Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 277

Rīgā 2023. gada 6. jūnijā (prot. Nr. 30 9. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 4. septembra noteikumos Nr. 560 "Valsts pētījumu programmu projektu īstenošanas kārtība"

Izdoti saskaņā ar Zinātniskās darbības likuma
35. panta trešo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2018. gada 4. septembra noteikumos Nr. 560 "Valsts pētījumu programmu projektu īstenošanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 177. nr.; 2020, 96D. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt ar 2.23. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.23. zinātni apkalpojošais personāls - personas, kuras veic zinātniskajai darbībai nepieciešamās palīgfunkcijas (piemēram, plānošanas, ekonomikas, finanšu, zinātniski tehniskās informācijas struktūrvienību darbinieki, speciālo un zinātniski tehnisko bibliotēku darbinieki, patentu dienesta speciālisti, arhivāri)."

2. Izteikt 14.1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.1.1. projekta īstenošanā iesaistītās zinātniskās grupas atlīdzība un ar to saistītās izmaksas, kas nepārsniedz projekta iesnieguma iesniedzēja atlīdzības likmes saskaņā ar iestādes noteikto darba samaksas politiku;".

3. Izteikt 14.1.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.1.2. darba devēja sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par projekta īstenošanā iesaistīto zinātnisko grupu;".

4. Izteikt 14.1.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.1.3. vietējo un ārvalstu komandējumu un darba (dienesta) braucienu izdevumi šo noteikumu 14.1.1. apakšpunktā minētajai zinātniskajai grupai atbilstoši normatīvajam regulējumam par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi. Lidmašīnas biļešu cenas nedrīkst pārsniegt attiecīgā lidojuma ekonomiskās klases biļešu cenas;".

5. Izteikt 14.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.2. netiešās attiecināmās izmaksas, kas nav tieši saistītas ar projekta rezultātu sasniegšanu, bet projekta ietvaros nodrošina atbalstāmo darbību īstenošanai un rezultātu sasniegšanai atbilstošus apstākļus. Netiešās attiecināmās izmaksas nosaka attiecīgā projektu pieteikumu konkursu nolikumā atbilstoši attiecīgās nozares ministrijas veiktajam novērtējumam par programmas īstenošanas izmaksām, plānojot kā vienu izmaksu pozīciju ar vienotu likmi līdz 25 procentu apmēram no šo noteikumu 14.1. apakšpunktā minēto tiešo attiecināmo izmaksu kopsummas, izņemot šo noteikumu 14.1.6. apakšpunktā noteiktās tiešās attiecināmās izmaksas, kas radušās saistībā ar ārējo pakalpojumu izmaksām (tai skaitā darbu saskaņā ar uzņēmuma līgumiem). Netiešās attiecināmās izmaksas ir:

14.2.1. komunālie maksājumi, tai skaitā samaksa par elektroenerģiju, telpu īri, nomu, ūdensapgādi un kanalizāciju, apkuri (siltumenerģiju) un gāzi, atkritumu izvešanu;

14.2.2. sakaru pakalpojumu izmaksas (pasta pakalpojumi, ar internetu un telekomunikācijām saistītie izdevumi, informācijas tehnoloģiju uzturēšanas izmaksas, piemēram, nepieciešamās licences un programmatūras atjauninājumi);

14.2.3. biroja uzturēšanas izdevumi (kancelejas preces, biroja piederumi, datorpreces, kopēšanas pakalpojumi, biroja aprīkojuma īre vai iegāde);

14.2.4. kopējās lietošanas iekārtu uzturēšanas un apkopes izmaksas (izmaksu proporcionāla segšana);

14.2.5. telpu, tai skaitā koplietošanas, uzturēšanas izdevumi (izmaksu proporcionāla segšana);

14.2.6. saimniecības materiālu izmaksas;

14.2.7. transporta izdevumi;

14.2.8. zinātni apkalpojošā personāla un zinātnes tehniskā personāla, kurš neietilpst zinātniskās grupas sastāvā, atlīdzība, kas nepārsniedz projekta pieteikuma iesniedzēja atlīdzības likmes saskaņā ar iestādes noteikto darba samaksas politiku, ieskaitot darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas;

14.2.9. citas netiešās attiecināmās izmaksas, kas nav iekļautas šo noteikumu 14.1. apakšpunktā minētajās tiešajās attiecināmajās izmaksās, bet projekta ietvaros nodrošina atbalstāmo darbību īstenošanai un rezultātu sasniegšanai atbilstošus apstākļus."

6. Papildināt ar 14.2 punktu šādā redakcijā:

"14.2 Projekta iesniedzējs un sadarbības partneris (ja attiecināms) izstrādā un apstiprina projekta netiešo attiecināmo izmaksu izlietojuma un kontroles iekšējo kārtību un pēc pieprasījuma uzrāda to padomei."

7. Papildināt ar 14.3 punktu šādā redakcijā:

"14.3 Projekta iesniedzējs, sagatavojot un iesniedzot šo noteikumu 44.1. apakšpunktā minēto finanšu pārskatu, nesniedz informāciju un neuzrāda izmaksu pamatojošos dokumentus par netiešo attiecināmo izmaksu izlietojumu, kas aprēķināts ar šo noteikumu 14.2. apakšpunktā noteikto netiešo izmaksu vienoto likmi."

8. Izteikt VII nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"VII. Noslēguma jautājumi".

9. Papildināt ar 71. punktu šādā redakcijā:

"71. Grozījumi šo noteikumu 14.2. apakšpunktā par netiešo attiecināmo izmaksu noteikšanu attiecīgā konkursa nolikumā atbilstoši attiecīgās nozares ministrijas veiktajam novērtējumam nav piemērojami projektiem, par kuriem padome ir pieņēmusi šo noteikumu 8.3.1. apakšpunktā minēto lēmumu par finansējuma piešķiršanu projekta īstenošanai."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Izglītības un zinātnes ministre A. Čakša

09.06.2023