Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2028. gada 28. jūlijā.
Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 11

Siguldā 2023. gada 20. jūlijā
Par licencēto makšķerēšanu Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās
APSTIPRINĀTI
ar Siguldas novada pašvaldības domes
2023. gada 20. jūlija lēmumu (prot. Nr. 11, 2. §)

Izdoti saskaņā ar Zvejniecības likuma
10. panta piekto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek organizēta licencētā makšķerēšana Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās.

2. Licencētā makšķerēšana Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās tiek organizēta saskaņā ar nolikumu par licencēto makšķerēšanu Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās (pielikumā).

3. Saistošie noteikumi ir spēkā 5 gadus no to spēkā stāšanās brīža.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa
Pielikums
Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 20. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
NOLIKUMS PAR LICENCĒTO MAKŠĶERĒŠANU MERGUPES UN SUDAS UPES LICENCĒTĀS MAKŠĶERĒŠANAS ZONĀS

1. Vispārīgie noteikumi.

1.1. Mergupes un Sudas upes posmi Siguldas novada robežās saskaņā ar Civillikuma 1102. pantu ir privātie ūdeņi, kuros zvejas tiesības pieder piekrastes zemes īpašniekiem. Savukārt saskaņā ar Zvejniecības likuma 10. panta pirmo daļu katram ir tiesības šajos ūdeņos nodarboties ar makšķerēšanu.

1.2. Licencētās makšķerēšanas zona Mergupē atrodas Siguldas novada administratīvajā teritorijā, sākot no Brūnu HES uzpludinājuma aizsprosta (koordinātas 56°58'41.6"N 24°58'23.8"E) uz augšu pret straumi līdz Mālpils pagasta robežai (koordinātas 57°00'28.3"N 25°05'44.1"E), bet Sudas upē licencētās makšķerēšanas zona ietver Mālpils Centra ūdenskrātuvi un Mālpils HES ūdenskrātuvi, kā arī Sudas upes posmu, sākot no Centra ūdenskrātuves (koordinātas 57°00'28.7"N 24°56'29.9"E) virzienā uz augšu pret straumi līdz Buku ūdenskrātuves aizsprostam (koordinātas 57°02'03.5"N 24°56'28.0"E) (turpmāk tekstā – Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonas). Minētās licencētās makšķerēšanas zonas ir iezīmētas ar krastā izvietotām zīmēm un atzīmētas shēmā šī Nolikuma 1. pielikumā.

1.3. Licencētā makšķerēšana Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās tiek ieviesta saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" un Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 800) ar nolūku uzlabot zivju krājumu racionālu izmantošanu, kontrolēt upju un uz tām esošo ūdenskrātuvju, kā arī piekrastes antropogēno slodzi, organizēt zivju resursu aizsardzības pasākumus.

1.4. Licencēto makšķerēšanu Mergupes un Sudas upes posmos Siguldas novadā organizē biedrība "Mālpils zivīm" (reģistrācijas Nr. 40008107281); juridiskā adrese: Nākotnes iela – 1-87, Mālpils, Siguldas novads, LV-2152, tālrunis: 29149949, e-pasts: info@malpilszivim.lv, tīmekļa vietne: www.malpilszivim.lv, pamatojoties uz Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 16. marta lēmumu "Par pilnvarojuma sniegšanu biedrībai "Mālpils zivīm" organizēt licencēto makšķerēšanu Mergupē un Sudas upē Siguldas novada pašvaldības teritorijā" (Prot. Nr. 4, 29. §).

2. Licencētās makšķerēšanas noteikumi.

2.1. Licencētā makšķerēšana paredzēta visā šī Nolikuma 1.2. punktā minēto Mergupes un Sudas upes licencēto makšķerēšanas zonā.

2.2. Licencētā makšķerēšana atļauta:

2.2.1. no krasta, izmantojot 4 m tauvas joslu;

2.2.2. no laivas un citiem ūdens transportlīdzekļiem;

2.2.3. iebrienot ūdenī;

2.2.4. no ledus.

2.3. Makšķerēšana notiek saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 800, ievērojot šādus papildu nosacījumus:

2.3.1. aizliegts lomā paturēt:

2.3.1.1. karpas, līņus, plaužus (brekšus), kuru svars ir lielāks par 3 kg katrai zivij;

2.3.1.2. vairāk kā 1 karpu;

2.3.2. bērniem un pusaudžiem vecumā līdz 12 gadiem bez pieaugušo klātbūtnes aizliegts makšķerēt no laivas un citiem ūdens transportlīdzekļiem;

2.4. Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās papildus jāievēro šādas vides aizsardzības prasības tauvas joslā, kurā ir aizliegts:

2.4.1. iebraukt ar automašīnām, izņemot autotransporta novietošanu īpaši ierīkotās stāvvietās, bet uz privātām zemēm – tikai ar piekrastes zemes īpašnieka atļauju;

2.4.2. kurt ugunskurus, izņemot speciāli iekārtotas vietas, kurās tas atļauts ar līdzi atvesto kurināmo;

2.4.3. lauzt kokus un krūmus, bojāt zaļo zonu;

2.4.4. piegružot Mergupes un Sudas upju un uz tām esošo ūdenskrātuvju piegulošo teritoriju, mest ūdenī stikla, plastmasas un citus atkritumus;

2.4.5. celt teltis vai apmetnes, izņemot īpaši norādītas vietas.

3. Licenču veidi, maksa par licencēm.

3.1. Makšķerēšana Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās atļauta, iegādājoties kādu no šādām licencēm;

3.1.1. vienas dienas licence makšķerēšanai Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās – cena 10 EUR;

3.1.2. gada bezmaksas licence makšķerēšanai Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās (kopējais skaits gadā nepārsniedz 400 gab.).

3.2. Kopējais maksas licenču skaits nav ierobežots.

4. Bezmaksas makšķerēšanas licenču izsniegšanas kārtība.

4.1. Gada bezmaksas makšķerēšanas licences ir tiesīgi saņemt:

4.1.1. politiski represētās personas;

4.1.2. ūdenstilpju krastu zemju īpašnieki un viņu ģimenes locekļi;

4.1.3. bērni un pusaudži vecumā līdz 16 gadiem;

4.1.4. personas, kas vecākas par 65 gadiem;

4.1.5. visu grupu personas ar invaliditāti;

4.1.6. Siguldas novada maznodrošinātie iedzīvotāji, kuriem šāds statuss piešķirts normatīvajos aktos noteiktā kārtībā;

4.1.7. biedrības "Mālpils zivīm" biedri, kuri nomaksājuši biedra naudu un aktīvi piedalās zivju resursu aizsardzības pasākumos un Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonu teritoriju sakopšanas un labiekārtošanas darbos – saskaņā ar biedrības "Mālpils zivīm" valdes apstiprinātu sarakstu;

4.1.8. personas no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta I vai II invaliditātes grupa, un kurām saskaņā ar valstī īstenoto Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu ir piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība.

4.2. Lai šī Nolikuma 4.1. punktā minētās personas saņemtu gada bezmaksas licenci, tām jāvēršas ar iesniegumu pie licencētās makšķerēšanas organizētāja - jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, un, ja nepieciešams, arī attiecīgs dokuments, kas dod tiesības bezmaksas licences saņemšanai.

4.3. Pēc šī Nolikuma 3.1.2. punktā minētā gada bezmaksas licenču kopējā skaita limita izmantošanas, papildus bezmaksas licences netiek izsniegtas un makšķerniekam vispārējā kārtībā jāiegādājas derīga maksas licence.

5. Makšķerēšanas licenču saturs un noformējums.

5.1. Katra licence (2. pielikums) satur šādus rekvizītus:

5.1.1. licences veids un nosaukums;

5.1.2. kārtas numurs;

5.1.3. derīguma termiņš;

5.1.4. licences cena;

5.1.5. licencētās makšķerēšanas organizētāja rekvizīti un zīmogs. Licences, kas tiek iegādātas elektroniski, netiek apzīmogotas ar zīmogu.

5.1.6. licences izsniedzēja paraksts (izņemot elektroniskām licencēm)

5.1.7. licences saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods;

5.1.8. licences saņēmēja paraksts (ja licence tiek iegādāta elektroniski, tad saņēmēja autorizācija notiek ar internetbanku vai arī ar elektronisko parakstu);

5.1.9. licences izsniegšanas datums.

5.2. Licence ar labojumiem uzskatāma par nederīgu.

5.3. Visas licences ir numurētas pēc to veidiem un cenām un reģistrētas likumdošanā noteiktā kārtībā.

6. Makšķerēšanas licenču realizācijas kārtība.

6.1. Vienas dienas makšķerēšanas licences var iegādāties internetā, tīmekļvietnē "www.manacope.lv"

6.2. Gada bezmaksas licences var saņemt šī nolikuma 4.2. apakšpunktā noteiktajā kārtībā.

6.3. Visi licenču īpašnieki tiek reģistrēti (vārds, uzvārds, personas kods) licenču iegādes vietās – licencētās makšķerēšanas datu bāzes izveidei un licenču realizācijas analīzei.

7. No licenču realizācijas iegūto līdzekļu izlietojums.

7.1. Licencētās makšķerēšanas organizētājs no makšķerēšanas licencēm iegūtās kopējās summas ne mazāk kā 10 % reizi pusgadā pārskaita Valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas ieņēmumu veidošanai– līdz 15. jūlijam par pirmo pusgadu un līdz 15. janvārim par otro pusgadu.

7.2. Zivju resursu pavairošanai, vides un zivju aizsardzības, un licencētās makšķerēšanas organizēšanas nodrošināšanai (tai skaitā licenču realizācijas pakalpojumu apmaksai) licencētās makšķerēšanas organizatoru rīcībā paliek līdz 90 % no licenču realizācijā iegūtās kopējās summas.

8. Makšķernieku lomu uzskaites kārtība.

8.1. Visiem makšķerniekiem, izņemot interneta vietnē www.manacope.lv iegādāto licenču īpašniekiem, jāreģistrē lomi licences otrajā pusē lomu uzskaites tabulā (zivs suga, skaits un svars) un piecu dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām jānodod aizpildītu lomu uzskaites tabulu kādā no licenču realizācijas vietām vai jānosūta licencētās makšķerēšanas organizētājam uz licencē norādīto adresi.

8.2. Interneta vietnē www.manacope.lv iegādātās licences īpašniekam piecu dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām jāaizpilda lomu uzskaites tabula šajā interneta vietnē.

8.3. Licencētās makšķerēšanas organizētājs reģistrē personas, kas ir pārkāpušas nolikumā noteikto lomu uzskaites kārtību, un, izmantojot licencē norādīto tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi, paziņo par nepieciešamību 14 dienu laikā iesniegt loma pārskatu. Ja minētajā termiņā loma pārskats nav iesniegts, organizētājs par konstatēto pārkāpumu informē zivju resursu aizsardzības un uzraudzības iestādes.

8.4. Licencētās makšķerēšanas organizētājs uzskaita iegūtos lomus un katru gadu līdz 1. februārim iesniedz valsts zinātniskajā institūtā "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR"" pārskatu par iepriekšējā gadā iegūtajiem lomiem.

9. Licencētās makšķerēšanas organizētāja pienākumi.

9.1. Licencētās makšķerēšanas organizētājam ir šādi pienākumi:

9.2. sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību sniegt plašsaziņas līdzekļos – oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", Siguldas novada pašvaldības informatīvajā izdevumā "Siguldas Novada Ziņas", Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un biedrības "Mālpils zivīm" tīmekļa vietnē www.malpilszivim.lv – informāciju par pašvaldības saistošiem noteikumiem par licencētās makšķerēšanas ieviešanu Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās un nodrošināt atbilstošu norādes zīmju izvietošanu piekrastē;

9.3. nodrošināt makšķerēšanas licenču pieejamību un realizāciju makšķerēšanai atļautā laikā saskaņā ar šī Nolikuma 6. punktu.

9.4. reģistrēt izsniegtās makšķerēšanas licences uzskaites žurnālā, uzskaitīt un realizēt makšķerēšanas licences atbilstoši normatīvajos aktos noteiktām prasībām; uzskaitīt interneta vietnē www.manacope.lv pārdotās licences hronoloģiskā secībā elektroniski par katru pusgadu un pēc katra pusgada noslēguma veikt attiecīgā pusgada elektroniski uzskaitīto licenču saraksta izdruku, nodrošinot izdrukāto licenču sarakstu uzglabāšanu kopā ar licenču uzskaites žurnālu;

9.5. nodrošināt līdzekļu, kas iegūti, realizējot makšķerēšanas licences, izlietošanu atbilstoši šī Nolikuma 7. punktam;

9.6. īstenot regulāru vērtīgo zivju resursu atjaunošanu un pavairošanu saskaņā ar zinātniskajām rekomendācijām;

9.7. organizēt vides un zivju resursu aizsardzības un uzraudzības pasākumus un tajos piedalīties;

9.8. divas reizes gadā – līdz 15. jūlijam un 15. janvārim – iesniegt Lauku atbalsta dienestā pašvaldībā ar Siguldas novada pašvaldību saskaņotu pārskatu par licencēto makšķerēšanu iepriekšējā pusgadā;

9.9. norīkot atbildīgo personu, kas ir ieguvusi sabiedriskā vides inspektora vai pilnvarotās personas statusu un piedalīties vides un zivju resursu aizsardzības un uzraudzības pasākumos, kā arī katru gadu līdz 31. decembrim iesniegt Valsts vides dienestā pārskatu par veiktajiem dabas aizsardzības, kontroles un zivju resursu papildināšanas pasākumiem, kā arī informāciju par licencētās makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību organizēšanai nepieciešamās infrastruktūras izveidošanu un uzturēšanu;

9.12. veikt makšķerēšanas vietu labiekārtošanu un sakopšanu;

9.13. veikt citus pienākumus saskaņā ar šo Nolikumu.

10. Licencētās makšķerēšanas organizētāja pasākumu plāns zivju resursu saglabāšanai, papildināšanai un aizsardzībai.

Licencētās makšķerēšanas organizētājs, ievērojot zinātniskās rekomendācijas un zivju lomu uzskaišu rezultātus, izstrādā un īsteno pasākumu plānu Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās zivju resursu atjaunošanai, papildināšanai un aizsardzībai 2023.–2028. gadam, kurā ietverti šādi pasākumi:

10.1. malu zvejniecības ierobežošana, normatīvo aktu ievērošanas kontrole un makšķerēšanas licenču uzskaite:

10.2. zivju resursu papildināšana un aizsardzība:

10.2.1. ūdenstilpes tiks papildinātas ar tajās jau esošo zivju sugām – karpām, līņiem, līdakām, zandartiem, plaužiem (brekšiem), Mergupe ar strauta forelēm.

10.3.1. Zivju resursu aizsardzība notiks licencētās makšķerēšanas organizētāja un Siguldas novada pašvaldības policijas rīkotos reidos, pārbaudot makšķerēšanas karšu un licenču esamību, kā arī pārbaudot lomu.

11. Licencētās makšķerēšanas un vides aizsardzības prasību kontrole.

11.1. Kontroli par licencētās makšķerēšanas un vides aizsardzības noteikumu ievērošanu veic Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts vides dienesta valsts vides inspektori, sabiedriskie vides inspektori – Valsts vides dienesta pilnvarotas personas, licencētās makšķerēšanas organizētājs un Siguldas novada pašvaldības policijas inspektori.

11.2. Šī licencētās makšķerēšanas nolikuma kontroli regulāri veic:

– Siguldas novada pašvaldības policijas darbinieki tālr. 26160288;

– Valsts vides dienesta sabiedriskie inspektori, tālr. 29250183;

– licencētās makšķerēšanas organizētājs, tālr. 29149949.

12. Nolikuma darbības laiks.

12.1. Licencētās makšķerēšanas nolikums pēc tā saskaņošanas ar šī nolikuma saskaņojuma lapā norādītajām institūcijām un apstiprināšanas ar Siguldas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem stājas spēkā Pašvaldību likumā noteiktajā kārtībā.

12.2. Informāciju par licencētās makšķerēšanas vietām, licencētās makšķerēšanas organizētāju un makšķerēšanas licences iegādes iespējām pašvaldība ne vēlāk kā mēnesi pirms licencētās makšķerēšanas sākuma publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un Siguldas novada pašvaldības informatīvajā izdevumā "Siguldas Novada Ziņas".

12.3. Šī licencētās makšķerēšanas nolikuma darbības termiņš ir 5 (pieci) gadi no spēkā stāšanās dienas.

13. Nolikuma pielikumi.

13.1. Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonu shēma (pielikums Nr. 1);

13.2. Licenču paraugi (pielikums Nr. 2);

13.3. Nolikuma saskaņojumu lapa (pielikums Nr. 3).

13.4. Saskaņojums ar Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonas piekrastes zemju īpašniekiem (pielikums Nr. 4).

1. pielikums
"Nolikumam par licencēto makšķerēšanu Mergupes
un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās"
Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonu (iezīmētas ar sarkanu) shēma

Pielikums Nr. 2
"Nolikumam par licencēto makšķerēšanu Mergupes
un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās
LICENČU PARAUGI

BIEDRĪBA "MĀLPILS ZIVĪM"
Reģ.Nr.40008107281, Nākotnes iela 1, Mālpils Siguldas novads, LV-2152 kontakttālruņi: 26006539,29149949, e-mail: info@malpilszivim.lv www.malpilszivim.lv

Vienas dienas licence makšķerēšanai Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās Nr. D/001 pasaknis

Izdota _____________________________________________________
(vārds, uzvārds)

Personas kods ___________________________________________

Tālruņa nr.: _____________ e-pasta adrese: _______________

Atļauts makšķerēt Mergupes un Sudas upes licencētās

makšķerēšanas zonās 20….gada ____._________________

Licences cena 10 EUR

Ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem iepazinos

___________________________________________
(licences saņēmēja paraksts)

20….gada ____.______________________

Licenci izsniedza ___________________________________
paraksts

BIEDRĪBA "MĀLPILS ZIVĪM"
Reģ.Nr.40008107281, Nākotnes iela 1, Mālpils, Siguldas novads, LV-2152 kontakttālruņi: 26006539, 29149949, e-mail: info@malpilszivim.lv
www.malpilszivim.lv

Vienas dienas licence makšķerēšanai Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās Nr. D/001
 

Izdota _____________________________________________________
(vārds, uzvārds)

Personas kods ___________________________________________

Tālruņa nr.: _______________ e-pasta adrese: ________________

Atļauts makšķerēt Mergupes un Sudas upes licencētās

makšķerēšanas zonās 20...gada ____._________________

Licences cena 10EUR

Ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem iepazinos

__________________________________________
(licences saņēmēja paraksts)

20…..gada ____.______________________

Licenci izsniedza ___________________________________
paraksts

  

BIEDRĪBA "MĀLPILS ZIVĪM"
Reģ.Nr.40008107281, Nākotnes iela 1, Mālpils, Siguldas novads, LV-2152 kontakttālruņi: 26006539,29149949, e-mail: info@malpilszivim.lv www.malpilszivim.lv

Gada bezmaksas licence makšķerēšanai Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās Nr. B/001 pasaknis

Izdota _____________________________________________________
(vārds, uzvārds)

Personas kods _________________________________________

Tālruņa nr.: _____________ e-pasta adrese: ____________

Atļauts makšķerēt Mergupes un Sudas upes licencētās

makšķerēšanas zonās 20…….gadā

Bezmaksas!

Ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem iepazinos

___________________________________________
(licences saņēmēja paraksts)

20….gada ____.______________________

Licenci izsniedza ___________________________________
paraksts

BIEDRĪBA "MĀLPILS ZIVĪM"
Reģ.Nr.40008107281, Nākotnes iela 1, Mālpils, Siguldas novads, LV-2152 kontakttālruņi: 26006539,29149949, e-mail: info@malpilszivim.lv
www.malpilszivim.lv

Gada bezmaksas licence makšķerēšanai Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās Nr. B/001
 

Izdota _____________________________________________________
(vārds, uzvārds)

Personas kods _________________________________________

Tālruņa nr.: _______________ e-pasta adrese: _______________

Atļauts makšķerēt Mergupes un Sudas upes licencētās

makšķerēšanas zonās 20…...gadā

Bezmaksas!

Ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem iepazinos

__________________________________________
(licences saņēmēja paraksts)

20…..gada ____.______________________

Licenci izsniedza ___________________________________
paraksts

Licenču otra puse

Datums

Zivs suga

Skaits

Svars

    
    
    
    
    

Aizliegts lomā paturēt:

– karpas, līņus, plaužus (brekšus), kuru svars ir lielāks par 3 kg katrai zivij;

– vairāk, kā 1 karpu.

Citas zivis var paturēt lomā atbilstoši Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi".

Bērniem un pusaudžiem vecumā līdz 12 gadiem bez pieaugušo klātbūtnes aizliegts makšķerēt no laivas un citiem ūdens transportlīdzekļiem.

Makšķerēšanai no krasta atļauts izmantot 4 metru tauvas joslu. Par apmetnes ierīkošanu (telts celšanu, ugunskura kurināšanu utt.) makšķerniekam pašam jāvienojas ar zemes īpašnieku.

Godātais Makšķerniek!

Lūdzu neaizmirsti par savu pienākumu atgriezt licenci ar ierakstītu lomu piecu dienu laikā tās iegādes vietā vai arī nosūtot uz biedrības "Mālpils zivīm" adresi, kura norādīta uz licences, vai arī, ja licence iegādāta internetā elektroniskā pakalpojuma uzturētāja mājaslapā www.manacope.lv, izvēloties attiecīgo sadaļu!

Paldies par izpratni un "ne asakas"!

Ar cieņu,

Biedrība "Mālpils zivīm!"

Pielikums Nr. 3
"Nolikumam par licencēto makšķerēšanu Mergupes
un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās"
Nolikuma par licencēto makšķerēšanu Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās saskaņojumu lapa

SASKAŅOTS:

Zemkopības ministrija:

2023. gada 23. martā 4.1-3e/626/2023

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības

un vides zinātniskais institūts "BIOR":

2023. gada 27. martā Nr. 30-1/72-e

Valsts vides dienests:

2023. gada 31. martā Nr. 2.4/881/RI/2023

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 11 "Par licencēto makšķerēšanu Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošie noteikumi nepieciešami, lai noteiktu kārtību, kādā tiek organizēta licencētā makšķerēšana Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās. Saskaņā ar nolikumu licencētās makšķerēšanas zona Mergupē atrodas Siguldas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, sākot no Brūnu HES uzpludinājuma aizsprosta (koordinātas 56°58'41.6"N 24°58'23.8"E) uz augšu pret straumi līdz Mālpils pagasta robežai (koordinātas 57°00'28.3"N 25°05'44.1"E ), bet Sudas upē licencētās makšķerēšanas zona ietver Mālpils Centra ūdenskrātuvi un Mālpils HES ūdenskrātuvi, kā arī Sudas upes posmu, sākot no Centra ūdenskrātuves (koordinātas 57°00'28.7"N 24°56'29.9"E) virzienā uz augšu pret straumi līdz Buku ūdenskrātuves aizsprostam (koordinātas 57°02'03.5"N 24°56'28.0"E) (turpmāk tekstā – Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonas). Licencētā makšķerēšana Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās tiek ieviesta saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" un Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi" ar nolūku uzlabot zivju krājumu racionālu izmantošanu, kontrolēt upju un uz tām esošo ūdenskrātuvju, kā arī piekrastes antropogēno slodzi, organizēt zivju resursu aizsardzības pasākumus. Par izstrādāto nolikumu saskaņojumu ir sniegusi arī Zemkopības ministrija 23.03.2023., "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR" 27.03.2023. un Valsts vides dienests 31.03.2023.

1.2. Pamatojoties uz Zvejniecības likuma 10. panta ceturto daļu un Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" 13. punktu, Mālpils pagasta upēs Suda un Mergupe tiek organizēta licencētā makšķerēšana, paredzot ierobežotu zivju resursu izmantošanu vietās, kur saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi" ir noteikts pavasara nārsta perioda liegums no 1. aprīļa līdz 31. maijam. Zvejniecības likuma 10. panta piektā daļa noteic, ka pašvaldība izdod saistošos noteikumus par licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu vai licencētajām zemūdens medībām tās administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu un licencētajām zemūdens medībām šajos ūdeņos paredzēta makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību tiesību izmantošana ar īpašām atļaujām (licencēm).

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Nav tiešas ietekmes uz pašvaldības budžetu, jo ieņēmumi no licencētās makšķerēšanas licenču realizācijas paliks licencētās makšķerēšanas organizatora – biedrības "Mālpils zivīm" – rīcībā, lai tos izmantotu atbilstoši nolikumā noteiktajam, t.sk., zivju resursu saglabāšanai un pavairošanai, kontroles nodrošināšanai, pašvaldībai piederošo ūdens objektu apsaimniekošanai u.c.

2.2. Saistošo noteikumu īstenošana tiks veikta esošo cilvēkresursu ietvaros, papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu nav nepieciešama.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – licencētā makšķerēšana radīs labvēlīgu ietekmi uz vidi, tā palīdzēs ne tikai saglabāt zivju resursus Sudā un Mergupē, bet arī pavairot to apjomus un sugu daudzveidību. It īpaši labvēlīgu ietekmi tā radīs šo upju piekrastes zonu nekustamo īpašumu īpašniekiem, invalīdiem un pensionāriem, jo šo iedzīvotāju grupām ir paredzētas maksas atlaides par licenču iegādi vai vispār tie ir atbrīvojumi no šādas maksas.

3.2. Ietekme uz vidi – licencētā makšķerēšana radīs labvēlīgu ietekmi uz apkārtējo vidi, tā palīdzēs saglabāt tīrus un nepiesārņotus ūdeņus Sudā un Mergupē, jo, kontrolējot saistošo noteikumu izpildi, vienlaicīgi tiks monitorēta to kvalitāte, vajadzības gadījumos nekavējoties veikti pasākumi iespējamai ūdens piesārņojuma iemeslu novēršanai. Tāpat tā palīdzēs uzturēt tīras upju piekrastes zonas, jo, kontrolējot saistošo noteikumu izpildi, vienlaicīgi tiks monitorētas makšķernieku darbības zonas, vajadzības gadījumā liekot tās uzkopt, bez tam, rīkojot arī krastu uzkopšanas talkas ar biedrības biedru, to ģimenes locekļu un citu sabiedrības pārstāvju piedalīšanos. 

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – saistošie noteikumi netieši veicinās iedzīvotāju veselības saglabāšanu un relaksāciju, jo tīri, nepiesārņoti upju ūdeņi, sakopti krasti mudinās cilvēkus biežāk pavadīt brīvo laiku pie dabas makšķerējot zivis, dodoties pārgājienos pa upju krastiem, it īpaši pa labiekārtotām dabas takām to krastos, līdz ar to veicinot veselīga dzīvesveida piekopšanu. It īpaši labvēlīgu ietekmi noteikumi var atstāt uz bērnu veselību un izglītību vides aizsardzības jomā, jo organizators katru gadu rīko bērnu un jauniešu trīs dienu vasaras nometnes brīvā dabā pie Mergupes, kurās tiek apmācīti makšķerēšanas sporta gudrībās, bērni tiek izglītoti vides aizsardzības jautājumos un tiek iesaistīti ar vides aizsardzību saistītos pasākumos (tai skaitā kopīgās patruļās saistošo noteikumu kontroles pasākumos).

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – saistošie noteikumi var veicināt uzņēmējdarbības vidi uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar tūrisma un viesmīlības pakalpojumiem. Sadarbojoties ar organizatoru, pakalpojumu klāstā klientiem var tikt piedāvātas licences makšķerēšanas tūrisma pakalpojumiem, tūristu pārgājieniem gar Sudas un Mergupes krastiem pa tur ierīkotām takām. 

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Ar jautājumiem par saistošo noteikumu piemērošanu privātpersonas var vērsties pie biedrības "Mālpils zivīm" valdes priekšsēdētāja Normunda Ozoliņa (tālr. 29149949, e-pasts: info@malpilszivim.lv) vai Siguldas novada pašvaldībā.

4.2. Lai iegūtu tiesības makšķerēt noteikumos noteiktajos Sudas un Mergupes upju posmos, jāiegādājas licence interneta portālā www.manacope.lv.

4.3. Saistošo noteikumu izpildes kontroles izmaksas tiek paredzētas organizatora par licenču realizāciju iegūto līdzekļu ietvaros. Saistošo noteikumu administrēšanas izmaksām papildus naudas līdzekļi netiek plānoti.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi – gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (ar saistošo noteikumu ieviešanu tiek veicināta Sudas un Mergupes upju krastu sanitārā tīrība); gādāt par iedzīvotāju veselību (ar saistošo noteikumu ieviešanu tiek veicināta iedzīvotāju interese par aktivitātēm brīvā dabā, kas savukārt labvēlīgi var ietekmēt viņu veselību); veicināt sporta attīstību (ar saistošo noteikumu ieviešanu tiek veicināta iedzīvotāju interese par makšķerēšanas sporta veidu, kā brīvā laika pavadīšanas iespēju brīvā dabā); veikt darbu ar jaunatni (licencētās makšķerēšanas organizators Mālpils pagastā katru gadu organizē 3 dienu vasaras nometnes bērniem un jauniešiem gan no Siguldas novada, gan no visas Latvijas, līdzekļus tam nolūkam galvenokārt novirzot no licenču realizācijā iegūtajiem naudas līdzekļiem, kā arī piesaistot brīvprātīgā darba veicējus no savas biedrības biedru rindām); piedalīties sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā (ar saistošo noteikumu ieviešanu tiek veicināta sabiedriskā kārtība Sudas un Mergupes upju krastos, tiek veicināta zivju resursu saglabāšana un pavairošana);

5.2. Saistošo noteikumu īstenošanā papildus cilvēkresursi esošajiem darbiniekiem netiek paredzēti, jaunas darba vietas netiks veidotas, taču tiks uzlikti jauni pienākumi pašvaldības policijas darbiniekiem, kuri var tikt iesaistīti pēc organizatora lūguma vai aicinājuma.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildei nav paredzēts izveidot jaunas struktūvienības vai jaunas darba vietas. Izpildi nodrošinās licencētās makšķerēšanas organizators – biedrība "Mālpils zivīm", nepieciešamības gadījumā pieaicinot Pašvaldības policijas vai Valsts vides dienesta darbiniekus.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Pašvaldība ir pilnvarojusi biedrību "Mālpils zivīm" organizēt licencēto makšķerēšanu Mergupes un Sudas upes licencētās makšķerēšanas zonās. Tā ietvaros no līdzekļiem, kas tiks iegūti licenču pārdošanas rezultātā, tiks apsaimniekoti pašvaldības ūdens objekti – Mālpils centra ūdenskrātuve un Mālpils HES ūdenskrātuve – un to krasti, tiks nodrošināta makšķerēšanas noteikumu kontrole, zivju resursu aizsardzība un papildināšana.

7.2. Saistošie noteikumi izstrādāti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam pilnvarojumam un mērķim, līdz ar to tie ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Licencētās makšķerēšanas nolikums, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība", ir saskaņots ar Zemkopības ministriju, valsts zinātnisko institūtu "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR"" un Valsts vides dienestu.

8.2. Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 09.06.2023. publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.sigulda.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 28.06.2023.

8.3. Norādītajā termiņā nav saņemts neviens priekšlikums noteikumu pilnveidošanai.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa
28.07.2023