa vietnē, laikrakstos "Druva" un "Ziemeļlatvija".

11.3. Nolikuma darbības termiņš ir 5 (pieci) gadi no tā spēkā stāšanās dienas.

12. Nolikuma pielikumi

12.1. Kreiļu ezera shēma ar atsevišķu atļauto licencētās makšķerēšanas vietu norādi makšķerēšanai no krasta un no izbūvētām laipām (Pielikums Nr. 1);

12.2. Makšķerēšanas licenču paraugi (Pielikums Nr. 2A–2G);

12.3. Lomu uzskaites tabula (Pielikums Nr. 3);

12.4. Nolikuma saskaņojumi (Pielikums Nr. 4).

Pielikums Nr. 1
Nolikumam par licencēto makšķerēšanu
Kreiļu ezerā
Licencētās makšķerēšanas vieta – Kreiļu ezers

SHĒMA

ar atsevišķu atļauto licencētās makšķerēšanas vietu norādi makšķerēšanai no krasta vai iebrienot ūdenī (tika atzīmēts ar sarkanu līniju)

Pielikums Nr. 2A
Nolikumam par licencēto makšķerēšanu
Kreiļu ezerā

Licencētās makšķerēšanas organizētājs – SIA "KERKA", reģ. Nr. 40103255210

Licencētās makšķerēšanas vieta – Kreiļu ezers

Vienas dienas pilnas maksas licence Nr.____ makšķerēšanai Kreiļu ezerā pavasara – rudens periodā no krasta (arī iebrienot ūdenī) vai no ezerā izbūvētas laipas

Licences cena EUR 10,00

Izdota_________________________________________________
(makšķernieka vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs, e-pasts)

Bez makšķernieka datiem un makšķerēšanas datuma licence nav derīga.

Atļauts makšķerēt Kreiļu ezerā 20__. g."__"____ no plkst. 6.00 līdz 23.00

Licenci saņemu un ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem

iepazinos_______________________________
(datums un paraksts)

Licenci izsniedza________________________________________
(datums, paraksts un atšifrējums)

Pielikums Nr. 2B
Nolikumam par licencēto makšķerēšanu
Kreiļu ezerā

Licencētās makšķerēšanas organizētājs – SIA "KERKA", reģ. Nr. 40103255210

Licencētās makšķerēšanas vieta – Kreiļu ezers

Vienas dienas pilnas maksas licence Nr.____ makšķerēšanai Kreiļu ezerā pavasara – rudens periodā no licencētās makšķerēšanas organizētājam piederošām airu laivām

Licences cena EUR 15,00

Izdota_________________________________________________
(makšķernieka vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs, e-pasts)

Bez makšķernieka datiem un makšķerēšanas datuma licence nav derīga.

Atļauts makšķerēt Kreiļu ezerā 20__. g."__"____ no plkst. 6.00 līdz 23.00

Licenci saņemu un ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem

iepazinos_______________________________
(datums un paraksts)

Licenci izsniedza________________________________________
(datums, paraksts un atšifrējums)

Pielikums Nr. 2C
Nolikumam par licencēto makšķerēšanu
Kreiļu ezerā

Licencētās makšķerēšanas organizētājs – SIA "KERKA", reģ. Nr. 40103255210

Licencētās makšķerēšanas vieta – Kreiļu ezers

Vienas dienas pilnas maksas licence Nr.____ makšķerēšanai Kreiļu ezerā

ledus periodā tikai no ledus

Licences cena EUR 5,00

Izdota_________________________________________________
(makšķernieka vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs, e-pasts)

Bez makšķernieka datiem un makšķerēšanas datuma licence nav derīga.

Atļauts makšķerēt Kreiļu ezerā 20__. g."__"____ no plkst. 8.00 līdz 17.00

Licenci saņemu un ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem

iepazinos_______________________________
(datums un paraksts)

Licenci izsniedza________________________________________
(datums, paraksts un atšifrējums)

Pielikums Nr. 2D
Nolikumam par licencēto makšķerēšanu
Kreiļu ezerā

Licencētās makšķerēšanas organizētājs – SIA "KERKA", reģ. Nr. 40103255210

Licencētās makšķerēšanas vieta – Kreiļu ezers

Vienas dienas samazinātas maksas licence Nr.____ makšķerēšanai Kreiļu ezerā pavasara – rudens periodā no krasta (arī iebrienot ūdenī) vai no ezerā izbūvētas laipas

Licences cena EUR 5,00

Izdota_________________________________________________
(makšķernieka vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs, e-pasts)

Bez makšķernieka datiem un makšķerēšanas datuma licence nav derīga.

Atļauts makšķerēt Kreiļu ezerā 20__. g."__"____ no plkst. 6.00 līdz 23.00

Licenci saņemu un ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem

iepazinos_______________________________
(datums un paraksts)

Licenci izsniedza________________________________________
(datums, paraksts un atšifrējums)

Pielikums Nr. 2E
Nolikumam par licencēto makšķerēšanu
Kreiļu ezerā

Licencētās makšķerēšanas organizētājs – SIA "KERKA", reģ. Nr. 40103255210

Licencētās makšķerēšanas vieta – Kreiļu ezers

Vienas dienas samazinātas maksas licence Nr.____ makšķerēšanai Kreiļu ezerā pavasara – rudens periodā no licencētās makšķerēšanas organizētājam vai ezera krasta zemes īpašniekam piederošām airu laivām

Licences cena EUR 7,00

Izdota_________________________________________________
(makšķernieka vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs, e-pasts)

Bez makšķernieka datiem un makšķerēšanas datuma licence nav derīga.

Atļauts makšķerēt Kreiļu ezerā 20__. g."__"____ no plkst. 6.00 līdz 23.00

No ezera krasta zemes īpašnieka laivas, kā arī no tā zemes īpašumā izbūvētas laipas var makšķerēt tikai zemes īpašnieks un viņa ģimenes locekļi

Licenci saņemu un ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem

iepazinos_______________________________
(datums un paraksts)

Licenci izsniedza________________________________________
(datums, paraksts un atšifrējums)

Pielikums Nr. 2F
Nolikumam par licencēto makšķerēšanu
Kreiļu ezerā

Licencētās makšķerēšanas organizētājs – SIA "KERKA", reģ. Nr. 40103255210

Licencētās makšķerēšanas vieta – Kreiļu ezers

Vienas dienas samazinātas maksas licence Nr.____ makšķerēšanai Kreiļu ezerā

ledus periodā tikai no ledus

Licences cena EUR 2,50

Izdota_________________________________________________
(makšķernieka vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs, e-pasts)

Bez makšķernieka datiem un makšķerēšanas datuma licence nav derīga.

Atļauts makšķerēt Kreiļu ezerā 20__. g."__"____ no plkst. 8.00 līdz 17.00

Licenci saņemu un ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem

iepazinos_______________________________
(datums un paraksts)

Licenci izsniedza________________________________________
(datums, paraksts un atšifrējums)

Pielikums Nr. 2G
Nolikumam par licencēto makšķerēšanu
Kreiļu ezerā

Licencētās makšķerēšanas organizētājs – SIA "KERKA", reģ. Nr. 40103255210

Licencētās makšķerēšanas vieta – Kreiļu ezers

Vienas dienas bezmaksas licence Nr.____ makšķerēšanai Kreiļu ezerā no krasta (arī iebrienot ūdenī), no ezerā izbūvētas laipas, no licencētās makšķerēšanas organizētājam vai ezera krasta īpašniekam piederošas laivas, vai no ledus,

Bezmaksas licence

Izdota_________________________________________________
(makšķernieka vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs, e-pasts)

Bez makšķernieka datiem un makšķerēšanas datuma licence nav derīga.

Atļauts makšķerēt Kreiļu ezerā 20__. g."__"____ pavasara – rudens periodā no plkst. 6.00 līdz 23.00, ledus periodā no plkst. 8.00 līdz 17.00

No ezera krasta zemes īpašnieka laivas, kā arī no tā zemes īpašumā izbūvētas laipas var makšķerēt tikai zemes īpašnieks un viņa ģimenes locekļi

Licenci saņemu un ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem

iepazinos_______________________________
(datums un paraksts)

Licenci izsniedza________________________________________
(datums, paraksts un atšifrējums)

Pielikums Nr. 3
Nolikumam par licencēto makšķerēšanu
Kreiļu ezerā

Licences 2 lappuse

Licencētās makšķerēšanas organizētājs – SIA "KERKA", reģ. Nr. 40103255210

Licencētās makšķerēšanas vieta – Kreiļu ezers

Lomu uzskaites tabula

Makšķernieka vārds, uzvārds, personas kods ______________________

Datums __________________

Zivju suga

Svars

Skaits

Licenci ar aizpildītu loma uzskaiti jānodod licences izsniedzējam

Kas jāzina licences īpašniekam.

1. Šī licence dod tiesības paturēt lomā vienas dienas laikā katram makšķerniekam lomā atļauts paturēt divas karpas/ vai divus zandartus un jebkuras citas sugas zivis bez skaita ierobežojuma, taču ar noteikumu, ka kopējais citu sugu zivju vienas dienas loms nepārsniedz 5 (piecus kilogramus) izņemot karpas vai zandartus, kuriem jāievēro skaita ierobežojums. Lomā paturētajām zivīm jāatbilst Makšķerēšanas noteikumos noteiktajam minimālajam pieļaujamajam garumam. Zivis, kuru izmērs nesasniedz minimālo pieļaujamo garumu, nekavējoties jāatlaiž atpakaļ ezerā;

2. Par konstatētiem Makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem lūdzam zvanīt licencētās makšķerēšanas organizētājam pa tālruni: 24467932.

3. Makšķerēšanas beigās aizpildiet lomu uzskaites tabulu.

4. Lūdzam šo makšķerēšanas licenci ar datiem par reģistrētajām zivīm nodot licencētās makšķerēšanas organizētājam pēc makšķerēšanas pabeigšanas vai ne vēlāk kā 5 (piecu) darba dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām nosūtīt to pa pastu vai e-pastu uz šīs licences otrā pusē norādīto adresi. Vai ievietojot licences izsniegšanas vietas pastkastītē. Ja makšķerēšanas licence iegādāta tīmekļvietnē www.manacope.lv, lomu 5 (piecu) dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām reģistrē šajā tīmekļa vietnē.

Makšķernieka paraksts: ______________________

Pielikums Nr. 4
Nolikumam par licencēto makšķerēšanu
Kreiļu ezerā

Licencētās makšķerēšanas organizētājs – SIA "KERKA", reģ. Nr. 40103255210

Licencētās makšķerēšanas vieta – Kreiļu ezers

Drustu pagasts, Smiltenes novads

Saskaņojumi:

Latvijas Republikas Zemkopības ministrija
Zivsaimniecības departamenta direktors N. Riekstiņš
Rīgā, 2023. gada 25. maijā

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR
Direktore O. Valciņa
Rīgā, 2023. gada 6. jūnijā

Valsts vides dienests
Valsts vides dienesta Vidzemes reģionālās vides pārvaldes direktors M. Kļaviņš
Valmiera, 2023. gada 8. jūnijā

Smiltenes novada pašvaldība
Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš
Smiltene, 2023. gada 26. jūlijā

Saistošo noteikumu Nr. 15/23 "Par licencēto makšķerēšanu Kreiļu ezerā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums1.1. Saskaņā ar Civillikumu, Kreiļu ezers ir privāti ūdeņi, bet, ievērojot Zvejniecības likuma 10. pantu un Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumus Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi", šajos ūdeņos ir atļauta makšķerēšana.

1.2. Zvejniecības likuma 10. panta piektā daļa nosaka, ka pašvaldība izdod saistošos noteikumus par licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu vai licencētajām zemūdens medībām tās administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu un licencētajām zemūdens medībām šajos ūdeņos paredzēta makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību tiesību izmantošana ar īpašām atļaujām (licencēm).

1.3. Saskaņā ar Ministru kabineta 2016. gada 13. decembra noteikumiem Nr. 790 "Noteikumi par zvejas tiesību izmantošanu privātajos ūdeņos" (turpmāk – Noteikumi) 2. punktu zvejas tiesības privātajos ūdeņos pieder privāto ūdeņu īpašniekam un attiecīgi šo Noteikumu 28. punktu, maksu par īpašām atļaujām (licencēm) makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību tiesību izmantošanai privātajos ūdeņos var noteikt tikai tad, ja šajos ūdeņos tiek organizēta licencētā makšķerēšana, vēžošana vai zemūdens medības un saskaņā ar normatīvajiem aktiem par licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtību ir izstrādāts nolikums, kas apstiprināts ar tās pašvaldības saistošajiem noteikumiem, kuras administratīvajā teritorijā atrodas attiecīgie ūdeņi.

1.4. Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumu Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" 3. punkts noteic, ka licencēto makšķerēšanu, vēžošanu vai zemūdens medības privātos ūdeņos, kuros zvejas tiesības nepieder valstij, – privāto ūdeņu īpašnieks vai tā pilnvarota persona (turpmāk – organizētājs). Attiecīgi, saskaņā ar iepriekš minēto Ministru kabineta noteikumu 7. punktu, licencētās makšķerēšanas organizētājs izstrādā ūdenstilpes licencētās makšķerēšanas nolikumu. Nolikumā paredz licencētās makšķerēšanas noteikumus un citus nosacījumus makšķerēšanai konkrētajā ūdenstilpē. Šo noteikumu 10. punkts noteic nepieciešamos saskaņojumus, savukārt šo noteikumu 15. punkts nosaka, ka pašvaldība apstiprina saistošos noteikumus par licencēto amatierzveju saskaņā ar nolikumu, kas saskaņots normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

1.5. Makšķerēšanas kārtību regulē Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumi Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi".

1.6. Par licencētās makšķerēšanas organizētāja sagatavoto un iesniegto nolikumu attiecīgi saskaņojumus ir snieguši – Zemkopības ministrija 2023. gada 25. maija vēstule Nr. 4.1-3e/1017/2023, valsts zinātniskais institūts "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR"" – 2023. gada 6. jūnija vēstule Nr. 30-1/159-e un Valsts vides dienesta 2023. gada 8. jūnija vēstule Nr. 2.4/706/VI/2023.

1.7. Saistošie noteikumi nosaka licencētās makšķerēšanas kārtību, limitus, makšķerēšanas atļauju izsniegšanas kārtību un maksu kā arī citus nosacījumus makšķerēšanai Kreiļu ezerā.

1.8. Licencēto makšķerēšanu Kreiļu ezerā, saskaņā ar 2020. gada 8. jūnijā noslēgto Ūdenstilpes nomas līgumu Nr. 279/02.01-20, organizē SIA "Kerka", reģistrācijas numurs: 40103255210, juridiskā adrese: Vidrižu iela 1, Rīga, LV-1006, tālrunis: 24467932, e-pasts: ubeja@inbox.lv.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – neietekmē.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Ar saistošo noteikumu īstenošanu netiek izraisītas tiešas vai netiešas pārmaiņas vidē, kuras ietekmē vai var ietekmēt cilvēku, viņa veselību un drošību, kā arī bioloģisko daudzveidību, augsni, zemes dzīles, ūdeni, gaisu, klimatu, ainavu, kultūras un dabas mantojumu, iespējamā pakļautība avāriju vai katastrofu riskiem un visu minēto jomu mijiedarbība.

3.2. Saistošie noteikumi neietekmēs cilvēku veselību.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām4.1. Visas personas, kuras skar šo noteikumu piemērošana, var griezties Smiltenes novada pašvaldībā un pie organizētāja – Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Kerka", reģistrācijas numurs: 40103255210, juridiskā adrese: Vidrižu iela 1, Rīga, LV-1006, tālrunis: 24467932, e-pasts: ubeja@inbox.lv.

4.2. Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", informācija par tiem – Smiltenes novada pašvaldības informatīvajā izdevumā "Smiltenes Novada Pašvaldības Vēstis" un ievietoti Smiltenes novada pašvaldības tīmekļvietnē www.smiltenesnovads.lv.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem5.1. Pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi – tiek izpildīta Pašvaldību likuma 3. panta pirmajā daļā noteiktais, ka pašvaldības kompetenci nosaka ārējie normatīvie akti, kā arī īstenota pašvaldības kompetence, kas noteikta Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 1. punktā – izdot saistošos noteikumu. Papildus tiks ievērots Pašvaldību likuma 44. panta pirmajā daļā ietvertais pilnvarojums, ka pašvaldības dome atbilstoši likumā vai Ministru kabineta noteikumos ietvertam pilnvarojumam izdod saistošos noteikumus. Atbilstoši Zvejniecības likuma 10. panta piektajai daļai, pašvaldība izdod saistošos noteikumus par licencēto makšķerēšanu, tās administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par licencēto makšķerēšanu, šajos ūdeņos paredzēta makšķerēšanas tiesību izmantošana ar īpašām atļaujām (licencēm).

5.2. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas Pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošina licencētās makšķerēšanas organizētājs – Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Kerka", reģistrācijas numurs: 40103255210, juridiskā adrese: Vidrižu iela 1, Rīga, LV-1006, tālrunis: 24467932, e-pasts: ubeja@inbox.lv.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Licencēto makšķerēšanu Kreiļu ezerā, saskaņā ar 2020. gada 8. jūnijā noslēgto Ūdenstilpes nomas līgumu Nr. 279/02.01-20, organizē SIA "Kerka", reģistrācijas numurs: 40103255210, juridiskā adrese: Vidrižu iela 1, Rīga, LV-1006, tālrunis: 24467932, e-pasts: ubeja@inbox.lv.

7.3. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstāka juridiskā spēka normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Saistošo noteikumu projektu izstrādājusi pašvaldības speciālisti, tā pielikumā pievienoto nolikumu par licencēto makšķerēšanu Kreiļu ezerā izstrādājis un saskaņojis normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā – licencētās makšķerēšanas organizētājs – SIA "Kerka", reģistrācijas numurs: 40103255210, juridiskā adrese: Vidrižu iela 1, Rīga, LV-1006.

8.2. Saistošo noteikumu projekts nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Smiltenes novada pašvaldības tīmekļvietnē www.smiltenesnovads.lv sadaļā "Saistošie noteikumi".

8.3. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas.

8.4. Pēc Saistošo noteikumu projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļvietnē 2023. gada 6. jūlijā (https://smiltenesnovads.lv/pasvaldiba/dokumenti/domes-saistosie noteikumi/) līdz 2023. gada 20. jūlijam (ieskaitot), no sabiedrības ir/nav saņemti sabiedrības viedokļi vai priekšlikumi.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš
11.08.2023