Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2027. gada 31. decembrī.
Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 58

Valmierā 2022. gada 28. jūlijā (prot. Nr. 14, 27. §)
Par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā
Izdoti saskaņā ar Zvejniecības likuma
10. panta piekto daļu

Precizēti ar Valmieras novada pašvaldības domes
29.12.2022. lēmumu Nr. 761
(prot. Nr. 24, 4. §)

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek organizēta licencētā makšķerēšana Burtnieka ezerā, Valmieras novadā.

2. Licencētā makšķerēšana Burtnieka ezerā tiek organizēta saskaņā ar Ministru kabineta noteiktajā kārtībā saskaņoto Valmieras novada pašvaldības nolikumu "Par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā" (pielikumā).

3. Saistošie noteikumi ir spēkā piecus gadus no spēkā stāšanās dienas.

4. Atzīt par spēku zaudējušiem Burtnieku novada pašvaldības 15.03.2017. saistošos noteikumus Nr. 4/2017 "Nolikums par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā".

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
Pielikums
Valmieras novada pašvaldības
28.07.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 58
"Par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā"

LATVIJAS REPUBLIKA

VALMIERAS NOVADA PAŠVALDĪBA


Nodokļu maksātāja reģistrācijas kods 90000043403, Lāčplēša iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201
Tālrunis 64207120, e-pasts: pasts@valmierasnovads.lv, www.valmierasnovads.lv

VALMIERAS NOVADA PAŠVALDĪBAS
NOLIKUMS
"Par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā"
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saskaņā ar Civillikuma 1102. pantu un I Pielikumu Burtnieka ezers pieder pie publiskajiem ūdeņiem, kuros zvejas tiesības pieder valstij. Burtnieka ezers atrodas Valmieras novadā Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā – ainavu aizsardzības zonā, kā arī daļēji dabas lieguma "Burtnieka ezera pļavas" dabas lieguma zonā.

2. Licencētā makšķerēšana Burtnieka ezerā ieviesta, lai samazinātu antropogēno slodzi un radītu labvēlīgus apstākļus dabas resursu ilgtspējīgai un saudzējošai izmantošanai, zivju resursu pavairošanai un aizsardzībai. Papildus tā paredzēta arī vietējo iedzīvotāju nodarbinātības dažādošanai un makšķerēšanas tūrisma veicināšanai.

3. Licencētā makšķerēšana tiek īstenota saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 799), Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 800).

4. Licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā organizē Valmieras novada pašvaldība (Lāčplēša iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201, nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr. 90000043403, tālr. 64207120, www.valmierasnovads.lv, e-pasta adrese: pasts@valmierasnovads.lv) (turpmāk – Pašvaldība).

II. Makšķerēšanas tiesības un pienākumi

5. Makšķerēšanas tiesību izmantošana:

5.1. nodarboties ar licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā ir tiesības jebkurai fiziskai personai, kura ievēro spēkā esošos MK noteikumus Nr. 800, šī nolikuma prasības un kura iegādājusies vai saņēmusi attiecīgu licenci;

5.2. licencētā makšķerēšana noteikta visā Burtnieka ezerā, ietverot Salacas upes iztekas daļu līdz Vecates tiltam (turpmāk – Burtnieka ezerā), kas ietilpst Pašvaldības administratīvajā teritorijā;

5.3. speciāli iezīmētās vietās (šī nolikuma 1. pielikums) šī nolikuma 26. punktā norādīto koordinātu punktu ierobežotajās Burtnieka ezera lieguma zonās aizliegts makšķerēt laika periodā no 1. maija līdz 15. jūnijam.

6. Makšķerēšanas noteikumi:

Licencētās makšķerēšana Burtnieka ezerā notiek saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 800 ar šādiem papildu ierobežojumiem:

6.1. vienā makšķerēšanas reizē un vienā diennaktī vienam makšķerniekam lomā atļauts paturēt līdakas un zandartus – 3 no katras sugas, izņemot šī nolikuma 9.4. apakšpunktā norādīto licenču īpašniekus, kuriem atļauta tikai balto zivju (šī nolikuma ietvaros par baltajām zivīm tiek uzskatītas raudas, plauži, pliči, vīķes, ķīši, ruduļi, līņi, karpas un karūsas) makšķerēšana;

6.2. izmantojot šī nolikuma 9.4. apakšpunktā norādīto licenci, kas ir paredzēta Burtnieka ezera zivju sugu sastāva uzlabošanai un pārmērīgi lielā balto zivju skaita samazināšanai, nav atļauta:

6.2.1. citu makšķerēšanas rīku, kas nav pludiņa vai grunts makšķere, kas aprīkota ar vienu vienžubura āķi, vai ziemas makšķere, kas aprīkota ar vienu mormišku, izmantošana;

6.2.2. mākslīgo ēsmu un ēsmas zivtiņu izmantošana;

6.2.3. makšķerēšana, izmantojot velcēšanas paņēmienu, bet ziemā – bļitkošana (žibulēšana);

6.2.4. līdaku, zandartu, zušu un asaru paturēšana lomā.

6.3. visu veidu licenču īpašniekiem aizliegts velcēt no laivas, kas aprīkota ar iekšdedzes dzinēju vai elektromotoru no 1. maija līdz 15. jūnijam.

7. Veicot makšķerēšanu no laivas, makšķerniekam ir pienākums ievērot Ministru kabineta 09.02.2016. noteikumus Nr. 92 "Noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos".

8. Lomu uzskaite veicama atbilstoši šī nolikuma IV nodaļai.

III. Makšķerēšanas licenču veidi, skaits un cenas

9. Licenču veidi:

Licenču veidi

Licenču skaits gadā

Maksa par 1 (vienu) licenci, t.sk. PVN 21 %

9.1. Mēneša licence makšķerēšanai Burtnieka ezerā no krasta*, no ledus vai no laivas, izņemot makšķerēšanu no laivas maija mēnesī

1000

15,00 euro

9.2. Maija mēneša vienas diennakts licence makšķerēšanai no laivas Burtnieka ezerā

3000

6,00 euro

9.3. Vienas diennakts licence makšķerēšanai Burtnieka ezerā no krasta*, no ledus vai no laivas, izņemot makšķerēšanu no laivas maija mēnesī

9000

3,00 euro

9.4. Gada bezmaksas licence balto zivju** makšķerēšanai Burtnieka ezerā no krasta*, no ledus vai no laivas, izņemot makšķerēšanu no laivas maija mēnesī

-

----------

9.5. Gada bezmaksas licence makšķerēšanai Burtnieka ezerā no krasta*, no ledus vai no laivas, izņemot makšķerēšanu no laivas maija mēnesī

500

----------

* Makšķerēšana no krasta paredz arī tiesības makšķerēt no ezerā izvietotas laipas vai iebrienot no krasta ūdenī.
** Par baltajām zivīm šī Nolikuma ietvaros tiek uzskatītas raudas, plauži, pliči, vīķes, ķīši, ruduļi, līņi, karpas un karūsas.

10. Kad izsniegts šī nolikuma 9.1.–9.3. apakšpunktos noteiktais licenču skaits, konkrētā veida licenču pārdošana attiecīgajā gadā tiek pārtraukta.

11. Šī nolikuma 9.4. un 9.5. apakšpunktā minētās bezmaksas licences tiek izsniegtas elektroniski, ievērojot šādus nosacījumus:

11.1. šī nolikuma 9.5. apakšpunktā minētās bezmaksas licences, iesniedzot pieteikumu šī nolikuma 14. punktā minētajās tīmekļvietnēs, var saņemt:

11.1.1. Burtnieka ezera krastu zemju īpašnieki un viņu ģimenes locekļi, bērni un pusaudži vecumā līdz 16 gadiem un personas, kuras ir vecākas par 65 gadiem, personas ar invaliditāti un politiski represētas personas;

11.1.2. personas, kas piedalās Pašvaldības rīkotajos zivju vai vēžu resursu un dabas aizsardzības un saglabāšanas pasākumos;

11.1.3. personas no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta I vai II invaliditātes grupa, un kurām saskaņā ar valstī īstenoto Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu ir piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība;

11.2. šī nolikuma 9.5. apakšpunktā minētās bezmaksas licences saņēmējam makšķerējot jābūt līdzi dokumentam, kas apliecina tiesības izmantot šo licenci;

11.3. šī nolikuma 9.4. apakšpunktā minētās bezmaksas licences izsniedzamas jebkuram makšķerniekam bez vecuma vai cita veida ierobežojuma.

11.4. pēc šī nolikuma 9.5. apakšpunktā noteiktā licenču kopējā limita izmantošanas, papildu gada bezmaksas licences, izņemot šī nolikuma 9.4. apakšpunktā minētās bezmaksas licences, netiek izsniegtas un makšķerniekam vispārējā kārtībā jāiegādājas attiecīgajā termiņā derīga pilnas maksas licence.

IV. Lomu uzskaite

12. Visu veidu licenču īpašniekiem obligāti jāiesniedz loma pārskats licences iegādes vietā piecu dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām. Lomu pārskatu iesniedz arī gadījumos, ja loms nav gūts/ nav paturēts vai makšķerēšanas licence nav izmantota.

13. Ja makšķernieks nav iesniedzis lomu pārskatu šī nolikuma 12. punktā norādītajā termiņā, uz licencē norādīto tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi tiek nosūtīts paziņojums par nepieciešamību 14 dienu laikā iesniegt loma pārskatu. Ja minētajā termiņā loma pārskats nav iesniegts, Pašvaldība administratīvā pārkāpuma lietu nodod kompetentai iestādei, kura ir tiesīga izskatīt administratīvā pārkāpuma procesu.

V. Licenču noformēšana un realizācija

14. Licenču, tai skaitā bezmaksas licenču, realizācija notiek elektroniski. Informācija par licenču pārdošanas un iesniegšanas tīmekļvietnēm pieejama un regulāri tiek atjaunota tiešsaistē vietnes www.valmierasnovads.lv sadaļā "Novads"–"Vide"–"Ūdeņi".

15. Visās licencēs tiek uzrādīts – licences veids, kārtas numurs, cena, derīguma termiņš, ūdenstilpes nosaukums, ziņas par Pašvaldību, licences saņēmējs un tā personas kods, tālruņa numurs un saziņai izmantojamā elektroniskā pasta adrese un licences izsniegšanas datums.

16. Vienai personai vienlaikus drīkst būt ne vairāk par trīs aktīvām licencēm (katra licence atšķirīgam termiņam) bez iesniegta loma pārskata, neskaitot gada bezmaksas licenci, kura vienai personai var būt tikai viena.

17. Katra licencētās makšķerēšanas dalībnieka pienākums ir iepazīties ar šo nolikumu un pildīt tā prasības, ko viņš apliecina, veicot atzīmi, iegādājoties vai saņemot licenci elektroniski.

18. Makšķerēšanai neizmantoto licenču maksa makšķerniekiem netiek atgriezta.

VI. Makšķerēšanas sacensības

19. Gada laikā Burtnieka ezerā var tikt rīkotas ne vairāk kā 10 makšķerēšanas sacensības, kurās piedalās makšķernieki, kas iegādājušies šī nolikuma 9.3. apakšpunktā minētās licences, izņemot maija mēnesi, kurā sacensības nevar notikt.

20. Balto zivju makšķerēšanas sacensību skaits netiek ierobežots, tai skaitā tās ar attiecīgiem makšķerēšanas rīkiem var notikt arī maija mēnesī, kā arī makšķerēšanas sacensību dalībnieks sacensībās var piedalīties, izmantojot šī nolikuma 9.4. apakšpunktā minēto licenci.

21. Makšķerēšanas sacensību nolikumu sacensību organizētājs saskaņo ar Pašvaldību, Valsts vides dienestu un Dabas aizsardzības pārvaldi. Sacensību organizētāji ne vēlāk kā 40 darba dienas pirms attiecīgo sacensību norises iesniedz Pašvaldībā iesniegumu (šī nolikuma 2. pielikums) un sacensību nolikumu drukātā vai elektroniskā formātā. Pašvaldība pieņem lēmumu par nolikuma saskaņošanu 30 darba dienu laikā pēc tā reģistrēšanas Pašvaldībā.

VII. No licencēm iegūto līdzekļu izlietojums

22. No licenču realizācijas Burtnieka ezerā iegūtās kopējās summas 20 % Pašvaldība ieskaita valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas veidošanai, sadalot summu divās daļās un veicot pārskaitījumu reizi pusgadā (līdz 10. jūlijam par pirmo pusgadu un līdz 10. janvārim par otro pusgadu).

23. 80 % līdzekļu no pārdotajām licencēm tiek ieskaitīti Pašvaldības kontā, kurus tā izmanto zivju resursu pavairošanai vai zivju nārsta vietu rekultivācijai (atjaunošanai), kā arī zivju resursu aizsardzības un makšķerēšanas kontroles pasākumiem, licencētās makšķerēšanas organizēšanai un tūrisma attīstībai Burtnieka ezerā.

24. Par iegūto līdzekļu sadali un izlietošanu Burtnieka ezerā ir atbildīga Pašvaldība. Pašvaldība divas reizes gadā līdz 15. janvārim un līdz 15. jūlijam iesniedz Lauku atbalsta dienestā pārskatu par licencēto makšķerēšanu saskaņā ar MK noteikumu Nr. 7991 pielikumu.

VIII. Pašvaldības pienākumi, vides aizsardzība

25. Papildu Ministru kabineta MK noteikumu Nr. 799 8. punktā minētajam, Pašvaldībai ir pienākums veikt makšķerēšanas vietu labiekārtošanu un sakopšanu.

26. Licencētās makšķerēšanas dalībniekiem ievērot Ministru kabineta 16.01.2007. noteikumu Nr. 60 "Dabas lieguma "Burtnieka ezera pļavas" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi" un Ministru kabineta 19.04.2011. noteikumu Nr. 303 "Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi" prasības, kā arī aizliegts makšķerēt speciāli iezīmētās vietās laika periodā no 1. maija līdz 15. jūnijam saskaņā ar 1. pielikumā esošo karti un sekojošām punktu koordinātām, kas secīgi savienojot ar iedomātu līniju veido šādas četrstūra formas lieguma zonas Burtnieka ezerā, kas dabā norobežotas ar oranžas krāsas bojām:

26.1. Rūjas sēris:

1) Platums: 57°45.515"Z; Garums: 25°14.339"A

2) Platums: 57°45.352"Z; Garums: 25°14.084"A

3) Platums: 57°45.458"Z; Garums: 25°13.719"A

4) Platums: 57°45.661"Z; Garums: 25°13.988"A

26.2. Kūkuris:

1) Platums: 57°43.015"Z; Garums: 25°15.059"A

2) Platums: 57°43.128"Z; Garums: 25°13.677"A

3) Platums: 57°43.480"Z: Garums: 25°13.326"A

4) Platums: 57°43.472"Z; Garums: 25°14.793"A

26.3. Ezerpriežu akmeņi:

1) Platums: 57°44.057"Z; Garums: 25°16.798"A

2) Platums: 57°44.073"Z; Garums: 25°16.712"A

3) Platums: 57°44.019"Z: Garums: 25°16.692"A

4) Platums: 57°44.006"Z; Garums: 25°16.778"A

26.4. Briedes paugurs:

1) Platums: 57°42.956"Z; Garums: 25°14.880"A

2) Platums: 57°42.814"Z; Garums: 25°14.599"A

3) Platums: 57°42.646"Z: Garums: 25°14.957"A

4) Platums: 57°42.766"Z; Garums: 25°15.176"A

26.5. Bauņu muižas sēris:

1) Platums: 57°45.456"Z; Garums: 25°11.863"A

2) Platums: 57°45.522"Z; Garums: 25°11.799"A

3) Platums: 57°45.503"Z: Garums: 25°11.683"A

4) Platums: 57°45.424"Z; Garums: 25°11.745"A

IX. Licencētās makšķerēšanas un vides aizsardzības prasību kontrole

27. Kontroli par licencētās makšķerēšanas un vides aizsardzības noteikumu ievērošanu Burtnieka ezerā veic Pašvaldības policijas darbinieki un Valsts vides dienests.

28. Šī nolikuma 27. punktā minēto institūciju amatpersonas ir tiesīgas pārbaudīt makšķernieku lomu un izmantotos makšķerēšanas rīkus Burtnieka ezerā, tā tiešā tuvumā un veikt citas darbības saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

X. Noslēguma jautājumi

29. Šī nolikuma darbības ilgums ir pieci gadi no spēkā stāšanās dienas.

XI. Nolikuma pielikumi

30. Licencētās makšķerēšanas vietas – Burtnieka ezera karte (1. pielikums).

31. Iesnieguma paraugs makšķerēšanas sacensību nolikuma saskaņošanai (2. pielikums).

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
1. pielikums
Valmieras novada pašvaldības nolikumam
"Par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā"
Licencētās makšķerēšanas vieta – Burtnieka ezers

2. pielikums
Valmieras novada pašvaldības
27.01.2022. nolikumam
"Par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā"
 
 

(iesniedzēja vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums)

  
 

(personas kods vai reģistrācijas numurs)

  
 

(adrese, juridiskā adrese)

  

/

 
 

(tālrunis)

 

(elektroniskā pasta adrese)

  
 

(juridiskās personas pārstāvja amats, vārds, uzvārds)

Valmieras novada pašvaldībai
Lāčplēša ielā 2, Valmierā,
Valmieras novadā, LV-4201

IESNIEGUMS

makšķerēšanas sacensību Burtnieka ezerā nolikuma saskaņošanai

Sacensību nosaukums: 
 
Organizators: 
 
Atbildīgā persona un kontaktinformācija: 
 

(vārds, uzvārds, telefona numurs)

 
Sacensību datums un laiks: 
 
Plānotais dalībnieku skaits: 
 
Sacensību apraksts: 
 
 
20____. gada ____._____________  
  

(paraksts*)

   * Dokumenta rekvizītus "paraksts" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2022. gada 28. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 58 "Par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus vienotus novada saistošos noteikumus.

Atbilstoši Zvejniecības likuma 10. panta piektajai daļai pašvaldība izdod saistošos noteikumus par licencēto makšķerēšanu tās administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu un licencētajām zemūdens medībām šajos ūdeņos paredzēta makšķerēšanas tiesību izmantošana ar īpašām atļaujām (licencēm).

Licencētā makšķerēšana sniedz papildu līdzekļus zivju krājumu pavairošanai un aizsardzībai, kā arī licencētās makšķerēšanas un ar to saistītā tūrisma attīstībai.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā no 2022. gada līdz 2027. gadam tiek organizēta licencētā makšķerēšana Burtnieka ezerā. Saistošajos noteikumos norādīti licenču veidi, skaits un maksa, licenču cenu atlaižu piemērošana, licenču noformējums, iegūto līdzekļu izlietojums, lomu uzskaite.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu80 % līdzekļu no pārdotajām licencēm tiek ieskaitīti Pašvaldības kontā, kurus tā izmanto zivju resursu pavairošanai vai zivju nārsta vietu rekultivācijai (atjaunošanai) saskaņā ar zinātniski pamatotām rekomendācijām, kā arī zivju resursu aizsardzības un makšķerēšanas kontroles pasākumiem, licencētās makšķerēšanas organizēšanai un tūrisma attīstībai Burtnieka ezerā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāTiešas ietekmes nav.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmNolikumu ar 17.05.2022. atzinumu Nr. 4.1-2e/798/2022 saskaņojusi Zemkopības ministrija, ar 25.05.2022. atzinumu Nr. 30-1/117-e – Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR, ar 06.06.2022. atzinumu Nr. 2.3/1582/VI/2022 – Valsts vides dienests, bet ar 01.07.2022. atzinumu Nr. 3.15/756/2022-N10 – Dabas aizsardzības pārvalde.

Personas par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties Valmieras novada pašvaldībā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNotikušas konsultācijas ar makšķerniekiem, makšķerēšanas biedrību pārstāvjiem, vietējiem tūrisma uzņēmējiem.
Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
31.12.2022