Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2000. gada 7. marta noteikumus Nr. 87 "Noteikumi par valsts sociālajiem pabalstiem aizbildnim".

Ministru kabineta noteikumi nr. 382

(prot. nr. 66, 23.§) Rīgā 1995. gada 19. decembrī

Noteikumi par valsts sociālajiem pabalstiem aizbildnim

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par sociālo palīdzību" 21.un 22.pantu

1. Šie noteikumi nosaka apmēru un kārtību, kādā piešķirams valsts sociālais pabalsts aizbildnim par bērna uzturēšanu (tālāk tekstā - "pabalsts") un atlīdzība par aizbildņa pienākumu pildīšanu (tālāk tekstā - "atlīdzība").

2. Pabalstu piešķir personai, kura likumos noteiktajā kārtībā iecelta par aizbildni. Pabalstu piešķir par katru aizbildnībā esošo bērnu, ja bērns dzīvo aizbildņa ģimenē. Pabalsts izlietojams tikai aizbildnībā esošā bērna uzturēšanai.

3. Pabalstu aprēķina kā starpību starp ēdināšanas izdevumiem, kas mēnesī tiek izlietoti bērna uzturēšanai valsts audzināšanas iestādē, un apgādnieka zaudējuma pensiju, ģimenes valsts pabalstu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem par apgādājamo bērnu.

Vienai dienai nepieciešamos ēdināšanas izdevumus nosaka saskaņā ar aprēķina normām, pēc kurām tiek sastādīts valsts pamatbudžets kārtējam gadam.

4. Pabalsta apmēru nosaka pašvaldības sociālās palīdzības dienests pēc aizbildnībā esošā bērna dzīvesvietas.

5. Lai noteiktu pabalsta apmēru, aizbildnim jāiesniedz šādi dokumenti:

1) iesniegums par pabalsta piešķiršanu;

2) aizbildnības un aizgādnības iestādes lēmums par aizbildnības nodibināšanu;

3) aizbildnībā esošā bērna dzimšanas apliecības noraksts;

4) izziņa no Valsts sociālās apdrošināšanas fonda iestādes par apgādnieka zaudējuma pensijas apmēru;

5) darba devēja izziņa par aizbildnim noteiktajiem ienākuma nodokļa atvieglojumiem.

6. Pēc pabalsta piešķiršanas aizbildnim ir pienākums informēt sociālās palīdzības dienestu par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai vai pabalsta apmēra grozīšanai, ne vēlāk kā 10 dienu laikā pēc šo apstākļu rašanās.

7. Atlīdzību piešķir personai, kura likumā noteiktajā kārtībā iecelta par aizbildni bērnam, kas nav aizbildņa taisnās līnijas radinieks, kā arī brālis vai māsa, ja aizbildnībā esošais bērns dzīvo aizbildņa ģimenē.

8. Atlīdzība tiek maksāta valstī noteiktās minimālās algas apmērā.

9. Atlīdzības piešķiršanas pamats ir aizbildnības un aizgādnības iestādes lēmums par aizbildnības nodibināšanu nepilngadīgam bērnam. Aizbildnības un aizgādnības iestādes lēmumā jānorāda, vai aizbildnim ir tiesības uz atlīdzību par šo pienākumu pildīšanu.

10. Aizbildnim noteiktais atlīdzības apmērs neatkarīgi no tā, cik bērnu ir nodots viņa aizbildnībā, ir nemainīgs.

11. Dokumentus par pabalsta un atlīdzības piešķiršanu sociālās palīdzības dienests izskata 10 dienu laikā pēc to saņemšanas. Pabalsta un atlīdzības piešķiršana noformējama ar sociālās palīdzības dienesta vadītāja rīkojumu.

12. Pabalstu un atlīdzību izmaksā ar dienu, kad aizbildnības un aizgādnības iestāde ir pieņēmusi lēmumu par aizbildnības nodibināšanu.

13. Pabalstu un atlīdzību izmaksā par iepriekšējo mēnesi līdz katra nākamā mēneša piecpadsmitajam datumam no valsts pamatbudžeta līdzekļiem.

14. Pabalstu un atlīdzību izmaksā pašvaldības sociālās palīdzības dienests pēc aizbildnībā esošā bērna dzīvesvietas.

15. Pabalsta un atlīdzības izmaksu pārtrauc ar dienu, kad izbeidzas aizbildnība vai pieņemts lēmums par aizbildnības atcelšanu, vai aizbildnībā esošais bērns ievietots pilnā apgādībā valsts, pašvaldību vai privāti uzturētā audzināšanas iestādē, kā arī ar dienu, kad aizbildnis kopā ar aizbildnībā esošo bērnu pārceļas uz dzīvi citā valstī.

16. Valsts sociālie pabalsti aizbildnim jāpieprasa sešu mēnešu laikā no dienas, kad radušās tiesības saņemt pabalstu. Ja šis termiņš ir nokavēts, pabalstu un atlīdzību izmaksā tikai par iepriekšējiem sešiem mēnešiem.

17. Nepamatoti izmaksātās pabalsta un atlīdzības summas var tikt ieturētas līdz nepamatoti izmaksāto pabalstu un atlīdzības summu pilnai atmaksai, katru mēnesi ieturot ne vairāk kā 10% no pabalsta vai atlīdzības apmēra. Ja persona nepamatoti saņemtās summas neatmaksā labprātīgi un pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, pirms dzēsts viss parāds, šo summu piedzen tiesas ceļā.

18. Par katru aizbildni sociālās palīdzības dienestā tiek iekārtota personīgā lieta par pabalsta un atlīdzības izmaksāšanu, kurā ir apkopoti šo noteikumu 5.punktā minētie dokumenti. Ja aizbildnībā esošais bērns maina dzīvesvietu, sociālās palīdzības dienests personīgo lietu par pabalsta un atlīdzības izmaksāšanu mēneša laikā pārsūta sociālās palīdzības dienestam pēc aizbildnībā esošā bērna dzīvesvietas.

Labklājības ministrijai ir tiesības pārbaudīt pabalsta un atlīdzības izmaksas pamatotību.

19. Noteikumi stājas spēkā ar 1996.gada 1.janvāri.

20. Labklājības ministrs līdz 1996.gada 1.februārim izstrādā un pēc saskaņošanas ar Finansu ministriju apstiprina instrukciju par pabalstam un atlīdzībai nepieciešamo līdzekļu pieprasīšanu, uzskaiti un pārskatiem par tiem.

Ministru prezidents M.Gailis

Labklājības ministrs, Ministru prezidenta biedrs A.Bērziņš

01.01.1996