Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-22-180-sn

Rīgā 2022. gada 14. decembrī (prot. Nr. 78, 10. §)

Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 43 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 3. punktu,
Alkoholisko dzērienu aprites likuma 8. panta pirmo daļu
un Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumu Nr. 440
"Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami
ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību"
8., 9. punktu

Izdarīt Rīgas domes 2021. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 43 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība" (Latvijas Vēstnesis, 2021, Nr. 83B, Nr. 135; 2022, Nr. 71, Nr. 174) šādus grozījumus:

1. Svītrot 16. punktā vārdus "(turpmāk - saraksts)".

2. Papildināt 19. punktu aiz vārda "ietvertas" ar vārdiem "Reģistrēto ielu tirdzniecības vietu".

3. Papildināt 20. punktu aiz vārdiem "tiek svītrota no" ar vārdiem "Reģistrēto ielu tirdzniecības vietu".

4. Papildināt 3.1. apakšnodaļu ar 24.1 punktu šādā redakcijā:

"24.1 SIA "Rīgas meži" apsaimniekotajās teritorijās ielu tirdzniecība vai ielu tirdzniecības organizēšana reģistrētā ielu tirdzniecības vietā ir veicama tikai iepriekš saskaņotās ielu tirdzniecības vietās, par kuru nomas tiesībām SIA "Rīgas meži" rīko izsoli."

5. Papildināt 3.2. apakšnodaļu ar 35.1 punktu šādā redakcijā:

"35.1 SIA "Rīgas meži" apsaimniekotajās teritorijās ielu tirdzniecība pasākuma laikā tiek organizēta tikai iepriekš noteiktās vietās, izņemot valsts vai pašvaldības organizētos vai līdzfinansētos pasākumus. Ar SIA "Rīgas meži" valdes priekšsēdētāja rīkojumu noteiktās tirdzniecības organizēšanas vietas tiek publicētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv."

6. Papildināt 36. punktu ar 36.7. un 36.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"36.7. tirdzniecības vieta nedrīkst traucēt gājēju plūsmu un satiksmi, t. sk. jāparedz ietves brīvais platums ne mazāk kā 1,20 m Vecrīgā, ne mazāk kā 2 m Rīgas vēsturiskajā centrā un ne mazāk kā 1,50 m pārējā Rīgas teritorijā;

36.8. jāievēro vispārējās dabas aizsardzības prasības - neizvietot objektus teritorijā, kas sakrīt ar koka vai krūma lapotnes ārmalas projekciju uz zemes un uzsūcošo sakņu ārējo zonu augsnē."

7. Papildināt 39. punktu ar 39.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"39.4. SIA "Rīgas meži" apsaimniekotajās teritorijās īslaicīga rakstura ielu tirdzniecība tiek organizēta tikai iepriekš noteiktās ielu tirdzniecības organizēšanas vietās, par kuru nomas tiesībām SIA "Rīgas meži" rīko izsoli. Ar SIA "Rīgas meži" valdes priekšsēdētāja rīkojumu noteiktās tirdzniecības organizēšanas vietas tiek publicētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv."

8. Papildināt 3.4. apakšnodaļu ar 46.1 punktu šādā redakcijā:

"46.1 SIA "Rīgas meži" apsaimniekotajās teritorijās ielu tirdzniecība Ziemassvētku laikā tiek organizēta tikai iepriekš noteiktās vietās, par kuru nomas tiesībām SIA "Rīgas meži" rīko izsoli. Ar SIA "Rīgas meži" valdes priekšsēdētāja rīkojumu noteiktās tirdzniecības organizēšanas vietas tiek publicētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv."

9. Papildināt 88. punktu ar 88.11. apakšpunktu šādā redakcijā:

"88.11. ielu tirdzniecībā pasākuma laikā un īslaicīga rakstura ielu tirdzniecībā pārdot dzērienus glāzēs, kurām nav nodrošināta atkārtota lietošana."

10. Izteikt 94. punktu šādā redakcijā:

"94. Īslaicīga rakstura ielu tirdzniecībā atļauts realizēt pārtikas preces, noteikumu 93. punktā minētās preces un rūpnieciski ražotas preces, lietotas personiskās mantas, izņemot tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus, autortiesību vai blakustiesību objektus, kas reproducēti personiskām vajadzībām; īslaicīga rakstura ielu tirdzniecības organizēšanas gadījumā atļauts realizēt mazajā alkoholisko dzērienu darītavā ražotu vīnu, raudzētos dzērienus un pārējos alkoholiskos dzērienus stikla vai citā plīstošā iepakojumā, ja tas neapdraud sabiedrisko kārtību un drošību, nepiesārņo apkārtējo vidi un ja to saskaņo noteikumu 95.2. apakšpunktā norādītās personas."

11. Izteikt 112. punktu šādā redakcijā:

"112. Noteikumu 87.1. apakšpunktā minētais nosacījums nav spēkā līdz 2025. gada 31. martam tām sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietām, kam jau ir izsniegtas ielu tirdzniecības atļaujas un kam nav pārsniegts Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta saskaņotā projektā iekļauto elementu apjoms un sastāvs, un par kurām nosūtīta e-pasta vēstule uz adresi aic@riga.lv, informējot pašvaldību par ielu tirdzniecības vietas darbības pārtraukšanu, izņemot šādus gadījumus:

112.1. sakarā ar pilsētā veicamajiem neatliekamajiem remontdarbiem (ūdensvada remonts, ēkas fasādes remonts, ietves un ielas seguma remonts, dabas stihiju rezultātā radīto postījumu novēršanai u. c.);

112.2. ja tas rada draudus drošībai;

112.3. sakarā ar paredzētajiem publiskajiem pasākumiem, kurus akceptējis Rīgas pilsētas izpilddirektors;

112.4. ja tas nepieciešams pašvaldības projektu realizācijai."

12. Papildināt 8. nodaļu ar 113.1 punktu šādā redakcijā:

"113.1 Noteikumu 88.11. apakšpunkts stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī."

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 14. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-180-sn "Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 43 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Ar saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 43 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība"" (turpmāk - saistošie noteikumi) tiek izdarīti šādi grozījumi Rīgas domes 2021. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 43 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība":

1) izmaiņas risinājumiem ielu tirdzniecības un publisku pasākumu organizēšanai publiskās vietās, nosakot, ka SIA "Rīgas meži" rīko izsoli gadījumos, kad ielu tirdzniecība paredzēta SIA "Rīgas meži" apsaimniekotajās teritorijās;

2) precizētas prasības ielu tirdzniecības vietas risinājumam pasākuma laikā;

3) papildus noteikts aizliegums ielu tirdzniecībā pasākuma laikā un īslaicīga rakstura ielu tirdzniecībā pārdot dzērienus glāzēs, kurām nav nodrošināta atkārtota lietošana;

4) papildināts pieļaujamais tirdzniecības sortiments īslaicīga rakstura ielu tirdzniecības organizēšanai;

5) pagarināts noteiktais termiņš tiesībām nedemontēt ielu tirdzniecības vietas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai pēc tirdzniecības atļaujas derīguma termiņa beigām, papildinot ar nosacījumiem, kuros gadījumos tas nav atļauts.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

SIA "Rīgas meži" apsaimniekojamās teritorijās, pilsētas nozīmes vietās, parkos ir palielinājusies ielu tirdzniecības organizēšanas aktivitāte, kas būtiski ietekmē šo teritoriju pamatfunkciju nodrošināšanu, apstādījumu uzturēšanu, kā arī rekreācijas funkcijas nodrošināšanu. Situācijas risinājumam ir nolemts deleģēt SIA "Rīgas meži" noteikt teritorijas, kurās ir atļauts organizēt ielu tirdzniecību, kā arī tiesības rīkot izsoli minētās tirdzniecības organizēšanai. Lai mazinātu atkritumu daudzuma problēmas pilsētā, ielu tirdzniecībā pasākuma laikā un īslaicīga rakstura ielu tirdzniecībā aizliegts pārdot dzērienus glāzēs, kurām nav nodrošināta atkārtota lietošana. Minētajam nosacījumam paredzēts pārejas periods, tas stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Mazo uzņēmumu atbalstam paplašinātas mazajā alkoholisko dzērienu darītavā ražotu alkoholisko dzērienu tirdzniecības iespējas arī īslaicīga rakstura ielu tirdzniecības organizēšanas gadījumā.

Lai atbalstītu āra kafejnīcu darbību, kā arī sabalansētu uzņēmēju intereses ar citām pilsētai svarīgām aktivitātēm vai novērstu iespējamos riskus, paredzēts līdz 2025. gada 31. martam pagarināt tiesības nedemontēt kafejnīcu konstrukcijas, papildinot Rīgas domes 2021. gada 28. aprīļa saistošos noteikumus Nr. 43 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība" ar nosacījumiem, kad objektīvu apstākļu dēļ tās ir jādemontē.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Neietekmē.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Ar saistošajiem noteikumiem tiek precīzāk skaidroti tirdzniecības nosacījumi. Atvieglojumi īslaicīga rakstura ielu tirdzniecībā un ielu tirdzniecībā sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai labvēlīgi ietekmēs uzņēmējdarbības vidi.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ar uzņēmējiem tika organizētas tikšanās saistībā ar paredzētajiem ierobežojumiem vienreizlietojamo trauku izmantošanā, tajās piedalījās pārstāvji no Latvijas Pasākumu producentu asociācijas, Latvijas Restorānu biedrības, atsevišķi pārstāvji no sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem un dažādu pasākumu organizatori. Tikšanās laikā uzņēmēji tika iepazīstināti ar plānotajiem Rīgas domes 2021. gada 28. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 43 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība" grozījumiem, tika uzklausīti uzņēmēju viedokļi un sniegtas atbildes uz jautājumiem. Panākta vienošanās par papildu semināriem pārejas periodā, kuros tiktu pieaicināti glāžu nomas pakalpojumu sniedzēji, lai ielu tirdzniecības dalībniekiem un pasākumu organizatoriem izklāstītu iespējamās sadarbības formas, informētu par šobrīd pieejamo glāžu apjomu un atbildētu uz citiem uzņēmējus interesējošiem jautājumiem.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

30.12.2022