Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 36

Siguldā 2022. gada 18. augustā

Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 2. decembra saistošajos noteikumos Nr. 29 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā"

Apstiprināti
ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 18. augusta lēmumu
(prot. Nr. 16, 39. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā
īpašuma nodokli" 5. panta trešo daļu

Izdarīt Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 2. decembra saistošajos noteikumos Nr. 29 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā" šādus grozījumus:

1. papildināt ar 10.2 apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.2 Pensionārs - persona, kura ir sasniegusi Latvijas Republikā noteikto vecumu, kas dod tiesības pieprasīt vecuma pensiju, un ir ieguvusi pensionāra statusu."

2. papildināt ar 10.3 apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.3 Pastāvīgi papildus ienākumi - regulāri, vismaz vienu reizi mēnesī, gūti personas ienākumi no algota darba vai no saimnieciskās darbības."

3. papildināt ar 24.17. apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.17. nodokļa maksātājam, kas ir pensionārs, kurš savai vecuma pensijai negūst pastāvīgus papildus ienākumus, kurš taksācijas gada 1. janvārī savā īpašumā deklarēts viens vai kopā tikai ar vienu personu, kura ir nestrādājoša persona ar 1. vai 2. grupas invaliditāti vai pensionārs bez pastāvīgiem papildus ienākumiem, ja īpašums netiek izīrēts, iznomāts vai izmantots saimnieciskās darbības veikšanai par dzīvojamo māju (dzīvokli), dzīvojamo māju palīgēkām, garāžām 70% apmērā un tai piekritīgo zemi 50% apmērā."

4. papildināt ar 25.5.2 apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.5.2 24.17. punktā minēto atvieglojumu piemēro arī tad, ja nodokļa maksātāja deklarētā dzīvesvieta ir sociālās aprūpes iestādē.

Ja nodokļa maksātājam, kas ir īpašuma kopīpašnieks, ir atsevišķa mājsaimniecība, nosacījumus, kas saistīti ar objektā deklarētām personām attiecina uz konkrēto nodokļa maksātāja kopīpašumu."

5. papildināt ar 25.5.3 apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.5.3 atbilstību saistošo noteikumu 24.17. apakšpunkta nosacījumiem neietekmē nepilngadīgās personas, kuru dzīvesvieta deklarēta nekustamā īpašuma adresē."

6. izteikt 27.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"27.1 Šo noteikumu 24.14., 24.17. punktā noteiktajos gadījumos personu atbilstību saistošo noteikumu nosacījumiem pārbauda Sociālo pakalpojumu administrēšanas lietojumprogrammā un administratīvu aktu - nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu pieņem Finanšu pārvaldes nodokļu administrators."

7. izteikt 25.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.4. šo noteikumu 24.7., 24.17. apakšpunktos minētām personām atvieglojumu piemēro par to īpašumu, kurā attiecīgās personas ir deklarējušās taksācijas gada 1. janvārī."

8. papildināt ar 28.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"28.1 24.17. punktā minēto atvieglojumu piemēro no 01.01.2022. līdz 31.12.2023., par 2022.gadu iesniegumu iesniedzot līdz 31.12.2022."

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 18. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 36 "Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 2. decembra saistošajos noteikumos Nr. 29 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" (turpmāk - Likums) 5. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldība var izdot saistošos noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām. Siguldas novada pašvaldībā nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma piešķiršanas kārtību un nosacījumus reglamentē Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 2. decembra saistošie noteikumi Nr. 29 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā" (turpmāk - Noteikumi).

Saskaņā ar Likumā noteikto, nosakot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus pašvaldība ievēro sociālās atbildības principu, saskaņā ar kuru tā it īpaši ņem vērā nodokļa ietekmi uz sociāli mazaizsargāto un trūcīgo iedzīvotāju grupām.

Noteikumu grozījumu projekts ir izstrādāts ar mērķi atbalstīt Siguldas novada administratīvās teritorijas iedzīvotājus - nestrādājošus pensionārus jaunajā apkures sezonā, ņemot vērā cenu pieaugumu.

 

2. Īss projekta satura izklāsts Noteikumu grozījumu projekts:

-papildina ar jaunu atvieglojumu, paredzot atvieglojumu 50/70 % apmērā:

nodokļu maksātājam, kas ir pensionārs, kurš savai vecuma pensijai negūst pastāvīgus papildus ienākumus, kurš taksācijas gada 1. janvārī savā īpašumā deklarēts viens vai kopā tikai ar vienu personu, kura ir nestrādājoša persona ar 1. vai 2. grupas invaliditāti vai pensionārs bez pastāvīgiem papildus ienākumiem, ja īpašums netiek izīrēts, iznomāts vai izmantots saimnieciskās darbības veikšanai par dzīvojamo māju (dzīvokli), dzīvojamo māju palīgēkām, garāžām 70% apmērā un tai piekritīgo zemi 50% apmērā.

Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums piešķirams no 01.01.2022. līdz 31.12.2023., par 2022.gadu iesniegumu iesniedzot līdz 31.12.2022.

- papildina un precizē regulējumu attiecībā uz atvieglojumu piemērošanas kārtību.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanai ietekme uz budžetu nav aprēķināma.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošos noteikumus publicē vietējā laikrakstā, kā arī tie tiek publicēti pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un izlikti redzamā vietā pašvaldības domes ēkā un pagastu pārvaldēs.

Par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties pie Finanšu pārvaldes nodokļu administratoriem Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3, Siguldā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām  

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

31.08.2022