Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Kredītiestāžu likumā

Izdarīt Kredītiestāžu likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 23. nr.; 1996, 9., 14., 23. nr.; 1997, 23. nr.; 1998, 13. nr.; 2000, 13. nr.; 2002, 10., 23. nr.; 2003, 14. nr.; 2004, 2., 12., 23. nr.; 2005, 13., 14. nr.; 2006, 15. nr.; 2007, 7., 12. nr.; 2008, 14., 23. nr.; 2009, 6., 7., 17., 22. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 23., 51./52., 160. nr.; 2011, 4. nr.; 2012, 50., 56., 92. nr.; 2013, 61., 106., 193. nr.; 2014, 92. nr.; 2015, 29., 97., 124., 140., 248., 251. nr.; 2016, 117., 241. nr.; 2017, 152., 222. nr.; 2018, 45., 225. nr.; 2019, 52., 129., 259.A nr.; 2020, 123., 138. nr.; 2021, 22., 84.B, 110., 121.B, 193., 200. nr.; 2022, 94., 204. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 35.12 pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Globālas sistēmiski nozīmīgas iestādes kapitāla rezervi, kas, to sasummējot ar kopējo sistēmiskā riska kapitāla rezerves normu, kuru aprēķina atbilstoši šā likuma 35.18 panta 3.1, 3.2 un 3.3 daļas prasībām, pārsniedz 5 procentus, Latvijas Banka nosaka pēc Eiropas Komisijas atļaujas saņemšanas."

2. Papildināt 35.15 panta otro daļu ar vārdiem un skaitļiem "vai kas, to sasummējot ar kopējo sistēmiskā riska kapitāla rezerves normu, kuru aprēķina atbilstoši šā likuma 35.18 panta 3.1, 3.2 un 3.3 daļas prasībām, pārsniedz 5 procentus".

3. Papildināt 35.18 pantu ar 3.4 daļu šādā redakcijā:

"(34) Uz kredītiestādi attiecināto kopējo sistēmiskā riska kapitāla rezerves normu, kas, to sasummējot ar augstāko tai noteikto citas sistēmiski nozīmīgas iestādes kapitāla rezerves normu, kuru aprēķina atbilstoši šā likuma 35.15 panta trešās vai ceturtās daļas prasībām, un globālas sistēmiski nozīmīgas iestādes kapitāla rezerves normu, kuru aprēķina atbilstoši šā likuma 35.12 panta otrās daļas prasībām, pārsniedz 5 procentus, Latvijas Banka nosaka pēc Eiropas Komisijas atļaujas saņemšanas."

4. Papildināt 59.2 panta 2.1 daļu pēc vārdiem "kredītiestādes uzņēmuma ieguvējam" ar vārdiem "un potenciālajam ieguvējam, lai izvērtētu uzņēmuma pārejas priekšlikumu,".

5. Izteikt 61. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Kredītiestādes pienākums ir garantēt klienta personas, kontu, noguldījumu, izmantoto finanšu pakalpojumu, darījumu un citu kredītiestādes operāciju noslēpumu, tai skaitā neizpaust ziņas par klientu un viņa darījumiem, kuras kredītiestāde iegūst, sniedzot finanšu pakalpojumus saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem (turpmāk - neizpaužamās ziņas)."

6. 62. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "Ziņas par fizisko personu kontiem un veiktajiem darījumiem" ar vārdiem "Neizpaužamās ziņas, kas attiecas uz fizisko personu";

aizstāt otrajā daļā vārdus "Ziņas par juridisko personu kontiem un veiktajiem darījumiem" ar vārdiem "Neizpaužamās ziņas, kas attiecas uz juridisko personu";

aizstāt ceturtajā daļā vārdus "Ziņas par klientu, viņa kontiem un veiktajiem darījumiem" ar vārdiem "Neizpaužamās ziņas";

aizstāt 4.2 daļā vārdus "ziņas par klientu, viņa kontiem un veiktajiem darījumiem" ar vārdiem "neizpaužamās ziņas";

izslēgt piekto daļu;

aizstāt septītajā daļā vārdus "Ziņas par fiziskās un juridiskās personas kontiem un veiktajām kredītiestāžu operācijām (darījumiem)" ar vārdiem "Neizpaužamās ziņas";

aizstāt astotajā un devītajā daļā vārdus "Ziņas par klientu, viņa kontiem un veiktajiem darījumiem" ar vārdiem "Neizpaužamās ziņas";

papildināt devīto daļu ar 3. punktu šādā redakcijā:

"3) zvērinātam advokātam vai zvērinātu advokātu birojam juridiskās palīdzības saņemšanai kredītiestādes tiesību un likumisko interešu aizsardzībai.";

aizstāt 9.1 un 9.2 daļā vārdus "ziņas par klientu, viņa kontiem un veiktajiem darījumiem" ar vārdiem "neizpaužamās ziņas";

papildināt trīspadsmito daļu ar vārdiem "un Vērtspapīrošanas likumu";

papildināt pantu ar četrpadsmito daļu šādā redakcijā:

"(14) Kredītiestāde ir tiesīga bez atsevišķa tiesas (tiesneša) lēmuma tiesai (tiesnesim) vai šķīrējtiesai sniegt neizpaužamās ziņas, ciktāl tas ir nepieciešams kredītiestādes tiesību un likumisko interešu aizsardzībai, tai skaitā parāda piedziņas nodrošināšanai vai sniedzot paskaidrojumus par tiesai (tiesnesim) klienta iesniegtu pieteikumu vai sūdzību."

7. 63.1 pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "ziņas par klienta kontu vai tā darījumu (darījumiem)" ar vārdiem "neizpaužamās ziņas";

aizstāt otrajā daļā vārdus "ziņas par fizisko un juridisko personu kontiem un veiktajiem darījumiem" ar vārdiem "neizpaužamās ziņas".

8. 106. pantā:

papildināt ceturto daļu pēc vārdiem "krājaizdevu sabiedrībām" ar vārdiem "attīstības finanšu institūcijai Attīstības finanšu institūcijas likuma izpratnē";

papildināt pantu ar sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Lai izvērtētu klienta - juridiskās personas - spēju atmaksāt kredītu, klienta galvinieka - juridiskās personas - spēju izpildīt no galvojuma līguma izrietošās saistības vai slēgt citu darījumu ar kredītrisku vai pārvaldītu kredītrisku, kredītiestādes ar kredītinformācijas biroju starpniecību ir tiesīgas apmainīties ar informāciju ar citām juridiskajām personām, kuras nav minētas šā panta ceturtajā daļā un kuras sniedz finanšu pakalpojumus citām juridiskajām personām, par klienta vai klienta galvinieka saistībām un šo saistību izpildes gaitu."

9. Papildināt likumu ar 133.1 pantu šādā redakcijā:

"133.1 pants. (1) Likvidators ir tiesīgs naudas līdzekļus, par kuru izmaksu kreditors nav pieteicis savu prasījumu sešu mēnešu laikā no šā likuma 133. panta pirmajā daļā minētā paziņojuma publicēšanas dienas, nodot glabājumā citai paša izraudzītai Latvijas Republikā reģistrētai kredītiestādei, noslēdzot rakstveida līgumu un paziņojumu par līguma noslēgšanu publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

(2) Pēc šā panta pirmajā daļā minētā līguma noslēgšanas atbilstoši šā likuma 126.2 panta trešajā daļā noteiktajam likvidatora izstrādāto un Latvijas Bankas apstiprināto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas prasību izpildes metodoloģiju attiecina uz likvidatora izraudzīto kredītiestādi.

(3) Maksājumu par nodoto naudas līdzekļu glabājumu ietur atbilstoši kredītiestādes cenrādim no naudas līdzekļu summas, kas pienākas šā panta pirmajā daļā minētajam kreditoram.

(4) Kreditors, kurš nav kredītiestādei pieteicis prasījumu un kuram nav izmaksāti naudas līdzekļi, kas tam pienākas, zaudē prasījuma tiesības pret kredītiestādi pēc pieciem gadiem no šā likuma 133. panta pirmajā daļā noteiktā paziņojuma publicēšanas dienas. Naudas līdzekļi, kuri pienākas kreditoram un attiecībā uz kuru prasījumiem iestājies noilgums, piekrīt valstij kā bezīpašnieka manta.

(5) Ja kreditors, kurš ir pieteicis savu prasījumu kredītiestādei, ilgāk par sešiem mēnešiem nav bijis sasniedzams attiecībās ar kredītiestādi vai nav iesniedzis likvidatora pieprasīto normatīvo aktu prasību izpildei nepieciešamo informāciju, likvidators tā prasījumu, balstoties uz objektīviem un racionāliem apsvērumiem, ir tiesīgs atzīt par nepieteiktu un šādam prasījumam piemēro šā panta pirmajā, otrajā, trešajā un ceturtajā daļā noteikto attiecībā uz kreditora nepieteiktajiem prasījumiem. Par pieņemto lēmumu likvidators nekavējoties informē kreditoru, nosūtot tam paziņojumu uz likvidatoram zināmajām adresēm, izmantojot pastu, elektronisko pastu vai citus saziņas līdzekļus."

10. Papildināt likumu ar 160.1 pantu šādā redakcijā:

"160.1 pants. (1) Administrators ir tiesīgs naudas līdzekļus, par kuru izmaksu kreditors nav pieteicis savu prasījumu sešu mēnešu laikā no šā likuma 160. panta pirmajā daļā noteiktā paziņojuma publicēšanas dienas, nodot glabājumā citai paša izraudzītai Latvijas Republikā reģistrētai kredītiestādei, noslēdzot rakstveida līgumu un paziņojumu par līguma noslēgšanu publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

(2) Pēc šā panta pirmajā daļā minētā līguma noslēgšanas atbilstoši šā likuma 146.1 panta otrajā daļā noteiktajam administratora izstrādāto un Latvijas Bankas apstiprināto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas prasību izpildes metodoloģiju attiecina uz administratora izraudzīto kredītiestādi.

(3) Maksājumu par nodoto naudas līdzekļu glabājumu ietur atbilstoši kredītiestādes cenrādim no naudas līdzekļu summas, kas pienākas šā panta pirmajā daļā minētajam kreditoram.

(4) Kreditors, kurš nav kredītiestādei pieteicis prasījumu un kuram nav izmaksāti naudas līdzekļi, kas tam pienākas, zaudē prasījuma tiesības pret kredītiestādi pēc pieciem gadiem no šā likuma 160. panta pirmajā daļā noteiktā paziņojuma publicēšanas dienas. Naudas līdzekļi, kuri pienākas kreditoram un attiecībā uz kuru prasījumiem iestājies noilgums, piekrīt valstij kā bezīpašnieka manta.

(5) Ja kreditors, kurš ir pieteicis savu prasījumu kredītiestādei, ilgāk par sešiem mēnešiem nav bijis sasniedzams attiecībās ar kredītiestādi vai nav iesniedzis administratora pieprasīto normatīvo aktu prasību izpildei nepieciešamo informāciju, administrators tā prasījumu, balstoties uz objektīviem un racionāliem apsvērumiem, ir tiesīgs atzīt par nepieteiktu un šādam prasījumam piemēro šā panta pirmajā, otrajā, trešajā un ceturtajā daļā noteikto attiecībā uz kreditora nepieteiktajiem prasījumiem. Par pieņemto lēmumu administrators nekavējoties informē kreditoru, nosūtot tam paziņojumu uz administratoram zināmajām adresēm, izmantojot pastu, elektronisko pastu vai citus saziņas līdzekļus."

11. Papildināt 172. panta pirmo daļu ar 3. punktu šādā redakcijā:

"3) kredītiestādē uz Latvijā reģistrētas vērtspapīrošanas sabiedrības vai parādus apkalpojošās sabiedrības vārda atvērtā kontā esošie līdzekļi, ja līgums starp attiecīgo vērtspapīrošanas sabiedrību vai parādus apkalpojošo sabiedrību un kredītiestādi paredz, ka šo kontu drīkst izmantot tikai iemaksām, kas izriet no vērtspapīrošanas pamatā esošajiem riska darījumiem, un izmaksu veikšanai ieguldītājiem un vērtspapīrošanas sabiedrības kreditoriem, tostarp pamatojoties uz kreditoru noslēgtajiem atvasināto instrumentu līgumiem, Vērtspapīrošanas likuma izpratnē."

12. 172.1 pantā:

aizstāt piektajā daļā skaitli un vārdus "10 gadu laikā" ar vārdiem "piecu gadu laikā";

izslēgt sesto daļu.

13. Papildināt pārejas noteikumus ar 115., 116. un 117. punktu šādā redakcijā:

"115. Šā likuma 133.1 un 160.1 pantu piemēro kredītiestādei, kuras likvidācijas (arī pašlikvidācijas) vai maksātnespējas process ir uzsākts arī līdz šā likuma 133.1 un 160.1 panta spēkā stāšanās dienai. Ja kredītiestādes likvidācijas (arī pašlikvidācijas) vai maksātnespējas process ir uzsākts pirms šā likuma 126.2 panta trešās daļas vai 146.1 panta otrās daļas spēkā stāšanās dienai, tad nepiemēro šā likuma 133.1 panta otro daļu un 160.1 panta otro daļu.

116. Ja kredītiestādes likvidācijas (arī pašlikvidācijas) vai maksātnespējas process ir uzsākts līdz šā likuma 133.1 un 160.1 panta spēkā stāšanās dienai, tad šā likuma 133.1 panta ceturtajā daļā un 160.1 panta ceturtajā daļā noteiktais piecu gadu termiņš kreditora prasījuma tiesību zaudēšanai tiek skaitīts no šā likuma 133.1 un 160.1 panta spēkā stāšanās dienas.

117. Ja kredītiestādes likvidācijas (arī pašlikvidācijas) process vai maksātnespējas process ir uzsākts līdz šā likuma 133.1 un 160.1 panta spēkā stāšanās dienai un ja likvidators vai administrators noslēdz šā likuma 133.1 panta pirmajā daļā vai 160.1 panta pirmajā daļā minēto līgumu, tad likvidatora vai administratora izraudzīta kredītiestāde izmaksā kreditoram naudas līdzekļus, kas tam pienākas, tikai tad, ja ir nodrošināta šā kreditora izpēte atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasībām. Ja kredītiestādes likvidācijas (arī pašlikvidācijas) process ir uzsākts pirms šā likuma 126.2 panta trešās daļas spēkā stāšanās dienai, atbilstoši 133.1 panta pirmajai daļai likvidatora izraudzītā kredītiestāde, izmaksājot kreditoram pienākošos naudas līdzekļus, ievēro likvidējamās (pašlikvidējamās) kredītiestādes likvidatora piemēroto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas prasību izpildes metodoloģiju."

Likums stājas spēkā 2023. gada 15. jūlijā.

Likums Saeimā pieņemts 2023. gada 8. jūnijā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2023. gada 20. jūnijā

15.07.2023