Tiesību akts: spēkā esošs
Dobeles novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 16

2023. gada 29. jūnijā
Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Dobeles novadā
APSTIPRINĀTI
ar Dobeles novada domes
2023. gada 29. jūnija lēmumu Nr. 229/9 (prot. Nr. 9)

PRECIZĒTI
ar Dobeles novada domes
2023. gada 27. jūlija lēmumu Nr. 310/10 (prot. Nr. 10)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma
33. panta ceturto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Dobeles novadā.

2. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 procenti no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, pārējām personām mājsaimniecībā ienākumu slieksnim piemēro koeficientu 0,7.

3. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Dobeles novada domes 2021. gada 26. augusta saistošie noteikumi Nr. 5 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Dobeles novadā".

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis
Dobeles novada pašvaldības domes 2023. gada 29. jūnija saistošo noteikumu Nr. 16 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Dobeles novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saeima 08.03.2023. pieņēma grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. Likuma pārejas noteikumu 53. punkts paredz, ka grozījums par šā likuma 33. panta izteikšanu jaunā redakcijā stājas spēkā 01.07.2023.

Saeima 08.03.2023. pieņēma grozījumus likumā "Par sociālo drošību", kas stāsies spēkā 01.07.2023., kas paredz, ka minimālais ienākumu slieksnis nav zemāks par 20 procentiem (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – ienākumu mediāna), likuma pārejas noteikums paredz, ka minimālo ienākumu sliekšņus 2023. gadā pārskata 01.07.2023., ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicēto ienākumu mediānu par 2020. gadu.

Ar 01.07.2023. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturtā daļa paredz, ka pašvaldība ir tiesīga noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni, un piektā daļa paredz, ka minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus:

1) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficientu 1;

2) pārējām personām mājsaimniecībā – koeficientu 0,7.

Līdz ar to tiek izdoti jauni saistošie noteikumi, nosakot, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 procenti no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, pārējām personām mājsaimniecībā ienākumu slieksnim piemēro koeficientu 0,7.

Apstiprinot jaunus saistošos noteikumus, vienlaicīgi zaudēs spēku esošie Dobeles novada domes 2021. gada 26. augusta saistošie noteikumi Nr. 5 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Dobeles novadā".

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Fiskālās ietekmes prognoze: nosakot maznodrošinātās mājsaimniecības ienākuma slieksni 70 % apmērā no minimālo ienākumu mediānas pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, pārējām personām mājsaimniecībā ienākumu slieksnim piemērojot koeficientu 0,7, 2023. gadā maznodrošināto mājsaimniecību skaita būtiskas izmaiņas netiek prognozētas. Līdz šim spēkā esošajos normatīvajos aktos Dobeles novadā noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības slieksnis pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā 436 eiro, kas ir 69,54 % no Centrālās statistikas pārvaldes (turpmāk – CSP) tīmekļvietnē publicētās ienākumu mediānas mēnesī un 305 eiro pārējām personām mājsaimniecībā, kas atbilst koeficientam 0,7 no 69,54 %.

Saistošajos noteikumos, nosakot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni 70 % apmērā no ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, tas būs attiecīgi 439 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un, piemērojot koeficientu 0,7, pārējām personām mājsaimniecībā attiecīgi 307 eiro.

Jaunu institūciju un darba vietu veidošana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešama. 

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Maznodrošinātas mājsaimniecības statuss dod tiesības saņemt ne tikai pašvaldības noteikto sociālo palīdzību, bet arī valsts noteiktus atvieglojumus, piemēram, saņemt valsts nodrošināto juridisko palīdzību.

Saistošie noteikumi visvairāk sniegs atbalstu sociālās atstumtības un diskriminācijas riskam pakļautajām sabiedrības grupām.

Saistošie noteikumi neatstās ietekmi uz vidi, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekmi uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Kontroli par noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošina Dobeles novada Sociālais dienests. Papildu administratīvās procedūras nav paredzētas.

Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Dobeles novada domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Nav paredzētas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

Izsludinātie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai, norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi neparedz iesaistīt papildu cilvēkresursus un tiks īstenoti esošo cilvēkresursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Dobeles novada Sociālais dienests.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – sniegt atbalstu Dobeles novada iedzīvotājiem.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai, un tās rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar to izpildes nodrošināšanā iesaistītajām institūcijām.

Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

Noteikumu projekts bija publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.dobele.lv no 2023. gada 8. jūnija līdz 2023. gada 21. jūnijam.

Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemts sabiedrības viedoklis.

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis
08.08.2023