Tiesību akts: spēkā esošs
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 5

Ventspilī 2023. gada 6. jūlijā (prot. Nr. 9, 15. §)
Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā
Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības
likuma
33. panta ceturto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā.

2. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Ventspils valstspilsētas pašvaldībā ir 70 procenti no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, piemērojot koeficientu 1, un pārējām personām mājsaimniecībā, piemērojot koeficientu 0,7.

3. Atzīt par spēku zaudējušiem Ventspils pilsētas domes 2021. gada 30. jūnija saistošos noteikumus Nr. 15 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis, 2021, Nr. 130).

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja
1. vietnieks sadarbības jautājumos G. Blumbergs
Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 6. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 5 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar likuma "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā" (pieņemts 2023. gada 8. martā) 3. un 6. punktu, no 2023. gada 1. jūlija paredzēts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – Likums) 33. pantu izteikt jaunā redakcijā:

"33. pants. Minimālo ienākumu sliekšņi sociālās palīdzības sniegšanai

(1) Minimālo ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai nosaka procentuālā apmērā, noapaļotus līdz veseliem euro, no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – Ienākumu mediāna).

(2) Garantēto minimālo ienākumu slieksnis ir 20 procenti no ienākumu mediānas.

(3) Trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 50 procenti no ienākumu mediānas.

(4) Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

(5) Minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus:

1) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficientu 1;

2) pārējām personām mājsaimniecībā – koeficientu 0,7.".

Spēkā esošie Ventspils pilsētas domes 2021. gada 30. jūnija saistošie noteikumi Nr. 15 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 15), kas izdoti saskaņā ar Likuma 33. panta trešo daļu (spēkā līdz 2023. gada 30. jūnijam), tika izstrādāti ar mērķi noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā (turpmāk – Pašvaldība), nosakot, ka mājsaimniecība Pašvaldības administratīvajā teritorijā atzīstama par maznodrošinātu, ja tās kopējie materiālie resursi un materiālā stāvokļa līmenis nepārsniedz normatīvajos aktos mājsaimniecības atzīšanai par maznodrošinātu noteikto, un ienākumu slieksnis nepārsniedz 370 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 259 euro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā.

Ņemot vērā, ka ar 2023. gada 1. jūliju zūd Saistošo noteikumu Nr. 15 izdošanas tiesiskais pamats, kā arī ņemot vērā grozījumus Likumā, kas paredz, ka no 2023. gada 1. jūlija maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt procentuāli atbilstoši Ienākumu mediānai, jaunie saistošie noteikumi (turpmāk – Saistošie noteikumi) paredz noteikt, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Ventspils valstspilsētas pašvaldībā ir 70 procenti no Ienākumu mediānas pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, piemērojot koeficientu 1, un pārējām personām mājsaimniecībā, piemērojot koeficientu 0,7, kas atbilst Likuma 33. panta ceturtajai daļai, kas nosaka, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni nepieciešams paaugstināt arī, lai mazinātu patēriņa preču un energoresursu cenu straujā pieauguma ietekmi uz mazaizsargāto iedzīvotāju dzīves līmeni un sniegtu sociālo palīdzību Pašvaldības iedzīvotājiem.

Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos, spēku zaudēs Saistošie noteikumi Nr. 15.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošanai prognozētā fiskālā ietekme uz Pašvaldības budžetu ir par 9702 euro gadā vairāk nekā līdz šim. Saistošo noteikumu īstenošanai finansējums ik gadu tiks paredzēts Pašvaldības budžetā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSociālā ietekme – maznodrošinātas mājsaimniecības ienākuma sliekšņa paaugstināšana sniegs tiešu atbalstu sociālās atstumtības riskam pakļautajām sabiedrības grupām (personas ar invaliditāti, pensionāri, zemu ienākumu mājsaimniecības, u.c.), kurām būs iespēja vērsties Pašvaldības iestādē "Ventspils Sociālais dienests" un saņemt sociālo palīdzību, tādējādi palielinot iedzīvotāju sociālo aizsardzību un mazinot nabadzības risku.

Ietekme uz vidi – nav attiecināms.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību - maznodrošinātas mājsaimniecības statuss nodrošinās plašākam iedzīvotāju lokam tiesības saņemt lielāku atbalstu veselības aprūpei, kā rezultātā tas veicinās iedzīvotājus vērsties medicīnas iestādēs, uzlabot savu veselību, nepasliktinot mājsaimniecības materiālo situāciju.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi Pašvaldības teritorijā – nav attiecināms.  

Ietekme uz konkurenci – nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošie noteikumi neietekmē līdzšinējās administratīvās procedūras. Jautājumos par Saistošo noteikumu piemērošanu, tāpat kā līdz šim, var vērsties Pašvaldības iestādē "Ventspils Sociālais dienests".
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemJauna ietekme uz Pašvaldības funkcijām netiek paredzēta.

Saistošie noteikumi neparedz jaunu darba vietu radīšanu.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu piemērošanu administrēs Pašvaldības iestāde "Ventspils Sociālais dienests".
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Izdodot Saistošos noteikumus, Pašvaldība rīkojas atbilstoši Likumā paredzētajam deleģējumam noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni pašvaldībā.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par Saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, Saistošo noteikumu projekts no 09.06.2023.–23.06.2023. tika publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.ventspils.lv sadaļas "Iedzīvotāju līdzdalība" apakšsadaļā "Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem". Ieteikumi netika saņemti.

Saistošo noteikumu projekts izskatīts 06.06.2023. Pašvaldības Sociālo lietu komisijā, 07.06.2023. Pašvaldības Likumības komisijā, 08.06.2023. Pašvaldības Ekonomikas un budžeta komisijā un 30.06.2023. Pašvaldības Sociālo jautājumu komitejā.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja
1. vietnieks sadarbības jautājumos G. Blumbergs
18.07.2023