Tiesību akts: spēkā esošs
Ogres novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 6/2023

Ogrē 2023. gada 30. martā (prot. Nr. 3; 82.)
Par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu
Izdoti saskaņā ar likuma
"Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju"
85. panta trešo daļu un 86. panta piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ogres novada administratīvajā teritorijā tiek:

1.1. ierosināta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšana;

1.2. informēti procesā iesaistīto nekustamo īpašumu īpašnieki, noskaidroti viņu viedokļi un pieņemts lēmums attiecībā uz funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu;

1.3. izvērtēti iesaistīto personu viedokļi, pārskatīta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala platība un robežas, ņemot vērā arī situāciju attiecīgajā kvartālā, un pieņemts lēmums attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu;

1.4. aprēķināta maksa par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu (izdevumi par organizatoriskajām un tehniskajām darbībām, kuras veicamas, lai pārskatītu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu);

1.5. tiek veikti maksājumi par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

2. Ogres novada administratīvajā teritorijā esošai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu nodrošina Ogres novada pašvaldības izveidota komisija (turpmāk – Komisija).

II. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosināšana un uzsākšana

3. Ierosinājumu pārskatīt dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu ierosinātājs (turpmāk – Iesniegums) iesniedz Ogres novada pašvaldības administrācijas klientu apkalpošanas centros vai attiecīgajā pagasta pārvaldē vai nosūta elektroniski uz pašvaldības e-pastu: ogredome@ogresnovads.lv.

4. Iesniegumam pievieno grafisko pielikumu, kurā norādītas vēlamās dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala robežas, kā arī Iesniegumam papildus pievieno dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, kas pieņemts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā.

5. Komisija nepieciešamības gadījumā var pieprasīt papildus dokumentus informācijas precizēšanai.

6. Pēc dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosinājuma saņemšanas Komisija:

6.1. izvērtē dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala un atlikušās zemes gabala platības izmantošanas iespējas, kā arī citu dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu robežu pārskatīšanas nepieciešamību attiecīgā kvartāla robežās;

6.2. ja tiek konstatēts, ka nepieciešams pārskatīt arī citus attiecīgā kvartāla robežās esošajām dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamos zemes gabalus, Komisija informē par to kvartāla robežās esošo dzīvojamo māju privatizēto objektu īpašniekus, zemes īpašniekus un attiecīgā kvartāla robežās esošo citu dzīvojamo māju pārvaldniekus;

6.3. paziņojumu par saņemto ierosinājumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu un par nepieciešamību pārskatīt arī citus attiecīgā kvartāla robežās esošos dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamos zemes gabalus publicē Ogres novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.ogresnovads.lv un nosūta rakstisku paziņojumu zemes gabalu īpašniekiem. Paziņojumā nosaka tiesības procesā iesaistītajām personām divu mēnešu laikā no paziņojuma publikācijas brīža pašvaldības tīmekļa vietnē izteikt savus apsvērumus par dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu;

6.4. izgatavo pārskatāmā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala kartogrāfisko pamatni, kas attēlo pašreizējo virszemes topogrāfisko situāciju, ņemot vērā dzīvojamās mājas privatizācijas uzsākšanas brīdī noteikto dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu;

6.5. aprēķina apbūves intensitātes un brīvās teritorijas rādītājus;

6.6. nepieciešamības gadījumā pieprasa viedokli no valsts un pašvaldības iestādēm, dzīvojamās mājas pārvaldnieka un citām institūcijām.

7. Pēc šo saistošo noteikumu 6.3. apakšpunktā noteiktā termiņa beigām Komisija izvērtē saņemtos iesniegumus un pieņem lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu vai ierosinājuma par dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas noraidīšanu.

8. Lēmums par zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu publicējams Ogres novada pašvaldības tīmekļvietnē www.ogresnovads.lv.

III. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala robežu pārskatīšanas izdevumu samaksas kārtība

9. Izdevumus, tai skaitā, ja Komisijas rīcībā nav situācijai atbilstošs detalizācijas plāns konkrētajam zemes gabalam vai nepieciešama papildu informācija no Valsts zemes dienesta kadastra datiem, vai cita papildu informācija, vai nepieciešama topogrāfiskā uzmērīšana, sedz ierosinātājs.

10. Administratīvos izdevumus, kas nepieciešami, lai pieņemtu lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu un noskaidrotu privatizēto objektu īpašnieku un zemes gabala īpašnieku viedokļus, sedz Ogres novada pašvaldība.

IV. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas pabeigšana

11. Pēc lēmuma par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu spēkā stāšanās, Komisija veic tiesisko un organizatoriski tehnisko darbību kopumu, kas nepieciešams dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala plāna projekta (turpmāk – Projekts) izstrādei.

12. Projekta priekšlikumu Komisija nosūta izvērtēšanai un viedokļa sniegšanai:

12.1. dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosinātājam;

12.2. dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas procesā iesaistītajām institūcijām;

12.3. zemes gabala īpašniekiem vai privatizēto objektu (dzīvokļu) īpašniekiem, kuri nav pārskatīšanas ierosinātāji.

13. Projekta priekšlikumu kopā ar paziņojumu par izvērtēšanas uzsākšanu ievieto Ogres novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.ogresnovads.lv.

14. Divu mēnešu laikā no projekta priekšlikuma nosūtīšanas iesaistītajām pusēm ir tiesības sniegt savu viedokli un argumentus par Komisijas piedāvāto projekta priekšlikumu. Pēc šī termiņa beigām Komisija apkopo saņemtos viedokļus un pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

14.1. par sagatavotā projekta virzīšanu apstiprināšanai Ogres novada pašvaldības domē (turpmāk – Dome);

14.2. par korekciju veikšanu izstrādātajā projektā atbilstoši saņemtajiem viedokļiem un koriģētā projekta virzīšanu apstiprināšanai Domē;

14.3. par jauna projekta izstrādāšanu un atkārtotu tā nodošanu izvērtēšanai un viedokļa sniegšanai.

15. Dome ar lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu apstiprina dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala plānu.

16. Ja Komisija konstatē, ka, nosakot dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu, ir iespējama zemes gabala reālā sadale izstrādājot zemes ierīcības projektu vai reālā sadale ir iespējama, izstrādājot detālplānojumu, tas tiek norādīts Domes lēmumā, un ierosinātāji, atbilstoši normatīvajiem aktiem ierosina zemes gabala sadalīšanu.

Ogres novada domes priekšsēdētājs E. Helmanis
Ogres novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 6/2023 "Par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Atbilstoši likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 85. panta trešajai daļai pašvaldība ar saistošajiem noteikumiem nosaka kārtību dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanai.

Saistošie noteikumi ir nepieciešami, lai izpildītu likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 85. pantā noteikto, kā arī, lai nodrošinātu Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā noteikto iespēju izbeigt piespiedu dalīto īpašumu un izveidot vienotu nekustamo īpašumu.

Šobrīd pašvaldībā nav saistošo noteikumu, kuros būtu noteikta kārtība dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanai, to neesamība kavē personu iesniegumu izskatīšanu.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību kādā:

1) tiek ierosināta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala robežu pārskatīšana;

2) tiek informēti zemes īpašnieki un privatizēto objektu īpašnieki (dzīvokļu īpašnieki), noskaidroti viņu viedokļi un argumenti, pieņemts lēmums attiecībā uz funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas uzsākšanu;

3) tiek izvērtēti iesaistīto personu viedokļi, pārskatīta mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platība un robežas, ņemot vērā arī situāciju attiecīgajā kvartālā, un pieņemts lēmums attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala robežu pārskatīšanu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanai netiek prognozēta būtiska finansiāla ietekme uz pašvaldības budžetu. Līdzekļi būs nepieciešami pašvaldības komisijas darba apmaksai, kas atkarīga no iesniegumu skaita un darba apjoma.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošo noteikumu projektam nav būtiskas sociālās ietekmes, ietekmes uz vidi un iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, vai uz konkurenci.
4. Informācija uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmPēc saistošo noteikumu spēkā stāšanās procesa ierosinātāji ar iesniegumu vēršas Ogres novada pašvaldības administrācijas Valsts un pašvaldību vienotajā klientu apkalpošanas centrā, pagastu pārvaldēs vai nosūta uz pašvaldības oficiālo e-pasta adresi, lai uzsāktu dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

Saņemtie iesniegumi tiek nodoti izskatīšanai pašvaldības izveidotai komisijai.

Šajos saistošajos noteikumos netiek noteikta maksa par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošo noteikumu izstrādes nepieciešamību nosaka likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 85. panta trešā daļa.

Saistošo noteikumi izpildei nepieciešamās darbības veic Ogres novada pašvaldības izveidota komisija, kuras sastāvā, neveidojot jaunas darba vietas, tiek iekļauti Ogres novada pašvaldības Centrālās administrācijas darbinieki.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanaSaistošo noteikumi izpildei nepieciešamās darbības galvenokārt nodrošina Ogres novada pašvaldības izveidota komisija, izskatot iesniegumus, tos izvērtējot, nosūtot nepieciešamos paziņojumus, sagatavojot nepieciešamos dokumentus, noskaidrojot viedokļus, sagatavojot pašvaldības domes lēmumu projektus.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa (dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanai) sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Saistošajos noteikumos paredzētā kārtība ir piemērota likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju85. panta trešā daļa noteiktā mērķa (dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanai) sasniegšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai 2023. gada 9. februārī saistošo noteikumu projekts publicēts pašvaldības mājaslapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļus un priekšlikumus par saistošo noteikumu projektu rakstveidā varēja iesniegt līdz 2023. gada 23. februārim.

Noteiktajā termiņā tika saņemts viens priekšlikums – paredzēt termiņu gan iesaistītajām pusēm iepazīties ar priekšlikumu un sniegt savu viedokli un argumentus, gan arī termiņu komisijai – izvērtēšanai un lēmumu pieņemšanai – vienu mēnesi (konkrēti 6. punkta 3. apakšpunktā, 7. punktā un 14. punktā).

Izvērtējot iesniegto priekšlikumu, tika konstatēts, ka saskaņā likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju85. panta ceturto daļu, Pašvaldība lēmumu attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu pieņem ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no dienas, kad saņemts iesniegums par pārskatīšanas ierosināšanu. Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, iestādes kapacitāti un iespējamo izskatāmo iesniegumu daudzumu, lēmuma pieņemšanai nepieciešamo veicamo darbību izpildes termiņi ir pieskaņoti normatīvajā aktā noteiktajam lēmuma pieņemšanas termiņam, pie tam šis ir lēmums, kurš ietekmēs ilgtermiņā personām piederošā nekustamā īpašuma uzturēšanu un apsaimniekošanu, tādējādi divi mēneši ir saprātīgs termiņš apsvērumu izdarīšanai un viedokļa izteikšanai un nav nepieciešams noteikt citus termiņus.

Ņemot vērā minēto, izvērtējot lietderības apsvērumus, tiesiskus un faktiskus apstākļus, personas iesniegtais priekšlikums netika atbalstīts un saistošie noteikumi iesniegti izskatīšanai aktuālā redakcijā bez izmaiņām.

Ogres novada domes priekšsēdētājs E. Helmanis
06.04.2023