Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 76

Naukšēnos 2022. gada 24. novembrī (prot. Nr. 22, 52. §)

Grozījumi Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 26. augusta saistošajos noteikumos Nr. 7 "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras novada pašvaldībā"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās
palīdzības likuma 33. panta trešo daļu

Izdarīt Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 26. augusta saistošajos noteikumos Nr. 7 "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras novada pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis, 2021, Nr. 186) šādus grozījumus:

1. aizstāt saistošo noteikumu 4. punktā skaitli "280" ar "340" un skaitli "196" ar skaitli "238";

2. izteikt saistošo noteikumu 10. un 11. punktu šādā redakcijā:

"10. Krīzes situācijā, kas ir katastrofas vai citu ārēju notikumu, t.sk., no mājsaimniecības gribas neatkarīgi apstākļi un gadījumi, kad personai vairs nav iespēju izmantot ierastos problēmu risināšanas veidus, pati saviem spēkiem tā nespēj pārvarēt šo notikumu radītās sekas un tai ir nepieciešama psihosociāla vai materiāla palīdzība, tad tā atbilstoši krīzes cēloņiem, veidam un apmēram prioritārā secībā tiek nodrošināta no Pašvaldības budžeta kā pabalsts krīzes situācijā.

11. Pārvalde lēmumu par pabalsta krīzes situācijā piešķiršanu pieņem 10 darba dienu laikā pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas, nosakot pabalsta apmēru atbilstoši krīzes izvērtējumam.";

3. izteikt saistošo noteikumu 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Pabalsta krīzes situācijā apmērs ir līdz trīs valstī noteiktām minimālām mēneša darba algām.";

4. Saistošie noteikumi stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2022. gada 24. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 76 "Grozījumi Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 26. augusta saistošajos noteikumos Nr. 7 "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras novada pašvaldībā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (Likums) 33. panta trešā daļa nosaka, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 436 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 euro pārējām personām mājsaimniecībā, bet ne zemāku par šā panta otrajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā (272 euro).

Šobrīd Valmieras novada pašvaldības (turpmāk - Pašvaldība) 2021. gada 26. augusta saistošo noteikumu Nr. 7 "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras novada pašvaldībā" (turpmāk - Noteikumi) 4. punkts nosaka, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 280 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 196 euro pārējām personām mājsaimniecībā, kas ir tikai nedaudz virs noteiktā trūcīgas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa, proti, par 8 euro augstāks.

Grozījumi Noteikumos sagatavoti, balstoties uz esošo situāciju, kad patēriņa cenas pieaug gandrīz visās lielākajās preču un pakalpojumu grupās, bet iedzīvotāju materiālā situācija neuzlabojas, radot apdraudējumu mājsaimniecībām pamata vajadzību nodrošināšanai. Neskatoties uz to, ka ir ieviesti dažādi valsts atbalsta mehānismi energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājumam, ietekmes uz mājsaimniecību budžetiem mazināšanai, kā arī ir veikta vecuma, invaliditātes, izdienas un apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību vai tā daļu, kas nepārsniedz 534 euro mēnesī, indeksācija, daļai Valmieras novada iedzīvotāju (īpaši vienatnē dzīvojošām pensijas vecuma personām vai personām ar invaliditāti) maznodrošinātas mājsaimniecības statuss dod iespēju iegūt papildu resursus pamata vajadzību nodrošināšanai, kā, piemēram, pārtikas paku saņemšanu vai atvieglojumus, iegādājoties nepieciešamos medikamentus. Līdz ar ko ir sagatavoti grozījumi Noteikumos, grozot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

Atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktajam, Noteikumos ir precizēts krīzes/katastrofas definējums, pabalsta izmaksāšanai krīzes situācijā, kas var būt katastrofa, citi ārējie notikumi vai faktori, neatkarīgi no mājsaimniecības gribas.

2. Īss projekta satura izklāsts Ar grozījumu Noteikumos tiek paredzēts 4. punktā noteikt, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 340 euro (līdzšinējo 280 euro vietā) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 238 euro (līdzšinējo 196 euro vietā) pārējām personām mājsaimniecībā.

Ar grozījumiem tiek noteikts pabalsts krīzes situācijā, aizstājot divu veidu pabalstus - pabalstu katastrofas gadījumā un pabalstu krīzes situācijā, kas ir no mājsaimniecības gribas neatkarīgi apstākļi.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Izmaiņas maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa apmērā skar Noteikumos noteikto pašvaldības nodrošinātās papildu sociālās palīdzības pabalstu atsevišķu izdevumu apmaksai, kā arī pašvaldības piešķirto nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu nodokļa maksātājiem, to saņēmēju skaitu. Nepieciešamo finanšu līdzekļu apjomu, lai nodrošinātu pašvaldības materiālo atbalstu maznodrošinātām mājsaimniecībām, ietekmēs gan nodarbinātības situācija novadā, gan iedzīvotāju ienākumu līmeņa izmaiņas, ko skar gan minimālās darba algas izmaiņas, vecuma pensiju indeksācija, valsts sociālo pabalstu apmēru palielināšana, kā arī iedzīvotāju aktivitāte vēršoties pēc sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldē un piešķirto nodokļu atvieglojumu apjoms.

Ietekmi uz pašvaldības budžetu šobrīd nav iespējams noteikt precīzi.

Paaugstinot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, atbilstība maznodrošinātas mājsaimniecības statusam tiks noteikta lielākam mājsaimniecību skaitam.

Analizējot 2022. gadā Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldē iesniegtās 2672 iztikas līdzekļu deklarācijas, var secināt, ka pie ienākumiem uz vienu personu robežā no 280 euro līdz 340 euro maznodrošinātas mājsaimniecības statusam uz 01.11.2022. atbilstību varētu noteikt aptuveni 520 mājsaimniecībām (līdzšinējo 67 mājsaimniecību vietā), no kurām lielākā daļa ir vienas personas mājsaimniecība, kurā dzīvo vecuma pensionārs vai persona ar invaliditāti.

Precizējot definējumu krīzes situācijai, krīzes pabalsta apmērs tiek noteikts līdz trīs valstī noteiktām minimālām mēneša darba algām, kā tas bija līdzšinējā redakcijā.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Neietekmē.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu administrēšanu veic Valmieras novada Sociālo lietu pārvalde.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav veiktas.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

01.01.2023