Tiesību akts: spēkā esošs
Dobeles novada domes saistošie noteikumi Nr. 7

2023. gada 27. aprīlī
Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Dobeles novada administratīvajā teritorijā
APSTIPRINĀTI
ar Dobeles novada domes 2023. gada 23. februāra
lēmumu Nr. 65/3 (prot. Nr. 3)

PRECIZĒTI
ar Dobeles novada domes 2023. gada 27. aprīļa
lēmumu Nr. 152/6 (prot. Nr. 6)

Izdoti saskaņā ar
Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 5. punktu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un ceturto daļu,
Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumu Nr. 266
"Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai,
tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs,
kā arī suņa apmācībai
" 13. punktu, Ministru kabineta
2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības16. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumus, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, dzīvnieku īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus, Dobeles novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) veikto kontroli par noteikumu izpildi, atbildību par noteikumu pārkāpumiem, pašvaldības institūciju, kas veic noteikumu par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli Dobeles novada administratīvajā teritorijā.

2. Noteikumu prasību ievērošanu savas kompetences ietvaros uzrauga un kontrolē pašvaldības iestādes, pašvaldības kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājumi, ar kurām pašvaldība ir noslēgusi attiecīgu līgumu.

3. Noteikumu mērķis ir:

3.1. reglamentēt dzīvnieku turēšanu atbilstoši labturības prasībām;

3.2. samazināt dzīvnieku radīto traumu skaitu un novērst iespējas inficēties ar trakumsērgu un slimībām, kas kopējas dzīvniekiem un cilvēkiem, kā arī ar slimībām, kas apdraud citus dzīvniekus;

3.3. novērst dzīvnieku klaiņošanu un nodrošināt, lai dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un citiem dzīvniekiem;

3.4. novērst apstādījumu bojāšanu, veicināt veselīgu un tīru vidi Dobeles novada administratīvajā teritorijā.

II. Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas kārtība, īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumi

4. Dobeles novada administratīvajā teritorijā esošie mājas (istabas) dzīvnieki ir jāreģistrē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

5. Mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieks vai turētājs nodrošina to turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

6. Nekustamā īpašuma īpašnieks viņam piederošajā (apsaimniekošanā esošajā) objektā un teritorijā nedrīkst pieļaut klaiņojošu mājas (istabas) dzīvnieku ilgstošu uzturēšanos vai barošanos.

7. Aizliegts barot klaiņojošus mājas (istabas) dzīvniekus daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās.

8. Klaiņojošu kaķu barošana daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pieguļošajā teritorijā ir atļauta tikai gadījumos, ja ir saņemta daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopsapulces piekrišana klaiņojošu kaķu barošanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pieguļošajā teritorijā un iekārtota speciāla klaiņojošu kaķu barošanas vieta. Personai, kas baro klaiņojošos kaķus daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas piegulošajā teritorijā, ir jāuztur iekārtotā barošanas vieta tīrībā un kārtībā.

9. Pilsētās vai lauku apdzīvotās vietās dzīvojamo māju tuvumā atļauts turēt sterilizētu bezsaimnieka kaķi, ja tiek nodrošināta tā labturība un iezīmēšana, nogriežot auss galiņu.

10. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam papildus normatīvajos aktos noteiktajām prasībām ir pienākums:

10.1. turēt tikai vakcinētus un reģistrētus mājdzīvniekus;

10.2. nodrošināt iespēju Dobeles novada pašvaldības policijas amatpersonai veikt pārbaudi, vai mājas (istabas) dzīvniekam ir ievietota mikroshēma un tas ir reģistrēts atbilstoši normatīvajiem aktiem;

10.3. konstatējot dzīvnieka pazušanu, nekavējoties ziņot par to Dobeles novada pašvaldības policijai;

10.4. nepieļaut, ka mājas (istabas) dzīvnieki rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī novada sabiedriskajās vietās, nekavējoties satīrīt mājas (istabas) dzīvnieku atstātos ekskrementus.

11. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās, kas atrodas visu mājas dzīvokļu kopīpašumā, nav atļauta mājas (istabas) dzīvnieku turēšana.

12. Rodoties nelabvēlīgai epizootiskai situācijai vai epidēmijai, kā arī atsevišķos gadījumos (antisanitāru apstākļu radīšana, troksnis, smakas, nepiemēroti turēšanas apstākļi u.c.), Pārtikas un veterinārais dienests atbilstoši kompetencei vai Dobeles novada dome ar atsevišķu lēmumu var ierobežot vai aizliegt turēt konkrētajā apdzīvotajā vietā mājas (istabas) dzīvniekus, ierobežot to skaitu vai konkrētu dzīvnieku sugas.

13. Ārpus norobežotās teritorijas sunim bez pavadas aizliegts atrasties šādās pilsētas un ciemu zaļo zonu teritorijās, izņemot gadījumus, ja šajās teritorijās notiek suņu izstāde vai suņu paraugdemonstrējumi:

13.1. izglītības iestāžu teritorijās;

13.2. kultūras iestāžu teritorijās;

13.3. daudzdzīvokļu māju pagalmos;

13.4. parkos, publiskos dārzos, skvēros.

14. Sunim bez pavadas aizliegts atrasties daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās.

III. Klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršana

15. Dobeles novada teritorijā klaiņojošo mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu saskaņā ar normatīvajos aktos un noslēgtā līguma noteikto kārtību organizē un nodrošina pašvaldības izvēlēta persona (-as), kas specializējusies konkrētu pakalpojumu sniegšanā. Pakalpojuma sniedzējs nodrošina izķerto klaiņojošo un konfiscēto mājas (istabas) dzīvnieku izmitināšanu dzīvnieku izolatorā vai patversmē.

16. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu mājas (istabas) dzīvnieku jāziņo mutiski vai rakstiski Dobeles novada pašvaldības policijai, kas, izvērtējot situāciju par saņemto informāciju, paziņo personai, ar kuru pašvaldība ir noslēgusi līgumu par mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nogādāšanu veterinārajā praksē, dzīvnieku izolatorā vai patversmē.

17. Gadījumā, ja dzīvnieku ķērājs identificē noķerto mājas (istabas) dzīvnieku, tad tas informē īpašnieku vai turētāju par tā atrašanās vietu.

18. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs izņem mājas (istabas) dzīvnieku no dzīvnieku izolatora, uzrādot mājdzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, un sedz izmaksas, kas saistītas ar mājas (istabas) dzīvnieka izmitināšanu un aprūpi, saskaņā ar pakalpojuma sniedzēja sniegto aktuālo cenrādi.

IV. Administratīvie pārkāpumi un kompetence administratīvā pārkāpuma procesā

19. Par noteikumu 7. punktā minēto prasību neievērošanu fiziskajai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

20. Par noteikumu 8. punktā minēto prasību neievērošanu fiziskajai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

21. Par noteikumu 10. punktā minēto prasību neievērošanu fiziskajai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

22. Par noteikumu 11. punktā minēto prasību neievērošanu fiziskajai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

23. Par noteikumu 13. punktā minēto prasību neievērošanu fiziskajai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

24. Par noteikumu 14. punktā minēto prasību neievērošanu fiziskajai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

25. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumos paredzētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Dobeles novada pašvaldības policija. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata pašvaldības Administratīvā komisija.

V. Noslēguma jautājums

26. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis
Dobeles novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 7 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Dobeles novada administratīvajā teritorijā"
paskaidrojuma raksts
Sadaļas nosaukumsSadaļas paskaidrojums
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums.1.1. Saistošo noteikumu mērķis ir ar ārējo normatīvo aktu noteikt tiesisko regulējumu – mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumus, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, dzīvnieku īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus, pašvaldības veikto kontroli par noteikumu izpildi, atbildību par noteikumu pārkāpumiem, pašvaldības institūciju, kas veic noteikumu par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli Dobeles novada administratīvajā teritorijā.

Lai regulējums būtu saistošs visām fiziskām un juridiskām personām Dobeles novada teritorijā – tas nosakāms tikai ar ārēju normatīvu aktu.

1.2. Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu un veikto administratīvi teritoriālo reformu ar 2021. gada 1. jūliju ir izveidota jauna administratīvi teritoriālā vienība – Dobeles novads, kurā apvienoti Auces, Dobeles un Tērvetes novadi un izveidota jauna publiskā persona – Dobeles novada pašvaldība.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Līdz ar to Dobeles novada administratīvajā teritorijā vairs nav spēkā regulējuma, kas ar ārēju normatīvo aktu noteiktu tiesisko regulējumu, kas nodrošinātu mājas (istabas) dzīvnieku turēšana, un ir nepieciešams apstiprināt jaunus saistošos noteikumus Dobeles novadā Nr. 7 "Par mājas (istabas) dzīvnieku un lauksaimniecības dzīvnieku turēšanu Dobeles novada administratīvajā teritorijā " (turpmāk – Noteikumi).

No 2023. gada 1. janvāra spēkā stājās Pašvaldību likums. Noteikumi izstrādāti un izdoti atbilstoši spēkā esošajam regulējumam.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu.2.1. Noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – noteikumu izpilde notiks pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros:

2.1.1. ieņēmumu daļa nav precīzi aprēķināma, jo atkarīga no iekasētajiem naudas sodiem;

2.1.2. nav attiecināms uz izdevumu daļu;

2.1.3. nav paredzēta ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā.

2.2. Nav nepieciešami papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekmi uz konkurenci.3.1. Sociālā ietekme – uzlabosies dzīvnieku labturība.

3.2. Ietekme uz vidi – noteikumu pieņemšana sekmēs vides sakārtošanas nodrošināšanu.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināms. Noteikumi neatstās tiešu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām.4.1. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumos paredzētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Dobeles novada pašvaldības policija.

4.2. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Dobeles novada pašvaldības Administratīvā komisija.

4.3. Nav paredzētas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

4.4. Papildus izmaksas attieksies tikai uz tām fiziskām un juridiskām personām, kuras būs pārkāpušas noteikumu prasības un kurām būs piemērots administratīvais sods – naudas sods.

4.5. Izsludinātie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem5.1. Noteikumi ir izstrādāti pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšanai.

5.2. Noteikumu izpilde notiks iesaistot esošos cilvēkresursus. Pašvaldībā papildus institūcijas un štata vietas netiks radītas.

6. Izpildes nodrošināšanaDobeles novada teritorijā klaiņojošo mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu, saskaņā ar normatīvajos aktos un noslēgtā līguma noteikto kārtību, organizē un nodrošina pašvaldības izvēlēta persona (-as), kas specializējušies konkrētu pakalpojumu sniegšanā. Pakalpojuma sniedzējs nodrošina izķerto klaiņojošo un konfiscēto mājas (istabas) dzīvnieku izmitināšanu dzīvnieku izolatorā vai patversmē.
7. Prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana.Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un tās rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām.8.1. Noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar to izpildes nodrošināšanā iesaistītajām institūcijām.

8.2. Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

8.3. Noteikumu projekts bija publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.dobele.lv no 2023. gada 23. janvāra līdz 2023. gada 6. februārim.

8.4. Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemti sabiedrības viedokļi.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis
12.05.2023