Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Saeima ir pieņēmusi
un Valsts prezidents izsludina šādu likumu:

 

Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"

 

Izdarīt likumā "Par akcīzes nodokli" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 3./4.nr.; 1992, 4./5., 13./14., 29./31., 46./47./48.nr.; 1993, 14./15.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1993, 31.nr.; 1994, 17. nr.) šādus grozījumus:

1. Likumā lietoto terminu skaidrojumā:

aizstāt 3. punktā vārdus "apgrozījuma nodokļa" ar vārdiem "pievienotās vērtības nodokļa";

papildināt likumā lietoto terminu skaidrojumu ar 8.punktu šādā redakcijā:

"8. Akcīzes nodokļa marka - valsts institūcijas izdota speciāla marka, kas tiek uzlīmēta uz preces vai fasējuma un apliecina akcīzes nodokļa nomaksu atbilstoši akcīzes nodokļa lielumam."

2. Izteikt 1.pantu šādā redakcijā:

1.pants. Akcīzes nodokļa maksātāji

Akcīzes nodokļa maksātāji ir juridiskās un fiziskās personas vai šādu personu apvienība, kas realizē pašražotās vai ieved (importē) šā likuma 3.pantā minētās preces.

Par akcīzes nodokļa maksātājiem uzskatāmas arī tās juridiskās personas, kas iegādājušās šā likuma 3.pantā minētās preces no tādām juridiskajām personām, kurām nav likumā "Par uzņēmējdarbību" noteiktās speciālās atļaujas (licences) šo preču realizācijai."

3. 3.pantā:

izteikt pirmās daļas 7.punktu šādā redakcijā:

"7) zeltam un citiem dārgmetāliem, kā arī zelta un citu dārgmetālu izstrādājumiem un izstrādājumiem ar briljantiem, dārgakmeņiem un pusdārgakmeņiem 30 procenti";

izteikt pirmās daļas 9.punktu šādā redakcijā:

"9) Benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem par vienu litru Ls 0,04";

izteikt pirmās daļas 10.punktu šādā redakcijā:

"10) dīzeļdegvielai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par vienu litru Ls 0,02 ";

izteikt panta otro daļu šādā redakcijā:

"Lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem (juridiskajām, fiziskajām personām) akcīzes nodoklis par dīzeļdegvielu atmaksājams Ministru kabineta noteiktajā kārtībā rēķinot 80 litrus dīzeļdegvielas par katru īpašumā, lietošanā vai nomā esošu lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektāru."

4.4.pantā:

papildināt pirmo daļu pēc vārdiem "preces, kuras eksportē" ar vārdiem "ja šajā likumā vai Ministru kabineta noteikumos nav noteikts citādi.";

papildināt pirmo daļu pēc vārdiem "Vieglie automobiļi ar elektromotoru (elektromobiļi)" ar jaunu rindkopu šādā redakcijā:

"Vieglie automobiļi ar kravas kasti, furgoni Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.";

aizstāt otrajā daļā vārdus "Latvijas Republikas Ministru Padome var noteikt maksimālo" ar vārdiem ėķMinistru kabinets nosaka maksimāloķķ;

papildināt septīto daļu pēc vārdiem "no valsts budžeta" ar vārdiem "ja šajā likumā nav noteikts citādi".

5. Izteikt 5.pantu šādā redakcijā:

"5.pants. Maksāšanas kārtība

Akcīzes nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtību nosaka šis likums, likums "Par nodokļiem un nodevām" un Ministru kabineta noteikumi.

Preču ražotāji akcīzes nodokli aprēķina un maksā, realizējot preces, preču importētāji - uz valsts robežas muitas iestādē preču uzrādīšanas laikā vai pirms tam bankas iestādē, izņemot preces, kas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem ir marķējamas ar akcīzes nodokļa markām vai citu speciālu marķējumu.

Akcīzes nodoklis par precēm, kuras marķējamas ar akcīzes nodokļa markām vai citu speciālu marķējumu, tiek maksāts, iegādājoties akcīzes nodokļa markas vai speciālās marķēšanas laikā. Akcīzes nodokli valsts budžetā iemaksā tā valsts institūcija, kura ir pārdevusi akcīzes nodokļa markas vai veikusi speciālo marķēšanu.

Eksportējot preces, kuras marķētas ar akcīzes nodokļa markām vai speciālu marķējumu, samaksātais akcīzes nodoklis no valsts budžeta netiek kompensēts.

Akcīzes nodoklis par benzīnu un dīzeļdegvielu, to aizstājējproduktiem un komponentiem tiek maksāts uz valsts robežas muitas iestādē saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos norādītajiem preču kodiem (pēc Latvijas Preču kombinētās nomenklatūras). "

6. papildināt likumu ar 5.1 pantu šādā redakcijā:

"5.1 pants. Nodokļa sadalījums pa budžetiem

Akcīzes nodoklis tiek iemaksāts valsts budžetā.

Iekasētais akcīzes nodoklis par alkoholiskiem dzērieniem tiek ieskaitīts:

50 procenti - valsts pamatbudžetā;

50 procenti - valsts speciālajā veselības aizsardzības budžetā.

Iekasētais akcīzes nodoklis par benzīnu un dīzeļdegvielu, to aizstājējproduktiem un komponentiem tiek ieskaitīts:

50 procenti - valsts pamatbudžetā;

50 procenti - valsts speciālajā budžetā - Valsts autoceļu fondā.

Valsts autoceļu fondā ieskaitāmā daļa iedalāma šādi:

70 procenti - Valsts autoceļu fondā;

30 procenti - pašvaldību autoceļu fondos.

Kārtību, kādā akcīzes nodoklis ieskaitāms valsts speciālajā veselības aizsardzības budžetā, Valsts autoceļu fondā un pašvaldību autoceļu fondos, nosaka Ministru kabineta noteikumi."

7. izteikt 6.pantu šādā redakcijā:

"6. pants. Maksātāja tiesības un atbildība

Akcīzes nodokļa maksātāja tiesības un atbildību par nodokļa pareizu un savlaicīgu nenomaksāšanu nosaka likums "Par nodokļiem un nodevām", izņemot šā panta otrajā daļā minētos gadījumus.

Ja tiek slēpts ar akcīzes nodokli apliekamais objekts vai nodokļa summa ir aprēķināta nepareizi, budžetā ieskaita visu par objektu maksājamā nodokļa summu, kā arī soda naudu 100 procentu apmērā no šīs summas, bet, ja minētie pārkāpumi viena kalendārā gada laikā tiek izdarīti atkārtoti, -- 150 procentu apmērā.

No personas, kura pārdod vai uzglabā pārdošanai paredzētas nemarķētas preces, ja tās marķējamas atbilstoši šim likumam vai Ministru kabineta noteikumiem, vai preces, kas marķētas ar viltotām akcīzes nodokļa markām vai viltotu speciālo marķējumu, par šīm precēm, kā arī par viltotu akcīzes nodokļa marku lietošanu tiek iekasēts akcīzes nodoklis likumā noteiktajā apmērā un šajā pantā noteiktā soda nauda. Šādas preces un viltotās akcīzes nodokļa markas konfiscējamas.

Ja ar akcīzes nodokli apliekamas preces mazumtirdzniecībā vai vairumtirdzniecībā tiek pārdotas par cenu, kas ir zemāka par muitas vērtības un aprēķināto nodokļu summu, šādas preces konfiscējamas.

Ar akcīzes nodokli apliekamo preču ražošanas, tirdzniecības un uzglabāšanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi."

 

Pārejas noteikumi

1. Šā likuma 51. panta otrās un trešās daļas noteikumi stājas spēkā pēc attiecīgu grozījumu izdarīšanas likumā "Par valsts budžetu 1995.gadam". Šā likuma 51. panta otrā daļa zaudē spēku līdz ar likuma "Par valsts budžetu 1996.gadam" spēkā stāšanos.

2. Līdz likuma "Par nodokļiem un nodevām" spēkā stāšanās dienai spēkā ir likums "Par nodokļiem un nodevām Latvijas Republikā". Līdz likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" spēkā stāšanās dienai spekā ir likums "Par apgrozījuma nodokli".

3. Ministru kabinetam līdz šā gada 15.aprīlim izstrādāt noteikumus:

1) par akcīzes nodokļa iekasēšanas kārtību uz robežas par benzīnu un dīzeļdegvielu, to aizstājējproduktiem un komponentiem atbilstoši Latvijas Preču kombinētajai nomenklatūrai;

2) par kārtību, kādā marķējamas preces ar akcīzes nodokļa markām vai speciālu marķējumu, un par šo preču pārdošanu un uzglabāšanu;

3) par to preču ražošanas, tirdzniecības un uzglabāšanas kārtību, kuras apliekamas ar akcīzes nodokli."

4. Šā likuma normas, kuru piemērošanu nosaka Ministru kabineta noteikumi, stājas spēkā pēc attiecīgo noteikumu pieņemšanas.

 

Likums Saeimā pieņemts 1995.gada 2.martā.

 

Valsts prezidents G.Ulmanis

Rīgā 1995. gada 22. martā

05.04.1995