Darbības ar dokumentu

Rīgas brīvostas pārvaldes valdes lēmums Nr. 59

2023. gada 6. jūlijā (prot. Nr. 13, p. 6)

Par grozījumiem "Rīgas ostas maksās"

Izskatot jautājumu par grozījumiem Rīgas ostas maksās, kā arī Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieka juridiskajos un administratīvajos jautājumos M. Ziemaņa 29.06.2023. ziņojumu, Rīgas brīvostas valde konstatēja:

Rīgas brīvostas pārvalde kā publisko tiesību subjekts, veicot Ostu likuma 7. panta otrās daļas 1. punktā noteiktā valsts pārvaldes funkciju, kas paredz noteikt ostas maksu un tarifu robežlīmeņus šā likuma 15. pantā minētajiem pakalpojumiem (maksu par tauvošanas darbu izpildi, par dzeramā ūdens piegādi, par atkritumu un piesārņoto ūdeņu pieņemšanu), ir izstrādājusi grozījumus Rīgas ostas maksās, kas apstiprinātas ar Rīgas brīvostas valdes 2020. gada 19. novembra lēmumu Nr. 105 (ar grozījumiem, kas apstiprināti ar 2022. gada 23. decembra lēmumu Nr. 98).

Grozījumi Rīgas ostas maksās paredz atcelt līdz šim pastāvošos ierobežojumus atkritumu apjomam, kura pieņemšanu sedz sanitārā maksa, lai nodrošinātu Ministru kabineta 2022. gada 22. marta noteikumu Nr. 193 "Kuģu atkritumu pieņemšanas kārtība un kuģu atkritumu apsaimniekošanas plānu izstrādes kārtība" un "Rīgas brīvostas kuģu atkritumu apsaimniekošanas plāna 2023. g.-2028. g." nosacījumu ievērošanu. Turklāt Grozījumi paredz, ka turpmāk, ja kara kuģi izmantos loču pakalpojumus, tie maksās atbilstošas likmes kanāla maksu, kā arī ar minētajiem grozījumiem paredzēts atcelt:

• atbrīvojumu no kanāla maksas konteineru līnijkuģiem par pirmo pārtauvošanos un piemērot kanāla maksu atbilstoši mazākai likmei; konteinerlīniju kuģi saņems tiem pienākošās ostas maksu atlaides arī no ieviestās kanāla maksas par pirmo pārtauvošanu;

• atbrīvojumu no kanāla maksas par pārtauvošanos uz pāļu piestātnēm un paredz piemērot kanāla maksu atbilstoši mazākai likmei;

• atbrīvojumu no piestātnes maksas remonta kuģiem pie remonta piestātnēm un nosaka vienreizēju piestātnes maksu 50 % apmērā no attiecināmās piestātnes maksas likmes;

• piestātnes maksas stundas likmi gadījumos, kad kuģis ilgstoši izmanto kādu piestātni bez kravas un/vai pasažieru pakalpojumu sniegšanas, un nosaka jaunu kārtību piestātnes maksas piemērošanai;

• atcelt pakalpojumu tarifu robežlīmeņus gadījumiem, kad ostā ienākošs kuģis nodod atkritumus (MARPOL konvencijas I un IV pielikums) stacionārās iekārtās.

Grozījumu projektā ir iekļauta 10 % atlaide kanāla maksai gadījumos, ja kuģa kapteinis ir saņēmis ostas kapteiņa izsniegtu sertifikātu par atbrīvošanu no pienākuma izmantot loča pakalpojumus, kā arī ar izstrādāto Grozījumu projektu ir veikti redakcionāli labojumi atsevišķu punktu formulējumos, lai tajos ietverto nosacījumu piemērošana būtu viennozīmīgi saprotama.

Rīgas brīvostas pārvalde 2023. gada 12. maijā ir nosūtījusi Grozījumu projektu Biedrībai "Rīgas brīvostas padome", visu konteinerlīniju pārstāvjiem, kā arī SIA "Eko Osta".

2023. gada 7. jūnijā Rīgas brīvostas pārvalde ir saņēmusi Biedrības "Rīgas brīvostas padome" vēstuli, kurā norādīts, ka Biedrība ir apspriedusi "Rīgas ostas maksas" grozījumu projektu un neiebilst pret plānotajām izmaiņām. 2023. gada 19. jūnijā ar Grozījumu projektu tika iepazīstināti arī informatīvā semināra par aktualitātēm Rīgas ostā dalībnieki.

Ostu likuma 13. panta trešā daļa paredz, ka "Ostas maksas paaugstinājumi stājas spēkā ne agrāk kā divus mēnešus pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Ievērojot šo tiesību normu, grozījumi attiecībā uz ieviešamo kanāla maksu minētajos pārtauvošanas gadījumos, piestātnes maksu remonta kuģiem, kā arī kanāla maksu kara kuģiem, kad tie izmanto ločus, ir uzskatāmi par maksu paaugstinājumiem, jo iepriekš šāda regulējuma Rīgas ostas maksās nebija. Līdz ar to grozījumiem Rīgas ostas maksu 27., 28., 29. punktos, 30.4., 42.1. apakšpunktos, 43. un 45.1 punktos spēkā stāšanās termiņš būtu nosakāms 2023. gada 1. oktobris.

Savukārt grozījumiem Rīgas ostas maksu 2.1., 2.1.1, 2.14., 2.19., 2.23., 2.24. apakšpunktos, 6., 12., 24., 32., 33., 34., 38. punktos, 42.2. apakšpunktā, 45., 51.1, 51.2, 62., 63., 64. un 65. punktos, kā arī 3.4. nodaļas nosaukumā, kas nav uzskatāmi par ostas maksas paaugstinājumu, spēkā stāšanās būtu nosakāma nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ievērojot minēto, un pamatojoties uz Ostu likuma 7. panta otrās daļas 1. punktu, 13. panta trešo daļu, 15. panta otro daļu, 19.1 pantu, Rīgas brīvostas likuma 6. panta pirmo daļu, Ministru kabineta 2023. gada 23. maija noteikumiem Nr. 256 "Kārtība, kādā ostu pārvalde nosaka ostas maksas, to atvieglojumus un atbrīvojumus, kā arī ostas pakalpojumu tarifu robežlīmeņus", ņemot vērā Rīgas brīvostas valdes 2020. gada 19. novembra lēmumu Nr. 105 "Par Rīgas ostas maksu apstiprināšanu", izskatot iesniegtos materiālus un Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieka juridiskajos un administratīvajos jautājumos M. Ziemaņa 2023. gada 29. jūnija ziņojumu par grozījumiem "Rīgas ostas maksās",

Rīgas brīvostas valde nolemj:

1. Apstiprināt grozījumus "Rīgas ostas maksās" saskaņā ar pielikumu.

Šo lēmumu viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas var apstrīdēt Satiksmes ministrijā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. 

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs V. Zeps

 

APSTIPRINĀTI
ar Rīgas brīvostas valdes
2023. gada 6. jūlija
lēmumu Nr. 59 (prot. Nr. 13, p. 6)

Grozījumi Rīgas ostas maksās

Izdoti saskaņā ar Ostu likuma 13. panta trešo daļu
un 15. panta pirmo un otro daļu

Izdarīt Rīgas ostas maksās (apstiprinātas ar Rīgas brīvostas valdes 2020. gada 19. novembra lēmumu Nr. 105 (prot. Nr. 16, p. 1) ar grozījumiem, kas apstiprināti ar Rīgas brīvostas valdes 2022. gada 23. decembra lēmumu Nr. 98 (prot. Nr. 18, p. 1), šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.1. buru kuģis, jahta, kuteris - sportam, atpūtai vai tūrismam paredzēts kuģošanas līdzeklis, kas izmanto termināļa operatora piestātni".

2. Papildināt noteikumus ar 2.1.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.1.1 atpūtas kuģis - jebkurš kuģis ar korpusa garumu 2,5 metri vai vairāk (neatkarīgi no piedziņas veida), kas paredzēts sportam vai atpūtai, kuru neizmanto komercdarbībai un kas tiek apkalpots jahtu ostā".

3. Izteikt 2.14. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.14. pārvilkšana - kuģa pārvietošana starp divām blakus piestātnēm, kuras laikā kuģis pilnībā neatstāj piestātnes akvatoriju un netiek izmantoti loču un/vai velkoņu pakalpojumi".

4. Izteikt 2.19. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.19. termināļa operators - komersants, kas noslēdzis ar ostas pārvaldi zemes nomas un/vai piestātņu nomas līgumu un sniedz pakalpojumus kuģiem, izņemot jahtu ostas".

5. Papildināt noteikumus ar 2.23. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.23. Tranzīta krava - krava, kas atrodas uz kuģa, tam ienākot ostā, un netiek izkrauta".

6. Papildināt noteikumus ar 2.24. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.24. Jahtu osta - piestātne ostā vai atbilstoši aprīkota akvatorija vai tās daļa, kurā ir paredzēta atpūtas kuģu stāvēšana".

7. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Ostas maksu un ostas pakalpojumu maksimālo tarifu robežlīmeņu aprēķinos izmanto kuģa GT. Ja kuģim nav piešķirts GT rādītājs, ostas maksu aprēķinam kuģa GT vietā izmanto kuģa garuma (metros), platuma (metros) un iegrimes (metros) reizinājuma vērtību."

8. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Maksu par ostā saņemtajiem pakalpojumiem un ostas maksas no kuģa iekasē kuģu aģents atbilstoši ar ostas pārvaldi noslēgtā līguma noteikumiem. Ja kuģim nav aģenta, tad maksu par ostā saņemtajiem pakalpojumiem un ostas maksas maksā par kuģi atbildīgā persona (kuģa īpašnieks, fraktētājs, kuģa operators, kapteinis vai cita) saskaņā ar rēķinu. Rēķinu par ostas maksām izraksta ostas pārvalde, bet rēķinu par ostā saņemtajiem pakalpojumiem izraksta attiecīgais pakalpojuma sniedzējs."

9. Izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Tankkuģiem, specializētajiem kuģiem un pārējiem kuģiem, izņemot Noteikumu 22. punktā nosauktos kuģus, ienākot ostā vai izejot no ostas bez kravas vai ar tranzīta kravu, kanāla maksu aprēķina pēc šādām likmēm:

24.1. tankkuģim 0.587 EUR/GT;

24.2. specializētajam kuģim 0.241 EUR/GT;

24.3. pārējiem kuģiem 0.481 EUR/GT."

10. Izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Līnijkuģim par pirmo kuģa pārtauvošanu kuģa papildu iekraušanai vai izkraušanai kanāla maksu aprēķina pēc likmes 0.036 EUR/GT."

11. Izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Par kuģa pārtauvošanu uz piestātnēm MS-2 un ZO-19 kuģa papildu iekraušanai vai izkraušanai kanāla maksu aprēķina pēc likmes 0.036 EUR/GT."

12. Izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Piestātnes maksu piemēro kuģim atsevišķi par katru piestātnes izmantošanas gadījumu. Kuģa attauvošana no piestātnes un pietauvošana atpakaļ pie tās pašas piestātnes, lai nodrošinātu kuģa piekraušanu, nav uzskatāma par atsevišķu piestātnes izmantošanas gadījumu. Kuģa pietauvošana pie cita kuģa borta ir atsevišķs piestātnes izmantošanas gadījums. Kuģa remonta laikā pie remonta piestātnēm piestātnes maksa tiek piemērota vienu reizi neatkarīgi no izmantoto piestātņu skaita."

13. Papildināt noteikumu 30. punktu ar 30.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.4. kuģa remonta laikā pie remonta piestātnēm - 50% apmērā no 30.1., 30.2. un 30.3. punktos noteiktajām likmēm."

14. Izteikt 32. punktu šādā redakcijā:

"32. Kuģim, kas ostas apmeklējuma laikā neveic kravas un/vai pasažieru operācijas, piestātnes maksu aprēķina šādā apmērā:

32.1. par pirmajām trīs diennaktīm (72h) pēc kuģa pietauvošanas 0.099 EUR/GT;

32.2. par nākamajām 7 diennaktīm (4.-10. diennakts ieskaitot) 0.05 EUR/GT;

32.3. par katru nākamo diennakti, sākot ar 11. diennakti, 0.015 EUR/GT.

Stundu skaits līdz 24 stundām tiek uzskatīts par pilnām 24 stundām."

15. Izteikt 33. punktu šādā redakcijā:

"33. Sanitāro maksu piemēro kuģim par katru ostas apmeklējumu. Sanitārā maksa ietver visu kuģa radīto atkritumu pieņemšanu tādā apjomā, kas nepārsniedz iepriekšējā paziņojumā par atkritumu nodošanu norādīto kuģa maksimālo atkritumu uzkrāšanas tilpņu ietilpību, izņemot kravu pārpalikumu un izplūdes gāzu attīrīšanas sistēmu atkritumu pieņemšanu."

16. Izteikt 34. punktu šādā redakcijā:

"34. Ja kuģis nodod kravu pārpalikumus, izplūdes gāzu attīrīšanas sistēmu atkritumus vai kuģa nodotie atkritumi pārsniedz iepriekšējā paziņojumā par atkritumu nodošanu norādīto kuģa maksimālo atkritumu uzkrāšanas tilpņu ietilpību, kuģis par šo atkritumu vai pārsniegtā apjoma nodošanu norēķinās ar pakalpojuma sniedzēju saskaņā ar tā noteiktajiem tarifiem, bet nepārsniedzot Noteikumu 3.4. nodaļā noteiktos maksimālos tarifu robežlīmeņus."

17. Izteikt 38. punktu šādā redakcijā:

"38. Bērni līdz 12 gadu vecumam (ieskaitot) ir atbrīvoti no pasažieru maksas."

18. Izteikt 42.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"42.1. hospitāļu kuģi, labdarības misijas kuģi, mācību kuģi, valsts dienestu kuģi un vietējās satiksmes pasažieru kuģi, izņemot 45.1 punktā minētos gadījumus".

19. Izteikt 42.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"42.2. sportam un atpūtai paredzēti kuģi (atpūtas kuģis, kuteris, buru jahta u.c.), kuru garums ir mazāks par 45 metriem".

20. Izslēgt 43. punktu.

21. Izteikt 45. punktu šādā redakcijā:

"45. Ja 42. punktā minētie kuģi nodod atkritumus ostā, tai skaitā jahtu ostās, tie norēķinās ar pakalpojuma sniedzēju saskaņā ar tā noteiktajiem tarifiem, bet nepārsniedzot Noteikumu 3.4. nodaļā noteiktos maksimālos tarifu robežlīmeņus."

22. Papildināt noteikumus ar 45.1 punktu šādā redakcijā:

"45.1 Ja kara kuģi izmanto loča pakalpojumus, tie maksā kanāla maksu 0.026 EUR/GT."

23. Papildināt noteikumus ar 51.1 punktu šādā redakcijā:

"51.1 Ja kuģa kapteinis ir saņēmis ostas kapteiņa izsniegtu sertifikātu par atbrīvošanu no pienākuma izmantot loča pakalpojumus un tie netiek izmantoti, kanāla maksai piemēro 10% atlaidi."

24. Papildināt noteikumus ar 51.2 punktu šādā redakcijā:

"51.2 Ja kuģis kvalificējas vairāku vienas maksas atlaižu saņemšanai, tad tās tiek piemērotas secīgi - otro atlaidi piemēro likmei, kas samazināta ar pirmo atlaidi utt."

25. Izteikt 3.4. nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"3.4. Atkritumu pieņemšana".

26. Izteikt 62. punktu šādā redakcijā:

"62. Maksimāli pieļaujamā maksa par naftu saturošo kuģu radīto atkritumu (MARPOL konvencijas I pielikums) nodošanu speciāli aprīkotam kuģim vai autotransportam ir noteikta 88.99 EUR/m3."

27. Izteikt 63. punktu šādā redakcijā:

"63. Maksimāli pieļaujamā maksa par notekūdeņu (MARPOL konvencijas IV pielikums) nodošanu speciāli aprīkotam kuģim vai autotransportam ir noteikta 37.40 EUR/m3."

28. Izteikt 64. punktu šādā redakcijā:

"64. Maksimāli pieļaujamā maksa par atkritumu (MARPOL konvencijas V pielikums) nodošanu ir noteikta 38.34 EUR/m3."

29. Izteikt 65. punktu šādā redakcijā:

"65. Maksimāli pieļaujamā maksa par izplūdes gāzu attīrīšanas procesā radušos atlikumu (ar Ph līmeni 6.8-7.2) (MARPOL konvencijas VI pielikums) nodošanu ir noteikta 110.0 EUR/m3."

Grozījumi Rīgas ostas maksu 2.1., 2.1.1, 2.14., 2.19., 2.23., 2.24. apakšpunktos, 6., 12., 24., 32., 33., 34., 38. punktos, 42.2. apakšpunktā, 45., 51.1, 51.2, 62., 63., 64. un 65. punktos, kā arī 3.4. nodaļas nosaukumā stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Grozījumi Rīgas ostas maksu 27., 28., 29. punktos, 30.4., 42.1. apakšpunktos, 43. un 45.1 punktos stājas spēkā ar 01.10.2023.

19.07.2023