Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 157

Rīgā 2023. gada 4. aprīlī (prot. Nr. 17 7. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 22. novembra noteikumos Nr. 740 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 6. komponentes "Likuma vara" 6.3. reformu un investīciju virziena "Publiskās pārvaldes modernizācija" 6.3.1. reformas "Publiskās pārvaldes modernizācija" 6.3.1.4.i. investīcijas "Nevalstisko organizāciju izaugsme sociālās drošības pārstāvniecībā un sabiedrības interešu uzraudzībā" īstenošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību
19.3 panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2022. gada 22. novembra noteikumos Nr. 740 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 6. komponentes "Likuma vara" 6.3. reformu un investīciju virziena "Publiskās pārvaldes modernizācija" 6.3.1. reformas "Publiskās pārvaldes modernizācija" 6.3.1.4.i. investīcijas "Nevalstisko organizāciju izaugsme sociālās drošības pārstāvniecībā un sabiedrības interešu uzraudzībā" īstenošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 228. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Investīcijas finansējuma saņēmēji ir tiesību subjekti, kas reģistrēti Uzņēmumu reģistra vestajā biedrību un nodibinājumu reģistrā (izņemot politiskās partijas, arodbiedrības, reliģiskās organizācijas un biedrības, kuru statūtos noteiktais darbības mērķis vai joma ir daudzdzīvokļu ēku apsaimniekošana) (turpmāk - nevalstiskās organizācijas) un kas pārstāv vai paredz pārstāvēt sabiedrības vismazāk aizsargāto grupu intereses sociālās drošības jomā vai īsteno vai paredz īstenot sabiedrības interešu uzraudzību attiecībā uz ārvalstu investīciju un valsts budžeta finansējuma izlietojuma tiesiskumu, lietderību un efektivitāti."

2. Papildināt ar 9.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.9. pārbauda, vai projekta ietvaros piešķirtais atbalsts netiek izmantots saimnieciskajai darbībai."

3. Papildināt ar 15.1 punktu šādā redakcijā:

"15.1 Investīcijas ietvaros atbalsts netiek sniegts saimnieciskās darbības veikšanai."

4. Izteikt 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Projekta iesniedzējs, kas pretendē uz investīcijas finansējumu, iesniedz projekta iesniegumu, paredzot vismaz divu sadarbības partneru piesaisti, kuriem ir aktīva loma projekta darbību īstenošanā un izvirzīto mērķu sasniegšanā. Sadarbības partneru skaitu projekta īstenošanas laikā var palielināt, bet tas nemaina šo noteikumu 19. punktā ietverto projekta kopsummas aprēķinu un nepalielina projektam piešķirtā finansējuma apjomu, kā arī projekta īstenošanas laikā piesaistīto sadarbības partneru skaits nevar kļūt mazāks par sākotnējā projekta iesniegumā norādīto sadarbības partneru skaitu. Sadarbības partneris atbilst šo noteikumu 3. punktā minētā finansējuma saņēmēja nosacījumiem, un tam tiek piemēroti šo noteikumu 21. punktā norādītie izslēgšanas kritēriji, kā arī 22.1., 22.4., 22.5., 22.6., 22.21. un 22.23. apakšpunktā norādītie atbilstības kritēriji."

5. Izteikt 22.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.3. projekta iesniedzējs ir biedrība vai nodibinājums, kas reģistrēts Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra vestajā biedrību un nodibinājumu reģistrā (izņemot politiskās partijas, arodbiedrības, reliģiskās organizācijas un biedrības, kuru statūtos noteiktais darbības mērķis vai joma ir daudzdzīvokļu ēku apsaimniekošana) un kas nodrošina vai paredz nodrošināt sabiedrības vismazāk aizsargāto grupu interešu pārstāvniecību sociālās drošības jomā vai īsteno vai paredz īstenot sabiedrības interešu uzraudzību attiecībā uz ārvalstu investīciju un valsts budžeta finansējuma izlietojuma tiesiskumu, lietderību un efektivitāti;".

6. Papildināt ar 22.23. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.23. projekta ietvaros saņemtais atbalsts netiks izmantots saimnieciskajai darbībai."

7. Izteikt 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Projektu vērtēšanas komisija var noteikt projektu īstenošanas minimālos termiņus un pielāgot šo noteikumu 22. punktā minētos projektu atbilstības kritērijus (izņemot šo noteikumu 22.1., 22.3., 22.4., 22.5., 22.13., 22.15., 22.16., 22.21. un 22.23. minētos atbilstības kritērijus, kurus projektu vērtēšanas komisija nevar pielāgot vai grozīt), izstrādājot atlases nolikumu, tai skaitā paredzot tiesības projektu vērtēšanas komisijai atlases nolikumā noteikt tos kritērijus, kuru neizpildes gadījumā projekta iesniedzējam būs iespēja projektu precizēt, lai nodrošinātu pilnīgu šo noteikumu 10. punktā paredzēto investīcijas atskaites punktu un mērķa rādītāju sasniegšanu. Projektu vērtēšanas komisija ir tiesīga atdot projektu tā iesniedzējam precizējumu veikšanai vienu reizi. Ja arī pēc precizējumu veikšanas projekts neatbilst noteiktajiem atbilstības un kvalitātes kritērijiem, to noraida kā neatbilstošu atlases nolikuma prasībām. Pēc precizējumu veikšanas projekta iesniedzējs atkārtoti iesniedz projektu vadības informācijas sistēmā projektu atlases nolikumā paredzētajos termiņos."

8. Izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Projekta iesniedzējs kopā ar sagatavoto projekta iesniegumu atbalsta sniedzējam iesniedz apliecinājumu par savu atbilstību šo noteikumu 21. punktā, kā arī šo noteikumu 22.4., 22.5., 22.6., 22.7. un 22.23. apakšpunktā minētajiem kritērijiem, bet attiecībā uz sadarbības partneri - par tā atbilstību šo noteikumu 21. punktā, kā arī šo noteikumu 22.4., 22.5., 22.6. un 22.23. apakšpunktā minētajiem kritērijiem."

9. Svītrot 27. punktu.

10. Papildināt ar 36.1 punktu šādā redakcijā:

"36.1 Finansējuma saņēmējs un viņa sadarbības partneri nodrošina, ka investīcijas projekta izmaksas grāmatvedības uzskaitē ir nodalītas no saimnieciskās darbības izmaksām."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ministru prezidenta vietā ‒
finanšu ministrs A. Ašeradens

22.04.2023