Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 50

Siguldā 2022. gada 13. oktobrī

Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 4. novembra saistošajos noteikumos Nr. 24 "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem"

Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 13. oktobra lēmumu (prot. Nr. 19, 29. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

1. Izdarīt Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 4. novembra saistošajos noteikumos Nr. 24 "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem" šādus grozījumus:

1.1. izteikt 18.16 punktu šādā redakcijā:

"18.16 Pašvaldība pabalsta izmaksu veic, norēķinoties ar ēdināšanas pakalpojuma sniedzēju, atbilstoši izglītojamiem nodrošinātajam pakalpojuma apjomam. Par nodrošināto ēdināšanu Siguldas novada administratīvajā teritorijā reģistrētajās privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs izdevumu attaisnojošos dokumentus iesniedz privātā pirmsskolas izglītības iestāde.";

1.2. svītrot 18.17 punktu;

1.3. papildināt 18.19 punktā aiz vārda "piemērots" vārdus "pirmajā deklarēšanās gadā".

2. Noteikumi piemērojami ar 2022. gada 1. oktobri.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 13. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 50 "Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 4. novembra saistošajos noteikumos Nr. 24 "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums Lai nodrošinātu pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu, 2021. gada 4. novembrī apstiprināti saistošie noteikumi Nr. 24 "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem". 2022. gada 14. jūlijā izdarīti grozījumi šajos noteikumos, kuru ietvaros tie papildināti ar jaunu atbalsta veidu "Pabalsts izglītojamiem pirmsskolas izglītības, vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādēs ēdināšanas pakalpojumu apmaksai". Minētais pabalsts paredzēts, kā atbalsts Siguldas novadā deklarētajiem pirmsskolas vecuma izglītojamiem, klātienes 10.-12. klašu izglītojamiem no ģimenēm, kurām pašvaldība piešķīrusi statusu "Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni", un klātienes 5.-9. klašu izglītojamiem. Pirmsskolas izglītības iestādēs pabalsts paredzēts izglītojamo dienas ēdienkartes (brokastis, pusdienas, launags) apmaksai un vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādēs komplekso pusdienu apmaksai.

Pabalstu ir tiesības saņemt:

- Siguldas novadā reģistrēto pirmsskolas izglītības iestāžu un vispārējās pamatizglītības iestāžu 5-9. klašu izglītojamiem, kuru dzīvesvieta ar vienu no vecākiem ir deklarēta uz kalendārā gada 1. janvāri plkst.00.00 Siguldas novada teritorijā;

- Siguldas novada pašvaldības vidējās izglītības iestāžu 10.-12. klašu izglītojamiem no ģimenēm, kurām pašvaldība piešķīrusi statusu "Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni".

Pabalsta apmērs:

- Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības, vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādēs - 100 % apmērā no ēdināšanas izdevumiem;

- Siguldas novada administratīvajā teritorijā reģistrētajās privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs (turpmāk - PPII) - ne vairāk par vidējo summu dienā, kāda ir Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs Siguldas pilsētā par ēdināšanas pakalpojumiem dienā.

Tie izglītojamie, kuri nesaņem šo atbalstu, nezaudē iespēju saņemt ēdināšanas pakalpojumus vispārējā kārtībā.

Izglītojamiem, kuri mācās kādā no PPII, pabalsts tiek piešķirts, kompensējot izglītojamā likumiskajam pārstāvim tā apmaksātos ēdināšanas pakalpojumus noteikumos noteiktā apmērā. Šī norma iestrādāta nolūkā, lai nodrošinātu, ka ēdināšanas pabalsts tiek maksāts atbilstoši izglītojamā apmeklējuma dienu skaitam.

Lai mazinātu slogu vecākiem, kuru bērni apmeklē PPII, sistemātiskā dokumentu iesniegšanā pabalsta saņemšanai par bērnam nodrošinātajiem ēdināšanas pakalpojumiem, kā arī pārrunājot ar PPII par kontroles mehānismu, kā no viņu puses tiks nodrošināta precīza ēdināšanas pakalpojumu uzskaite izglītojamiem, kuriem pašvaldība apmaksā ēdināšanu, atbilstoši reālajam apmeklējuma skaitam, ir priekšlikums izdarīt grozījumus saistošajos noteikumos. Ar grozījumiem tiks izslēgtas prasība vecākam, kuru bērns apmeklē PPII, sniegt pašvaldības Izglītības pārvaldei norēķinu dokumentus par PPII ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja nodrošinātajiem ēdināšanas pakalpojumiem bērnam. Kontroli par nodrošināto ēdināšanas pakalpojumu uzskaiti PPII izglītojamiem, kuriem pašvaldība apmaksā ēdināšanu, veiks pašvaldības Izglītības pārvalde.

Izslēdzot minēto prasību, tiks novienādota norēķinu kārtība visiem atbalsta saņēmējiem. Pašvaldība norēķinu par ēdināšanas pakalpojumu noteikumos noteiktā apmērā veiks ar pārskaitījumu uz izglītības iestādes ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja norēķinu kontu, atbilstoši nodrošinātajam pakalpojuma apjomam un PPII iesniegtajiem norēķinu attaisnojošiem dokumentiem.

Noteiktumos paredzētā atbalsta kārtība neattiecas uz izglītojamiem no trūcīgām vai maznodrošinātajām ģimenēm. Tiem ēdināšanas atbalsts izglītības iestādēs 100 % apmērā pienākas saskaņā ar Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 14. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 22 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā".

Saistošo noteikumu projekta īss satura izklāsts Ar noteikumu "Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem" grozījumiem noteikta vienāda norēķinu kārtība par ēdināšanas pakalpojuma apmaksu izglītojamiem, kuri saņem pabalstu noteikumos noteiktā apmērā. Kā arī vienlaicīgi ar šiem grozījumiem pašvaldība redakcionāli precizējusi 18.19 punktu.
Ietekme uz budžetu Grozījumu veikšana neparedz veikt izmaiņas pašvaldības budžetā.
Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
Informācija par administratīvajām procedūrām Jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties Siguldas novada pašvaldības Klientu apkalpošanas pārvaldē, Siguldas novada pašvaldības Sociālajā dienestā, kā arī Siguldas novada pašvaldības attiecīgajā izglītības iestādē, kurā mācās izglītojamais.
Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumi un paskaidrojuma raksts pirms apstiprināšanas ievietots Siguldas novada pašvaldības interneta vietnē www.sigulda.lv.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

27.10.2022