Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 9

2023. gada 27. jūlijā (prot. Nr. 17, 3. §)

Par Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2018. gada 30. oktobra saistošo noteikumu Nr. 30 "Saistošie noteikumi par pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai" atzīšanu par spēku zaudējušiem

APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes
2023. gada 27. jūlija lēmumu Nr. 450

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par kultūras pieminekļu aizsardzību"
24. panta otro daļu

Atzīt par spēku zaudējušiem Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2018. gada 30. oktobra saistošos noteikumus Nr. 30 "Saistošie noteikumi par pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai" (Latvijas Vēstnesis, 2019, Nr. 29, 2021, Nr. 108).

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Elksniņš

 

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 27. jūlija saistošo noteikumu Nr. 9 "Par Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2018. gada 30. oktobra saistošo noteikumu Nr. 30 "Saistošie noteikumi par pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai" atzīšanu par spēku zaudējušiem"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 24. panta otro daļu no pašvaldību budžetiem piešķir līdzekļus to reģiona un vietējās nozīmes kultūras pieminekļu konservācijai un restaurācijai, kuri ir pieejami sabiedrības apskatei. Pašvaldībām to saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir tiesības no pašvaldības budžeta piešķirt līdzekļus tādu valsts nozīmes kultūras pieminekļu konservācijai un restaurācijai, kuri ir pieejami sabiedrības apskatei.

Daugavpils dome 2018. gada 30. oktobrī izdeva saistošos noteikumus Nr. 30 "Saistošie noteikumi par pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr. 30) ar mērķi uzlabot pilsētvides ainavu un sniegt pašvaldības līdzfinansējumu tādas ēkas vai tās daļas - oriģināli logi, durvis, dekoratīvās vai funkcionālās būvdetaļas u.tml. - saglabāšanai, kura līdzfinansējamā pasākuma īstenošanas rezultātā būs pieejama sabiedrības apskatei īpašnieka (valdītāja) noteiktajā kārtībā, un ir valsts, reģiona vai vietējās nozīmes kultūras piemineklis, vai līdz 1940. gadam būvēta būve, kura atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa (Daugavpils pilsētas vēsturiskā centra vai Daugavpils cietokšņa ar priekštilta nocietinājumu) teritorijā (Saistošo noteikumu Nr. 30 3. punkts).

Finanšu līdzekļi līdzfinansējuma nodrošināšanai tiek piešķirti pašvaldības budžetā paredzētajā apmērā (Saistošo noteikumu Nr. 30 2. punkts) un tos izmaksā pēc visu līdzfinansējamo pasākumu īstenošanas (Saistošo noteikumu Nr. 30 24. punkts).

Saskaņā ar konkursa nolikumiem līdzfinansējamo darbību īstenošanas beigu termiņš ir 18 mēneši no attiecīgā līguma noslēgšanas brīža.

Kopš saistošo noteikumu pieņemšanas pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu 250 268,63 euro apmērā, t.i.:

Pašvaldības līdzfinansējums kultūras pieminekļu saglabāšanai:

  2020. gads 2021. gads 2022. gads 2023. gads
Iesniegto pieteikumu skaits 11 13 8 6
Atbalstīto pieteikumu skaits 7 6 6 2
Piešķirtais līdzfinansējums EUR 48 869,38 euro 86 849,81 euro 66 223,89 euro 48 325,55 euro

Atbalstīto pieteikumu iesniedzēji:

  2020. gads 2021. gads 2022. gads 2023. gads
Baznīca 1 4 1 2
Fiziskā persona 1 - -

-

Juridiskā persona 1 1

(ēka neapdzīvota)

4

(3 ēkas neapdzīvotas)

-
Daudzīvokļu dzīvojamā māja 4 1 1 -

Pašvaldības atbalstītie pasākumi kultūras pieminekļu aizsardzībai:

Pasākums 2020. gads 2021. gads 2022. gads 2023. gads
pieminekļa vai tā daļas restaurācijas būvprojekta (tai skaitā kultūrvēsturiskās izpētes un inventarizācijas) izstrādei un autoruzraudzībai  5

(3 gadījumos vienlaikus ar būvamatniecības izstrādājumu kultūrvēsturiskās inventarizācijas sagatavošanu) 

3 3 -
pieminekļa vai tā daļas konservācijas būvprojekta (tai skaitā kultūrvēsturiskās izpētes un inventarizācijas) izstrādei un autoruzraudzībai - - - -
būvamatniecības izstrādājumu kultūrvēsturiskās inventarizācijas sagatavošanai  1 - - -
pieminekļa vai tā daļas restaurācijas būvdarbiem 1 3 2 2
pieminekļa vai tā daļas konservācijas būvdarbiem - - - -
būvamatniecības izstrādājumu restaurācijai vai analogu vēsturiskajai, zinātniskajai un mākslinieciskajai vērtībai būvamatniecības izstrādājumu iegādei un uzstādīšanai - - 1 -

Savukārt, izvērtējot līdzfinansējamo pasākumu izpildi uz 2023. gada 1. maiju, konstatēts sekojošais:

  2020. gads 2021. gads 2022. gadā atbalstītie pieteikumi īstenojami līdz 2024. gadam
Pasākums īstenots līgumā noteiktajā termiņā 1 4
Līgumā noteiktajā termiņā līdzfinansējamais pasākums ir īstenots daļēji 4 1
Pasākuma izpilde līguma darbības laikā netika uzsākta 1 -
Saņemts atteikums no pasākuma realizācijas 1

(finanšu līdzekļu trūkuma dēļ)

1

(finanšu līdzekļu trūkuma dēļ)

Par 2020.-2021. gadu tikai 5 (divas juridisko personu ēkas un trīs baznīcas) no 13 līdzfinansētajiem pasākumiem tika izpildīti termiņā un tie ir:

- sagatavota ēkas Februāra ielā 24, Daugavpilī fasādes būvamatniecības izstrādājumu kultūrvēsturiskā inventarizācija;

- dievnama Tautas ielā 2, Daugavpilī kupolu pamatnes cinkotu skārda elementu krāsošanas, fasādes restaurācijas būvdarbi;

- dievnama A. Pumpura ielā 11 A, Daugavpilī divu logu restaurācija lūgšanu telpas labajā pusē un divu logu restaurācija palīgtelpā (zakristijā) vēsturiskajā stāvoklī;

- baznīcas ēkas 18. novembra ielā 95, Daugavpilī labā un kreisā dekoratīva frontona bojāta ķieģeļu mūra izpēte;

- ēkas Mihaila ielā 11, Daugavpilī, otrā stāva un bēniņu arhitektoniski mākslinieciskās inventarizācijas izstrāde.

Papildus minētajam atbalstam, ko saņēma baznīcas, pašvaldība katru gadu tām piešķīra līdzfinansējumu saskaņā ar pašvaldības domes 2018. gada 22. februāra noteikumiem Nr. 1 "Noteikumi par pašvaldības līdzfinansējumu sakrālā mantojuma saglabāšanai" - valsts un vietējās nozīmes aizsargājumu kultūras pieminekļu statusā esošu dievnamu, klosteru, kapelu, lūgšanu namu un reliģisko rituālu priekšmetu saglabāšanai - 75% apmērā no paredzēto atbalstāmo izmaksu kopsummas, bet vienam pieteikumam līdzfinansējuma apmērs nedrīkst pārsniegt 5000 euro.

Tādējādi, ņemot vērā minēto, izvērtējot Saistošo noteikumu Nr. 30 lietderību, efektivitāti un sasniegtos rezultātus, tika secināts, ka pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršana kultūras pieminekļus saglabāšanai pašreizējā kārtībā nesasniedz saistošo noteikumu mērķi, un ir nepieciešams to pilnībā mainīt.

Bez tam, Daugavpils valstspilsētas pašvaldības 2023. gada budžets tika sastādīts, par prioritāti nosakot uzsākto investīciju projektu sekmīgu pabeigšanu, komunālo maksājumu nodrošināšanu straujā energoresursu cenu pieauguma ietekmē, uzņemto saistību izpildi un iedzīvotāju sociālo atbalstu. Tādējādi pašvaldības budžetā ieplānotie finanšu līdzekļi, kuri ir atvēlēti brīvprātīgo iniciatīvu īstenošanai, ir izlietojami maksimāli lietderīgāk.

Ņemot vērā minēto, Saistošie noteikumi Nr. 30 tiks atzīti par spēku zaudējušiem, savukārt, turpmākais pašvaldības līdzfinansējuma kultūras pieminekļu saglabāšanai apmērs un tā piešķiršanas kārtība tiks pārskatīta, izvērtējot pašvaldības jau atbalstīto pasākumu izpildes rezultātus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu projekts neietekmēs pašvaldības budžetu, jo līdzfinansējums pieteikumiem, kuri tika iesniegti Saistošajos noteikumos Nr. 30 noteiktajā kārtībā, ar pašvaldības domes lēmumiem ir piešķirs un ieplānots pašvaldības budžetā, savukārt tā izmaksa notiks atbilstoši noslēgtajiem līgumiem.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Izvērtējot šobrīd pašvaldības līdzfinansētos pasākumus kultūras pieminekļus saglabāšanai un to vājo izpildi, saistošo noteikumu projekts būtiski neietekmēs jau esošo pilsētas vidi. Turpmākais pašvaldības atbalsta veids un kārtība tiks noteikta, izvērtējot pašvaldības atbalstīto pasākumu izpildes rezultātus.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Kontroli par noslēgto līgumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošina Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes Pilsētplānošanas un būvniecības departaments.

Papildu administratīvās procedūras nav paredzētas.

Nav paredzētas administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu projekta īstenošanā netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem, veidotas jaunas darba vietas u.tml. 
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Līdzfinansējuma saņemšanai pēc visu līdzfinansējamo pasākumu īstenošanas Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes Pilsētplānošanas un būvniecības departamentā ir iesniedzami konkursa nolikumā noteiktie dokumenti, kuru izvērtējumu veic Pieteikumu pašvaldības līdzfinansējumam kultūras pieminekļu saglabāšanai vērtēšanas komisija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs mērķa sasniegšanai. 
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.daugavpils.lv sadaļā "Sabiedrības līdzdalība", termiņš viedokļu iesniegšanai - no 2023. gada 21. jūnija līdz 2023. gada 6. jūlijam. Par saistošo noteikumu projektu viedokļi netika saņemti.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Elksniņš

04.08.2023