Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 255

Rīgā 2023. gada 23. maijā (prot. Nr. 27 27. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 17. jūlija noteikumos Nr. 421 "Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas"

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību
9. panta trīspadsmitās daļas 1. un 2. punktu,
9.1 panta pirmo daļu un 12. panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2018. gada 17. jūlija noteikumos Nr. 421 "Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 142. nr.; 2019, 191. nr.; 2020, 71. nr.; 2021, 31., 227. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 24.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.1. valsts budžeta līdzfinansējumu un priekšfinansējumu Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu, emisijas kvotu izsoļu ieņēmumu instrumenta, kā arī Eiropas Savienības finansēto institūciju stiprināšanas programmu mērķsadarbības (twinning) un neliela apjoma mērķsadarbības (twinning light) ietvaros līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai atbilstoši normatīvajiem aktiem par attiecīgajiem finanšu instrumentiem;".

2. Izteikt 24.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.4. līdzekļus no valsts budžeta daļēji finansētai atvasinātai publiskai personai, kas ir valsts dibināta augstskola (turpmāk - atvasinātā publiskā persona), emisijas kvotu izsoļu ieņēmumu instrumenta ietvaros īstenotā projekta neattiecināmo izmaksu segšanai, kuras nav saistītas ar ēkas energoefektivitātes paaugstināšanu, bet nepieciešamas, lai nodrošinātu ēkas sākotnējo arhitektonisko detaļu vizuālo un tehnisko stāvokli;".

3. Papildināt ar 24.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.8. valsts budžeta līdzfinansējumu valsts dibinātai augstskolai vai valsts vai valsts augstskolas dibinātam zinātniskajam institūtam projektu īstenošanai programmās "Digitālā Eiropa", "Erasmus+" (izņemot mobilitātes projektus), "Radošā Eiropa", "ES - veselībai" un "Nordplus" atbilstoši apstiprinātā projekta nosacījumiem. Valsts budžeta līdzfinansējumu piešķir, ievērojot šādus nosacījumus:

24.8.1. projektā tiek īstenotas darbības, kurām nav saimnieciska rakstura. Par darbībām bez saimnieciska rakstura uzskata darbības, kas atbilst Eiropas Komisijas paziņojuma "Pētniecībai, izstrādei un inovācijai piešķiramā valsts atbalsta nostādnes" (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2022. gada 28. oktobris, Nr. C414) 20. punktā minētajām darbībām, un par attiecīgo nozares politiku atbildīgā ministrija ir izvērtējusi un secinājusi, ka projektā plānotajām darbībām nav saimnieciska rakstura. Projektam, kas saistīts ar saimnieciskās darbības veikšanu, valsts budžeta līdzfinansējumu nepiešķir;

24.8.2. ja šo noteikumu 24.8. apakšpunkta ievaddaļā minētais finansējuma saņēmējs veic arī saimniecisko darbību, tas nodrošina, ka saimnieciskās darbības finansējums, izmaksas un ieņēmumi tiek uzskaitīti atsevišķi, nodrošinot izmaksu nodalīšanu. Ja izmaksu nodalīšanu nevar pierādīt, attiecīgais projekts ir uzskatāms par projektu, kas saistīts ar saimniecisko darbību, un valsts budžeta līdzfinansējumu nepiešķir;

24.8.3. par attiecīgo nozares politiku atbildīgā ministrija ir sniegusi pozitīvu atzinumu par projektā plānoto darbību un rezultātu atbilstību Eiropas Savienības un nacionālajos nozares politikas plānošanas dokumentos noteiktajām prioritātēm, plānoto rezultātu ilgtspēju un ietekmi valsts līmenī;

24.8.4. par projekta līdzfinansēšanu ir pieņemts attiecīgs Ministru kabineta lēmums."

4. Izteikt 35. punktu šādā redakcijā:

"35. Pieprasījumu citu Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības finansēto projektu, tai skaitā Eiropas Savienības finansēto institūciju stiprināšanas programmu mērķsadarbības (twinning) un neliela apjoma mērķsadarbības (twinning light), kā arī emisijas kvotu izsoļu ieņēmumu instrumenta projektu īstenošanai ministrija sagatavo un iesniedz Finanšu ministrijā pēc projekta apstiprināšanas, ievērojot memorandu (līgumu) par attiecīgo finanšu instrumentu īstenošanu un līdzekļu plānošanu."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Izglītības un zinātnes ministre A. Čakša

26.05.2023