Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Olaines novada domes saistošie noteikumi Nr. SN16/2022

Olainē 2022. gada 21. decembrī

Grozījumi Olaines novada domes 2021. gada 24. februāra saistošajos noteikumos Nr. SN3/2021 "Par pabalstu krīzes situācijā Olaines novadā"

Apstiprināti ar Olaines novada domes
2022. gada 21. decembra sēdes lēmumu (17. prot., 12.3. p.)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 36. panta sesto daļu

Izdarīt Olaines novada domes 2021. gada 24. februāra saistošajos noteikumos Nr. SN3/2021 "Par pabalstu krīzes situācijā Olaines novadā" šādus grozījumus:

1. izteikt 6. punkta 6.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.1. līdz vienai valstī noteiktai minimālai mēneša darba algai, ja mājsaimniecībā ir viena persona, un līdz divām valstī noteiktām minimālām mēneša darba algām, ja mājsaimniecībā ir vairākas personas, ar Sociālā dienesta lēmumu 10 darba dienu laikā pēc iesnieguma un dokumentu saņemšanas, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no krīzes situācijas rašanās dienas;";

2. izteikt 6. punkta 6.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.2. ar Olaines novada domes lēmumu, ja mājsaimniecībai nodarīto zaudējumu apmērs pārsniedz šo noteikumu 6.1. punktā noteikto pabalstu, pamatojoties uz atbilstošu institūciju izsniegtiem apliecinošiem dokumentiem par neparedzēto apstākļu radītiem zaudējumiem gadījumos, ja nepienākas cits valsts noteiktais pabalsts vai apdrošināšanas atlīdzība.".

Olaines novada domes priekšsēdētājs A. Bergs

 

Olaines novada domes 2022. gada 21. decembra saistošo noteikumu Nr. SN16/2022 "Grozījumi Olaines novada domes 2021. gada 24. februāra saistošajos noteikumos Nr. SN3/2021 "Par pabalstu krīzes situācijā Olaines novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums 1.1. Olaines novada domes 2021. gada 24. februāra saistošie noteikumi Nr. SN3/2021 "Par pabalstu krīzes situācijā Olaines novadā" (turpmāk - Noteikumi Nr. SN3/2021) nosaka Olaines novada pašvaldības pabalsta krīzes situācijā (turpmāk - pabalsts) apmēru, pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību, kā arī personas, kurām ir tiesības saņemt pabalstu.

1.2. Tā kā būtiski pieaugušas enerģijas un pārtikas cenas, kā arī palielinājušās pakalpojumu izmaksas, nepieciešams palielināt vienreizējā krīzes pabalsta, kas tiek piešķirts ar Sociālā dienesta lēmumu, apmēru, palielinot pabalstu līdz vienai valstī noteiktajai minimālajai mēneša darba algai, ja mājsaimniecībā ir viena persona, un līdz divām valstī noteiktajām minimālajām mēneša darba algām, ja mājsaimniecībā ir vairākas personas.

1.3. Ņemot vērā iepriekšminēto, ir sagatavots saistošo noteikumu projekts "Grozījumi Olaines novada domes saistošajos noteikumos Nr. SN3/2021 "Par pabalstu krīzes situācijā Olaines novadā"" (turpmāk - Saistošo noteikumu projekts).

2. Īss projekta satura izklāsts 2.1. Saistošo noteikumu grozījumi izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta sesto daļu.

2.2. Saistošie noteikumi precizē vienreizējā pabalsta krīzes situācijā apmēru pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanai ir nepieciešami papildu finanšu līdzekļi 5000 euro 2023. gada budžetā. Lai nodrošinātu Saistošo noteikumu projekta izpildi, nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai radīt jaunas darbavietas.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu projekts tiešā veidā neietekmē uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu projekts attiecas uz sociālo jomu. Pakalpojumu sniedz p/a "Olaines sociālais dienests". P/a "Olaines sociālais dienests" pieņemto lēmumu var apstrīdēt Olaines novada domē. Olaines novada domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Sabiedrība Saistošo noteikumu projekta izstrādāšanā netika iesaistīta, jo Saistošo noteikumu projekts neierobežo sabiedrības tiesības, bet uzlabo klientu dzīves kvalitāti.

Olaines novada domes priekšsēdētājs A. Bergs

31.12.2022