Tiesību akts: spēkā esošs
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-207-sn

Rīgā 2023. gada 28. jūnijā (prot. Nr. 92, 27. §)
Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu dzīvojamo māju pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai būvniecības izdevumu kompensēšanai
Izdoti saskaņā ar
Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma
6. panta sesto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Rīgas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) līdzfinansējuma apmēru un tā saņemšanas nosacījumus dzīvojamās mājas pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

2. Pieslēgums saistošo noteikumu izpratnē ir ārējo kanalizācijas tīklu un būvju kopums no ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja centralizētās kanalizācijas sistēmas līdz pievienojuma vietai pakalpojumu lietotāja īpašumā esošajai kanalizācijas sistēmai.

3. Saistošo noteikumu mērķis ir veicināt pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo dzīvojamo māju pieslēgšanu centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

II. Pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas noteikumi

4. Pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts fiziskai vai juridiskai personai, kura ir nodrošinājusi nekustamā īpašuma pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai izbūvi (turpmāk – iesniedzējs), ko apliecina SIA "Rīgas ūdens" atzinums par inženiertīkla gatavību ekspluatācijai, pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai būvniecības izmaksu kompensēšanai.

5. Pašvaldības līdzfinansējumu piešķir, ja ir izpildītas šādas prasības:

5.1. iesniedzēja nekustamais īpašums atrodas pašvaldības administratīvajā teritorijā;

5.2. iesniedzēja nekustamā īpašuma sastāvā ir ekspluatācijā nodota dzīvojamā māja;

5.3. iesniedzēja īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu – dzīvojamo māju, kura pieslēguma būvniecībai pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums, ir nostiprinātas zemesgrāmatā;

5.4. iesniedzējam nav parāda par SIA "Rīgas ūdens" sniegtajiem sabiedriskajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem;

5.5. iesniedzēja nekustamajā īpašumā, kura pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums, savu dzīvesvietu ir deklarējusi vismaz viena persona;

5.6. ir noslēgts līgums ar SIA "Rīgas ūdens" par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu lietošanu nekustamajā īpašumā, kura pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums.

6. Ja iesniedzējam piederošā nekustamā īpašuma sastāvā ir vairākas dzīvojamās mājas, pašvaldības līdzfinansējumu piešķir, ja centralizētajai kanalizācijas sistēmai ir pieslēgtas visas nekustamā īpašuma sastāvā ietilpstošās dzīvojamās mājas.

7. Iesniedzējs var saņemt pašvaldības līdzfinansējumu, ja ir nodrošinājis pieslēguma izbūvi pēc saistošo noteikumu stāšanās spēkā. Pieteikumu līdzfinansējuma saņemšanai iesniedz ne vēlāk kā trīs gadu laikā kopš būvdarbu pabeigšanas, ko apliecina SIA "Rīgas ūdens" atzinums par inženiertīkla gatavību ekspluatācijai.

8. Saistošie noteikumi netiek piemēroti dzīvojamo māju pieslēgšanai pie centralizētās kanalizācijas sistēmas, kas izbūvēta Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4. kārta", "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros.

III. Pašvaldības līdzfinansējuma apmērs

9. Pašvaldības līdzfinansējumu piešķir pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai būvniecības izmaksu kompensēšanai kārtējā kalendāra gadā pašvaldības budžetā paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros.

10. Pašvaldības līdzfinansējumu piešķir pieteikumu iesniegšanas kārtībā, kamēr ir pieejams finansējums attiecīgajam gadam.

11. Pašvaldības līdzfinansējuma apmērs pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai būvniecības izmaksu kompensēšanai tiek noteikts atbilstoši ierīkotā inženiertīkla izpildmērījuma plāna grafiskajā attēlā norādītajam izbūvētā kanalizācijas pievada garumam šādā apmērā:

11.1. līdz 5 m – 1000 euro;

11.2. no 5 m līdz 20 m – 1500 euro;

11.3. vairāk par 20 m – 2000 euro.

IV. Pieteikšanās, pieteikumu izskatīšanas un lēmumu pieņemšanas kārtība

12. SIA "Rīgas ūdens" tīmekļvietnē www.rigasudens.lv un pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv publicē informāciju par:

12.1. pašvaldības līdzfinansējuma apmēru kārtējam gadam;

12.2. pieteikuma par pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanu iesniegšanas kārtību un termiņus;

12.3. informāciju, kad līdzfinansējuma apmērs kārtējam gadam ir izlietots un pieteikumi vairs netiek pieņemti.

13. Lai pieteiktos pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai, iesniedzējs iesniedz SIA "Rīgas ūdens" pieteikumu (1. pielikums).

14. Pieteikumu paraksta iesniedzējs vai pilnvarotā persona. Ja pieteikumu paraksta pilnvarotā persona, pieteikumam pievieno pilnvaru vai citu dokumentu, kas apliecina tiesības pārstāvēt iesniedzēju.

15. Iesniedzēja, pieteikuma un nekustamā īpašuma, par kuru pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums, atbilstību saistošajos noteikumos noteiktajām prasībām izvērtē ar Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas lēmumu izveidota komisija (turpmāk – komisija).

16. Ja saskaņā ar zemesgrāmatas ierakstiem vai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datiem nekustamā īpašuma sastāvā ir jaunbūve vai ekspluatācijā nenodota ēka, lai izvērtētu nekustamā īpašuma, par kuru pieprasīts pašvaldības līdzfinansējums, atbilstību 5.2. apakšpunktā minētajai prasībai, komisijai ir tiesības pieprasīt un saņemt informāciju no Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta. Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments atbildes uz komisijas pieprasījumiem sniedz 10 darba dienu laikā, ja informācijas pieprasījums ir ne vairāk kā par 10 nekustamajiem īpašumiem.

17. Pēc izvērtēšanas komisija pieņem lēmumu par pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu, par to paziņojot iesniedzējam.

18. Pēc lēmuma pieņemšanas par pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu komisija uzaicina iesniedzēju noslēgt līgumu par pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

19. Iesniedzējs ne vēlāk kā 20 darba dienu laikā no uzaicinājuma paziņošanas dienas noslēdz līgumu par pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai (2. pielikums).

20. Līgumu par pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai pašvaldības vārdā noslēdz un līgumā noteiktās pašvaldības tiesības un pienākumus (izņemot līdzfinansējuma izmaksu) īsteno SIA "Rīgas ūdens" valdes priekšsēdētājs vai SIA "Rīgas ūdens" valdes pilnvarotā persona.

V. Līdzfinansējuma izmaksas un atmaksas kārtība

21. Ja nekustamā īpašuma sastāvā ir:

21.1. viena dzīvojamā māja un nekustamo īpašumu var pieslēgt pie vairākiem centralizētās kanalizācijas sistēmas atzariem, līdzfinansējumu piešķir par vienu pieslēgumu;

21.2. vairākas dzīvojamās mājas, kuras var pieslēgt pie vairākiem centralizētās kanalizācijas sistēmas atzariem, pašvaldības līdzfinansējumu piešķir par visiem pieslēgumiem, kopējam pašvaldības līdzfinansējumam nepārsniedzot 11. punktā noteikto apmēru.

22. Ja nekustamais īpašums ir kopīpašumā un kopīpašnieki nav vienojušies par nekustamā īpašuma dalītās lietošanas kārtību, pašvaldības līdzfinansējuma apmēru nosaka proporcionāli iesniedzēja domājamās daļas lielumam kopīpašumā.

23. Ja nekustamais īpašums ir kopīpašumā un kopīpašnieki ir vienojušies par nekustamā īpašuma dalītās lietošanas kārtību, un par to ir izdarīta atzīme zemesgrāmatā, pašvaldības līdzfinansējumu piešķir, ievērojot šādu kārtību:

23.1. ja nekustamā īpašuma sastāvā ir dzīvojamā māja un ēka, kas nav dzīvojamās mājas palīgēka, pašvaldības līdzfinansējumu piešķir kopīpašniekam, kura lietošanā ir dzīvojamā māja;

23.2. ja nekustamā īpašuma sastāvā ir dzīvojamā māja, kuru var pieslēgt pie vairākiem centralizētās kanalizācijas sistēmas atzariem, pašvaldības līdzfinansējumu piešķir kopīpašniekam par viņa lietošanā esošās dzīvojamās mājas daļas pieslēgumu, vienlaicīgi pastāvot šādiem nosacījumiem:

23.2.1. kopīpašuma dalītās lietošanas kārtība attiecas uz dzīvojamo māju;

23.2.2. sabiedriskie ūdenssaimniecības pakalpojumi no pieslēguma tiek nodrošināti tikai kopīpašnieka lietošanā esošajai dzīvojamās mājas daļai;

23.3. ja nekustamā īpašuma sastāvā ir vairākas dzīvojamās mājas, kuras var pieslēgt pie vairākiem centralizētās kanalizācijas sistēmas atzariem, pašvaldības līdzfinansējumu piešķir kopīpašniekam par viņa lietošanā esošās dzīvojamās mājas pieslēgumu. Ja sabiedriskie ūdenssaimniecības pakalpojumi no viena pieslēguma tiek nodrošināti vairāku kopīpašnieku lietošanā esošajām dzīvojamām mājām, pašvaldības līdzfinansējumu sadala vienādās daļās atbilstoši dzīvojamo māju skaitam, kopējam pašvaldības līdzfinansējumam nepārsniedzot 11. punktā noteikto apmēru.

24. Ja vairāki nekustamie īpašumi ir pieslēgti vienam centralizētās kanalizācijas sistēmas atzaram (vienas būvniecības ieceres dokumentācijas ietvaros), pašvaldības līdzfinansējumu sadala vienādās daļās atbilstoši nekustamo īpašumu skaitam.

25. Rīgas valstspilsētas pašvaldības Finanšu departaments izmaksā pašvaldības līdzfinansējumu līgumā par pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai paredzētajā kārtībā un termiņos.

26. Komisijas lēmumu par pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu, atteikumu piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu vai par pašvaldības līdzfinansējuma apmēru iesniedzējs vai pašvaldības līdzfinansējuma pieprasītājs var apstrīdēt Rīgas pilsētas izpilddirektoram.

27. Ja iesniedzējs un pašvaldības līdzfinansējuma pieprasītājs 10 gadu laikā pēc pašvaldības līdzfinansējuma izmaksāšanas pārtrauc sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu lietošanu un atkāpjas no sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu līguma, pašvaldība ir tiesīga prasīt pašvaldības līdzfinansējuma atmaksu. Minētais noteikums neattiecas uz gadījumu, kad sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu līgums tiek izbeigts sakarā ar īpašuma tiesību izbeigšanos.

28. Rīgas valstspilsētas pašvaldības Finanšu departaments kompensē SIA "Rīgas ūdens" izdevumus par saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanu 100 euro apmērā par vienu izpildīto līgumu par pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai, nosakot, ka kompensācija SIA "Rīgas ūdens" izmaksājama vienlaicīgi ar pašvaldības līdzfinansējuma līgumā noteikto pašvaldības līdzfinansējumu.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
1. pielikums
Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-207-sn
Pieteikums
līguma par pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai slēgšanai

1. Informācija par objektu

Objekta adreseLV-__________
Nekustamā īpašuma kadastra Nr.0100 __________

2. Informācija par objekta īpašnieku

Objekta īpašnieks (vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums) 
Personas kods vai reģistrācijas numurs 
Korespondences adrese (deklarētās dzīvesvietas adrese vai deklarācijā norādītā papildu adrese / juridiskā adrese)LV-__________
Kontakttālrunis, e-pasts 

3. Informācija par pilnvaroto personu (jāaizpilda, ja atšķiras no objekta īpašnieka)

Vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums 
Personas kods vai reģistrācijas numurs 
Korespondences adrese

LV-__________

Kontakttālrunis, e-pasts 

4. Informācija par bankas kontu

Konta turētājs (vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums) 
Personas kods / reģistrācijas numurs 
Bankas rekvizītiBankas nosaukums 
Bankas kods

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Bankas konta Nr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Iesniegtā dokumentācija*

Citi dokumenti 

6. Cita informācija

 
 
 
Ar šo apliecinu, ka manis sniegtās ziņas ir patiesas un es esmu iesniedzis/-gusi visu līguma noslēgšanai nepieciešamo dokumentu kopijas (pielikumā). Objekta īpašnieka (-ku), pilnvarojumu vai citu izmaiņu gadījumā ziņošu SIA "Rīgas ūdens" vienas nedēļas laikā.

Informējam, ka personas datu apstrādes pārzinis ir Rīgas valstspilsētas pašvaldība un SIA "Rīgas ūdens". Tiesiskais pamats personas datu apstrādei – datu apstrāde nepieciešama pārzinim likumā noteikto pienākumu veikšanai, un datu apstrāde ir vajadzīga līguma, kura līgumslēdzēja puse ir datu subjekts, izpildei, kontrolei vai pasākumu veikšanai pēc datu subjekta pieprasījuma pirms līguma noslēgšanas. Personas datu apstrādes mērķis ir Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršana par nekustamā īpašuma – dzīvojamās mājas – pieslēgšanu centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Jūsu personas datus saņems Rīgas valstspilsētas pašvaldības struktūrvienības, kas nodrošina Rīgas domes 2023. gada ___. _______. saistošo noteikumu Nr. __ "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu dzīvojamo māju pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai būvniecības izdevumu kompensēšanai" izpildi. Personas datus glabās 10 gadus pēc līguma par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai izpildes. Jūsu personas datu aktualitāti pārbaudīs Iedzīvotāju reģistrā. Informējam, ka Jums ir tiesības pieprasīt no pārziņiem piekļuvi saviem personas datiem, labot tos vai dzēst, iebilst pret savu personas datu apstrādi. Papildus tam Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā ar sūdzību, ja uzskatāt, ka notiek nelikumīga Jūsu personas datu apstrāde.

* Pēc pieprasījuma uzrāda oriģinālu.

7. Pieteikumu iesniedza ____.____.20____.
 (paraksts, atšifrējums, datums) 
Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
2. pielikums
Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-207-sn
LĪGUMS
par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai
Rīgā202__.gada ____.__________________

Rīgas valstspilsētas pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība), kuras vārdā rīkojas SIA "Rīgas ūdens", vienotais reģistrācijas Nr. 40103023035, tās ___________________________ personā, no vienas puses,

Nekustamā īpašuma ________________________ __________________ ielā ____, kadastra Nr. 0100 __________________ (turpmāk – nekustamais īpašums), īpašnieks Vārds Uzvārds/Juridiskās personas nosaukums, personas kods __________________/ reģistrācijas numurs (turpmāk – Īpašnieks), deklarētā dzīvesvietas adrese: __________________/juridiskā adrese, no otras puses, pamatojoties uz Rīgas domes 2023. gada __.__________ saistošajiem noteikumiem Nr.__ "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu dzīvojamo māju pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai būvniecības izdevumu kompensēšanai" (turpmāk – Saistošie noteikumi)

un ņemot vērā to, ka:

1) Īpašnieks ir nodrošinājis nekustamā īpašuma pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai (turpmāk – Pieslēgums) būvniecību;

2) Īpašnieka īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu bija nostiprinātas zemesgrāmatā SIA "Rīgas ūdens" atzinuma par inženiertīkla pievada gatavību ekspluatācijai izsniegšanas dienā,

Īpašnieks, pamatojoties uz Saistošo noteikumu 11. punktu un 21.–24. punktu, ir tiesīgs saņemt pašvaldības līdzfinansējumu __ euro apmērā,

savstarpēji vienojoties, noslēdz šo līgumu par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai (turpmāk – Līgums) ar šādiem noteikumiem:

1. Pašvaldība apņemas kompensēt Īpašniekam Pieslēguma būvniecības darbus _____ euro apmērā Līgumā noteiktajā kārtībā.

2. Pašvaldība 20 darba dienu laikā pēc Līguma spēkā stāšanās dienas izmaksā Īpašniekam Līguma 1. punktā norādīto Pašvaldības līdzfinansējumu, pārskaitot naudas līdzekļus uz Līgumā norādīto Īpašnieka kontu. Papildus Pašvaldības līdzfinansējumam Pašvaldība aprēķina un samaksā budžetā iedzīvotāju ienākuma nodokli no Pašvaldības līdzfinansējuma summas.

3. Līgums stājas spēkā tā abpusējas parakstīšanas dienā.

4. Jautājumos, kas nav atrunāti Līgumā, Puses vadās pēc Civillikuma, Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma un Saistošajiem noteikumiem.

Pašvaldība:

SIA "Rīgas ūdens"

reģistrācijas Nr. 40103023035

juridiskā adrese: Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris 1, Rīga, LV-1495

Īpašnieks:

Vārds Uzvārds

personas kods _________________

deklarētā dzīvesvieta:

e-pasta adrese:

konta Nr. _____________________

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-207-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu dzīvojamo māju pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai būvniecības izdevumu kompensēšanai"
1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Ūdens kvalitātes saglabāšana, tā ilgtspējīga izmantošana, kā arī tā piesārņojuma mazināšana ir definēta kā viena no Latvijas prioritātēm Vides politikas pamatnostādnēs 2021.–2027. gadam, savukārt pilsētas sadzīves notekūdeņi ir viens no galvenajiem ūdens piesārņojuma avotiem, ja tie netiek pienācīgi savākti un apstrādāti.

Latvijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij arī ir saistošas 1991. gada 21. maija Padomes Direktīvas 91/271/EEK par komunālo notekūdeņu attīrīšanu (turpmāk – Direktīva) prasības, tās mērķis ir aizsargāt vidi no komunālo notekūdeņu nelabvēlīgās ietekmes, tos centralizēti savācot un attīrot. 2022. gada nogalē Eiropas Komisija ir nākusi klajā ar priekšlikumu pārskatīt šīs Direktīvas prasības, padarot virszemes un gruntsūdeņu piesārņojuma mazināšanas un komunālo notekūdeņu attīrīšanas prasības vēl stingrākas. Lai nodrošinātu Direktīvas prasību izpildi, nepieciešams palielināt kanalizācijas pieslēgumu skaitu. Pamatojoties uz 2022. gada datiem, Rīgas aglomerācijā centralizētie kanalizācijas pieslēgumi nav izveidoti 6452 objektos jeb kopumā 24 495 pilsētas iedzīvotājiem. Tādējādi joprojām ir nepieciešams pastāvīgi veicināt iedzīvotāju pieslēgšanos izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Sabiedrisko un centralizēto ūdenssaimniecības pakalpojumu izmantošana, uzlabojot to pieejamību un kvalitāti, ļauj iedzīvotājiem nodrošināt kvalitatīvu apkārtējo vidi un samazināt vides piesārņojumu.

Saistošo noteikumu "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu dzīvojamo māju pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai būvniecības izdevumu kompensēšanai" (turpmāk – Saistošie notekumi) mērķis ir veicināt Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo dzīvojamo māju pieslēgšanu centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Tajos paredzēts piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu fiziskām un juridiskām personām, kuras ir nodrošinājušas dzīvojamo māju pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai izbūvi, lai kompensētu daļu no pieslēguma izbūves izmaksām. Privātpersonas varēs pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai izbūves izmaksu kompensēšanai, ja pieslēgums būs izbūvēts pēc saistošo noteikumu stāšanās spēkā.

Šobrīd spēkā ir vairāki Rīgas domes saistošie noteikumi, saskaņā ar kuriem tiek piešķirts Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējums pieslēgumu izveidošanas izmaksu daļējai kompensēšanai (pieslēgumiem pie centralizētajiem tīkliem, kas izbūvēti Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4. kārta", "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros):

1) Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošie noteikumi Nr. 67 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai";

2) Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošie noteikumi Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai";

3) Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošie noteikumi Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai".

Ar Saistošajiem noteikumiem ir paredzēts, ka pašvaldības līdzfinansējums šo saistošo noteikumu noteiktajā kārtībā tiks piešķirts ārpus teritorijām, kur centralizētās kanalizācijas sistēmas izbūvētas Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4. kārta", "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros. Pašvaldības līdzfinansējums ļaus atvieglot Rīgas iedzīvotāju finansiālo slogu dzīvojamo māju pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai izbūvē.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžetā 2023. gadam ir iekļauta programma "Līdzfinansējums nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (programmas kods 01.20.00., funkciju klasifikācijas kods 06.600), kur uz 2023. gada 22. maiju atlikums ir 1 445 042 euro. No šiem līdzekļiem 2023. gadā Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4. kārta", "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" projektiem ir plānoti 1 184 000 euro, bet pieslēgumu izmaksu daļējai kompensācijai Saistošo noteikumu ietvaros – 100 000 euro.

Saskaņā ar SIA "Rīgas ūdens" aplēsēm nepieciešamo līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma izmaksu kompensēšanai ir iespējams veikt no Rīgas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada budžeta programmas "Līdzfinansējums nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai". Ja finansējums nebūs pietiekams, tad tiks lemts par finansējuma palielinājumu no SIA "Rīgas ūdens" iemaksātajām dividendēm Rīgas valstspilsētas pašvaldības pamatbudžetā.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Līdz ar iedzīvotāju skaita pieaugumu, dzīves līmeņa paaugstināšanos un ekonomisko attīstību notekūdeņu apjoms laika gaitā pastāvīgi palielinās, radot būtisku ietekmi uz vidi un veidojot nozīmīgu vides piesārņojuma avotu, sevišķi aglomerācijās ar lielu cilvēku blīvumu. Centralizēta notekūdeņu savākšana ir ērtāka un ilgtermiņā lētāka iedzīvotājiem, kā arī veicina vides mērķu sasniegšanu. Tīrs ūdens un apkārtējā vide ir būtiski cilvēku un ekosistēmu veselībai un netieši atstāj arī labvēlīgu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Nav būtiskas ietekmes.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Saistošo noteikumu pieņemšana neatstās būtisku ietekmi uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem.

6. Izpildes nodrošināšana

Līgumu par pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai pašvaldības vārdā slēgs un līgumā noteiktās pašvaldības tiesības un pienākumus (izņemot līdzfinansējuma izmaksu) īstenos SIA "Rīgas ūdens".

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Apkārtējās vides saglabāšana un vides prasību ievērošana nodrošinās ilgtspējīgu resursu izmantošanu un veicinās Rīgas valstspilsētas pašvaldībai ilgtermiņa attīstību.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Saistošo noteikumu projekts 2023. gada 28. aprīlī ticis publicēts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai; viedokļu sniegšanas termiņš – divas nedēļas. Viedokļi Rīgas valstspilsētas pašvaldībā nav tikuši saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
08.07.2023