Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 5/23

Smiltenē 2023. gada 22. februārī

Grozījumi Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 13/22 "Par Smiltenes novada pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai"

Apstiprināti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2023. gada 22. februāra lēmumu Nr. 82 (prot. Nr. 3, 42. §)

Izdoti saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma
 6. panta sesto daļu

Izdarīt Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 13/22 "Par Smiltenes novada pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 107. nr.) šādus grozījumus:

1. izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Viena nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai šo saistošo noteikumu 19.1.-19.5. punktā noteiktajām prioritātēm pašvaldības līdzfinansējums tiek noteikts 90 % apmērā no pieslēguma būvniecības izmaksām, bet ne vairāk kā 1200 euro.";

2. izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Viena nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai šo saistošo noteikumu 19.1.-19.5. punktā noteiktajām prioritātēm pašvaldības līdzfinansējums tiek noteikts 90 % apmērā no pieslēguma būvniecības izmaksām, bet ne vairāk kā 1200 euro.";

3. izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Ja viens nekustamais īpašums vienlaikus tiek pieslēgts gan centrālās kanalizācijas, gan centrālās ūdensapgādes sistēmai, šo saistošo noteikumu 19.1.-19.5. punktā noteiktajām prioritātēm pašvaldības līdzfinansējums tiek noteikts 90 % apmērā no pieslēguma būvniecības izmaksām, bet ne vairāk kā 2000 euro.";

4. izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Līdzfinansējums tiek izmaksāts saskaņā ar Smiltenes novada pašvaldības pieņemto lēmumu pēc:

24.1. noslēgtā līguma ar sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēju par ūdensapgādes un/vai kanalizācijas pakalpojuma saņemšanu iesniegšanas Smiltenes novada pašvaldībā;

24.2. attaisnoto maksājumu dokumentu (līgumu, čeku, rēķinu, maksājumu uzdevumu u.c.), kas apliecina izdevumus par šo saistošo noteikumu 6. punktā norādītajiem darbiem, iesniegšanas Smiltenes novada pašvaldībā.;

24.3. ar pašvaldības domes lēmumu izveidotās komisijas atzinuma par saņemto dokumentu atbilstību līdzfinansējuma izmaksai.";

5. papildināt saistošos noteikumus ar 26.1 punktu šādā redakcijā:

"26.1 Ar pašvaldības domes lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu 2022. gadā atbalstīto ūdensapgādes un/vai kanalizācijas izvada sistēmu pieslēgumu izbūvi jāpabeidz ne vēlāk kā 2023. gada 31. jūlijā.".

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja
vietniece kultūras un sociālajos jautājumos A. Harju

 

Saistošo noteikumu Nr. 5/23 "Grozījumi Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 13/22 "Par Smiltenes novada pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir palielināt pašvaldības līdzfinansējuma apmēru prioritātei "pieslēgums nekustamam īpašumam, kura īpašnieks ir fiziska persona, ja pieslēgums daļēji jāizbūvē kā maģistrāle pa pašvaldības ielu", kā arī atrunāt, ka pirms līdzfinansējuma izmaksas jāsaņem atbildīgās komisijas atzinums par dokumentu atbilstību. Šāds regulējums samazinās problemātiku ar privātpersonu līdzekļu ieguldījumiem maģistrāļu izbūvē, ņemot vērā, ka maģistrāles pēc izbūves tiek nodotas pašvaldības kapitālsabiedrības īpašumā.

1.2. Saistošo noteikumi papildināti ar mērķis ir pagarināt izbūves termiņu 2022. gadā atbalstītajiem pieslēgumiem, jo uzsākot saistošo noteikumu piemērošanu tikai 2022. gada jūnijā objektīvi varēja izveidoties situācija, ka izbūves darbi nav paveicami saistošo noteikumu noteiktajā termiņā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Saistošo noteikumu īstenošanai ir netieša ietekme uz pašvaldības budžetu izdevumu daļā, proti, līdzfinansējuma piešķiršanai pieejamais kopējais finansējuma apmērs joprojām tiek noteikts apstiprinātā pašvaldības budžeta ietvaros, līdz ar to prioritātes noteikšana pati par sevi nepalielina apstiprināto budžetu, bet tās esamība palielina finansējuma nepieciešamību līdzfinansējuma piešķiršanai. Piemēram 2022. gada dati rāda, ka no 15 atbilstošiem pieteikumiem 6 jeb 40 % bija šī prioritāte, pēc saistošo noteikumu pieņemšanas šāda veida pieteikumi saņems divas reizes lielāku līdzfinansējumu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Saistošie noteikumi rada pozitīvu sociālo ietekmi uz pilsētu un ciemu, kuros ir nodrošināta centralizētā ūdensapgādes tīklu pieejamība, iedzīvotājiem, jo dos tiem iespēju saņemt atbalstu, lai pieslēgtos un uzsāktu lietot centralizēto ūdensapgādes sistēmu.

3.2. Galvenā saistošo noteikumu pozitīvā ietekme ir uz vidi, tās pakļautību potenciālam piesārņojuma riskam, jo palielinās centralizētajā notekūdeņu sistēmā novadīto notekūdeņu teritoriālais pārklājums.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Saistošo noteikumu piemērošanā privātpersona var vērsties pie Smiltenes novada pašvaldības Līdzfinansējuma nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai pieteikumu izvērtēšanas komisijas. Šie saistošie noteikumi nemaina iepriekš noteiktās privātpersonām veicamās darbības līdzfinansējuma pieprasīšanas un saņemšanas kontekstā, taču dod papildus iespēju pabeigt 2022. gadā uzsāktās izbūves un saglabāt līdzfinansējumu.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta 1. daļas 1. punktā noteiktās pašvaldību funkcijas izpildei. To īstenošanā tāpat kā līdz šim tiks iesaistīta Līdzfinansējuma nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai pieteikumu izvērtēšanas komisija un vides pārvaldības speciāliste, līdz ar to ietekme uz cilvēkresursiem netiek palielināta.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. Saistošo noteikumu izpildē iesaistītās institūcijas - Līdzfinansējuma nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai pieteikumu izvērtēšanas komisija un vides pārvaldības speciāliste.

6.2. Izpildes nodrošināšanai nav nepieciešami papildus cilvēkresursi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  7.1. Saistošie noteikumi ir samērīgi un neparedz liekas darbības mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Veiktas konsultācijas ar pašvaldības kapitālsabiedrību "Smiltenes NKUP", kas nodrošina ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu Smiltenes novadā un pārvalda maģistrālos tīklus.

8.2. Pēc saistošo noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta publicēšanas pašvaldības mājaslapā internetā www.smiltenesnovads.lv, saņemto priekšlikumu vai iebildumu apkopošanas, tos, izvērtējot lietderības apsvērumus, paredzēts iekļaut saistošajos noteikumos un izskatīt domes pastāvīgās komitejas sēdē.

8.3. Plānotais sabiedrības līdzdalības veids - priekšlikumu un iebildumu ievērtēšana pēc projekta publicēšanas pašvaldības mājaslapā pašvaldības tīmekļa vietnē www.smiltenesnovads.lv.

8.4. Sabiedrības viedokļa izteikšanas termiņš tika noteikts divas nedēļas no saistošo noteikumu publicēšanas dienas.

8.5. Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē par publicēto saistošo noteikumu projektu nav saņemti sabiedrības viedokļi, priekšlikumi vai iebildumi.

11.03.2023