Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 373

Rīgā 2023. gada 4. jūlijā (prot. Nr. 35 26. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 5. jūlija noteikumos Nr. 418 "Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 5.1.r. reformu un investīciju virziena "Produktivitātes paaugstināšana caur investīciju apjoma palielināšanu P&A" 5.1.1.r. reformas "Inovāciju pārvaldība un privāto P&A investīciju motivācija" 5.1.1.2.i. investīcijas "Atbalsta instruments inovāciju klasteru attīstībai" īstenošanas noteikumi kompetences centru ietvaros"

Izdoti saskaņā ar
Likuma par budžetu un finanšu vadību 19.3 panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2022. gada 5. jūlija noteikumos Nr. 418 "Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 5.1.r. reformu un investīciju virziena "Produktivitātes paaugstināšana caur investīciju apjoma palielināšanu P&A" 5.1.1.r. reformas "Inovāciju pārvaldība un privāto P&A investīciju motivācija" 5.1.1.2.i. investīcijas "Atbalsta instruments inovāciju klasteru attīstībai" īstenošanas noteikumi kompetences centru ietvaros" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 130. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.3. pētniecības projektu atlases padome - konsultatīva padome, kas izveidota kompetences centra ietvaros, lai attiecīgajā uzsaukumā iesniegto pētniecības projektu vērtēšanā veiktu šo noteikumu 66. punktā minētos uzdevumus;".

2. Izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Kompetences centram ir tiesības projekta īstenošanā iesaistīt sadarbības partnerus."

3. Izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Sadarbības partneris var iesaistīt citus komersantus vai pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas, kas piedalās pētniecības projekta īstenošanā ar zinātniekiem (doktoriem), vai ārpakalpojumu sniedzējus - pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas vai citas juridiskās personas, kuras nodarbina zinātniekus (doktorus)."

4. Izteikt 35. punktu šādā redakcijā:

"35. Finansējuma saņēmējam investīcijas ietvaros ir tiesības pieaicināt neatkarīgu revidentu vai iekšējo auditoru, lai apliecinātu pētniecības projektu starpposma vai gala noslēguma pārskatā minēto mērķu sasniegšanu un izmaksu pamatotību, tai skaitā lai veiktu pieejamo dokumentu pārbaudes gadījumā, ja konstatēts interešu konflikts, krāpšana, korupcija vai dubultais finansējums."

5. Papildināt ar 35.1 punktu šādā redakcijā:

"35.1 Ja šo noteikumu 35. punktā minētais revidents pētniecības projekta ietvaros, izvērtējot pieejamos dokumentus, konstatē interešu konfliktu, krāpšanu, korupciju vai dubulto finansējumu, tad kompetences centrs, pamatojoties uz revidenta izvērtējumu, sadarbības partnerim piemēro 100 % finanšu korekciju no pārkāpuma brīža un pārtrauc turpmāku pētniecības projekta īstenošanu, ja attiecināms."

6. Papildināt ar 55.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.6. uzņemties atbildību pētniecības projekta līmenī saskaņā ar šo noteikumu 54.1.13. apakšpunktā minēto līgumu un, ja konstatēts interešu konflikts, krāpšana, korupcija vai dubultais finansējums, atmaksāt pētniecības projekta īstenošanai piešķirto Atveseļošanas fonda finansējumu."

7. Izteikt 65. punktu šādā redakcijā:

"65. Pētniecības projektu atlases padomē kompetences centrs var iekļaut šādus dalībniekus:
65.1. vismaz vienu nozares komersantu vai atzītu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību pārstāvjus, kuri ieguvuši augstāko izglītību attiecīgajā nozarē vai augstāko izglītību un vismaz piecu gadu darba pieredzi attiecīgajā nozarē;
65.2. pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizāciju pārstāvjus, kuri ieguvuši maģistra vai zinātņu doktora grādu attiecīgajā nozarē;
65.3. nozares ministrijas pārstāvi;
65.4. citu nozaru kompetences centru, sadarbības tīklu, asociāciju vai citu organizāciju pārstāvjus, ja par to nolemj pētniecības projektu atlases padome."

8. Izteikt 66.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"66.4. piesaistīt ārējo ekspertu pētniecības projekta vērtēšanā;".

9. Izteikt 66.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"66.5. vērtēt pētniecības projekta pieteikuma starpposma un gala noslēguma pārskatus, balsojot par to apstiprināšanu vai noraidīšanu;".

10. Izteikt 66.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"66.9. pārliecināties par interešu konflikta, krāpšanas, korupcijas un dubultā finansējuma riska neesību pētniecības projektu izvērtēšanas, apstiprināšanas un īstenošanas procesā, veicot nepieciešamās darbības to novēršanā un labošanā, nodrošinot objektivitāti un vienlīdzīgu pieeju visiem pētniecības projektu pieteicējiem;".

11. Izteikt 66.13. apakšpunktu šādā redakcijā:

"66.13. pamatojoties uz kompetences centra veikto izmaksu izvērtējumu, pārliecināties, ka sadarbības partnera pētniecības projekta izdevumi ir nepieciešami pētījuma rezultātu sasniegšanai;".

12. Izteikt 67. punktu šādā redakcijā:

"67. Ja konstatēts, ka pētniecības projektu atlases padomes dalībnieks atrodas interešu konfliktā vai netiek ievērots objektivitātes, caurspīdīguma vai vienlīdzības princips, vai konstatēta krāpšana vai korupcija, vai pastāv minēto pārkāpumu iestāšanās risks, tad kompetences centrs izslēdz šo dalībnieku no pētniecības projektu padomes sastāva un, ja nepieciešams, aizvieto to ar citu dalībnieku, lai nodrošinātu kvorumu."

13. Izteikt 69. punktu šādā redakcijā:

"69. Pētniecības projektu vērtēšanā un īstenošanā kompetences centrs novērš un labo interešu konfliktu Komisijas regulas Nr. 2018/1046 61. panta izpratnē pētniecības projektu atlases padomes locekļu un ekspertu darbībā."

14. Izteikt 70. punktu šādā redakcijā:

"70. Pētniecības projektu atlases padomē balsstiesības ir nozares komersantu vai atzītu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību pārstāvjiem un nozares ministrijas pārstāvim. Pārējo pētniecības projektu atlases padomes locekļu ierosinājumiem ir ieteikuma raksturs."

15. Papildināt ar 70.1 punktu šādā redakcijā:

"70.1 Šo noteikumu 65.2. apakšpunktā minēto pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizāciju pārstāvjus kompetences centrs piesaista, izvērtējot interešu konflikta neesību pētniecības projektu atlases padomē."

16. Papildināt ar 70.2 punktu šādā redakcijā:

"70.2 Ja sadarbības partneris iesniedz pētniecības pieteikumu kā efektīvas sadarbības projektu, kurā kā partneris ir norādīta pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācija, lai atbilstoši šo noteikumu 86.1. un 86.2. ​​​​​​​apakšpunktam saņemtu finansējumu par papildu intensitāti, tad kompetences centrs, lai novērstu interešu konflikta risku, šo noteikumu 65. punktā minētās padomes sastāvā var neiekļaut pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas pārstāvi."

17. Papildināt ar 70.3 punktu šādā redakcijā:

"70.3 Ja nepieciešams, kompetences centrs pētniecības projektu starpposmu un gala rezultātu izvērtēšanā var piesaistīt zinātniskā virziena vadītāju, lai sniegtu zinātnisku novērtējumu par pētniecības projekta ieviešanas gaitu."

18. Izteikt 72. punktu šādā redakcijā:

"72. Uzskatāms, ka pētniecības projektu atlases padomes dalībnieks atrodas interešu konfliktā vai netiek ievērots objektivitātes, caurspīdīguma vai vienlīdzības princips, ja ir izpildīts vismaz viens no šādiem nosacījumiem:
72.1. iesniegts tā pārstāvētā komersanta vai iestādes pētniecības projekts vai pētniecības projekts, kurā plānota attiecīgā dalībnieka vai tā pārstāvētā komersanta vai iestādes dalība;
72.2. pētniecības projektu atlases padomes dalībnieks vērtē cita pētniecības projektu atlases padomes dalībnieka pētniecības projektu;
72.3. pētniecības projektu atlases padomes dalībnieks ir kompetences centra kapitāla daļu turētāja pārstāvis, kurš vērtē cita kompetences centra kapitāla daļu turētāja pētniecības projektu;
72.4. citi objektīvi pamatoti un saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 2018/1046 61. pantā noteikto regulējumu attiecināmi nosacījumi."

19. Papildināt ar 72.1 punktu šādā redakcijā:

"72.1 Interešu konfliktu un tā risku, kā arī objektivitātes, caurspīdīguma vai vienlīdzības principa neievērošanas risku un krāpšanas un korupcijas risku kompetences centrs novērš atbilstoši šo noteikumu 67. punktam."

20. Izteikt 73. punktu šādā redakcijā:

"73. Kompetences centrs izvērtē nepieciešamību papildus šo noteikumu 70. punktā noteiktajam piešķirt balsstiesības citām pētniecības projektu atlases padomē iesaistītajām personām, kas minētas šo noteikumu 65.4. apakšpunktā."

21. Izteikt 74. punktu šādā redakcijā:

"74. Pētniecības projekta apraksta kopiju un parakstīta pētniecības projektu atlases padomes protokola kopiju kopā ar līguma grozījumu pieprasījumu kompetences centrs nosūta aģentūrai 10 darbdienu laikā pēc tam, kad ir parakstīts pētniecības projektu atlases padomes protokols, kurā iekļauts apstiprināto un noraidīto pētniecības projektu saraksts kopā ar pētniecības projekta iesniegumiem un pamatojošajiem dokumentiem un pētniecības projektu atlases padomes nozares ministrijas pārstāvja atzinums par pētniecības projektu. Pētniecības projektu var uzsākt pēc pētniecības projekta iesnieguma iesniegšanas aģentūrā, pētniecības projekta iesniedzējam uzņemoties risku visas radušās izmaksas segt no saviem līdzekļiem, ja aģentūra pieņem lēmumu par pētniecības projekta neatbilstību komercdarbības atbalsta nosacījumiem. Ja nozares ministrijas pārstāvja atzinums par pētniecības projektu ir negatīvs, tad pētniecības projekts netiek iesniegts aģentūrā. Pētniecības projektu atlases padomes uzdevums ir uzraudzīt, lai pētniecības projektos tiktu izpildīti noteiktie starpposmu rezultātu rādītāji un tiktu sadalīts pieejamais Atveseļošanas fonda finansējums, kas atrunāts šo noteikumu 54.1.13. apakšpunktā minētajā līgumā."

22. Izteikt 75. punktu šādā redakcijā:

"75. Pētniecības projektu atlases padomes locekļi, eksperti un kompetences centra darbinieki, kas iesaistīti pētniecības projektu vērtēšanas un īstenošanas uzraudzības procesā, paraksta šo noteikumu 3. pielikumā esošo objektivitātes, konfidencialitātes un interešu konflikta neesības apliecinājumu, ka interešu konflikta situācijā nepiedalīsies pētniecības projektu izvērtēšanā un īstenošanas uzraudzībā. Apliecinājumu paraksta pirms Atveseļošanas fonda finansējuma pētniecības projektu izskatīšanas, starpposma un gala nodevumu vērtēšanas. Apliecinājumu kompetences centrs glabā atbilstoši Komisijas regulas Nr. 2018/1046 132. pantam un šo noteikumu 118. punktam."

23. Svītrot 76. punktu.

24. Izteikt 79. punktu šādā redakcijā:

"79. Pētniecības projekta pārtraukšana pirms termiņa beigām ir atbalstāma, ja pētniecības projekta īstenošanas gaitā konstatēts, ka nebūs iespējams sasniegt pētniecības projekta izvirzīto mērķi. Kompetences centrs izvērtē pētniecības projekta rezultātus un izmaksas un to atbilstību pētniecības projekta mērķim un plānotajām aktivitātēm. Piecu darbdienu laikā pēc izvērtēšanas par pētniecības projekta pārtraukšanu kompetences centrs iesniedz aģentūrai pētniecības projektu atlases padomes vērtējuma kopiju par pārtraukto pētījumu. Pētniecības projektā ietverto atsevišķu aktivitāšu izmaksas ir attiecināmas, ievērojot saimnieciskuma, lietderības un efektivitātes principu Komisijas regulas Nr. 2018/1046 33. panta izpratnē, ja aktivitāte ir pilnībā pabeigta atbilstoši pētniecības projekta iesniegumam un noslēgtā līguma nosacījumiem. Izmaksas var tikt attiecinātas un iekļautas maksājuma pieprasījumā tikai par tādām pētniecības projekta aktivitātēm, kas ir pabeigtas pētījuma pārtraukšanas brīdī."

25. Izteikt 95. punktu šādā redakcijā:

"95. Aģentūra izvērtē pētniecības projektu un ar grozījumiem noslēgtajā līgumā par projekta īstenošanu iekļauj to kompetences centra projektā. Aģentūrai ir tiesības, saņemot pētniecības projektu sarakstu, pārliecināties par to, ka pētniecības projektu atlases padomes darbā ir nodrošināta interešu konflikta novēršana, ievērots objektivitātes, caurspīdīguma un vienlīdzības princips, novērsta krāpšana un korupcija un nepastāv minēto pārkāpumu iestāšanās risks. Ja aģentūra konstatē, ka minētie nosacījumi nav ievēroti, tā neiekļauj pētniecības projektu noslēgtajā līgumā par projekta īstenošanu un nosūta pētniecības projektu kompetences centram aģentūras konstatēto pārkāpumu novēršanai un pētniecības projekta atkārtotai vērtēšanai. Grozījumus līgumā par projekta īstenošanu neveic, kamēr nav novērsti aģentūras konstatētie pārkāpumi un veikta pētniecības projekta atkārtota vērtēšana."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministrs A. Ašeradens

12.07.2023