Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 01.12.2022. - ... / Nākotnes
Saistošie noteikumi Alūksnes novada domes konsolidētajā redakcijā uz 01.12.2022.

Alūksnes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 19/2016

Alūksnē 2016. gada 29. septembrī
Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Alūksnes novadā
Apstiprināti ar Alūksnes novada domes
 29.09.2016. lēmumu Nr. 312 (prot. Nr. 15, 5. p.)

Precizēti ar Alūksnes novada domes
27.10.2016. lēmumu Nr. 350 (prot. Nr. 17, 10. p.)

Grozījumi:
Saistošie noteikumi Nr. 29/2022
Apstiprināti ar Alūksnes novada pašvaldības domes
24.11.2022. lēmumu Nr. 426 (prot. Nr. 26, 13. p.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 9.¹ punktu, 1. panta 2.1 daļu,
3. panta 1.4 un 1.6 daļu, 9. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Alūksnes novadā ar nekustamā īpašuma nodokli tiek apliktas dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2, inženierbūves – laukumi, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves un būves, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, kā arī nosaka nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

2. Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu, maksāšanas paziņojumu izdošanu un parādu piedziņu veic Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Grāmatvedības nodokļu administratori.

(Alūksnes novada domes 24.11.2022. saistošo noteikumu Nr. 29/2022 redakcijā)

3. Ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas, kas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, ja palīgēkas platība pārsniedz 25 m2, izņemot garāžas.

4. Garāžas ar nekustamā īpašuma nodokli apliek un piemēro likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktās nodokļa likmes.

5. Ar nekustamā īpašuma nodokli 1,5 % apmērā no inženierbūves kadastrālās vērtības apliek inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi.

6. Nodokļu maksāšanas pienākums attiecībā uz inženierbūvēm – laukumiem, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, rodas ar nākamo mēnesi pēc tam, kad ir uzsākts izmantot inženierbūvi kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumu.

7. Kadastra informatīvajā sistēmā nereģistrētas inženierbūves – laukumi, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, tiek apliktas ar nekustamā īpašuma nodokli, piemērojot likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.3 daļā noteikto kārtību. Tādos gadījumos, maksāšanas paziņojums tiek izsūtīts viena mēneša laikā no brīža, kad pašvaldība konstatē, ka inženierbūve tiek izmantota kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukums un nodokļu maksāšanas pienākums rodas ar nākamo mēnesi pēc tam, kad pašvaldība ir konstatējusi, ka inženierbūve tiek izmantota kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukums.

8. Ar nekustamā īpašuma nodokli 3 % apmērā no lielākās (būvei piekritīgās zemes vai būves) kadastrālās vērtības, apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošās būves.

9. Lēmumu par būves klasificēšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu, vai lēmumu par attiecīga statusa atcelšanu pieņem Alūksnes novada pašvaldības iestāde "Būvvalde" un 14 dienu laikā nosūta Alūksnes novada pašvaldības nodokļu administratoram.

10. Nekustamā īpašuma nodokli šo noteikumu 8. punktā minētajā apmērā aprēķina sākot ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par būves klasificēšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu pieņemšanas, un maksāšanas paziņojumu nosūta nodokļu maksātājam.

11. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par būvi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā apmērā veic, sākot ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par šo noteikumu 9. punktā minētā būves statusa atcelšanu.

12. Būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 % apmērā, no lielākās (būvei piekritīgās zemes vai būves) kadastrālās vērtības.

13. Nodokļu maksāšanas paziņojumu piespiedu izpilde uzsākama ne vēlāk kā septiņu gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

14. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Dukulis
01.12.2022