Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-202-sn

Rīgā 2023. gada 31. maijā (prot. Nr. 90, 11. §)

Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 141 "Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā"

Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma
32. panta pirmo daļu,
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
6. panta otro daļu, 7. panta piekto un sesto daļu,
11. panta ceturto daļu, 14. panta pirmās daļas
6. punktu un astoto daļu, 21.5 panta ceturto daļu,
21.6 panta otro daļu, 21.7 panta pirmo daļu,
24. panta pirmo daļu, 26.1 panta pirmās daļas
1., 2., 3. punktu

Izdarīt Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 141 "Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 122) šādus grozījumus:

1. Papildināt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatu aiz skaitļiem un vārdiem "14. panta pirmās daļas 6. punktu un astoto daļu," ar skaitļiem un vārdiem "21.5 panta ceturto daļu,".

2. Aizstāt 2.9. apakšpunktā skaitli "500" ar skaitli "600" un skaitli "400" ar skaitli "500".

3. Papildināt II nodaļu ar 22.1 un 22.2 punktu šādā redakcijā:

"22.1 Izīrēšanas komisija nosaka un atceļ sociālā dzīvokļa statusu pašvaldībai piederošai dzīvojamai telpai, kura tiek izīrēta 24.1.1. un 24.5. apakšpunktā minētajām personām.

22.2 Izīrēšanas komisija var noteikt sociālā dzīvokļa statusu pašvaldībai piederošai dzīvojamai telpai ar kopējā lietošanā esošām palīgtelpām, kura kā pagaidu dzīvojamā telpa tiek izīrēta noteikumu 24. punktā minētajām personām."

4. Papildināt III nodaļu ar 37.1 punktu šādā redakcijā:

"37.1 Reģistrācijas komisija pieņem lēmumu par atteikumu atzīt personas tiesības saņemt pašvaldības palīdzību, ja noteikumu 36.3. apakšpunktā minētajā gadījumā persona vēršas pašvaldībā ar iesniegumu vēlāk nekā sešu mēnešu laikā pēc tam, kad ir stājies spēkā tiesas nolēmums par dzīvojamās telpas lietošanas tiesību zaudēšanu."

5. Svītrot 60.1. un 60.2. apakšpunktā vārdus "tāda paša labiekārtojuma".

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 31. maija saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-202-sn "Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 141 "Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

"Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 141 "Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā"" (turpmāk - Grozījumi) nepieciešami, lai nodrošinātu pašvaldībai tiesības noteikt un atcelt sociālo statusu pašvaldības dzīvojamām telpām ārpus sociālajām mājām. Tādējādi norāde par Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošo noteikumu Nr. 141 "Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (turpmāk - Noteikumi) izdošanas tiesisko pamatu papildināta ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 21.5 panta ceturto daļu, bet Noteikumus paredzēts papildināt ar 22.1 un 22.2 punktu.

Ņemot vērā, ka denacionalizētās mājas īrniekam noteiktais ienākumu līmenis, lai īrnieks būtu atzīstams par personu ar noteiktiem ienākumiem, nav grozīts kopš 2021. gada 11. februāra, bet valstī pēdējo divu gadu laikā ir paaugstinātas gan vecuma pensijas, gan minimālā alga, un, lai palīdzības reģistros reģistrētās personas nezaudētu tiesības saņemt šo palīdzību, Grozījumos paredzēts augstāks ienākumu līmenis denacionalizētas mājas īrniekam, lai īrnieks būtu atzīstams par personu ar noteiktiem ienākumiem, nosakot to vienīgajai personai mājsaimniecībā līdz 600 euro mēnesī, bet, ja dzīvojamo telpu īrē divas vai vairāk personas, - nepārsniedzot 500 euro vienai personai mājsaimniecībā mēnesī.

Lai vienādās tiesiskajās situācijās varētu pieņemt vienādus lēmumus, tiesas nolēmuma iesniegšanas pašvaldībai palīdzības saņemšanai dzīvokļa jautājumu risināšanā termiņš pielīdzināts likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" noteiktajam termiņam, proti, seši mēneši no brīža, kad ir stājies spēkā tiesas nolēmums par īrnieka izlikšanu no dzīvojamās telpas. Ņemot vērā minēto, Grozījumi paredz papildināt Noteikumus ar 37.1 punktu.

Ņemot vērā pašvaldības rīcībā esošā dzīvojamā fonda labiekārtojuma līmeni, lai savlaicīgi varētu sniegt nepieciešamo palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, atviegloti nosacījumi personu reģistrācijai palīdzības saņemšanas reģistrā īrētās pašvaldības dzīvojamās telpas apmaiņai pret mazāku dzīvojamo telpu vai dzīvojamo telpu mājas pirmajā, otrajā stāvā. Ņemot vērā minēto, Grozījumi paredz svītrot Noteikumu 60.1. un 60.2. apakšpunktā vārdus "tāda paša labiekārtojuma".

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Nav ietekmes.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Nav ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Nav ietekmes.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Nav ietekmes.

6. Izpildes nodrošināšana

Izpildi nodrošina Rīgas domes Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisija un Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes komisija personu reģistrācijai palīdzības saņemšanai.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Šo jomu neskar.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

No 2023. gada 25. aprīļa līdz 2023. gada 10. maijam saistošo noteikumu projekts bija nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Nav saņemts neviens komentārs, priekšlikums vai iebildums.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

07.06.2023