Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 30.12.2022. - ... / Spēkā esošā
Ventspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 9

Ventspils novadā 2019. gada 27. decembrī (prot. Nr. 55, 11. §)
Par izglītojamo pārvadājumiem un braukšanas izdevumu kompensēšanas kārtību Ventspils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā
Sākotnējo konsolidēto redakciju sagatavojusi Ventspils novada dome,
un tajā ir iekļauti grozījumi, kas izdarīti ar šādiem oficiālajā izdevumā
"Latvijas Vēstnesis" nepublicētiem saistošajiem noteikumiem:
 29.10.2020. saistošajiem noteikumie Nr. 14 (sēdes prot. Nr. 73, 4. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija "Braukšanas maksas atvieglojuma noteikumi" 17. punktu
(Ventspils novada domes 22.12.2022. saistošo noteikumu Nr. 24 redakcijā, kas piemērojami ar 01.01.2023.)
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi "Par izglītojamo pārvadājumiem un braukšanas izdevumu kompensēšanas kārtību Ventspils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā", turpmāk tekstā – noteikumi, nosaka kārtību un apmēru, kādā Ventspils novada pašvaldība, turpmāk – pašvaldība, sedz braukšanas izdevumus izglītojamajiem un nodrošina izglītojamo pārvadājumus novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

II. Izglītojamo loks, kam nodrošina transportu vai kompensē transporta izdevumus

2. Pašvaldība kompensē braukšanas izdevumus sabiedriskā transporta pakalpojumiem vai nodrošina ar izglītojamā nokļūšanu izglītības iestādē un atpakaļ dzīvesvietā saistīto izdevumu kompensāciju:

2.1. izglītojamajiem, kuri mācās novada pašvaldības izglītības iestādē, izņemot gadījumus, ja izglītojamā dzīvesvieta atrodas novada pašvaldības organizēto pārvadājumu maršrutu zonā;

2.2. ja izglītojamais piedalās starpnovadu, reģionālajās vai valsts olimpiādēs, konkursos un netiek nodrošināts pašvaldības transports;

2.3. ja izglītojamo pārvadājumus veic pati privātpersona vai personas likumiskais pārstāvis:

2.3.1. vietās, kur nav pieejams sabiedriskais vai pašvaldības organizētais transports izglītojamo pārvadājumiem;

2.3.2. ja sabiedriskā transporta pakalpojumi notiek mācību procesam neatbilstošos laikos;

2.3.3. ja attālums līdz tuvākajai izglītības iestādei vai sabiedriskā transporta pakalpojuma pieturvietai pa ceļu veicamā attālumā pārsniedz trīs kilometrus.

(Grozīts ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

3. (Svītrots ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

4. (Svītrots ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

5. Pašvaldība izglītojamam kompensē braukšanas izdevumus par braucieniem no deklarētās dzīvesvietas līdz izglītības iestādei ārpus pašvaldības administratīvās teritorijas un atpakaļ, ja izglītojamam ar valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu nepieciešams vispārējo izglītību iegūt pēc izglītības programmas, kura novada izglītības iestādēs netiek īstenota.

6. Gadījumos, kas nav atrunāti šajos noteikumos, lēmumu par izglītojamo transporta izdevumu kompensēšanu pieņem Ventspils novada domes Sociālā, izglītības, kultūras un sporta komiteja.

III. Pašvaldības izglītojamo pārvadājumu maršrutu plānošana

7. Izglītojamo pārvadājumu maršrutus izstrādā pašvaldības Izglītības pārvalde sadarbībā ar izglītības iestādes administrāciju, tai skaitā ņemot vērā informāciju par izglītojamo deklarētajām dzīves vietām, pēc iespējas, ievērojot šādus principus:

7.1. nedublē atbilstošā laikā kursējoša sabiedriskā transporta pakalpojuma maršrutu uz tuvāko izglītības iestādi;

7.2. nedublē pašvaldības pārvadājumu maršrutus uz dažādām izglītības iestādēm.

8. Pārvadājumu maršruti atbilstoši saņemtajiem personu likumisko pārstāvju iesniegumiem tiek pārskatīti līdz attiecīgā mācību gada 1. septembrim un apstiprināti Ventspils novada domes Sociālā, izglītības, kultūras un sporta komitejā.

(Grozīts ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

IV. Izglītojamo pārvadājumu nodrošināšana

9. Pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvojošo izglītojamo pārvadājumus veic:

9.1. sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējs;

9.2. pašvaldības pārvadājumu sniedzējs, kas veic izglītojamo pārvadājumus uz izglītības iestādi un atpakaļ vietās, kur nav iespējams izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus;

9.3. privātais transportlīdzekļa vadītājs 2.3. punktā minētajos gadījumos.

10. Pašvaldības transportā tiek nodrošināta pavadošās personas pārvadāšana izglītojamam, kurš apgūst obligāto pirmsskolas izglītības programmu.

11. Nokļūšanai citas pašvaldības izglītības iestādē izglītojamais var izmantot pašvaldības organizētos izglītojamo pārvadājumus.

V. Braukšanas izdevumu kompensācijas apjoms

12. Pašvaldība sava budžeta ietvaros sedz izglītojamo sabiedriskā transporta izmaksas, pamatojoties uz privātpersonas vai personas likumiskā pārstāvja iesniegumu.

(Grozīts ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

13. Pašvaldība kompensē ar izglītojamo nogādi pašvaldības izglītības iestādē saistītos autotransporta izdevumus saskaņā ar privātpersonas vai personas likumiskā pārstāvja iesniegumu šo noteikumu 2.3. apakšpunktā minētajos gadījumos šādā apmērā:

13.1. vienu reizi mēnesī par iepriekšējo periodu pēc formulas K=(2c*0,10)*d, kurā,

K – kompensācijas apmērs;

c – pa ceļu veicamais attālums kilometros līdz tuvākajai pašvaldības izglītības iestādei vai sabiedriskā transporta pieturai vai pašvaldības organizēto pārvadājumu pieturai;

d – faktiskais pašvaldības izglītības iestādi apmeklēto dienu skaits izglītojamajam iepriekšējā mēnesī;

0,10 – pašvaldības noteiktais tarifs EUR /km transporta pakalpojumu sniegšanai.

13.2. braukšanas izdevumu apmēru aprēķina neatkarīgi no pārvadājamo izglītojamo skaita vienā transportlīdzeklī par dienām, kad izmantots autotransports.

(Grozīts ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

14. Pašvaldība atmaksā izglītojamo ar I vai II invaliditātes grupu izdevumus par sabiedriskā transporta izmantošanu pavadošajai personai, kas saistīti ar šīs personas ierašanos izglītības iestādē, lai pēc mācībām pavadītu audzēkni līdz dzīvesvietai Ventspils novadā, vai atgriešanos savā dzīvesvietā pēc audzēkņa pavadīšanas līdz izglītības iestādei, ja izglītības iestāde atrodas citas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

15. Pašvaldība nesedz transporta izdevumus izglītojamo maršrutos, kuros tiek nodrošināts pašvaldības transports līdz izglītības iestādei un atpakaļ.

16. Pašvaldība kompensē braukšanas izdevumus pa dienām, kad izglītojamais apmeklē izglītības iestādi.

VI. Transporta izdevumu kompensācijas veidi un saņemšanas kārtība

17. Personas likumiskais pārstāvis vai privātpersona attiecīgajā pilsētas/pagasta pārvaldē iesniedz aizpildītu iesnieguma veidlapu, saskaņā ar noteikumu pielikumu, par attiecīgā transporta izdevumu segšanas veida piemērošanu:

17.1. personalizētas viedkartes saņemšanai, ja nokļūšanai pašvaldības izglītības iestādē izmanto sabiedrisko transportu, kurā ir iespējami norēķini ar viedkarti;

17.2. mēnešbiļetes saņemšanai, ja nokļūšanai pašvaldības izglītības iestādē izmanto sabiedrisko transportu, kurā izmantotas tiek mēnešbiļetes;

17.3. sabiedriskā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanai, ja nokļūšanai izglītības iestādē izmanto sabiedrisko transportu, kuros nav iespējami norēķini ar viedkartēm;

17.4. personiskā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanai, ja nokļūšanai pašvaldības izglītības iestādē un atpakaļ tiek izmantots personiskais transports.

(Grozīts ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

18. Braukšanas izdevumu kompensēšanas kārtība, izmantojot starppilsētu un reģionālās nozīmes maršrutu sabiedrisko transportu:

18.1. privātpersona vai personas likumiskais pārstāvis līdz nākamā mēneša 10. datumam iesniedz attiecīgajā pilsētas/pagasta pārvaldē iesniegumu un braukšanas biļetes par izglītojamā izmantoto sabiedrisko transportu, un izziņu par izglītības iestādes apmeklējumu iepriekšējā mēnesī, kuru paraksta konkrētās izglītības iestādes vadītājs;

18.2. braukšanas biļetes (nebojātas, bez labojumiem un svītrojumiem, kā arī skaidri salasāmu datumu un cenu) hronoloģiskā secībā pielīmē uz lapas, uz kuras norāda izglītojamā vārdu, uzvārdu, pašvaldības izglītības iestādi, maršrutu un biļešu izdevumu kopsummu cipariem un vārdiem;

18.3. pašvaldība kompensāciju par braukšanas izdevumiem pārskaita vienu reizi mēnesī 10 darba dienu laikā no iesnieguma un tā pamatojuma dokumentu saņemšanas par iepriekšējo mēnesi uz iesniegumā norādīto norēķinu kontu.

(Grozīts ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

19. Braukšanas izdevumu kompensēšanas kārtība, ja izglītojamo pārvadājumus veic pati privātpersona vai personas likumiskais pārstāvis:

19.1. privātpersona vai personas likumiskais pārstāvis iesniedz attiecīgajā pilsētas/pagasta pārvaldē iesniegumu par braukšanas izdevumu kompensāciju līdz tuvākajai sabiedriskā transporta vai pašvaldības pašpārvadājuma pieturai, vai pašvaldības izglītības iestādei par iepriekšējo mēnesi līdz nākamā mēneša 10. datumam;

19.2. kompensāciju par braukšanas izdevumiem privātpersonai vai personas likumiskajam pārstāvim, kas veic izglītojamo pārvadājumus vienā transporta līdzeklī, pārskaita vienu reizi mēnesī 10 darba dienu laikā no iesnieguma un tā pamatojuma dokumentu saņemšanas par iepriekšējo mēnesi uz iesniegumā norādīto norēķinu kontu vai izmaksā skaidrā naudā attiecīgajā pilsētas/pagasta pārvaldē.

(Grozīts ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

20. (Svītrots ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

21. Attiecīgajai pilsētas/pagasta pārvaldei ir tiesības izskatīt un apmaksāt braukšanas izdevumus par ilgāku periodu kā iepriekšējais mēnesis tā paša budžeta gada ietvaros, ja iesniegumā ir norādīti objektīvi apstākļi, kas kavēja privātpersonai vai personas likumiskajam pārstāvim iesniegumu un tā pamatojuma dokumentus iesniegt šo noteikumu 18.1. un 19.1. apakšpunktā noteiktajā termiņā.

(Grozīts ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

22. Norēķini par decembra mēnesi tiek veikti kalendārā gada ietvaros pēc iesnieguma par braukšanas izdevumu kompensāciju saņemšanas.

VII. Lēmumu pieņemšanas un apstrīdēšanas kārtība

23. Attiecīgās pilsētas/pagasta pārvaldes vadītājs privātpersonas vai personas likumiskā pārstāvja iesniegumu par braukšanas izdevumu kompensāciju un tam pievienotos pamatojuma dokumentus braukšanas izdevumu kompensēšanai izskata 10 (desmit) darba dienu laikā, par ko tiek izdarīta apstiprinājuma atzīme.

(Grozīts ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

24. Ja, izskatot privātpersonas vai personas likumiskā pārstāvja iesniegumu par braukšanas izdevumu segšanu un tam pievienotos dokumentos, tiek konstatēts, ka braukšanas izdevumu kompensēšana nav pamatota, Izglītības pārvalde pieņem lēmumu par atteikumu kompensēt braukšanas izdevumus, un paziņo to iesnieguma iesniedzējam Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā.

(Grozīts ar Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošajiem noteikumiem Nr. 14)

25. Izglītības pārvaldes pieņemto lēmumu vai faktisko rīcību par izglītojamo pārvadājumiem un braukšanas izdevumu kompensēšanu var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, iesniedzot apstrīdēšanas iesniegumu Ventspils novada domes Administratīvo aktu strīdus komisijai.

(Ventspils novada domes 29.10.2020. saistošo noteikumu Nr. 14 redakcijā)

VIII. Noslēguma jautājums

26. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Ventspils novada domes 2010. gada 30. septembra saistošie noteikumi Nr. 33 "Kārtība, kādā Ventspils novada pašvaldība sedz braukšanas izdevumus izglītojamajiem".

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks
Pielikums
Ventspils novada domes 2019. gada 27. decembra saistošajiem noteikumiem
Nr. 9 "Par izglītojamo pārvadājumiem un braukšanas izdevumu
kompensēšanas kārtību Ventspils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā"

(Pielikums Ventspils novada domes 22.12.2022. saistošo noteikumu Nr. 24 redakcijā, kas piemērojami ar 01.01.2023.)

  

pārvaldes vadītājam

 

 

  
 

(personas likumiskā pārstāvja, privātpersonas vārds, uzvārds)

  
 

(dzīves vietas adrese)

IESNIEGUMS

Lūdzu atmaksāt braukšanas izdevumus par 
 

(vārds, uzvārds)

  
 

(personas kods)

 
nokļūšanu uz 
 

(izglītības iestādes nosaukums)

  
un atpakaļ no 
  
Kompensācijas pamatojums: 
 

Kompensācijas saņēmējs:

 

(vārds, uzvārds)

Kompensāciju par braukšanas izdevumiem vēlos saņemt: *

Skaidrā naudā (pārvaldē, kurā deklarēta dzīvesvieta)

Bezskaidras naudas norēķinu veidā, veicot pārskaitījumu

 

(norādīt norēķinu kontu un kredītiestādi)

*vajadzīgo atzīmēt

Esmu informēts, ka:

Pārzinis manu personas datu apstrādei ir Ventspils novada pašvaldība, reģistrācijas Nr. 90000052035, juridiskā adrese Skolas iela 4, Ventspils, LV-3601, tālrunis 63629450, elektroniskā pasta adrese info@ventspilsnd.lv.

Personas datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija – elektroniskā pasta adrese datuaizsardziba@ventspilsnd.lv.

Mani personas dati (vārds, uzvārds, personas kods, adrese, kontaktinformācija, citi identificējošie dati) tiks apstrādāti ar mērķi – izvērtēt iesniegumā minēto jautājumu un sniegt atbildi vai izpildīt iesniegumā ietverto lūgumu.

Tiesiskais pamats manu personas datu apstrādei ir pārzinim tiesību aktos noteikto juridisko pienākumu izpilde.

Personas datu saņēmēji – Ventspils novada domes struktūrvienību pilnvarotie darbinieki.

Manus personas datus pārzinis glabās un apstrādās tikai tādā apjomā un termiņā, cik tas nepieciešams noteikto mērķu izpildei atbilstoši lietu nomenklatūrai un normatīvo aktu prasībām arhīvu jomā.

Man, kā datu subjektam, ir tiesības pieprasīt pārzinim piekļūt maniem apstrādātajiem personas datiem, lūgt neprecīzo personas datu labošanu vai dzēšanu, iesniedzot pamatojumu lūgumam, likumā noteiktajos gadījumos lūgt savu personas datu apstrādes ierobežošanu, kā arī iebilst pret apstrādi, iesniegt sūdzību par nelikumīgu manu personas datu apstrādi Datu valsts inspekcijā, pirms tam vēršoties pie pārziņa – Ventspils novada pašvaldības.

Vairāk informācijas par personas datu apstrādi www.ventspilsnovads.lv.

Apliecinu, ka sniegtā informācija ir pilnīga un patiesa.

Apņemos informēt pārējās personas, kuras minētas iesniegumā, par to personu datu apstrādi, kas saistītas ar iesnieguma izskatīšanu.

   

(datums)

 

(paraksts, tā atšifrējums)

30.12.2022