Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-22-169-sn

Rīgā 2022. gada 9. novembrī (prot. Nr. 74, 5. §)

Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 24. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma 3. panta trešo daļu

Izdarīt Rīgas domes 2018. gada 24. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu" (Latvijas Vēstnesis, 2018, Nr. 36, Nr. 240) šādus grozījumus:

1. Izteikt 5.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.3. saņem sociālās, profesionālās vai medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus - 71,14 euro gadā."

2. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Lai saņemtu samaksu par transporta pakalpojumu, Persona vai tās pilnvarota persona reizi gadā iesniedz Sociālajā dienestā iesniegumu, uzrādot personu apliecinošu dokumentu."

3. Papildināt III nodaļu ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Lai Sociālais dienests veiktu samaksu par transporta pakalpojumu, kas minēts saistošo noteikumu 4.3. apakšpunktā, Persona iesniegumu iesniedz par katru transporta pakalpojuma saņemšanas reizi pirms transporta pakalpojuma saņemšanas."

4. Svītrot 7.1. apakšpunktu.

5. Izteikt 7.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.5. saistošo noteikumu 5.3. apakšpunktā minētā transporta pakalpojuma samaksai - nosūtījumu (norīkojumu) uz sociālo, profesionālo vai medicīnisko rehabilitāciju vai dokumentu, kas apliecina rehabilitācijas saņemšanas faktu un periodu kalendārā gada ietvaros."

6. Papildināt III nodaļu ar 9.1 punktu šādā redakcijā:

"9.1 Samaksa par saistošo noteikumu 4.2. apakšpunktā minēto transporta pakalpojumu tiek piešķirta no mēneša, kad saņemts Personas iesniegums, par visu hemodialīzes saņemšanas periodu."

7. Izteikt 12.2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.2.2. Personas nokļūšanai uz stacionāro ārstniecības vai rehabilitācijas iestādi un no tās;".

8. Izteikt 13.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.1. samaksa par transporta pakalpojumu (izņemot 4.3. apakšpunktā noteikto transporta pakalpojuma samaksu) tiek pārskaitīta uz Personas norēķinu kontu;".

9. Izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Sociālais dienests pēc 6.1 punktā minētā Personas iesnieguma un 7.2. apakšpunktā minētā dokumenta saņemšanas organizē saistošo noteikumu 4.3. apakšpunktā minētā transporta pakalpojuma saņemšanu un norēķinās ar transporta pakalpojuma sniedzēju."

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 9. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-169-sn "Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 24. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 24. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu"" (turpmāk - saistošie noteikumi):

- precizēts iesniedzamo dokumentu saturs, lai varētu saņemt transporta pakalpojuma samaksu sociālās, profesionālās vai medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu apmeklējumiem;

- paredzēts vienreizējo transporta pakalpojumu vairāk nekā vienu reizi gadā saņemt arī gadījumos, ja personai jāapmeklē sociālās, profesionālās vai medicīniskās rehabilitācijas iestādes;

- redakcionāli precizēta vienreizējo transporta pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtība;

- vienkāršota transporta pakalpojumu samaksas saņemšanas kārtība hroniskas nieru mazspējas slimniekiem, kuriem nepieciešama hemodialīze (ārsta izziņa Rīgas Sociālajā dienestā būs jāiesniedz, pirmreizēji pieprasot transporta pakalpojumu samaksu, nevis katru gadu, kā tas bija līdz šim).

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saistošie noteikumi sagatavoti, jo praksē radusies nepieciešamība vienkāršot transporta pakalpojumu samaksas personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu (turpmāk - transporta pakalpojumu samaksa), pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību, padarot to ērtāku transporta pakalpojumu samaksas saņēmējiem, kā arī vieglāk administrējamu Rīgas Sociālajam dienestam.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai Rīgas domes 2018. gada 24. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr. 23) veiktu precizējumus atbilstoši praksē konstatētajai vajadzībai pēc uzlabojumiem:

- saskaņā ar saistošajos noteikumos Nr. 23 noteikto, lai saņemtu papildu samaksu sociālās, profesionālās vai medicīniskās rehabilitācijas (turpmāk - rehabilitācija) pakalpojumu apmeklējumiem, personai reizi gadā Rīgas Sociālajā dienestā jāiesniedz iesniegums, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, kā arī nosūtījums (norīkojums) uz rehabilitācijas institūciju vai dokuments, kas apliecina rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanas faktu un periodu. Praksē ārstniecības personu izsniegtie nosūtījumi bieži vien neatbilst saistošajos noteikumos Nr. 23 noteiktajam (nosūtījumā nav norādīta institūcija, kurā persona saņems rehabilitāciju). Tā kā personai ir tiesības izvēlēties rehabilitācijas pakalpojuma sniedzēju un nosūtījuma izrakstīšanas brīdī rehabilitācijas pakalpojuma sniedzējs (tā nosaukums) var vēl nebūt zināms, saistošajos noteikumos paredzēts, ka nosūtījumā nebūs jāuzrāda institūcija, kurā persona saņems rehabilitāciju. Saistošajos noteikumos Nr. 23 paliek spēkā nosacījums, ka minētās papildu samaksas saņemšanai kā pamatojums var būt arī dokuments, kas apliecina rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanas faktu un periodu, vienlaikus precizējot saistošos noteikumus Nr. 23, ka saņemtās rehabilitācijas periods attiecināms uz papildu samaksas pieprasīšanas gadu (praksē bija radušās neskaidrības par pašreizējā regulējuma interpretāciju, jo nav skaidri saprotams, vai papildu samaksu var pieprasīt, ja rehabilitācija saņemta, piemēram, pirms diviem gadiem);

- saistošajos noteikumos Nr. 23 ierobežots vienreizējo braucienu reižu piešķiršanas skaits - līdz vienai reizei gadā, paredzot izņēmuma gadījumus, kad braucienu skaits var būt lielāks. Praksē biežāki braucieni nepieciešami ne tikai uz stacionārajām ārstniecības iestādēm, bet arī uz stacionārajām rehabilitācijas iestādēm, tāpēc saistošajos noteikumos Nr. 23 veikts attiecīgs papildinājums;

- saistošajos noteikumos Nr. 23 ir paredzēts, ka vienreizējos transporta pakalpojuma braucienus organizē un ar pakalpojuma sniedzēju norēķinās Rīgas Sociālais dienests. Tomēr praksē ir gadījumi, kad persona vienreizējo braucienu organizē pati un tikai pēc tam vēršas Rīgas Sociālajā dienestā ar maksājuma dokumentu, un pieprasa pārskaitīt uz personas kontu samaksu par vienreizējo braucienu. Tāpēc ir precizēta vienreizējo braucienu saņemšanas kārtība, skaidrāk norādot, ka personai iesniegums Rīgas Sociālajā dienestā ir jāiesniedz pirms vienreizējā transporta pakalpojuma saņemšanas un samaksa par vienreizējo braucienu netiek pārskaitīta uz personas norēķinu kontu;

- lai hroniskas nieru mazspējas slimnieki, kuriem nepieciešama hemodialīze, saņemtu transporta pakalpojumu samaksu, katru gadu Rīgas Sociālajā dienestā personai jāiesniedz ārsta izziņa, kurā norādīta procedūru saņemšanas nepieciešamība un periods. Tā kā transporta pakalpojumu samaksa hemodialīzes saņēmējiem tiek veikta tikai pēc tam, kad no ārstniecības iestādes ir saņemts apliecinājums par procedūru apmeklēšanu, bet, kā norāda eksperti, nieru funkciju zaudējums ir neatgriezenisks, saistošajos noteikumos Nr. 23 tiek paredzēts, ka hemodialīzes saņēmējiem ārsta izziņa būs jāiesniedz, pirmreizēji pieprasot transporta pakalpojumu samaksu, nevis katru gadu, kā bija līdz šim, un transporta pakalpojumu samaksa tiks piešķirta par visu periodu, kamēr persona saņem hemodialīzes procedūras.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Saistošie noteikumi Nr. 23 tiks īstenoti piešķirto Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžeta līdzekļu ietvaros.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi vienkāršos transporta pakalpojumu samaksas administrēšanu (precīzāk noteikts iesniedzamo dokumentu saturs rehabilitācijas saņēmējiem, samazināts dokumentu iesniegšanas biežums hroniskas nieru mazspējas slimniekiem, kuriem nepieciešama hemodialīze).

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Saistošie noteikumi izstrādāti sadarbībā ar Rīgas Sociālo dienestu, kā arī ņemot vērā personu ar invaliditāti ierosinājumus. Saistošie noteikumi 2022. gada 22. septembrī izskatīti Personu ar invaliditāti nevalstisko organizāciju konsultatīvajā padomē. Iebildumu nav.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

23.11.2022