Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Dobeles novada domes saistošie noteikumi Nr. 9

2023. gada 30. martā

Grozījumi Dobeles novada domes saistošajos noteikumos Nr. 9 "Par sociālajiem pakalpojumiem Dobeles novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Dobeles novada domes
2023. gada 30. marta lēmumu Nr. 111/5 (prot. Nr. 5)

Izdoti saskaņā ar
 Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta trešo daļu, Invaliditātes likuma 12. panta 6.2 daļu

Izdarīt Dobeles novada domes 2022. gada 24. februāra saistošajos noteikumos Nr. 9 "Par sociālajiem pakalpojumiem Dobeles novadā" (turpmāk tekstā - saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. panta trešo daļu, Invaliditātes likuma 12. panta 6.2 daļu."

2. Izteikt saistošo noteikumu 105. punktu šādā redakcijā:

"105. Par noteikumu 6.4., 6.5., 6.7., 6.8. un 6.10. apakšpunktā minētajiem Pakalpojumiem samaksu veic persona pati, personas apgādnieks un/vai Pašvaldība saskaņā ar noslēgto līgumu ar Pakalpojuma sniedzēju atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai."

3. Papildināt saistošos noteikumus ar 105.1 punktu šādā redakcijā:

"105.1 Noteikumu 6.4. apakšpunktā minēto pakalpojumu par Pašvaldības budžeta līdzekļiem piešķir personai, kurai ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss, kurai nav likumīgā apgādnieka vai likumīgajam apgādniekam ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss."

4. Papildināt saistošos noteikumus ar 108.1 punktu šādā redakcijā:

"108.1 Lēmumu par piešķirtā sociālā pakalpojuma sniegšanas pārtraukšanu Dienests pieņem, ja:

108.1 1. persona apdraud citu personu veselību, dzīvību;

108.1 2. persona pārkāpj vai nepilda ar sociālo pakalpojumu sniedzēju noslēgtā līguma saistības;

108.1 3. persona bez attaisnojoša iemesla nepilda līdzdarbības pienākumus, ja tādi noteikti sociālā pakalpojuma saņemšanai;

108.1 4. personai vairs nav nepieciešams sociālais pakalpojums;

108.1 5. sociālais pakalpojums tiek nomainīts ar citu sociālo pakalpojumu veidu;

108.1 6. persona vai viņas likumiskais pārstāvis rakstiski lūdz pārtraukt sociālā pakalpojuma sniegšanu;

108.1 7. beidzies lēmumā noteiktais sociālā pakalpojuma sniegšanas termiņš;

108.1 8. persona vairs neatbilst sociālā pakalpojuma saņemšanas nosacījumiem;

108.1 9. persona izcieš sodu ieslodzījuma vietā;

108.1 10. ja persona maina deklarēto vai faktisko dzīvesvietu ārpus Dobeles novada administratīvās teritorijas (izņemot, ja persona saņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā);

108.1 11. citos normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos."

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis

 

Dobeles novada pašvaldības domes saistošo noteikumu Nr. 9 "Grozījumi Dobeles novada domes saistošajos noteikumos Nr. 9 "Par sociālajiem pakalpojumiem Dobeles novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Ar saistošajiem noteikumiem Nr. 9 "Grozījumi Dobeles novada domes saistošajos noteikumos Nr. 9 "Par sociālajiem pakalpojumiem Dobeles novadā" tiks grozīti Dobeles novada domes saistošie noteikumi Nr. 9 "Par sociālajiem pakalpojumiem Dobeles novadā" (turpmāk - noteikumi).

1.2. Noteikumu grozījumi ir nepieciešami:

1.2.1. lai noteiktu to personu loku, kurām pakalpojums "Aprūpe mājās" tiek piešķirts par Pašvaldības budžeta līdzekļiem;

1.2.2. lai noteiktu, kādos gadījumos tiek pārtraukta sociālā pakalpojuma sniegšana;

1.2.3. lai precizētu noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu. Ar saistošajiem noteikumiem tiek svītrota atsauce uz Ministru kabineta 2003. gada 25. maija noteikumu Nr. 275 "Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta" 6. punktu, kas nosaka, ka Pašvaldība atbilstoši finansiālajām iespējām var noteikt klientam citu (labvēlīgāku) samaksas kārtību par pakalpojumu. Pašvaldības ieskatā šī norma nepiešķir tiesību pašvaldībai izdot saistošos noteikumus.

1.3. Ar noteikumu grozījumiem tiek precizēta sociālā pakalpojuma "Aprūpe mājās" piešķiršana par Pašvaldības budžeta līdzekļiem, kā arī noteikts, kādos gadījumos Sociālais dienests pieņem lēmumu par sociālā pakalpojuma sniegšanas pārtraukšanu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu - noteikumu izpilde notiks pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros.

2.2. Nav nepieciešami papildu resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, lai nodrošinātu noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Sociālā ietekme - ar saistošajiem noteikumiem tiek noteikta konkrēta mērķgrupa, kas saņems Pašvaldības apmaksātu pakalpojumu "Aprūpe mājās".

3.2. Ietekme uz vidi- nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību - vērtējama kā pozitīva, jo personai, saņemot pakalpojumu "Aprūpe mājās", tiek samazināti atsevišķu saslimšanu riski.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - nav attiecināms.

3.5. Ietekme uz konkurenci - nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Kontroli par noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošina Dobeles novada Sociālais dienests. Papildu administratīvās procedūras nav paredzētas.

4.2. Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Dobeles novada domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

4.3. Nav paredzētas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

4.4. Izsludinātie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai, norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Noteikumi ir izstrādāti pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšanai.

5.2. Noteikumu izpilde notiks, iesaistot esošos cilvēkresursus.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Pašvaldībā papildu institūcijas un štata vietas netiks radītas.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai, un tās rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar to izpildes nodrošināšanā iesaistītajām institūcijām.

8.2. Sabiedrības līdzdalības veids - informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

8.3. Noteikumu projekts bija publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.dobele.lv no 2023. gada 28. februāra līdz 2023. gada 14. martam.

8.4. Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemts sabiedrības viedoklis.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis

28.04.2023