Tiesību akts: spēkā esošs
Latvijas Bankas noteikumi Nr. 219

Rīgā 2022. gada 12. septembrī
Statistisko datu par kredītu norakstīšanas korekcijām un vērtspapīru pārvērtēšanas korekcijām sagatavošanas un iesniegšanas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Latvijas Bankas likuma
63. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. prasības un kārtību, saskaņā ar kuru Latvijā reģistrēta kredītiestāde un ārvalstī reģistrētas kredītiestādes filiāle Latvijā (tālāk tekstā – statistisko datu sniedzējs) sagatavo un iesniedz Latvijas Bankai statistiskos datus par kredītu norakstīšanas korekcijām un vērtspapīru pārvērtēšanas korekcijām (tālāk tekstā – statistiskie dati);

1.2. statistisko datu iesniegšanas termiņu;

1.3. statistisko datu glabāšanas ilgumu.

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. kredītu norakstīšanas korekcija – Latvijas Bankas noteikumu, kas nosaka statistisko datu par kredītiestāžu un citu monetāro finanšu iestāžu (tālāk tekstā – MFI) finansiālo stāvokli (MBP) sagatavošanas un iesniegšanas prasības un kārtību, 1. pielikuma "Mēneša bilances pārskats" (tālāk tekstā – Mēneša bilances pārskats) pozīciju "Kredīti" un "Prasības pret MFI, izņemot Latvijas Banku" (tālāk tekstā – kredītu pozīcijas) pārmaiņas, kas radušās, kredītu pilnīgi vai daļēji norakstot no bilances;

2.2. pretvērtība – kredītu norakstīšanas korekcijai vai vērtspapīru pārvērtēšanas korekcijai atbilstošais ieraksts saskaņā ar divkāršā ieraksta principu;

2.3. vērtspapīru pārvērtēšanas korekcija – Mēneša bilances pārskata pozīciju "Parāda vērtspapīri un citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu", "Akcijas, ieguldījumu apliecības un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu" un "Līdzdalība saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā" (tālāk tekstā – vērtspapīru pozīcijas) pārmaiņas, kas radušās vērtspapīru tirgus cenas pārmaiņu, kā arī prēmijas vai diskonta amortizēšanas rezultātā, neietverot tās vērtspapīru pozīciju pārmaiņas, kas radušās ārvalstu valūtas kursa svārstību rezultātā.

3. Citu terminu lietojums atbilst Latvijas Bankas noteikumos, kas nosaka statistisko datu par kredītiestāžu un citu MFI finansiālo stāvokli (MBP) sagatavošanas un iesniegšanas prasības un kārtību, sniegtajam šo terminu skaidrojumam.

4. Statistiskie dati nepieciešami Latvijas Bankas uzdevumu veikšanai, t.sk. lai sagatavotu finanšu un maksājumu bilances statistiku atbilstoši Eiropas Savienības, t.sk. Eiropas Centrālās bankas, tiesību aktu prasībām, nodrošinātu Eiropas Centrālās bankas monetārās politikas īstenošanu, veiktu finanšu stabilitātes analīzi un informētu citas institūcijas un sabiedrību par MFI sektora attīstību Latvijā.

5. Statistiskos datus Latvijas Banka var nodot Latvijas Bankas likuma 71. panta otrajā un trešajā daļā minētajām iestādēm, ievērojot minētajā likumā noteiktās prasības.

6. Statistiskos datus Latvijas Banka glabā pastāvīgi.

II. Statistisko datu sagatavošanas un iesniegšanas vispārējās prasības un kārtība un iesniegšanas termiņš

7. Statistisko datu sniedzējs statistiskos datus sagatavo atbilstoši šo noteikumu pielikumam "Kredītu norakstīšanas korekciju un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskats" (tālāk tekstā – pārskats) par kalendāro mēnesi un iesniedz Latvijas Bankai septiņu darbadienu laikā pēc attiecīgā kalendārā mēneša beigām.

8. Statistiskos datus Latvijas Bankai iesniedz elektroniskā veidā saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, kuri regulē elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku, izmantojot paaugstinātās drošības sistēmu.

9. Sagatavojot statistiskos datus, uzrāda kredītu norakstīšanas korekcijas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekcijas, kas veiktas attiecīgajā kalendārajā mēnesī.

10. Sagatavojot statistiskos datus, ievēro rādītāju dalījumu attiecībā uz rezidentiem, pārējo euro zonas dalībvalstu rezidentiem un pārējo ārvalstu rezidentiem.

11. Sagatavojot statistiskos datus, atsevišķi uzrāda kredītu norakstīšanas korekcijas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekcijas euro, ASV dolāros un pārējās ārvalstu valūtās.

12. Kredītu norakstīšanas korekcijas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekcijas uzrāda veselos euro.

III. Pārskata sagatavošanas prasības un kārtība

13. Statistisko datu sniedzējs kredītu norakstīšanas korekciju uzrāda periodā, kad kredīts (vai tā daļa) tiek norakstīts no bilances.

14. Atsevišķi uzrāda kredītu norakstīšanas korekciju sindicētajiem kredītiem.

15. Kredītu pozīcijās kredītu norakstīšanas korekcijas uzrāda ar mīnusa zīmi un tādu vērtību, ar kādu kredīts tiek norakstīts no bilances. Ja kredītam izveidoti uzkrājumi 100% apmērā, atbilstošu pretvērtību ar mīnusa zīmi uzrāda pozīcijā "Uzkrājumi parādiem un saistībām". Ja kredītam nav izveidoti uzkrājumi 100% apmērā, pozīcijā "Uzkrājumi parādiem un saistībām" ar mīnusa zīmi uzrāda pretvērtību, kas atbilst šim kredītam izveidotajai uzkrājumu daļai, un pozīcijā "Kapitāls un rezerves" – pretvērtību, kas atbilst kredītam neizveidotajai uzkrājumu daļai.

16. Vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju aprēķina kā starpību starp vērtspapīru atlikumu attiecīgā kalendārā mēneša un iepriekšējā kalendārā mēneša beigās, no kuras atņemta attiecīgajā kalendārajā mēnesī iegādāto vērtspapīru vērtības un atsavināto vērtspapīru vērtības starpība. Statistisko datu sniedzējs aprēķina vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju tiem vērtspapīriem, kuri:

16.1. tā īpašumā bija gan iepriekšējā kalendārā mēneša beigās, gan attiecīgā kalendārā mēneša beigās;

16.2. tā īpašumā bija iepriekšējā kalendārā mēneša beigās un kurus atsavina attiecīgajā kalendārajā mēnesī;

16.3. iegādāti attiecīgajā kalendārajā mēnesī;

16.4. iegādāti un atsavināti attiecīgajā kalendārajā mēnesī.

17. Ja vērtspapīra uzskaites vērtība palielinājusies, vērtspapīru pozīcijās vērtspapīru pārvērtēšanas korekcija ir pozitīvs skaitlis, bet, ja vērtspapīra uzskaites vērtība samazinājusies, – negatīvs skaitlis, ko uzrāda ar mīnusa zīmi. Atbilstošu pretvērtību, ko iegūst, saskaitot visas vērtspapīru pārvērtēšanas korekcijas, uzrāda pozīcijā "Kapitāls un rezerves".

18. Vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju vērtspapīriem ārvalstu valūtā vispirms aprēķina attiecīgajā ārvalstu valūtā saskaņā ar šo noteikumu 16. punkta prasībām un tad pārrēķina euro pēc attiecīgās ārvalstu valūtas vidējā kursa, ko aprēķina, izmantojot grāmatvedībā izmantojamo attiecīgās ārvalstu valūtas kursu katras attiecīgā kalendārā mēneša dienas beigās.

19. Sagatavojot statistiskos datus, korekcijas uzrāda termiņu dalījumā: kredītu pozīcijām – pēc attiecīgajam finanšu instrumentam darījuma sākumā nolīgtā darījuma beigu vai brīdinājuma termiņa, bet pozīcijai "Parāda vērtspapīri un citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu" – pēc emisijas brīdī noteiktā dzēšanas termiņa. Katrā termiņu grupā ietilpst tās ilgākais termiņš, piemēram, termiņu grupā "līdz 1 gadam" – termiņš 1 gads, bet termiņu grupā "1–2 gadi" – termiņš 2 gadi.

IV. Noslēguma jautājumi

20. Atzīt par spēku zaudējušiem Latvijas Bankas 2014. gada 16. maija noteikumus Nr. 134 ""Kredītu norakstīšanas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskata" sagatavošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2014, Nr. 102, 2018, Nr. 92).

21. Statistiskajiem datiem par 2022. gada decembri piemēro Latvijas Bankas 2014. gada 16. maija noteikumus Nr. 134 ""Kredītu norakstīšanas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskata" sagatavošanas noteikumi". Šajā punktā minētos statistiskos datus iesniedz Latvijas Bankai līdz 2023. gada 10. janvārim.

22. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
Pielikums
Latvijas Bankas 2022. gada 12. septembra
noteikumiem Nr. 219
Kredītu norakstīšanas korekciju un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskats
20____. gada  
 

(mēnesis)

 
Statistisko datu sniedzēja nosaukums  
Statistisko datu sniedzēja kods  

Kredītu norakstīšanas korekcija

(veselos euro) KNK

Pozīcijas nosaukums

Pozīcijas
kods

Euro

ASV dolāros

Pārējās ārvalstu valūtās

Ar termiņu

Ar termiņu

Ar termiņu

līdz
1 gadam

1–5 gadi

ilgāku par
5 gadiem

līdz
1 gadam

1–5 gadi

ilgāku par
5 gadiem

līdz
1 gadam

1–5 gadi

ilgāku par
5 gadiem

A

B

01

02

03

04

05

06

07

08

09

Rezidenti          
Prasības pret MFI, izņemot Latvijas Banku

63100

         
 t.sk. sindicētais kredīts

63101

         
Kredīti          
 Valdībai

64120

         
 Ieguldījumu fondiem, izņemot naudas tirgus fondus, un alternatīvo ieguldījumu fondiem

64104

         
 Citiem finanšu starpniekiem

64105

         
 Finanšu palīgsabiedrībām

64106

         
 Piesaistošajām finanšu iestādēm un naudas aizdevējiem

64107

         
 Apdrošināšanas sabiedrībām

64108

         
 Pensiju fondiem

64109

         
 Nefinanšu sabiedrībām

64140

         
 Mājsaimniecībām un mājsaimniecības apkalpojošām bezpeļņas organizācijām          
   
  Kredīts mājokļa iegādei

64152

         
  Patēriņa kredīts

64153

         
  Pārējie kredīti

64154

         
   t.sk. kredīti pašnodarbinātām personām

64164

         

Kredītu norakstīšanas korekciju un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskats (turpinājums)

KNK

A

B

01

02

03

04

05

06

07

08

09

Pārējo euro zonas dalībvalstu rezidenti          
Prasības pret MFI

63200

         
 t.sk. sindicētais kredīts

63201

         
Kredīti          
 Valdībai

64220

         
 Ieguldījumu fondiem, izņemot naudas tirgus fondus, un alternatīvo ieguldījumu fondiem

64204

         
 Citiem finanšu starpniekiem

64205

         
 Finanšu palīgsabiedrībām

64206

         
 Piesaistošajām finanšu iestādēm un naudas aizdevējiem

64207

         
 Apdrošināšanas sabiedrībām

64208

         
 Pensiju fondiem

64209

         
 Nefinanšu sabiedrībām

64240

         
 Mājsaimniecībām un mājsaimniecības apkalpojošām bezpeļņas organizācijām          
  Kredīts mājokļa iegādei

64252

         
  Patēriņa kredīts

64253

         
  Pārējie kredīti

64254

         
   t.sk. kredīti pašnodarbinātām personām

64264

         
Pārējo ārvalstu rezidenti          
Prasības pret MFI

63300

         
Kredīti

64300

         
Kontrolsumma*

61999

         

* Aritmētiska ailes rādītāju summa.

Kredītu norakstīšanas korekciju un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskats (turpinājums)

Vērtspapīru pārvērtēšanas korekcija

VPK

Pozīcijas nosaukums

Pozīcijas
kods

Euro

ASV dolāros

Pārējās ārvalstu valūtās

Ar termiņu

Ar termiņu

Ar termiņu

līdz
1 gadam

1–2 gadi

ilgāku par
2 gadiem

līdz
1 gadam

1–2 gadi

ilgāku par
2 gadiem

līdz
1 gadam

1–2 gadi

ilgāku par
2 gadiem

A

B

01

02

03

04

05

06

07

08

09

Rezidenti          
Parāda vērtspapīri un citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu          
 MFI

75110

         
 Centrālo valdību

75121

         
 Vietējo valdību

75122

         
 Citu finanšu starpnieku

75105

         
 Finanšu palīgsabiedrību

75106

         
 Piesaistošo finanšu iestāžu un naudas aizdevēju

75107

         
 Apdrošināšanas sabiedrību

75108

         
 Pensiju fondu

75109

         
 Nefinanšu sabiedrību

75140

         
 Mājsaimniecības apkalpojošo bezpeļņas organizāciju

75190

         
Pārējo euro zonas dalībvalstu rezidenti          
Parāda vērtspapīri un citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu          
 MFI

75210

         
 Centrālo valdību

75221

         
 Vietējo valdību

75222

         
 Citu finanšu starpnieku

75205

         
 Finanšu palīgsabiedrību

75206

         
 Piesaistošo finanšu iestāžu un naudas aizdevēju

75207

         
 Apdrošināšanas sabiedrību

75208

         
 Pensiju fondu

75209

         
 Nefinanšu sabiedrību

75240

         
 Mājsaimniecības apkalpojošo bezpeļņas organizāciju

75290

         
Pārējo ārvalstu rezidenti          
Parāda vērtspapīri un citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu          
 MFI

75310

         
 Valdību

75320

         
 Ne-MFI, izņemot valdību

75375

         
Kontrolsumma*

75999

         

* Aritmētiska ailes rādītāju summa.

Kredītu norakstīšanas korekciju un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskats (turpinājums)

VPK

Pozīcijas nosaukums

Pozīcijas kods

Euro

ASV dolāros

Pārējās ārvalstu valūtās

A

B

01

02

03

Rezidenti    
Akcijas, ieguldījumu apliecības un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu    
 MFI, izņemot naudas tirgus fondus

76110

   
 Citu finanšu starpnieku

76105

   
 Finanšu palīgsabiedrību

76106

   
 Piesaistošo finanšu iestāžu un naudas aizdevēju

76107

   
 Apdrošināšanas sabiedrību

76108

   
 Pensiju fondu

76109

   
 Nefinanšu sabiedrību

76140

   
 Ieguldījumu fondu, izņemot naudas tirgus fondus, un alternatīvo ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības

76104

   
 Naudas tirgus fondu ieguldījumu apliecības

76134

   
Līdzdalība saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā    
 MFI

77110

   
 Citu finanšu starpnieku

77105

   
 Finanšu palīgsabiedrību

77106

   
 Piesaistošo finanšu iestāžu un naudas aizdevēju

77107

   
 Apdrošināšanas sabiedrību

77108

   
 Pensiju fondu

77109

   
 Nefinanšu sabiedrību

77140

   
Pārējo euro zonas dalībvalstu rezidenti    
Akcijas, ieguldījumu apliecības un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu    
 MFI, izņemot naudas tirgus fondus

76210

   
 Citu finanšu starpnieku, finanšu palīgsabiedrību, piesaistošo finanšu iestāžu un naudas aizdevēju, apdrošināšanas sabiedrību, pensiju fondu un nefinanšu sabiedrību

76270

   
 Ieguldījumu fondu, izņemot naudas tirgus fondus, un alternatīvo ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības

76233

   
 Naudas tirgus fondu ieguldījumu apliecības

76234

   

Kredītu norakstīšanas korekciju un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskats (turpinājums)

VPK

A

B

01

02

03

Līdzdalība saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā    
 MFI

77210

   
 Citu finanšu starpnieku, finanšu palīgsabiedrību, piesaistošo finanšu iestāžu un naudas aizdevēju, apdrošināšanas sabiedrību, pensiju fondu un nefinanšu sabiedrību

77270

   
Pārējo ārvalstu rezidenti    
Akcijas, ieguldījumu apliecības un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu

76300

   
Līdzdalība saistīto un radniecīgo sabiedrību pamatkapitālā

77300

   
Kontrolsumma*

70999

   

* Aritmētiska ailes rādītāju summa.

Kredītu norakstīšanas korekciju un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskats (turpinājums)

Pretvērtība

KPV

Pozīcijas nosaukumsPozīcijas kodsSumma

A

B

01

Uzkrājumi parādiem un saistībām

88400

 
Kapitāls un rezerves

89400

 
Izpildītājs  Iesniegšanas datums 
 (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)   
Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
01.01.2023